In masina

Metode (calme) de combatere a taximetristilor dubiosi (1)

E usor sa fii pacalit de soferi de taxi dubiosi care stiu ca nu esti din oras si care-si imagineaza ca nu cunosti obiceiurile locului si ca ai niste bani in plus de care poti fi usurat intr-o clipa. Asta nu inseamna ca toti taximetristii sunt porniti sa te insele, dar exista cateva mijloace prin care te poti pazi singur. A fi pregatit este cel mai bun mijloc prin care poti indeparta toate parghiile de care dispun soferii de taxi pentru a te insela si prin care poti fi mai destept decat ei fara sa fii nevoit sa scoti macar un cuvant. Sunt sfaturi aplicabile si pentru taximetristii ticalosi din Bucuresti sau din alt oras al Romaniei.

Studiaza obiceiurile locului

Cultura taximetristilor in Turcia este diferita de cea din Africa de Sud sau din Argentina, s.a.m.d. E important sa cunosti specificul zonei in care te afli. Altfel, va trebui sa iei de bun tot ce spune taximetristul si sa te astepti ca ceea ce fac el este normal. Petrece cateva minute cautand pe Google informatii despre viitoarea ta calatorie, cum ar fi bacsisurile care se practica, tipurile de aparate de taxat si tot ce tine de bagaje.

Sa stii tariful mediu

Pe blogurile de calatorie vei gasi informatii referitoare la cat te-ar costa sa ajungi cu taxiul de la aeroport la hotel, intre principalele punctele de atractie si catre alte locuri fierbinti. Nu trebuie sa ai incredere in soferul de taxi, singurul lucru pe care trebuie sa te bazezi este ca te duce cu masina. Afla tot ce trebuie sa stii inainte de a te urca in taxi. Calculeaza tarifele internationale practicate cu World Taximeter (daca exista informatii despre orasul respectiv), da o cautare pe bloguri sau intreaba pe cineva care se pricepe.

Nu oferi prea multe informatii despre adresa unde mergi

Incepe prin a indica zona orasului in care vrei sa ajungi si intra mai in detalii cu privire la destinatia finala, pe masura ce te apropii de ea. E mult mai dificil pentru un taximetrist sa se abata de la drum, atunci cand exista indicatoare pe care le poti vedea si care-ti indica directia in care trebuie mers.

Nu te angaja in conversatii

E o regula universal valabila aceea ca toti taximetristii vor incerca sa intre in vorba cu tine, in special daca arati foarte… strain. In timp ce ei pot face asta numai din pura curiozitate, cu cat tu vorbesti mai mult, cu atat scoti mai mult la iveala cat de neajutorat esti. Se poate intampla sa fii pacalit de un taximetrist intr-un oras mare pe care poate l-ai mai vizitat de multe ori inainte, doar pentru ca fara sa vrei te dai de gol ca nu cunosti o anumita parte a lui.

Sa ai bani potriviti

Atunci cand calatoresti e bine sa ai intotdeauna la tine bani mici, separati de bancnotele mari. Sosetele sunt un loc bun pentru a le ascunde pe acestea din urma, pentru ca deschiderea unui portofel gras in care se afla o multime de bancnote, te transforma intr-o tinta si mai tentanta.  Si, in afara de asta, sa tii minte ca soferii de taxi nu au niciodata, dar niciodata, restul potrivit.

Pastreaza linistea

Un limbaj adecvat al trupului si comunicarea non-verbala te vor ajuta sa te targuiesti atunci cand nu stii limba. Cu cat strangi mai multe informatii inainte, cu atat vei fi mai increzator atunci cand vei da indicatii cu privire la ruta de pe bancheta din spate.  In partea a doua a acestui material vei primi si alte sfaturi pentru a fi ferm, increzator si pentru a nu te lasa pacalit.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Nu obisnuiesc sa circul cu taxiul si nici nu-l recomand, insa in tarile din lumea a treia, unde transportul in comun este slab dezvoltat, taxiul ramane cateodata singura solutie pentru a te deplasa. E foarte bine sa stii si cateva cuvinte in limba tarii respective, poti avea mult de castigat in felul acesta.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!