Food & Drink

Ghidul branzeturilor frantuzesti fine (si mirositoare)

[dropcap size=small]S[/dropcap]unt moi, mirositoare si absolut delicioase. Sub masca lor neapetisanta cu striatii albastrui, cu coaja portocalie si umeda si mirosuri ingrozitoare, se ascunde o lume a placerilor culinare; aceasta este lumea branzeturilor frantuzesti sau “fromages”. Franta este tara-mama pentru cea mai mare varietate de branzeturi din lumea intreaga (aproximativ 250 de sortimente). Secretele acestei nebunii au fost descifrate: iata ghidul complet al celor mai fine (si mirositoare) branzeturi frantuzesti- si instuctiunile de intrebuintare.

Fromageria (n.r. magazinul de branzeturi)… sau de unde sa le cumperi pe cele mai bune

Fromageriile sunt ca un fel de cofetarii, insa, in versiunea “branzeturi”. Mici, amuzante si garnisite cu  tot felul de produse comestibile care au la baza laptele de vaca, in aceste magazine de branzeturi ai permisiunea sa gusti din fiecare sortiment, iar vanzatorul iti va descrie cu lux de amanunte si accent frantuzesc, inca dinainte, senzatia pe care o vei incerca. “Cheese In Madness” este in centrul Parisului si este cunoscut pentru vasta sa selectie de branzeturi si pentru atmosfera tipic frantuzeasca . Ceva mai incolo, intr-o suburbie, fromageria lui Eric Lefebvre isi intampina clientii cu sortimente aduse de prin toate colturile tarii si reunite intr-o colectie cu adevarat impresionanta. Locuri ca acestea sunt un adevarat taram al minunilor din branza, dar, daca nu cumva ai pus de-o parte o mica avere destinata achizitionarii branzeturilor, nu iti poti permite prea mult.

Branzeturi frantuzesti pentru un buget redus

Daca tanjesti dupa savoarea branzeturilor fine, nu e cazul sa te lasi intimidat de preturile pariziene. Produsele de supermarket sunt intotdeauna o alternativa mai accesibila. Iar la Monoprix vei gasi o gama foarte larga de branzeturi- proaspete sau la pachet- la preturi rezonabile. De exemplu, o jumatate de kilogram de Roquefort costa 5 euro, in conditiile in care, in magazinele de profil pretul aceluiasi sortiment ar fi dublu sau chiar triplu.

Pont: Branzeturile cumparate din supermarket trebuie sa aiba inscriptionata pe ambalaj sigla AOC, care certifica faptul ca acea branza a fost produsa din lapte provenit din zona specifica acelui sortiment. Este ca un fel de pedigree al branzeturilor.

Sortimente de branza frantuzeasca in 8 pasi

De la cele mai fine, pana la cele mai simple branzeturi, Franta le are pe toate. Pentru aceia dintre voi care inteleg prin “branza”, o tartina cu Philadelphia, am alcatuit un ghid al branzeturilor frantuzesti:

1.       Branzeturile proaspete

Cele mai putin infricosatoare sunt sortimentele de branza proaspata, nefermentata, contin preponderent apa si sunt sarace in grasimi. Mirosul este discret, la fel si gustul si se servesc ca atare, tartinate sau cu lingurita, precum iaurtul. Recomandare: pentru un mic dejun “a la francaise”, incearca branza Brousse pe un biscuite sarat, impreuna cu o café au lait.

2.       Branzeturile cremoase in crusta naturala

Branzeturile moi, precum Camembert si Brie fac obligatoriu parte din ritualul francez de incheiere a unei mese, – servite pe un platou ca desert -, chiar daca masa a constat intr-o portie de paste gatite in bucataria hostelului. Fabricate din lapte de vaca si lasate la maturat timp de o luna, crusta formata natural le da un aspect usor mucegait, nu foarte imbietor. Insa, in interior, sunt albe, cremoase si savuroase. Lasa-ti imaginatia libera si compune un sandwich delicios (pere/nuci/Camembert, curcan/merisoare/Brie), desigur folosind painea traditionala, bagheta si serveste-l in decorul unui parc sau al unei gradini pariziene. Avertisment: nu uita de servetele, pentru ca exista riscul ca branza sa se prelinga din interiorul baghetei!

