O combinatie a cuvintelor “shoe” (pantof) si “graffiti”, “shoefiti” se refera la practica aruncarii pantofilor pentru a se balangani pe cablurile de telefon sau de inalta tensiune. Ed Koehler, un entuziast al acestui curent, a inventat termenul in 2005, desi incaltamintea a inceput sa fie atarnata cu mult timp inainte.
Adevarata intrebare este: de ce naiba oamenii pierd timp ca sa faca asta? (ca sa-si piarda pantofii?) In SUA, aceasta practica este recunoscuta drept un indicator care delimiteaza teritoriile traficantilor de droguri si granitele diverselor gasti. In timp ce valabilitatea acestei teorii nu este confirmata in Statele Unite (pantofii atarnati in suburbii pichetate de albi pot indica un traficant de cocaina?), se pare ca termenul “shoefiti” are diferite origini si traditii in intreaga lume. Aici ai niste raspunsuri la intrebarile legate de aceste practici, pentru ca in drumurile tale prin lume, in caz ca vezi pantofi prin copaci sau pe cabluri, sa-ti amintesti explicatia. In Romania nu am vazut nicaieri aceasta practica, insa daca ai vreo poza care sa demonstreze contrariul, trimite-o la TukTuk!
Noua Zeelanda: Sport
Ca o regula generala, aruncatorii de pantofi prefera sa ramana anonimi. Britanicii au inventat o competitie pentru a vedea cine poate arunca o cizma Wellington – asa-numitele “Wellies” – cel mai aproape si cel mai departe. (Americanii le numesc galosi. Australienii si neo-zeelandezii le numesc cizme de cauciuc. Altii le numesc cauciuce. Romanii le numesc “chestii de pus cind sunt zoaie afara”) Britanicii numesc acest sport “Wellie Wanging”. El a evoluat. Tehnicile actuale de practicare a acestui sport includ “aruncarea oarba” si “aruncarea la doua maini”.
In Noua Zeelanda, aruncarea pantofilor a devenit un spectacol cu public, asa ca, o data pe an, oamenii se aduna in nordul insulei pentru Ziua cizmelor de cauciuc. Cei mai recenti adepti ai acestei manifestari sunt oameni din Finlanda, Germania si Polonia. Atentie la cap!
Orientul Mijlociu: Insulta
Cine poate uita momentul care a inspirat teama acum cativa ani, cand fostul presedinte american George W. Bush aproape a primit un pantof in cap? Trebuie sa spunem ca pretinsul aruncator de pantofi, ziaristul Muntadhar-al-Ziadi, nu facea la acel moment vreun sport si nici nu incerca sa atraga in vreun fel atentia celor din jurul sau cu o forma de arta moderna. In traditia araba, aruncarea pantofilor este o forma prin care iti exprimi lipsa de respect fata de cineva. Expunerea piciorului (cea mai joasa parte a corpului) in orice fel, chiar si pentru cateva secunde, e ca si cum ai spune cuiva ca nu valoreaza nimic in ochii tai. Punct ochit.
Scotia: Scandaluri sexuale
In Scotia, baietii isi arunca pantofii pe cablurile de tensiune pentru a sarbatori (sau mai degraba, a anunta) ca si-au pierdut virginitatea. “Atentie toata lumea: in oras a mai aparut un barbat!”. Un stil mai primitiv. Un creator de moda scotian chiar a inventat un sistem de led-uri, pentru a da stralucire pantofilor pe care vrei sa-i arunci in ziua cea mare a dezvirginarii.
Camerun: Americanizare
Departe, in inima Africii, in orasul camerunez Bafia (populatie: 55000) pantofii atarna pe cablurile electrice chiar langa centrul de instruire al American Peace Corps. Stephen Swieton, voluntar in aceasta organizatie, este la fel de confuz in privinta acestui fenomen: “In mod evident, copiii arunca pantofii pe cabluri pentru ca vad asta la televizor – posturile franceze prezinta serialul “The Wire” (dublat, bineinteles) si cred ca asta e modelul american. Sunt de-a dreptul surprins pentru ca oamenii de aici in mod normal nu-si arunca lucrurile frumoase, cum ar fi pantofii, dar a fi american e un lucru foarte cool. Interesant, dar acesti pantofi servesc acum drept adapost pentru anumite pasari. Cred ca e o forma de reciclare.” Nu pot fi caracterizati foarte exact oamenii pentru care cultura americana se limiteaza la serialul “The Wire”, dar cel putin pasarile au un loc dragut si mirositor unde sa stea!
