Europa

10 lucruri pe care le poti face in Provence (2)

Provence, legendara provincie franceza, te asteapta sa-i descoperi frumusetile. Daca nu ai citit inca prima parte a sugestiilor Tuk Tuk pentru o calatorie in sudul Hexagonului, e momentul sa o faci. Si sa-ti completezi impresiile cu ceea ce vei citi mai jos. Atentie la un singur lucru: nu incerca sa faci ceea ce a facut, pe vremuri, Vincent van Gogh!

6. Fa o plimbare in Gorges du Verdon si o vizita la Moustiers Saint Marie

Cunoscut si ca Marele Canion Verdon, Gorge du Verdon este cel mai adanc canion din Europa, cu ape verzi stralucitoare care se prabusesc in neant. Are o adancime intre 250-750 metri si numai 8-90 metri latime. Se poate face o plimbare absolut incantatoare pana in varful canionului, dar daca ai teama de spatii inchise aceasta nu e totusi recomandabila. Oricum, nu uita sa iei o lanterna.

Drumul catre minunatul oras medieval Moustiers Saint Marie este lung si batut de vanturi, ceea ce-l face destul de greu de parcurs, dar o vizita in aceasta asezare ce pare ca se afla la milioane de kilometri distanta de secolul 21 merita cu prisosinta efortul.

7. Fa cumparaturi in Isle sur la Sorgue

Numita adesea capitala franceza a antichitatilor, Isle sur la Sorgue se afla pe o serpuire de canale si adaposteste cea mai mare piata de vechituri (marché aux puces) din Franta, dupa Paris. De asemenea, localitatea are si o piata provensala foarte frumoasa, deschisa in fiecare sambata si joi, cu standuri pline cu nuci proaspete si masline; barbati cu sorturi care taie bucati din roti uriase de branza; tot felul de marfuri colorate si stralucitoare care se revarsa din cosuri si paine care lasa gramezi de firimituri pe mese.

8. Hoinareste pe plaja si exploreaza Calanques at Cassis

Desi nu e la fel de faimoasa ca Riviera aflata in vecinatate, Cassis are farmecul statiunii St. Tropez, cu un oras la fel de frumos si o plaja definita de stanci albe din calcar si golfuri adapostite, numite calanques. Are o plaja incantatoare, perfecta pentru traditia franceza, fara sutien.

Cassis a fost pe vremuri un port de pescari, reconstruit pe vechile sale ruine in secolul XVIII. S-a nascut astfel o asezare mai regulata decat majoritatea altor sate medievale. O plimbare pe strazile vechiului oras va scoate la iveala cladiri vechi bine conservate, unele datand din secolul XVI si unele restaurate in culorile pastelate ale regiunii Provence. Portul este punctat de catarge si ambarcatiuni de pescuit. Desi este un oras la malul marii, care nu a ramas nedescoperit, Cassis tinde sa fie mai putin aglomerat decat alte orase mediteraneene si decat Marsilia, aflata in vecinatate.

9. Bucura-te de izvoarele termale si incalzeste-te in campurile de levantica din Digne les Bains

Dignes este atat un loc minunat unde te poti bucura de frumusetea naturala a imprejurimilor – de la campuri de levantica la muntii maiestuosi din apropiere – cat si unul in care te poti balaci in piscinele termale. Dignes les Bains este renumita pentru izvoarele termale curative aflate aici. Campuri de levantica acopera muntii si campiile din jurul acestei asezari iar orasul sarbatoreste in fiecare an recolta purpurie, in timpul unui festival care tine cinci zile la inceputul lunii august.

La numai doi kilometri de centru te poti scalda in piscinele termale, te poti unge cu namol si alge marine sau poti face o baie cu aroma de levantica la Etablissement Thermal. In oras exista si o frumoasa piata provensala, deschisa in diminetile de miercuri si sambata.

Oricum, cea mai buna parte a acestei calatorii, este drumul pana la Dignes. Faimosul Tren al Pinilor (Train des Pignes) pufaie de-a lungul unei sine de cale ferata inguste, de la Nisa pana la Dignes. Trenul traverseaza peisaje montane ametitoare ale regiunii Provence si transforma aceasta calatorie intr-una ce nu trebuie ratata.

10. Priveste luptele de tauri din Arles

Desi strazile inguste si serpuite, piatetele din piatra si casele colorate pot parea destul de familiare din pricina picturilor lui Van Gogh, radacinile istorice ale acestui oras dateaza cu mult inainte de perioada in care a creat marele artist. Arles a fost pe vremuri asezare celtica, colonie greaca si, mai tarziu, oras roman, asa ca e usor de imaginat ca aceasta urbe provensala abunda in istorie si cultura. Orasul se mandreste cu un amfiteatru roman cu 20000 de locuri, care gazduia candva lupte inspaimantatoare intre gladiatori. In zilele noastre, la inceputul fiecarei primaveri, luptele de tauri fac ca intreg orasul sa inceapa sa fiarba. Rezerva-ti un bilet aici.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!