In partea 1 a ghidului la zi al calatoriilor internationale cu animalele de companie, ati invatat ca majoritatea lucrurilor pe care trebuie sa le faceti atunci cand plecati cu patrupedul iubit dupa voi se desfasoara inainte de a ajunge la aeroport. Odata ce treaba cu documentele e rezolvata, e timpul sa va faceti rezervare pentru zbor si sa efectuati calatoria impreuna cu pisica sau cainele vostru.
Rezervarea unui zbor insotit de animale de companie – inclusiv costurile la care sa va asteptati
Incepeti cautarea unui bilet de avion ca si cum ati face calatoria fara animale – cu 2 pana la 4 saptamani inainte, fara a rezerva deocamdata nimic. Vi se recomanda cu strictete sa va axati pe un singur zbor, fara escale, chiar daca va costa mai mult. Fiecare companie aeriana are diverse conditii pentru transportul animalelor, plus ca va doriti cat mai putine schimbari ale avionului de-a lungul calatoriei.
- Pentru calatoria cu animalul trebuie studiata o lista de reguli individuale ale companiilor aeriene in ce priveste animalele de companie
Zborurile directe sunt ideale – costa mai mult, dar sunt mult mai putin stresante pentru animalul vostru decat cele cu conexiune.
Pasii de urmat odata ce ati gasit zborul potrivit
- Intrati pe site-ul liniei aeriene respective si vedeti ce politica aplica in ce priveste animalele
- Uitati-va in mod expres la cerintele referitoare la dimensiunile custii, termenele limita pana la care se poate face rezervarea si aveti grija la restrictiile care se aplica fiecarei rase in parte. (Acest ultim punct este important in special daca aveti un caine cu botul mic, cum ar fi cei din rasa boxer sau mops. Unele companii aeriene nu-i accepta, din cauza problemelor pe care acestia le au la respirat, probleme ce pot fi amplificate in mediul presurizat al avioanelor).
- Pe baza acestor informatii decideti singuri daca animalele voastre pot (sau ar trebui) sa stea cu voi in cabina. Aici sunt prezentate diferentele intre calatoria cu animalul in cabina sau la cala.
- Sunati direct la companie si anuntati-i ca veti calatori cu animal de companie. De obicei, daca el nu calatoreste in cabina, se poate face rezervare inainte si compania aeriana trebuie anuntata ulterior. Pentru animalele in cabina, sunati inainte de a face orice rezervare.
De obicei, in cabina sunt permise numai doua animale, indiferent de zbor, asa ca anuntati reprezentantul companiei aeriene despre intentiile pe care le aveti. Oferiti de asemenea, informatii despre dimensiunile custii sau ale mijlocului ales pentru transport, despre caracteristicile rasei si intrebati care sunt costurile suplimentare ce trebuie achitate.
Costurile zborului insotit de animale de companie
Lasand la o parte pentru moment toate celelalte costuri, cum ar fi cele impuse de vizitele la veterinar si achizitionarea unei custi noi, un animal de companie luat in cabina va costa in general intre 100-150 de dolari, iar animalele pentru cala, intre 150-200. Unele companii aeriene va taxeaza pe kilogram in functie de greutatea totala a mijlocului de transport al animalului si in majoritatea cazurilor, veti suporta toate costurile in momentul check-in-ului si nu al rezervarii.
24 de ore inainte de zbor
Fiecare animal este diferit, dar ca regula generala, incetati de a-i mai da sa manance cu 12-24 de ore inainte de calatorie, si rariti si cantitatea de apa pe care i-o dati sa bea cu cateva ore inainte. Cu siguranta, senzatia de foame nu este foarte confortabila, dar o vezica urinara plina sau o cusca cu excremente la o altitudine de 10000 metri, sunt lucruri mult mai rele care se pot inatmpla.
- Luati cu voi suficienta hrana pentru a da de mancare animalului o zi sau doua dupa ajungerea la destinatie
- Sa aveti la indemana o jucarie favorita sau un os de ros pentru cusca cainelui. Asigurati-va ca osul nu e adevarat (numai din material sintetic), iar in cusca nu se gasesc iarba, fan sau alt gen de hrana
Poate fi greu de gasit un magazin pentru animale de unde sa puteti procura tot ce va trebuie, asa ca trebuie sa fiti pregatiti sa colindati mai multe si nu uitati de vizita la veterinar si de datele medicale.
Ckeck-in-ul la aeroport
Operatiunea de check-in cand aveti si un animal cu voi este usor diferita de cea care are loc atunci cand calatoriti singuri. Veti ajunge la ghiseu, veti prezenta documentele cerute pentru animalul vostru si veti plati toate taxele suplimentare pentru rezervare. Animalul care este in cusca va fi si el cantarit, asa ca nu trebuie sa mintiti in legatura cu cele 5 kilograme in plus pe care le are.
E bine sa aveti la voi o lesa sau sa puteti sa va tineti pisica in brate, pentru ca si custile sunt trecute prin controlul de securitate. Animalele nu sunt supuse acestui control, asa ca trebuie sa le tineti in brate cateva minute, pana ce controlul ia sfarsit.
- Pentru animalele care calatoresc cu voi in cabina, este valabil acelasi control al mijloacelor lor de transport. In mod normal, va puteti tine in brate animalul in timp ce treceti prin dispozitivul de control; intrebati pentru confirmare si personalul aeroportului
- Animalele care sunt inregistrate ca bagaje, trebuie sa aiba etichete speciale atasate custilor, gen “incarcatura speciala” sau “animal viu”; asigurati-va ca acestea sunt puse inainte de incheierea check-in-ului.
- Aici sunt descrise etapele ce trebuie parcurse pentru luarea unui caine mic in avion
Odata ce controlul de securitate a fost efectuat, animalele voastre vor fi inregistrate si nu le veti mai vedea pana la aterizarea la destinatia voastra finala. La sosirea la aeroportul de destinatie, animalele va vor fi aduse la biroul de bagaje de catre personalul companiei aeriene.
Sosirea la destinatie si controlul vamal
Multi dintre cei care calatoresc cu animale se tem de aceasta etapa, controlul vamal la sosirea la destinatie, mai ales in cazul zborurilor internationale. De fapt, asta e in general, partea cea mai usoara, presupunand ca aveti toate hartiile si documentele la indemana. De obicei calatoria din SUA sau Europa catre alte destinatii e mai lipsita de incidente, dar daca indepliniti toate cerintele, controlul vamal este intotdeauna o simpla formalitate.
Alte cateva sfaturi
- Exista 4 companii aeriene unde animalele de companie pot castiga mile gratuite, acesta fiind unul dintre cele 7 mijloace prin care va puteti creste numarul milelor
- Verificati daca exista la destinatie vreun hotel cu tarife speciale pentru animale. Site-ul GoPetFriendly este unul dine cele 5 site-uri utile pentru cei care calatoresc impreuna cu animale de companie
Daca totul a decurs bine, in acest moment va aflati dincolo de controlul vamal si pe drum catre noua voastra locuinta sau destinatie de vacanta. Animalele voastre vor fi stresate, dar aceste sentimente vor fi uitate repede odata cu intrarea in rutina zilnica si odata ce confortul noii locuinte este stabilit. Daca urmeaza sa calatoriti din nou intr-un interval relativ scurt dupa aceasta calatorie, nu neglijati vizita din nou la veterinar, pentru urmatoarea destinatie. Din fericire, aceasta procedura devine mult mai usoara dupa ce ati trecut deja prin ea , atat pentru voi cat si pentru animale.
Add Comment