In masina

Ghid de utilizare a autostrazii in Germania

Sa conduci pe autostrada (autobahn) in Germania, este o experienta in sine. O excelenta modalitate de a explora tara (desi nici la capitolul cai ferate nu sta deloc rau), dar si o distractie ce merita incercata. In ciuda opiniilor multora, autobahn este o sosea foarte bine organizata si nu are nimic in comun cu ideile de “in afara legii”, “periculos”, “fara limita de viteza”.

Reguli de baza

Pentru incepatori, autobahn are limita de viteza. Anumite portiuni ale soselei au limita de viteza pentru toti participantii la trafic, deoarece sunt in apropierea iesirilor sau a zonelor locuite. Dar cand te indepartezi de aceste zone, limitarea vitezei dispare. Semnul care indica acest lucru este un cerc gri cu cinci linii pe diagonala  (ca in imaginea alaturata), astfel, esti instiintat ca poti rula oricat de repede iti permite traficul (sau masina).

* Acesta este semnul care iti spune ca poti sa apesi accelerati cat de tare vrei, insa, ai face bine sa te dai la o parte daca cineva vrea sa te depaseasca. Pe autostrada din Germania este interzisa depasirea pe dreapta, iar nemtii sunt cunoscuti pentru strictetea in respectarea regulilor. Masinile care se apropie din spate nu reduc viteza atunci cand cel din fata lor poate trece pe o alta banda. Asa ca, daca nu schimbi banda, risti sa fii implicat intr-un accident .

*Nici oprirea pe autobahn nu este permisa, prin urmare, daca exista probleme in trafic, este indicat sa folosesti luminile de avarie pentru a-i anunta din timp pe ceilalti soferi sa reduca viteza.

In ciuda faptului ca exista portiuni ale autostrazii fara limita de viteza, cea mai mare parte a soferilor se abtin de la a calca prea tare acceleratia. Masinile fabricate in Europa, au, de obicei, motoare destul de mici, asa ca viteza recomandata pe autobahn este de aproximativ 130km/h. In plus, se stie, viteza foarte mare consuma mult combustibil. Si asta intr-o tara in care combustibilul este destul de scump.

Cine poate conduce pe autostrada germana?

Cetatenii Uniunii Europene si cetatenii americani cu domiciliul in 36 dintre cele 50 de state ale Americii timp de un an, in baza permisului obtinut in tarile lor. Teoretic, ar trebui sa ai o traducere legalizata a permisului la tine, insa, pentru majoritatea micilor delicte din trafic, nu-ti va analiza nimeni de prea multe ori permisul.

Fa si tu ca ei!

In Germania, flash-urile sunt un mod de comunicare acceptat pentru a-l avertiza pe cel din fata ca doresti sa-l depasesti. Masinile de aici nu se ingramadesc pe banda din stanga atunci cand sunt alte masini care merg mai repede, pentru a evita accidentele.

*Daca ti se fac flash-uri, nu o lua personal, muta-te pe banda din dreapta si lasa-l pe cel mai rapid sa treaca inaintea ta.

* Nu uita sa semnalizezi atunci cand schimbi banda, in special in zonele fara limitare de viteza!

Verificat: fara cusur!

Segmentele de autostrada fara limitare de viteza sunt, de obicei foarte drepte, fara denivelari, cu foarte putine curbe si diferente de nivel. Pentru a pastra aceste caracteristici, soselele germane sunt verificate periodic cu dispozitive care indica orice fisuri, denivelari sau imperfectiuni. Echipe de mentenanta circula permanent pe ambele sensuri ale drumului pentru a identifica problemele aparute, inchide segmentul afectat si remedia neplacerile.

*Germanii nu peticesc crapaturile, ci inlocuiesc intreaga sectiune de asfalt, atunci cand este cazul.

Nu te teme sa apesi acceleratia, drumul nu-si va schimba brusc cursul spre stanga sau dreapta, iar zonele de reducere a vitezei semnaleaza faptul ca pe acele portiuni, nu este periculos sa circuli mai incet.

Incearca si tu!

Autostrada germana a luat nastere la inceputul anilor 1910 si s-a extins remarcabil in anii ’30 pentru a asigura circulatia rapida si flux continuu intre diferitele regiuni ale tarii.

  • Drumul dintre unele orase poate fi mult mai ieftin daca inchiriezi o masina si platesti benzina decat cu trenul.
  • Nu se plateste taxa pentru a rula pe autobahn.

Poate fi foarte interesant sa conduci, in mod legal cu 240km/h, mai ales pentru cei care au viteza in sange. Pasionatii de motociclete pot inchiria un astfel de vehicul pentru a profita de drumurile drepte si largi. Daca te hotarasti sa dai o tura pe autobahn, cu masina sau motorul, alege sa faci asta intr-o duminica, atunci cand tirurile au interdictie de circulatie pe acest tip de drum.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!