[dropcap size=small]P[/dropcap]entru orice iubitor al cafelei, cafeaua turceasca reprezinta una dintre cele mai interesante experiente de viata. Aroma, spuma, ritualul… amestecate laolalta, adauga un plus de magie cafelei turcesti.
Ce este atat de special la cafeaua turceasca? Aceasta este obtinuta dintr-un amestec de cafea Arabica, macinata foarte fin. Pentru a-i da un gust usor condimentat, in timp ce cafeaua este macinata, se adauga boabelor de cafea, nucsoara.
Exista 6 nivele de dulceata, de la cafea neagra la foarte dulce. Sade este cafeaua turceasca simpla, fara zahar, dar destul de amara. Daca alegi sa bei o cafea turceasca dulce, zaharul se adauga in timpul prepararii. Cafeaua este pregatita intr-un ibric ingust si acoperit, iar cand se apropie de punctul de fierbere, ea incepe sa faca spuma.
Cafeaua turceasca se serveste fierbinte in cescute mici fara manere (fincan). Dupa ce se bea, obiceiul este ca respectiva cescuta sa fie intoarsa, continutul lasat sa se aseze, apoi gazda ghiceste viitorul oaspetelui in zatul de cafea care se formeaza.
Unde se bea cafeaua turceasca?
Cafenelele turcesti au o istorie lunga in cultura turceasca. In timpul Imperiului Otoman, barbatii mergeau la cafenele sa discute politica si sa joace table. Mai tarziu, cafenelele au devenit adaposturi pentru teatrele satirice. De-a lungul timpului, cafenelele turcesti au fost locuri importante pentru socializare.
Fiecare oras din Turcia este plin de cafenele. Dar daca te astepti la ceva in genul celor “1001 de nopti”, vei fi dezamagit. Cafenelele din zilele noastre sunt dotate cu televizoare si au facilitati pentru jocuri de carti si de table.
Cum sa-ti prepari singur o cafea turceasca?
Pentru a pregati o cafea turceasca, pune intr-un ibric cate o lingurita de cafea si una de zahar (metoda traditionala) pentru fiecare cescuta. Adauga inca putina apa la acest amestec. Nivelul optim este cel situat imediat sub gatul ibricului.
Procesul de fierbere dureaza in mod obisnuit 15-20 minute. La foc potrivit, adu incet amestecul la temperatura de fierbere. Chiar inainte ca acesta sa dea pe dinafara, indeparteaza ibricul de pe foc. Asteapta ca spuma sa se lase (pentru a grabi procesul, poti sa amesteci) si apoi pune din nou ibricul pe foc. Dupa a treia fierbere, pune putina spuma in fiecare cescuta. Pune ibricul din nou pe aragaz, pentru a patra fierbere. Apoi pune imediat cafeaua in cescute. Asteapta cam un minut pana ce amestecul se aseaza. Apoi poti incepe sa savurezi cafeaua, dar ai grija sa nu gusti si din zat.
Add Comment