Scotia este cunoscuta pentru multe lucruri: oamenii prietenosi (si zgarciti) care traiesc aici, peisajele verzi incantatoare si, desigur, cel mai fin whisky cunoscut in intreaga lume. La scotch whisky se face referire oriunde in alta parte cu denumirea “scotch”, dar in Scotia , este invers – se numeste doar “whisky”, pentru ca e atat de bun incat e unic.
Nimeni nu stie exact cand au inceput scotienii sa distileze whisky, dar cu siguranta acest obicei s-a transformat rapid intr-o arta si o afacere care au evoluat continuu de-a lungul secolelor. Vechii celti il numeau “uisge beatha”, tradus literar – “apa vietii”, un semn ca pasiunea scotiana pentru whisky dateaza din vremuri imemoriale. Astazi, peste 1000 de mari distilerii si nenumarate mai mici, personale sau afaceri de familie, sunt raspandite in intreaga tara. Atat timp cat esti in Scotia, nu te vei afla niciodata departe de locul unde se fabrica scotch-ul. Fiecare marca apartinand unui oras sau sat are propria sa aroma unica, rezultat al cerealelor, al lemnului din care sunt confectionate butoaiele in care e pastrat si al calitatii apei. La fel ca si la vin, exista o varietate si o complexitate nesfarsita de explorat pentru entuziastii whisky-ului.
In acest ghid al regiunilor in care se produce whisky in Scotia, poti afla mai multe despre tipurie acestei bauturi.
Cateva dintre marcile renumite de scotch whisky includ:
- Glenlivet – una dintre marcile cele mai bine vandute, in special in strainatate, acest clasic al genului este produs in regiunea Speyside din nord-estul Scotiei.
- Glenfiddich – alta marca din Speyside, produce whisky de calitate inca din ziua de Craciun a anului 1887.
- Talisker – singura distilerie din Insula Skye. Din cauza faptului ca locatia este situata departe de celelalte, gustul Talisker este mult diferit de cel al altor scotch-uri, fiind adesea descris ca “picant” sau “arzator”.
- Oban – una dintre cele mai faimoase marci, Oban e originara dintr-un mic orasel cu acelasi nume, situat de-a lungul intinderii de apa Firth of Lorn, aflata pe coasta de vest a Scotiei.
Majoritatea marilor distilerii, inclusiv cele 4 de mai sus, ofera regulat circuite turistice si nu exista vacanta scotiana completa fara turul unui astfel de loc si fara a vedea cum se obtine scotch-ul. Desigur, toate circuitele includ si degustari iar dupa ce inveti totul despre munca depusa pentru fabricarea acestei bauturi, vei aprecia mult mai mult gustul complex al whisky-ului.
Probabil te intrebi de ce cuvantul “whisky” e uneori ortografiat cu un “e”, alteori nu. Adevaratul scotch whisky va avea intotdeauna pe eticheta cuvantul “whisky” si nu “whiskey”, dupa cum este ortografia scotiana traditionala. Dar e nevoie de mult mai mult decat de o litera pentru ca un whisky sa fie numit “scotch”. Trebuie ca el sa fie distilat si invechit in Scotia. Iar invechirea trebuie sa fie de cel putin 3 ani si o zi. Varsta whisky-ului este adesea asociata cu raritatea si pretul sau, iar multe dintre cele mai distinse marci nu sunt vandute la o varsta mai mica de 10 ani.
Daca esti intimidat de pronuntia marcii favorite de whisky sau vrei doar sa inveti cum se spune “noroc” in Scotia, arunca o privire asupra ghidului de pronuntie a marcilor scotiene de whisky.
Add Comment