Raki, bautura nationala neoficiala a Turciei, este mai mult decat un pahar cu alcool: este o experienta prin ea insasi. Exista o intreaga cultura in jurul acestui lichior puternic, cu aroma de anason, foarte popular in intreaga tara. Vizitatorii Turciei se intreaba de multe ori ce poate fi acea chestie laptoasa in pahare inguste dar pleaca adesea fara macar sa o guste. Asa ca daca ajungi in Turcia, savureaza mancarea, conversatia si bea raki ca un turc.
Comanda un “Kadeh”
Raki se serveste in pahare mici, inguste, utilizate in mod specific pentru aceasta bautura. Paharul este umplut pe jumatate cu raki, iar restul e completat de gheata sau apa. La restaurant poti sa-i spui chelnerului cat sa puna ca sa-l prepare mai tare sau mai slab. Adaugand apa, bautura se transforma intr-o licoare de culoare alb-noros, de unde si numele de “lapte de leu”.
Pepene si branza feta
Raki este servit de obicei ca aperitiv, pentru a fi savurat incet impreuna cu alte preparate in deschiderea mesei. Mancarurile traditionale care insotesc aceasta bautura sunt variate si pot include orice de la kebab pana la salate. Cele doua preparate esentiale care nu trebuie sa lipseasca sunt pepenele galben si branza feta.
Apa si gheata
Nu fi surprins daca vezi un vas cu gheata pe masa. Poti sa pui un cub in bautura – asta va avea grija de stomacul tau. Este de asemenea normal sa vezi si un pahar umplut cu apa care sta langa cel plin cu raki – tot pentru a se bea din el.
Soarbe fara zgomot
Raki este o bautura plina de savoare si pe care iti doresti sa o sorbi si sa o bei incet. Pregateste-te sa petreci ore intregi la masa, daca mananci in oras: ti se va servi mancare si bautura toata noaptea. Nu te ingrijora, tot te vei imbata (este 90% dovedit) dar nu vei pierde cel mai important lucru din aceasta bautura.
O conversatie buna
Pana la urma… la asta se reduce raki – nu atat bautura cat ambianta care este creata in jurul ei. Bea niste raki cu prietenii tai si petrece ore intregi vorbind, razand, lasandu-va prada amintirilor si bineinteles, mancand.
Raki are o aroma puternica de anason (seamana mult cu ouzo –ul grecesc sau pastis –ul frantuzesc) si te poate da jos din prima, dar lucrul asta va fi repede uitat daca termini primul pahar si mai iei inca unul. Asa ca daca ai la dispozitie 48 ore in Istanbul , petrece-ti noaptea in oras, ia un kadeh, niste pepene, mai multa mancare si, bineinteles, asorteaza-le la niste conversatii inteligente.
Citeste si: Ce este Mama Juana, băutura-„viagra” din Republica Dominicană
[…] berea. In Rusia e vodca. In Danemarca este akvavit-ul. In Grecia – ouzo. In Turcia – raki. In Romania – tuica. Si asa mai departe. Majoritatea tarilor europene au cate o bautura […]
[…] producatoare de ‘suma’, alcoolul pur folosit pentru prepararea bauturii traditionale, raki. Hotelul este, din toate punctele de vedere, o afacere de familie. El este detinut inca de […]
[…] au raki, brazilienii au cachaca, rusii au vodca, spaniolii au sangria, japonezii au sake, grecii au ouzo, […]