Cum sa Techno Tuk

Cum sa-ti protejezi laptopul pe timpul calatoriei

Dupa cateva zile sau chiar saptamani de calatorie, e relaxant sa-ti iei o zi in care sa ridici capacul laptopului si sa incerci sa vezi ce se mai intampla prin lume (in lumea in care nu te afli). Cu exceptia situatiei in care constati ca acesta se misca foarte incet, afiseaza mesaje de avertizare neinteligibile si se afla intr-o stare generala proasta. Excursiile pot constitui experiente neplacute pentru un laptop, mai ales atunci cand ai tendinta de a-i neglija necesitatile pana in clipa cand rucsacul iti ajunge in sfarsit la destinatie. Poti evita situatiile neplacute daca iti pregatesti companionul pentru calatorie si-i acorzi putina atentie de-a lungul drumului.

Actualizare inainte de a pleca de acasa

Majoritatea oamenilor, indiferent daca pleaca undeva sau nu, au tendinta de a amana cat de mult pot actualizarile soft-ului; o cauza foarte importanta a lentorii calculatorului. Poti sa uiti o vreme despre asta, pana in clipa in care toate programele te vor implora la unison sa le dai ultima versiune, lasandu-te in posesia unei masinarii incete si frustra(n)te.

  • Concentreaza-te pe sistemul de operare – fii sigur ca instalezi cele mai importante actualizari. Atat Windows cat si Mac OS X sunt sisteme bune in privinta diferentierilor pe care le fac intre actualizarile importante si cele optionale.
  • Actualizare de tip domino – de obicei cand se face o actualizare a sistemului de operare cum ar fi Windows, trebuie facute actualizari si la alte programe. (Ai observat probabil in cazul unor actualizari, cand vine una, vin alte cateva in urma ei). Este recomandat sa pastrezi totul pe aceeasi pagina pentru o performanta optima.
  • Exista conceptia potrivit careia actualizarile mai mult creaza probleme decat sa merite sa fie instalate, dar ea nu este adevarata in toate cazurile. Pentru a fi protejat, instaleaza actualizarile sistemului tau de operare (aici ai informatiile necesare pentru Windows, si aici pentru Mac) cu cateva zile inainte de a pleca de acasa.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cu laptopul tau atunci cand te intorci din calatorie, este sa rulezi principalele actualizari ale soft-ului. E normal sa fii nerabdator sa trimiti mailuri, mesaje pe Twiter si Facebook cu privire la vacanta petrecuta in Germania de exemplu, dar cu cat lasi mai mult deoparte actualizarile, cu atat numarul lor creste in timp si vor face ca laptopul tau sa se simta ca si cum ar fi un model din 1998.

Cumpara-ti inca o geanta pentru laptop

Uneori nici macar un ambalaj captusit nu reprezinta o izolare suficienta pentru laptop. Intre miscarile pe care el le face in bagaj si socurile pe care le sufera atunci cand pui acelasi bagaj pe jos, hard disk-ul are parte de lovituri nu neaparat puternice, dar aplicate in mod repetat. O geanta care se potriveste la fix cu laptopul tau atunci cand este pus in bagaj ii va prelungi viata atat lui cat si datelor pe care le stocheaza pe hard.

  • Cauta genti pe specificul lui – modelele realizate pentru un anumit tip de laptop sunt confortabile si il fac usor de manevrat atunci cand il scoti sau il bagi la loc in bagaj.

De asemenea, nu uita niciodata ca ai asupra ta o bucatica sensibila, desi portabila, de tehnologie. Fii bland atunci cand il indesi la loc in bagaj dupa ce ai stat la o coada lunga la punctul de control si atunci cand alergi prin aeroport sa prinzi avionul.

Atentie la temperatura!

Caldura excesiva nu numai ca scurteaza viata bateriei, dar poate reduce si longevitatea laptopului, provocand nu numai cresterea in volum a partilor componente, dar si stricarea lor.

  • Nu tine laptopul in poala – e contrar denumirii sale, dar picioarele tale nu permit cea mai buna circulatie a aerului si cel mai bun transfer de caldura.
  • Monitorizeaza temperatura – incearca aplicatia iStat pentru Mac sau Real Temp pentru Windows; ambele pot fi descarcate gratuit.
  • Frigul poate fi si mai periculos – temperaturile scazute fac ca partile componente (cum ar fi cele care alcatuiesc hard disk-ul) sa devina mult mai rigide si mai fragile.
  • Mentine temperatura recomandata – temperaturile intre 10 si 35ºC (50-95 Fahrenheit) sunt acceptabile pentru majoritatea laptopurilor.
  • Praful, nisipul si fumul – particulele fine ale acestor elemente pot intra cu usurinta in gaurile laptopului, acumulandu-se in timp. Praful are tendinta de a se depune in jurul ventilatoarelor (impedicand circulatia aerului) si al dispozitivelor optice, cauzandu-le deteriorarea inainte de vreme. Evita sa folosesti laptopul in medii pline de praf, pe plaja, sau in incaperi in care este fum.

Ideal ar fi sa ajungi intr-un loc cu o temperatura apropiata de cea optima si sa astepti reglarea ei inainte de a-l porni. Nu folosi laptop-ul in conditii de temperaturi extreme sau cand gradul de umiditate este peste 75%.

Inchiderea laptopului si alte masuri de protectie

Majoritatea laptopurilor noi au stari “in suspendare” care permit aprinderea rapida prin ridicarea capacului. “Suspendarea” se realizeaza mentinand cipurile de memorie (RAM) in functiune la putere redusa, ceea ce creste temperatura, putand fi necesara accesarea hard disk-ului din cand in cand.

Datele devin cel mai vulnerabile atunci cand hard disk-ul functioneaza, asa ca atunci cand transporti laptopul, opreste-l sau foloseste modul de hibernare (incorporat in sistemul de operare Windows si care poate fi activat pentru Mac).

  • Nu transporta niciodata laptopul atunci cand este aprins – inainte de a te muta la o masa mai buna intr-o cafenea, inchide capacul laptopului si asigura-te ca acesta este stins, sau este in starea de suspendare sau de hibernare. Nu uita, datele se pot pierde in caz de socuri, cand laptopul este in functiune.
  • Dezactiveaza optiunea de lucru in modul “offline” atunci cand esti “online – Google Gears iti permite sa utilizezi aplicatii web precum Gmail, Google Calendar si Google Docs atunci cand nu ai conexiune Internet. Este un instrument excelent, dar nu atunci cand esti din nou online – Google Gears nu mai functioneaza cum trebuie in astfel de situatii – pentru a-l calma, dezactiveaza modul offline, apoi revino.
  • Cand ai dubii, reinitializeaza sistemul de operare (reboot) – o placa curatata te scapa de multe lucruri dubioase, lucru valabil si pentru Mac.

Poate cea mai buna masura de precautie este sa ai un backup bun pentru date. Una dintre cele doua modalitati de backup, disponibile online gratuit este Crashplan. (Aici ti se explica cum poti crea un sistem de backup care functioneaza offline, cu aplicatia Crashplan). Cei care trebuie sa recupereze rapid ceva dintr-un laptop care nu mai functioneaza sau cei care lucreaza pe drum, trebuie sa aiba in vedere si clonarea sistemului. Si nu in ultimul rand atentie la protejarea fotografiilor digitale si la blocarea fizica a laptopului, pentru a-i asigura securitatea pe durata calatoriei.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!