Cum sa

Cum sa te aperi de jafuri pe timpul calatoriei

9 metode pentru a scapa de hoti si alti raufacatori

Vacanta va poate determina sa renuntati la orice masura de precautie. Ispita aventurii este incredibil de mare. Gandul la pasapoarte, asigurari, vaccinuri si incuietori e ceva care iti poate strica toata distractia. In orice caz, a te afla intr-o tara straina fara acte, bani, haine sau mancare poate fi destul de neplacut (ganditi-va la ipostaza unui homeless murdar si care cerseste intr-o alta limba pentru niste maruntis). Luati cat mai putine lucruri cu voi si veti vedea ca reprezinta exact ceea ce aveti nevoie. Iar in continuare cateva sfaturi pentru a pastra bagajul pe care il aveti cu voi in siguranta.

1. Copiati si scanati / transmiteti pe mail documentele

Oamenii fura pasapoarte pentru ca acestea valoreaza o avere pe piata neagra. Asa ca faceti cate 3 copii la tot ce aveti (act de identitate, pasaport, certificat de nastere). Pastrati o copie la voi, una in rucsac si una lipiti-o pe fund (sau puneti-o in alt loc sigur, poate intr-un dulap acasa la parinti; e alegerea voastra). Scanati toate documentele si transmiteti-vi-le pe mail. In felul asta, chiar daca sunteti jefuit si lasat in fundul gol, puteti avea usor acces la ele si le puteti printa. Alta masura de precautie la indemana este aceea de a va transmite pe mail numerele de telefon: al companiei emitente a cartii voastre de credit (in cazul furtului acestora), ale hotelurilor / companiilor aeriene la care v-ati facut rezervari, al bancii cu care lucrati, al doctorului si ale familiei / prietenilor. Considerati asta drept o linie vitala de comunicare.

2. Legati bine bagajul de voi

In timpul calatoriei vor fi momente cand va veti aseza undeva pentru a va trage sufletul, pentru a va gandi la urmatoarea destinatie si la toate experientele nebunesti pe care le-ati avut. Unele dintre aceste pauze se transforma uneori intr-un pui de somn. Somnul va face rucsacul vulnerabil si-l transforma intr-o oportunitate perfecta pentru talhari. El are o multime de curele si cureluse (care poate sunt puse acolo pentru a-l face si mai urat decat este in realitate). In cazul asta puteti sa le gasiti in sfarsit o utilizare. In timp ce dormiti, legati-le in jurul incheieturii mainii sau al gleznelor, asa ca in caz ca cineva smuceste de el, veti simti si in cel mai fericit caz, va veti si trezi. Daca sunteti foarte obositi, o smucitura nu va fi suficienta pentru a va trezi din toropeala. In cazul asta, trebuie sa mergeti mai departe si…

3. Faceti-va un marsupiu

Exact cum ati auzit, faceti-va un marsupiu. La fel cum cangurul isi poarta puiul, tot timpul in fata, tratati-va si voi bagajul ca pe propriul copil. Tineti-l in fata atunci cand stati jos, pentru ca cei din jur sa vada ca sunteti o mama buna. Daca nu gasiti o alta modalitate de a-l proteja, procedati ca mai sus. Asigurati-va ca va tineti si mainile in fata. Hotii vor profita de orice ocazie pentru a desface un fermoar sau a pentru a va smulge geanta. Asa ca faceti asta cat mai dificil cu putinta.

4. Marsupiul, partea a doua

In acelasi fel in care procedati cu marsupiul cand stati jos, partea a doua se aplica in situatiile in care va plimbati in zone cunoscute ca fiind populate de hoti de buzunare. Mergeti pur si simplu cu rucsacul in fata. E posibil sa va simtiti putin ridicol (ca si cum ati fi insarcinati), dar veti evita astfel ca cineva sa va desfaca un fermoar al bagajului si sa va sustraga lucruri personale importante. Daca va aflati intr-o zona turistica populara si vedeti ca si altii aplica metoda marsupiului – partea a doua, asta e un semn ca zona e vestita pentru hotii de buzunare.

