Pentru multi oameni, termenul “pensiune” invoca imagini ale unor camere invelite in panze albe, mobila antica si scartaietoare precum si socializare cu forta. In unele cazuri, acest stereotip nu este departe de realitate (o privire aruncata pe site-urile cu astfel de oferte va face instantaneu acest lucru evident). Dar sunt si situatii in care camerele decorate cu motive florale si mileuri desuete au fost inlocuite cu unele moderne, sic, cu accente de arta contemporana si paletele de culori aferente acesteia. Aici, locul interactiunilor sociale penibile si al personalului arogant, este luat de servicii care va stau permanent la dispozitie dar sunt aproape invizibile si de mic dejunuri si cocktailuri unde oaspetii pot alege sa socializeze la mese comune sau sa se bucure de liniste in propriile enclave.
Alegeti dintre ofertele de pensiuni moderne, in care sunt prezente accentele artei locale funky; romantice cu asternuturi luxoase si camine in care arde focul sau cele cu servicii complete care ofera activitati si circuite turistice in zona. Avand la dispozitie pensiuni care ofera cazare, la fel de elegante si moderne precum hotelurile, nu exista motive sa nu stati intr-una din ele. Daca tot nu sunteti convinsi, aveti aici cateva motive in plus pentru care pensiunile merita o privire mai atenta din partea voastra.
Pensiuni care ofera servicii personalizate
Majoritatea pensiunilor au numai cateva camere, asa ca spre deosebire de hoteluri, nu sunteti acolo doar un oaspete fara chip. Oaspetii care sarbatoresc ocazii speciale au mai multe sanse sa primeasca extra bonusuri, iar proprietarii, care au un interes mult mai mare decat un simplu angajat, ca pensiunea sa aiba succes, sunt gata sa faca totul pentru a rezolva orice problema si pentru a va face sederea perfecta. Un exemplu ar fi o pensiune din Spania, unde gazdele si-au surprins clientii cu cateva sticle de sampanie, in timp ce acestia se pregateau de sarbatorirea Noului An. Discutiile care s-au incins intre proprietarii pensiunii si tursitii cazati, pe tema traditiilor de Anul Nou din intreaga lume, au reprezentat o experienta care este putin probabil ca s-ar putea intampla intr-un mare hotel.
Proprietarii de pensiuni va ofera informatii din interior
Cu sute de turisti care sosesc saptamanal, daca nu zilnic, sunt sanse ca personalul hotelier sa nu mearga cu voi afara ca sa va ajute sa va orientati in zona. La o pensiune, toate vizitele incep cu initierea in privinta orasului, initiere care include informatii despre imprejurimi, obiceiurile din partea locului si, cel mai important, prezentarea celor mai bune restaurante si cafenele din zona. Tot in Spania, la una dintre incantatoarele pensiuni, proprietara a recomandat unui cuplu de turisti unul dintre restaurantele ei preferate. Desi acestia nu gasisera recomandari ale restaurantului cu pricina in niciuna din cautarile anterioare plecarii in vacanta, i-au urmat sfatul si seara s-a incheiat cu cea mai buna masa a excursiei.
Pensiunile sunt de multe ori mai ieftine
Exista desigur si exceptii (in Romania gasim cu nemiluita), dar pensiunile sunt in general mai ieftine decat hotelurile. Banii se duc direct la proprietari, care pot conduce singuri pensiunea, sau cu ajutorul a unu sau doi angajati. Pensiunile ofera de regula mai putine facilitati, cum ar fi centre spa sau sali de fitness, decat hotelurile. Fara tot personalul extra care ar trebui platit si fara fonduri ce ar trebui alocate pentru facilitati suplimentare, pensiunile isi pot permite sa practice tarife mai mici. Multe vor oferi discounturi pentru cei care doresc sa plateasca cash. De exemplu, la o pensiune in Reykjavik tariful pe noapte este de 45 de euro, comparativ cu un hotel unde se platesc in medie 100 de euro. Parcarea este si ea de obicei gratuita.
Pensiunile sunt de obicei situate in zone rezidentiale
Pensiunile se gasesc de obicei in case, foste sau actuale ale proprietarilor, in zone unde traiesc si alti oameni din partea locului, asa ca puteti sa participati activ la viata de zi cu zi din regiune. Hotelurile mari sunt situate de cele mai multe ori in centrul orasului, aproape de atractiile turistice si de turisti. In timp ce in unele orase, centrul acestora e locul in care merita sa te afli, in altele el nu-ti ofera decat o experienta mai costisitoare si mai putin autentica.
Pensiunile iti ofera gratuitati
Poti afla asta chiar din numele generic – cazare cu mic dejun. Si la multe dintre ele, micul dejun nu e cel standard. Ofertele variaza desigur, dar poti gasi de la produse de patiserie specifice, mezeluri si branzeturi, pana la omlete facute la comanda, cu branza proaspata si ierburi din partea locului (cum se gasesc la pensiunile din regiunea Toscana). Dupa ce va rasfatati cu o varietate de specialitati traditionale dupa pofta inimii, adaugati si ceaiul de dupa-amiaza si vinul de seara, sau orele la care se servesc cocktailuri si nu uitati si de Internetul gratuit. La anumite pensiuni din Venetia, daca aveti zborul de plecare dimineata foarte devreme, puteti avea surpriza sa vi se dea micul dejun la pachet, adica briose, biscuiti, suc si cereale.
Sederea la o pensiune poate reduce si emisiile de dioxid de carbon. In multe astfel de locuri, asternuturile se spala saptamanal sau atunci cand nu sunt turisti cazati, ceea ce le face mai ecologice decat marile hoteluri. Spatiile mai mici inseamna mai putina energie folosita pentru incalzirea sau racirea cladirii, iar in absenta receptiei pe durata noptii, mai putina electricitate folosita.
Incercati urmatoarele pensiuni, despre care vorbeam mai sus, in caz ca ajungeti in zona:
Spania
Barcelona – Solyk
San Sebastian – Pensiunea Bellas Artes
Islanda
Reykjavik – Casa de oaspeti “Sunna”
Italia
Toscana – La Limonaia
Add Comment