Cum sa

Cum sa negociezi ca un ferengi

Ferengi sunt creaturile extraterestre lacome, rele si viclene din Star Trek, a caror intreaga cultura se bazeaza pe acumularea de averi. Ei sunt atat de ahtiati dupa bani incat au scos pana si o carte sfanta, “Regulile achizitiei” care cuprinde un set de reguli dupa care isi conduc afacerile. In timp ce lumea Ferengilor poate fi fictiune, regulile lor te pot ajuta sa negociezi ca ei in majoritatea pietelor si talciocurilor din lume. Un ghid perfect pentru situatiile in care ajungi prin bazarul din Istanbul sau altele asemanatoare.

Regula nr. 214 – “Nu incepe niciodata o negociere pe stomacul gol”

Negocierile cer timp, iar daca esti pe fuga, nu vei obtine pretul pe care il vrei. Vei ajunge sa fii frustrat la terminarea procesului. Nu incepe sa negociezi cand ti-e foame, cand te grabesti sa faci un anumit circuit cu autobuzul sau atunci cand ai vezica plina. Timpul limitat inseamna mai putin spatiu de miscare pentru a obtine pretul pe care tu il consideri corect.

Regula nr. 7 – “Stai cu urechile ciulite”

Vei avea mai multe sanse sa negociezi pentru un pret mai bun, daca asculti cu atentie persoana cu care te targuiesti. Vei observa ca atunci cand negociezi pentru orice, vanzatorul trage adesea cu ochiul la potentialii clienti. (tine cont si de Regula nr. 194 – este intotdeauna bine sa stii ceva despre noii clienti inainte ca acestia sa-ti intre pe usa). Fa si tu la fel, pune intrebari si poarta conversatii – si fii sigur ca retii toate preturile despre care se vorbeste.

Regula nr. 3 – Nu cheltui niciodata mai mult decat trebuie

Oamenii care nu se simt confortabil atunci cand se targuiesc, se simt de obicei prost atunci cand cer un pret mai mic. In timpul negocierilor purtate intr-un magazin, preturile sunt intotdeauna umflate, iar proprietarul magazinului are un numar in minte (Regula nr. 98 – “fiecare om are pretul lui”); aici exista un punct dificil si unul slab. Punctul slab este atunci cand obtii in urma unei negocieri, de cele mai multe ori, reducerea mare pe care ai cerut-o initial. Punctul mai dificil se atinge mai greu (reaminteste-ti Regula nr. 214 de mai sus) si este reprezentat de pretul mai mic pe care vanzatorul chiar este dispus sa-l accepte.

Regula nr. 74 – Cunoasterea inseamna profit

In plus fata de urechile pe care trebuie sa le ciulesti (Regula nr. 7) trebuie sa tii si ochii deschisi. Fa cumparaturi in zona ca sa te familiarizezi cu preturile unui produs sau cu cele ale produselor similare pe care vrei sa le cumperi (pantofi, de exemplu). Fixeaza-ti o cifra in minte si cerceteaza cum se desfasoara negocierea intr-o anumita zona si vei cunoaste atat felul in care trebuie sa negociezi cat si preturile de la care trebuie sa pleci. De exemplu, in Maroc, pretul tau initial trebuie sa porneasca in general, de la un sfert din pretul cotat.

Regula nr. 16 – Afacerile sunt afaceri

O regula neoficiala Ferengi este aceea “inspecteaza intotdeauna piata inainte de a face o afacere”. Apoi, odata ce ai cazut de acord asupra unui pret, negocierea ia sfarsit, asta e o regula pe care speram ca o respecta si persoana cu care negociezi. Dupa ce ambele parti sunt de acord (si nu incheia nimic daca te simti inselat) si sunt multumite de pretul final, relaxeaza-te. Nu-ti asuma nimic in afara de ce trebuie sa se intample in mod normal, o afacere e o afacere. Negocierea nu e o competitie si, mult mai important decat cel mai bun pret pe care il obtii, e faptul ca ramai cu o stare de bine in urma tranzactiei.

Fii cu capul pe umeri si bucura-te de ceea ce faci

Negocierea este un proces pe care poti invata sa-l iubesti. Ea este ca un joc si este o parte integranta a culturii multor natii de pe Pamant. Procesul este unul in care se stabilesc relatii – pe plan local se rasfrange asupra felului in care vanzatorii pot incheia mai multe afaceri – iar pentru tine, este un bun mod prin care poti invata despre cum functioneaza un individ in societatea in care te afli. De cele mai multe ori, ti se va cere un pret initial, sau ceea ce crezi tu ca e corect pentru ceva anume, asa ca sa ai intotdeauna in minte o cifra. Cu cat ea e mai mica, cu atat mai bine (asa nu ai de suferit, daca ai vreun dubiu) si fii sigur ca il atragi si pe celalalt in jocul tau.

E ceea ce are face un Ferengi – bine, ei ar face si o multime de lucruri nu tocmai etice si legale – dar daca respecti aceste reguli, vei fi in stare sa te targuiesti ca un intergalactic profesionist, chiar daca nu cunosti limba.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!