Aventura Europa

Vulcanii islandezi: cine se incumeta?

Din cauza pozitiei geografice si geologice pe care o are Islanda, in regiune sunt foarte raspanditi si numerosi vulcanii activi. Si asta pentru ca aceasta mica tara insulara se afla situata in varful unui punct fierbinte, un lant muntos subacvatic din Oceanul Atlantic. In Islanda exista 130 de vulcani, dintre care 18 erup de cand s-a format aceasta tara, in anul 874 era noastra. In ultimii 500 de ani, o treime din cantitatea totala de lava de pe Pamant, a provenit din Islanda. Acesti vulcani reprezinta un fenomen foarte interesant deoarece oamenii credeau in trecut ca ei au legatura cu Iadul, iar acum sunt folositi in cercetari astronomice.

Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull este situat in sudul Islandei. El erupe destul de frecvent, ultima oara fiind in anul 2010, lucru care a provocat haos in traficul aerian european. Face parte dintr-un lant urias de vulcani care se intinde de-a lungul Islandei si este acoperit de o suprafata uriasa de gheata de aproximativ 100 kilometri patrati. Vulcanul este alimentat de o camera de magma aflata dedesubtul lui.

Grímsvötn

Lacurile Grímsvötn se afla in apropierea camerei de magma a unui vulcan. Intre aceste lacuri se afla o caldare vulcanica imensa care a erupt ultima oara in anul 2004. Aceasta eruptie a durat aproximativ o saptamana si o parte din cenusa formata a ajuns pana in interiorul continentului european. Craterul vulcanului se afla in tinuturile muntoase ale Islandei, langa un ghetar din regiunea central-sudica a tarii. Oamenii de stiinta au descoperit o bacterie care traieste in aceste lacuri – prima bacterie lacustra subglaciala care a fost identificata pe Pamant. Ei spera ca aceasta va furniza material pentru cercetarile viitoare asupra vietii pe planeta Marte.

Hekla

Hekla este situat in sudul Islandei si este o fisura activa formata intre straturile unui vulcan cu o inaltime de 1488 metri. Este cel mai activ vulcan din tara, care a erupt de 20 de ori incepand din anul 874 e.n. In Evul Mediu el a fost numit „Poarta catre Iad”. A produs una dintre cele mai mari cantitati de lava din lume si a avut ultima eruptie in anul 2000.

Krafla

Krafla este o caldare vulcanica aflata in partea de nord a Islandei, avand o inaltime de 650 metri. In istorie au fost inregistrate 28 de eruptii ale sale, ultima avand loc in anul 1984. Aici se afla bine-cunoscutul crater Viti (care inseamna „Craterul Iadului”) si o zona geo-termala unde fierb la propriu bazine cu noroi.

Askja

Askja este un vulcan stratificat situat departe pe inaltimile centrale din Islanda. Aici se afla un complex de cratere in inima muntilor, accesibile omului numai cateva luni pe an. Datorita terenului sau unic, aceasta regiune a fost folosita pe durata programului Apollo pentru antrenarea astronautilor care urmau sa plece pe Luna.  Si aici se gaseste un crater Viti, cu apa albastra opaca, plina de minerale.  Acest lac s-a format in urma unei eruptii care a avut loc in anul 1865; ultima oara Askja a erupt in 1961.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!