Nu toate obiectivele turistice din Roma te vor face sa scoti bani din buzunar. Desigur, multe locuri din capitala Italiei percep taxa de intrare, dar exista si cateva atractii gratuite – multe dintre ele fiind de prim rang. Mai jos ai o lista a lucrurilor pe care le poti face gratis in Roma, pe langa cel de a intalni o multime de alti romani, multi dintre ei dornici sa-ti dea sfaturi mai mult sau mai putin turistice.
Roma intotdeauna gratis
Aceste lucruri sunt mereu gratis, indiferent de perioada anului sau de ziua saptamanii.
Pantheonul – Una dintre multele constructii faimoase ale Romei, permite accesul gratuit atat in interior cat si in afara sa, ori de cate ori doresti. In acelasi timp, este un loc minunat unde te poti ascunde de soare sau de ploaie.
Bazilica Sf. Petru – Este locul de nastere al religiei catolice, prin urmare te poti astepta sa stai la o coada uriasa pentru a o putea vizita. Dar orice coada merita efortul pentru a intra in acest monument de arta, mai ales ca in extraordinara biserica nu se percepe taxa de intrare.
Treptele spaniole – Este un complex grandios de scari (doar n-o sa platesti pentru niste trepte!) dar este unul dintre obiectivele turistice ale Romei la care multi vor sa ajunga. Se afla in Piazza di Spagna, un loc mereu aglomerat.
Fontana di Trevi – Admirarea faimoasei fantani (daca n-ai vazut La Dolce Vita a lui Fellini, e momentul sa o faci, si vei intelege de ce) este gratuita, dar daca vrei sa urmezi traditia de a arunca o moneda peste umar pentru a-ti asigura reintoarcerea la Roma… te costa. Valoarea monedei.
Gura adevarului (Bocca della Verita)– Iti aduci desigur aminte de scena din alt film celebru,Vacanta la Roma, nu-i asa? Ei bine, incearca-ti norocul bagandu-ti mana in Gura Adevarului si spune o minciuna. Vezi ce se intampla. (Chiar daca iti pierzi mana, cel putin stii ca nu ai platit nicio taxa pentru asta).
Piazza Navona – Aceasta piata vasta este un loc cautat de muzicieni in sezonul de varf; si chiar daca numeroasele cafenele din jur te vor lasa lefter pentru orice ai consuma in ele, poti admira imprejurimile si arhitectura gratis.
Arcul lui Constantin – Aflat langa intrarea in Colosseum, acest urias arc de triumf este cel mai mare din Roma, fiind construit in secolul 4.
Gradinile Vilei Borghese – Intrarea in gradini este libera iar ele sunt o locatie ideala pentru picnic (excelente mai ales pentru copii, care-si vor consuma aici energia). Pentru Galeria Borghese se percepe o taxa, dar gradinile sunt deschise tuturor.
Piramida Cestia – Singura piramida din Roma (da, in Roma exista o piramida) a fost construita drept mormant pentru Gaius Cestius in anul 12 i.C. si se afla chiar langa statia de metrou cu acelasi nume.
Campo dei Fiori – Acest loc plin de viata adaposteste dimineata o minunata piata. Seara, este locul potrivit pentru o plimbare sau pentru a face o pauza in drumul de la un club de noapte la altul.
Trastevere – Cartierul favorit al multora, Trastevere este un loc excelent pentru a te plimba si pentru a-ti imagina ce era Roma odata. Hoinaritul pe strazile pietruite este, ca peste tot, gratuit.
Dealul Gianicolo – Din Trastevere, indreapta-ti pasii spre Dealul Gianicolo pentru o priveliste fantastica asupra orasului (sau urca-te in autobuzul 15 daca nu vrei sa mergi pe jos). Pe langa peisaj, printre atractii se numara o statuie a lui Giuseppe Garibaldi, o fantana din secolul 17 (unde se regasesc parti din vechea versiune a Bazilicii Sf. Petru – folosirea vechilor cladiri pentru a face altele noi era modul in care acestea erau reconditionate), un tun (care este aprins in fiecare zi la pranz) si un spectacol gratuit de papusi (aici se accepta donatii).
Via Appia – In timp ce nu toate drumurile duc de fapt la Roma, acesta chiar intr-acolo se indreapta – si face asta inca din secolul 3 e.n. Poti merge pe acelasi pavaj pe care s-au perindat oameni timp de mii de ani si, daca nu esti atent, poti parcurge intregul drum pana in Puglia. Inchiriaza o bicicleta (asta va face ca totul sa nu fie 100% gratis) si acopera aceeasi distanta mult mai repede.
Roma uneori gratuita
Sunt locuri care uneori renunta la a mai percepe taxa de intrare; e minunat sa poti patrunde in ele fara sa platesti, dar nu uita ca multi altii vor incerca sa faca acelasi lucru – asa ca ele pot fi foarte, foarte aglomerate.
Muzeul Vatican – In ultima duminica a fiecarei luni, intrarea in Muzeul Vatican este libera. In acele zile, portile muzeului se deschid la ora 8.30, iar intrarea este permisa pana la ora 12.30 (muzeul se inchide la ora 14.30).
Noaptea Alba, sau La Notte Bianca – O singura noapte in luna septembrie, toate muzeele din Roma sunt deschise pe tot parcursul ei, in schimb intrarea se plateste. In plus, strazile se transforma in locul unde petrecerile tin toata noaptea.
Un fel de Roma gratis
Astfel de locuri nu percep taxe de intrare, dar accepta donatii din partea vizitatorilor – si e recomandat cu caldura sa faci asta, mai ales daca iti place ceea ce vezi. Donatia e dupa posibilitati, asa ca pretul platit pentru a te bucura de aceste atractii este chiar mic.
Cripta Capucinilor – Aici nu se plateste nimic, dar locul fiind incantator (si infricosator), vei lasa in urma o donatie destul de consistenta! Macar ca sa nu te bantuie apoi capucinii. Later edit: intre timp s-a instituit taxa de intrare in Cripta Capucinilor – 8,5 euro.
Sanctuarul Torre Argentina Cat – Voluntarii care muncesc in acest adapost pentru pisici situat in centrul Romei ofera tururi gratuite ale ruinelor romane adapostite de acesta constructie, nutrind speranta ca vei face o donatie pentru cauza lor. E o cauza care merita, indiferent cat vei cheltui pentru asta.
Din pacate, Forumul Roman, gratis pana nu demult, a inceput sa perceapa taxa de intrare in martie 2008. Asa ca acum trebuie sa platesti daca vrei sa-l vizitezi. Gratuita este insa vizitarea Cimitirului Protestant, situat langa Piramida.
Citeste si: Roma: Top 10 muzee si galerii inedite de vazut intr-un city break
[…] recomanda: Hotel Eden (Roma) 10/09/2011 | by TukTuk guy | no Comments /* *//* */Roma e un muzeu in aer liber, in care la fiecare pas gasesti cate un semn istoric. Si cate un hotel […]
[…] vei stii ce ai de facut. Acest film este exact ce a reprezentat “La Dolce Vita” pentru Roma si majoritatea filmelor lui Woody Allen, pentru New York. Ai mai jos unele dintre cele mai bune […]