Europa Jurnal de bord

Muzeul Philips din Eindhoven

In mod surprinzător, nu există un muzeu oficial al companiei olandeze Philips . Va exista unul, în viitorul apropiat. [later edit: intre timp s-a facut, aici]. Deocamdată însă, călătorii care-și doresc să dea mâna cu trecutul și cu istoria acestei companii, trebuie să ajungă pe strada Looyenbeemd 24, de la marginea orașului Eindhoven și să-l cunoască pe Jean Lorteije.

Jean Lorteije
Jean Lorteije

Jean e un bătrânel cu alură de savant nebun sau, pentru cinefili, cu înfățișarea unui Dustin Hoffman pregătit să joace într-un film s.f. din anii 50. Totodată, Jean este directorul și unul dintre cei 35 de pensionari Philips care au lucrat în fabricile companiei și care s-au ocupat cu restaurarea muzeului neoficial sau, cu titlu generic, a Expoziției de Produse Istorice Philips. Expoziția cuprinde peste 20.000 de obiecte care au ieșit pe poarta fabricii din Eindhoven începând cu anul 1891, când a fost fondată de frații Anton și Gerard Philips (verii lui Karl Marx!). Din pricina spațiului restrâns, doar circa o mie sunt expuse. Dar ce obiecte!

În primul rând, în clipa în care treci pragul Expoziției, te trezești catapultat în timp. O machetă simpatică a orașului Eindhoven te localizează din start, apoi șarmantul Jean (a lucrat între 1954 și 1986 în laboratoarele companiei, apoi, până în 1991 în zona de lcd-uri) începe să-ți povestească vrute și nevrute despre toate obiectele expuse. Nu vezi lasere, nu vezi lumini halucinante, nu dai peste aranjamente spectaculoase… totul e simplu și se ascunde, înghesuit, în spatele unor vitrine sau de-a lungul unor mese acoperite cu niște cuverturi vișinii. Treci, practic, prin istoria electronicii și electrotehnicii, revăzând zecile de patente ale unei companii care se poate lăuda cu cele mai multe și mai importante invenșii din domeniu.

Becuri cu filamente de carbon, radiouri și difuzoare, televizoare (alb-negru și color), aparate de ras, produse profesioniste pentru diferite industrii, precum microscoape, aparate cu raze X, studiouri de mixaj etc. Peste toate tronând, evident, cele mai populare invenții ale companiei olandeze: caseta audio (1963), videocasetofonul (1962), compact disc-ul (1982). Pentru că în materie de sunet și imagine, Philips a fost dintotdeauna regină.

Dacă ajungi aşadar prin Eindhoven, nu ocoli acest muzeu. La prima vedere poate părea plictisitor însă când vei atinge (ok, n-ai voie să atingi exponatele…) un radio vechi din 1930 te vei simţi zeu. Motiv pentru care Muzeul Philips e un adevărat obiectiv turistic.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!