Cuba: Declaratie politica
Incaltamintea poate fi o noua modalitate de a face declaratii politice in America, dar in Cuba, pantofii au fost folositi pentru astfel de miscari ani de zile. In toata tara, dar mai ales in Havana, pantofii sunt atarnati in semn de protest si reprezinta votul pe care il primesc oamenii care nu conteaza in politica. Miscarea “Zapafiti” (pantofi = zapatos in spaniola) este un simbol al libertatii intr-o tara care a cunoscut multa vreme reprimarea, in special de cand acest trend a fost importat din foarte iubitoarele de libertate, Statele Unite ale Americii.
Australia: Arta moderna
In tinutul “Down Under”, gasesti la tot pasul pantofi atarnati peste cablurile de telefon. Artistii australieni, printre care Nicolette Worth, au fost inspirati de acest fenomen, pentru a crea colectii intregi si expozitii bazate pe manifestarea “shoefiti”, iar aceasta tendinta a facutobiectul multor campanii publicitare. Recent, “shoefiti” a primit si un rol pe marile ecrane in scurt-metrajul “The Mistery of the Flying Kicks” al producatorului australian Matthew Bates, prezentat la Festivalul International de Film de la Melbourne. Cercetarile efectuate pentru realizarea acestui film au dezvaluit cateva teorii uluitoare care explica originea termenului “shoefiti” in intreaga lume. Cu riscul de a suna artistic, trebuie spus ca Bates afirma ca pantofii instrainati sunt “aproape o amintire”. Inevitabil, prezenta pantofilor atarnati demonstreaza intr-o oarecare masura faptul ca cineva si-a marcat intentionat teritoriul.
Sfarsitul unei ere – la nivel mondial
La terminarea serviciului militar, multi soldati isi arunca cizmele de combatant pentru a sarbatori ultimele zile ale serviciului militar. Pentru oamenii de rand, “shoefiti” este de asemenea o alternativa populara in crestere la depresiile standard care predomina in lunile mai si iunie. In toata America, apar copaci cu pantofi , acoperiti cu toate tipurile de incaltari de la pantofi cu toc cui, pana la incaltaminte sport.
Dupa ce ai citit toate astea, poate nu mai ramai asa perplex cand vezi adidasi atarnati in cartierul in care locuiesti. Vrei sa stii mai multe despre incaltamintea mirositoare si care atarna? Urmareste miscarea”shoefiti” in lume pe site-ul lor.
Shoefiti demo:
Prin ’94 imi aduc aminte ca aveam pe langa blocul meu vreo 2 cabluri cu papuci …. Si recent acum vreo jumatate de an am vazut prin Bucuresti diferite incaltari atarnand ….
Daca le mai vezi, fa-le poze si trimite-le la tuktuk! 🙂
Romanii numesc cizmele “chestii de pus cind sunt zoaie afara”? Daca nu pui sursa la chestia asta, o sa consider ca tu ai inventat-o in incercarea nereusita de a parea hazliu. Si, da, avem si noi in Bucuresti asa ceva, iti voi trimite poze cand revin in tara.
http://pulse.yahoo.com/y/album Poze din Galati,Romania
in Romania care o fi explicatia? Ca si Daniela, eu tot in Galati am vazut, in mai multe locuri;
Şi io mi-am aruncat odată adidaşii pe un cablu, pentru că nu puteam să-i sufăr. Pentru că eu nu suport nici un fel de încălţăminte şi decât să-i arunc la gunoi… mai bine-i atârn de-un fir, peste stradă, să râdă toată lumea de ei ! Şi-n Bucureşti !!! :v
[…] Detalii aici […]