3.       Branzeturile cremoase fara crusta

Aceasta categorie merita premiul pentru cele mai urat mirositoare branzeturi. Prin comparatie cu ele, orice alte branzeturi par doar gramezi de lactoza fara nici un fel de personalitate. Varianta frantuzeasca, cunoscuta sub denumirea de Chaumes, fabricata din lapte crud, este cea mai reusita. Desi crusta a fost indepartata, fiind lasata la maturat o perioada indelungata, emana niste mirosuri cu-adevarat ametitoare. Epoisses este un alt sortiment care iti va trimite papilele gustative direct in rai, iar nasul in iad. Recomandare: pastreaza biscuitii sarati la indemana!

4.       Branzeturile presate

Daca reusesti sa treci de primele categorii, care ti-au format si antrenat deja gustul, esti pregatit pentru delicatesele lactate mai putin respingatoare. Branzeturile presate sunt cele care se servesc in compania unui pahar de vin. Aceasta categorie contine si faimoasa branza Cheddar (desi, in varianta frantuzeasca este putin mai iute). Un sortiment bun, cum este, de exemplu, Cantal, merge foarte bine in compania unui pahar de Pinot Noir, sau poate, de “17”.

5.       Branzeturi presate si tratate termic

Aceste sortimente sunt coapte inainte de a fi presate, apoi sunt sarate si lasate la maturat cativa ani. Adica, laptele expirat din frigider poate deveni in cativa ani o delicatesa! Iar varietati precum Comte, Beaufort si Emmental sunt adaugate deasupra unui blat subtire si crocant, dand nastere unui pizzagasm care pune Italia la respect.

6.       Branzeturile din lapte de capra

Desi branzeturi din lapte de capra se gasesc in toate categoriile mentionate, merita sa primeasca o categorie doar a lor, pentru ca sunt absolut fabuloase. Procesul e simplu: lapte proaspat de capra inchegat plus multa sare pentru a-i pastra prospetimea , dau nastere unor branzeturi catifelate si savuroase. Sunt sfaramicioase, asa ca se potrivesc de minune intr-o salata special pregatita ca gustare de pranz atunci cand hoinaresti prin Paris.

7.       Branzeturile cu mucegai

Ca mai toate inventiile geniale, cel mai tare sortiment de branza a fost descoperit absolut intamplator. Un cioban din Roquefort s-a intors intr-o zi in pestera sa si a descoperit o bucata de branza in crusta demult uitata acolo. I s-a parut delicioasa si a spus asta tuturor (e remarcabil ca omul a mancat branza de pe jos si toata lumea l-a felicitat pentru asta!). In prezent, branzeturile cu mucegai sunt in continuare lasate la maturat in pesteri sau beciuri si apoi sunt injectate cu penicilina. Miros putin a transpiratie, dar sunt minunate!

8.       Branzeturile procesate

In aceasta categorie, pot fi gasite atat mirosuri respingatoare, cat si arome desavarsite. Nu mai este vorba, de fapt, despre o singura categorie de branzeturi, ci despre mai multe varietati care sunt amestecate laolalta cu verdeturi, condimente sau vinuri. Aici, cei care le fabrica isi lasa libera creativitatea, iar restul lumii se bucura de ea. Boursin cu verdeturi sau piper este un sortiment tartinabil care calatoreste cu spor de la furculita sau deget, pana in gura.

Desigur, branzeturi frantuzesti poti gasi oriunde in lume, dar pentru a le cunoaste cu adevarat savoarea este preferabil sa fie gustate chiar la sursa, in tara lor. Asa ca… drum bun si degustare placuta. Fii, totusi, prevazator si poarta la tine ceva care sa ajute la indepartarea mirosului (de exemplu, o punga de jeleuri), pentru momentele in care narile-ti vor fi atacate de mirosuri dubioase!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!