Europa

Vacanta de iarna in statiunile de schi din Franta

Mai mult ca sigur fiecare dintre voi a fost intr-o vacanta la schi, copil fiind. In general vorbind, vacantele la schi sunt bucuria suprema. Fara niciun dubiu, practicarea sporturilor de iarna joaca un rol important in afisarea unui zambet larg pe fata ta, dar asta nu e totul. Cand vorbesti despre schi vorbesti despre a petrece timp de calitate mancand, band si, in general, distrandu-te cu prietenii si familia, explorand un peisaj natural uluitor pe care altfel n-ai ajunge sa-l vezi si desigur, inviorandu-te cu niste sport!

Sunt multi cei care isi petrec vacantele la schi in Franta. De schiat se poate schia si in alte tari europene, la fel de bine se poate merge si in SUA (pentru cine are viza si bani), dar Franta intotdeauna va avea ceva special. Diversitatea statiunilor de iarna din Franta nu inseamna numai ca acolo exista cate ceva pentru toata lumea, dar si ca esti rasfatat la maxim in urma alegerii tale!

Cea mai mare zona de schi din Franta este cea a Alpilor Francezi, care e formata din Alpii Ronului si Provence-Alpi-Coasta de Azur, situate la granita franco-italiana. Sutele de statiuni ultra dotate din aceasta zona aduc anual in regiune milioane de turisti. Datorita altitudinii inalte, multe dintre statiunile alpine beneficiaza de zapada buna si un sezon lung de schi care dureaza de la inceputul lunii noiembrie pana la sfarsitul lui aprilie. Majoritatea celorlalte statiuni franceze se afla in Muntii Pirinei, care se intind de-a lungul granitei dintre Franta si Spania. Sunt statiuni aflate la altitudine mai joasa, mai mici si mai ieftine, dar la fel de populare in randul amatorilor acestui sport.

In ultimele decade, dezvoltarea infrastructurii din Franta a dus practicarea schiului la un alt nivel. In cateva zone, multe statiuni sunt conectate intre ele, pentru a permite accesul schiorilor la sute de kilometri de partie.

Les Trois Vallees este cea mai mare zona de schi din lume conectata numai prin teleschiuri si partii, cu o pista de aproape 700 kilometri, alcatuita din 338 de partii. Alte zone franceze unde se poate schia sunt: Portes du Soleil, Paradiski si Espace Killy, toate aflate in Alpi.

In ciuda avantajelor evidente ale acestor zone intinse destinate practicarii schiului, ele sunt accesibile tuturor, in special daca bugetul e mai restrans. Sezonul acesta, abonamentul saptamanal la ski in Trois Valées te va duce undeva la 235 euro. Daca nu esti innebunit sa parcurgi cat mai multi kilometri pe schiuri, poate merita sa iei in considerare si achizitionarea unui abonament mai ieftin, care-ti permite accesul intr-o zona limitata. Sau sa-ti petreci vacanta intr-o statiune mai mica.

Dealtfel, daca vrei sa scapi de aglomeratie, vei gasi o atmosfera mult mai linistita in statiunile mai mici. Farmecul bizar al micilor asezari impreuna cu preturile mai scazute, fac din ele alegerea perfecta pentru familii. Total independente si fara cozile si haosul din unele zone mari de schi, statiuni precum Morillon, situata langa Flaine sau Aussois langa Briancon, pot fi optiunea perfecta pentru tine. In orice caz, statiunile mai mici sunt de mult ori aflate la joasa altitudine si duc lipsa de unele facilitati, cum ar fi aceea de a-si asigura singure zapada. Asta e important de retinut, pentru ca acolo riscul ca zapada sa fie mai putina e mai mare. Daca asta te ingrijoreaza, evita sa-ti faci rezervare intr-o statiune aflata la joasa altitudine si nu-ti planifica vacanta la sfarsitul sezonului. Ca alternativa poti face rezervari “last minute”, unde si cand stii ca zapada e buna.

Inainte de a face rezervarea, fii sigur ca ai luat in considerare si nivelul de dificultate al partiilor in statiunea aleasa de tine. Partiile sunt cotate pe culori. De la cele mai usoare pana la cele mai solicitante, ele sunt clasate dupa cum urmeaza: verzi, albastre, rosii si negre. Unele statiuni, cum este Valmorel, sunt ideale pentru incepatori, dar pot fi un pic limitate pentru schiorii avansati, care ar prefera mai mult ceva din categoria celor negre, cum ar fi Chamonix sau Tignes.

Cand vine vorba de cazare ai foarte multe optiuni, de la paturile metalice din hosteluri pana la luxul oferit de 5 stele, incat se poate spune cu adevarat ca exista ceva pentru fiecare buzunar. Apartamentele utilate complet sunt perfecte daca vrei sa cheltuiesti putin, dar sunt o alegere buna si in cazul in care vrei sa incerci restaurantele locale. Alta optiune de cazare este aceea de a sta intr-o cabana particulara sau cu bucataria la comun. Astfel de cabane adauga un plus de confort vacantei tale, fara a avea parte de impersonalitatea unui hotel, iar daca alegi aceasta varianta, ai ocazia sa intalnesti oameni noi, cu aceleasi gusturi si sa imparti cu ei cele mai recente victorii de pe partia de ski la cina.

Cand iti faci rezervare, asigura-te ca locatia aleasa e potrivita pentru tine. Daca principalul tau scop e acela de a schia, o locatie situata in centrul orasului, poate sa nu fie ceea ce cauti, daca asta inseamna ca in fiecare zi trebuie sa mergi 20 de minute pana la cel mai apropiat teleschi. Pentru multi, schiatul langa casa este un ingredient esential pentru o vacanta de iarna perfecta, mai ales daca exista si copii. Unele statiuni, in special cele construite in acest scop, cum ar fi La Plagne si Les Arcs, sunt ideale, cu cabanele asezate la propriu pe partie.

Desigur, sunt mult mai multe de facut, pe langa schiat si dat cu placa de snowboard. Multi turisti practica de fapt prea putin sportul in sine, reusind sa se distreze la maximum in vacanta. In multe statiuni din Franta, vei gasi o abundenta de baruri, restaurante, magazine si posibilitati de distractie. Daca vrei sa adaugi un pic de variatie vacantei tale, de ce sa nu petreci o dimineata relaxanta la un centru spa sau sa practici alte sporturi de iarna, cum ar fi patinajul, schiatul cu talpici, pe piste special amenajate sau tras de caini? Statiuni precum Meribel sau Alpe d’Huez sunt perfecte pentru o vacanta de iarna in acest stil.

Pentru impatimitii schiului, unele dintre cele mai importante momente ale vacantei sunt cele petrecute noaptea, asa-numitele “après-ski”. Daca esti genul care prefera sa danseze toata noaptea in loc sa prinda prima telegondola dimineata, atunci alege o statiune ca Deux Alpes, Morzine sau Val d’Isere, care se trezesc la viata noaptea si unde petrecerile tin pana la ziua.

Oricum ar fi, Franta le are pe toate si este (cu argumente) cea mai tare destinatie pentru schi!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!