Sunt multi cinefili. Sunt foarte multi pasionati de calatorie. Aceste doua multimi au si o zona comuna: sunt destui cinefili pasionati de calatorie. Pentru acestia, a merge in locurile in care s-au turnat filmele lor favorite poate deveni o provocare pe care, de ce nu?, ar trebui s-o accepte. E drept, din ce in ce mai mult, obiectivele de acest gen inseamna computerele si placile video ale studiourilor din Hollywood. Noroc ca s-au facut suficient de multe filme care, la vremea respectiva, s-au “tras” in locuri memorabile. Nu ne referim la Dacii (desi vom incerca si un top al locatiilor din filmele romanesti) ci la unele dintre cele mai faine pelicule din istoria cinematografiei.
1. Stapanul inelelor (Lord of the Rings) – Noua Zeelanda
Trilogia castigatoare a premiului Oscar a facut din Noua Zeelanda o destinatie de vacanta de top pentru milioane de oameni care sunt dornici sa recreeze calatoria mistica a lui Frodo. Dealurile Matamata au devenit Hobbiton, casa lui Bilbo si a lui Frodo, cu lanuri si flori plantate pe platoul de filmare cu un an inainte. Regiunea vulcanica intunecata Mt Ruapehu din Parcul National Tongariro a fost decorul sinistru al lui “Mordor“ si “Mount Doom”, acolo unde este falsificat inelul. Alpii Sudici si ghetarii din zona au devenit “Misty Mountains”, acolo unde Golum a tinut inelul ascuns timp de 500 de ani. Nenumaratele circuite “Stapanul inelelor” te asteapta! E drept, va fi un drum cam pana la capatul pamantului, nu foarte ieftin, dar… merita. Daca gasesti Inelul?
2. Plaja (The Beach) – Thailanda
Hat Maya, principala plaja de pe Insula Phi Phi Leh a fost aleasa drept decor pentru ecranizarea realizata de Danny Boyle, dupa romanul “Plaja” scris de Alex Garland. Filmul extrem de popular a transformat Thailanda (si in special Phuketul) in principala destinatie a turistilor din intreaga lume, intrucat acestia pornesc cu ochii larg deschisi in cautarea propriei lor bucati de paradis pe insula. Plaja care se vede insa in film nu este aceeasi cu cea reala. Muntii care o inconjoara au fost adaugati pe computer in post-productie. In timpul filmarilor au aparut controverse si din cauza demolarilor facute de studiourile 20th Century Fox pe plaja, pentru a o face sa arate cu adevarat precum un colt de rai. Tsunami-ul din 2004 a readus locului aspectul sau natural.
3. Lawrence al Arabiei (Lawrence of Arabia) – Iordania, Spania si Maroc
O mare parte din maretia acestui film epic din anul 1962 este data de peisajele desertice iordaniene, care-ti taie rasuflarea. Tabara Printului Feisel este asezata intre stancile rosii Wadi Rum, iar intrarea spectaculoasa a Seicului Ali (Omar Sharif) a fost filmata in tinutul umed din Jafr. Multe dintre scenele filmului au fost filmate in realitate in Spania. Orasul “Aqaba” a fost construit pe o plaja numita Playa del Algarrobico, aproape de Almeria, in sudul Spaniei. Cadrele din “Orientul Mijlociu” au fost filmate in orasul maur Sevilla. Au existat si scene turnate in Maroc, la Ait Benhaddou, un sat alcatuit din mai multe fortarete mici, in nord-vestul orasului Ouarzazate.
4. Idila Capitanului Corelli (Captain Corelli’s Mandolin) – Kefalonia, Grecia
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Capitanul Corelli (Nicholas Cage) se indragosteste de o localnica din Grecia, Pelagia (Penelope Cruz). Totusi, principala vedeta a filmului este incantatoarea insula greceasca Kefalonia. In urma lansarii filmului in anul 2001, insula a fost plina de turisti veniti sa vada cu ochii lor decorurile romantice ale Greciei. Pe insula sunt organizate circuite la locatiile filmului desi putin probabil ca abruptele carari si plajele aglomerate se vor ridica la inaltimea decorului idilic zugravit in film. Multe cadre au fost filmate in satul Sami. Tabara italienilor a fost construita in Golful Antisamos, iar scena exploziei de pe plaja a avut loc in Golful Myrtos.
5. Apocalipsul, acum (Apocalypse Now) – Filipine
Romanul “Heart of Darkness” scris de Joseph Conrad, o poveste chinuitoare despre Razboiul din Vietnam a fost transpus pe micul ecran de catre Francis Ford Coppola in 1979. Filmarile au avut loc in Luzon, in nordul Filipinelor. Plaja destinata surf-ului, “improspatata” cu parfum de napalm este Baler Bay, si in fapt a devenit o destinatie de top in regiune, pentru surf. Decorurile originale ale filmului au fost initial asezate in Iba, pe coasta de vest a insulei Luzon, dar dupa ce au fost distruse de uraganul Olga, au fost restabilite in Pagsanjan. Podul Do Long a fost construit aici, ca si lagarul lui Kurtz. (Citeste partea a doua –> http://www.tuktuk.ro/2011/01/top-10-locuri-in-care-s-au-filmat-pelicule-celebre-2/ )
[…] celebre (2) 21/01/2011 | by TukTuk guy | no Comments Continuam prezentarea unor minunate locatii, scene ramase in memoria cinefililor, cu invitatia de a nu le ocoli atunci cand te afli in proximitatea lor. Respira aerul pe care l-au […]
Foarte interesant articol!