5. Incuietorile de calatorie

Cumparati-va incuietori pentru a va asigura lucrurile importante lasate la hotel. Hotelurile va pun de obicei la dispozitie dulapuri, dar fara incuietori. E bine sa va stiti lucrurile in siguranta, atunci cand plecati in aventura culturalizarii. Cele mai bune sunt incuietorile Travel Sentry, pentru ca sunt special destinate calatoriilor si se potrivesc atat la dulapurile din hoteluri cat si pentru rucsacul pe care il aveti in spate. Sunt recunoscute oriunde si usor de deschis pentru vamesii americani si englezi din toate aeroporturile (in situatia in care acestia va cer sa va desfaceti bagajul).

6. Intuitie, atitudine si bun simt

Fiti tot timpul in alerta si inteligent atunci cand calatoriti. Trebuie sa aveti o atitudine pozitiva si evitati sa pareti agitat, pentru ca veti cadea imediat prada atacatorilor. Fiti informati cu privire la imprejurimi si nu rugati strainii sa aiba grija de lucrurile voastre – luati-le cu voi chiar si atunci cand mergeti la baie. Studiati zonele orasului despre care nu aveti prea multe informatii, dar evitati sa ajungeti in puncte in care sa nu pierdeti orice legatura cu localnicii. Evitati mamele cu copii (sau copiii mici care va cer ceva). Astfel de persoane isi folosesc adesea dragalasenia, neajutorarea sau disperarea pentru a buzunari turistii. Ignorati-i, uitati-va in spate si parasiti rapid zona.

7. M&M (Minimizati si monitorizati)

Minimizati: luati cat mai putin bagaj la voi, astfel incat sa aveti cat mai putin de carat si cat mai putin sa va fie furat. Cand iesiti, luati la voi ce va trebuie din portofel, in loc sa luati tot portofelul.

Monitorizati: Verificati adesea sa nu aveti ceva care sa va atarne din buzunar. Incercati sa nu bagati nimic la spate. Daca fundul vostru este un invelis de grasime (asta e adevarul pana la urma) nu prea simtiti mare lucru daca cineva vrea sa va umble acolo. Daca n-aveti incotro si bagati ceva acolo, verificati din cand in cand daca totul e la locul lui.

8. Portofele de gat

Portofelele de gat sunt o optiune in situatia in care sunteti foarte paranoic in ce priveste securitatea documentelor voastre (ele sunt hilare si sic in acelasi timp; poate mai mult hilare decat sic). Un portofel de gat e un buzunar mititel pe care il porti ca pe un colier si in care nu-ti incape decat pasaportul, niste bani pentru situatii de urgenta si unul sau doua prezervative (desi daca porti asa ceva, sansele de a ajunge la orizontala cu cineva se reduc semnificativ). Desi e total neatragator, poate preveni totusi furtul pasaportului, pentru ca si cei mai profesionisti hoti au dificultati in a ajunge la gatul cuiva sau a-i da jos tricoul fara a fi observati.

9. Faceti zgomot

Ca si atunci cand erati la scoala, daca cineva va face ceva rau, strigati. Asta functioneaza intotdeauna, pentru ca tipetele se traduc in orice limba la fel. Poate vor crede ca sunteti nebuni, dar cel putin le veti capta atentia. Tipatul preferat de multi este latratul cainelui. Exersati cateva latraturi si cu siguranta, nimeni nu se va atinge de voi.

Desi la prima vedere tot ceea ce este enumerat mai sus poate parea ceva in plus de asimilat, veti vedea ca va deveni repede o a doua natura, odata ce este activat instinctul de supravietuire pe durata calatoriei. Atata vreme cat securitatea e o preocupare de top, nu lasati totusi paranoia legata de posibilele ghinioane sa va ruineze excursia. Fiti informati, fiti curajosi, faceti chestia cu marsupiul, latrati si cel mai important, distrati-va.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!