ceremonia ceaiului in japonia
Foto: Studio Japan
Dosar Japonia Food & Drink Jurnal de bord

Ceremonia ceaiului – traditie spirituala japoneza

Calugarii zen-budisti au adus ceaiul in Japonia in secolul 9 iar niponii au facut tot ce le-a stat in putinta sa ridice aceasta planta la rang de elixir al vietii, cultivand-o si consumandu-i licoarea cu sfintenie. Ceaiul e un mod de viata al japonezilor, unul separat de workaholismul lor proverbial, de nebunia din marile orase si de robotii aflati in numar (prea) mare in orice fabrica de-a lor. Ceaiul verde (matcha) sta la baza alimentatiei sanatoase a japonezilor. Iar ceremonia ceaiului in Japonia e un spectacol in sine.

Ceremonia ceaiului in Japonia, o delicata experienta

Intreaba orice japonez despre matcha si-ti va vorbi despre el in termeni de veneratie. Am intalnit japonezi de peste 70 de ani care aratau de 50 si care dadeau “vina” fizicului lor impecabil pe consumul de ceai verde. In plus, ceaiul verde este folosit in mod masiv in diverse feluri de mancare, inclusiv in prepararea prajiturilor. Cei care nu sunt fani ai ceaiului in sine probabil nu vor pretui calitatile acestuia. Dar, cu siguranta, dupa ce au luat parte la o ceremonie de servire a ceaiului, sau macar la un ritual cu elemente din ceremonia ceaiului, vor ramane marcati de insemnatatea acestei plante in cultura unui popor fascinant.

Casa ceaiului din gradina Hama Rikyu
Casa ceaiului din gradina Hama Rikyu

TukTuk a avut ocazia sa ia parte la un astfel de ritual, intr-o casa a ceaiului din mijlocul gradinii Hama Rikyu, o oaza de liniste strajuita de zgarie-norii celui mai scump cartier din lume, Ginza. Ceremonia ceaiului reprezinta un eveniment special si el depaseste cu mult ideea de “hai sa bem un ceai!”. In momentul in care gazda invita pe cineva la o ceremonie a ceaiului (cu cateva zile inainte), trebuie sa se asigure ca absolut toate detaliile acesteia sunt puse la punct, cu minutiozitate.

Ceremonia ceaiului – un ritual complicat

Ceremonia se desfasoara intr-o camera numita chashitsu, amenajata special pentru acest eveniment. Camera in care se serveste ceaiul este amplasata in gradina si e cumva separata de casa. Cand sosesc oaspetii, acestia sunt condusi intr-o camera de asteptare de catre asistentul gazdei. Oaspetilor li se ofera sayu (apa fiebinte care e folosita in prepararea ceaiului) apoi se stabileste invitatul principal. Ulterior, oaspetii sunt condusi intr-o gradina fara flori, in care curge apa – o zona denumita roji, unde invitatii for scapa de praful de afara. Acolo se vor aseza pe o banca si vor astepta gazda (teishu).

ceremonie ceai japonez
Ceremonia ceaiului implica elemente realizate cu minutiozitate

Inainte de a intampina oaspetii, gazda umple un bazin de piatra cu apa proaspata si isi purifica mainile si gura. Apoi se indreapta catre oaspetii sai, pe care-i intampina cu o plecaciune. Nu se rostesc cuvinte. Cu totii trec apoi prin chumon, o poarta care semnifica limita dintre lumea fizica si cea spirituala, simbolizata de ceai. Oaspetii sunt condusi la bazinul de piatra, unde se purifica la randul lor, apoi catre casa ceaiului, unde vor intra printr-o usa glisanta. Inainte de intrare, fiecare face o plecaciune, fapt care semnifica egalitatea tuturor in rang sau pozitie sociala. Ultima persoana care intra va inchide usa in urma ei.

In casa ceaiului nu exista decoratiuni speciale, cu exceptia unui alcov denumit tokomona, in care se afla o panza pictata si agatata (kakemono). Panza este aleasa cu grija de catre gazda si sugereaza tema ceremoniei. Invitatii admira aceasta panza si pictogramele de pe ea, apoi vor lua loc. Deindata ce se va aseza si gazda, va incepe un schimb de complimente intre gazda si oaspetele principal, apoi catre toti ceilalti.

In ceremonia ceaiului, apa reprezinta yin-ul iar focul din vatra, yang-ul.  Un borcan de piatra (mizusashi), plin cu apa proaspata, simbolizeaza puritatea si poate fi atins doar de catre gazda. Ceaiul verde (matcha) este tinut intr-un mic container de ceramica, aflat in fata mizusashi-ului. Daca ceaiul e servit in timpul zilei, se va auzi batand un gong. Daca, in schimb, se serveste seara, un clopot va bate de cinci pana la sapte ori pentru a aduna oaspetii in casa ceaiului.

Gazda intra aducand bolul de ceai (chawan), laolalta cu batatorul de ceai (chasen), servetul de ceai (chakin) si lingura de ceai (chashaku). Bolul de ceai reprezinta luna (yin) si este plasat alaturi de borcanul cu apa, care reprezinta soarele (yang). Apoi gazda intra in camera in care va prepara ceaiul, unde executa intreg ritualul de preparare, unul complicat si presarat cu multe elemente.

La intoarcerea in camera, gazda va turna ceai in primul bol si il va servi oaspetelui principal, care se inclina in semn ca-l accepta. Oaspetele admira bolul si desenele de pe acesta, ridicandu-l si rotindu-l incet. Apoi bea din ceaiul verde, sterge marginea bolului si il paseaza catre persoana de langa el, care va uma acelasi ritual.

ceremonie ceai japonez
Bolul in care e servit ceaiul trebuie admirat

Cand toti invitatii au servit ceaiul, bolul este returnat gazdei, care il clateste si curata cu lingura recipientele, dupa care le arata oaspetilor. Apoi cei prezenti se angajeza in conversatii despre obiectele folosite in ceremonie si despre actul in sine. In final, gazda scoate ustensilele sin camera, marcand astfel sfarsitul ritualului.

In ceremonia la care am luat parte in casa ceaiului din gradina Hama Rikyu (care tine de administratia gradinii si se inchiriaza pentru asemenea ocazii unui maxim de 20 de persoane), doamna Kazuko Diaconu a facut tot posibilul sa ne introduca in ideea de armonie a spiritului, prezentandu-ne elemente autentice din acest spectaculos act cultural.

Am remarcat instrumentele, ceaiul in sine (matcha este, de fapt, o pudra fina de ceai verde), felul in care se miscau gazdele, atente sa nu calce liniile tatami-ului, grija cu care puneau ceaiul in boluri si cu care le serveau. Inutil de spus ca inainte de a intra in casa ceaiului trebuie sa te descalti. Ceaiul in sine are un gust imposibil, dominat de aminoacizi (sorry, stiu ca sunt profan!), dar e nevoie de un exercitiu si o obisnuinta de a-l bea, care probabil nu sunt greu de deprins.

Exista mai multe tipuri de matcha care, in principiu, este un ceai mult mai scump decat cele obisnuite (in magazinele de ceaiuri din Japonia il gasesti – mai ales in traditionala zona a orasului Kyoto – la preturi in jur de 10 euro, pentru 20 de grame). Matcha se vinde in cutiute de metal care, odata deschise, trebuie pastrate in frigider (chiar congelator) pentru a nu se oxida.

TukTuk recomanda: bea un ceai verde in fiecare zi! E un digestiv excelent.

Citeste si: Mancarea japoneza, obiceiuri culinare in Japonia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!