Cum sa

Arta de a fi cameleon

Sau cum sa vezi obiectivele turistice fara sa devii unul dintre ele

Arta de a fi parte integranta din peisaj atunci cand calatoresti, de a reusi sa nu iesi in evidenta si de a nu fi perceput din afara, ca turist, se dobandeste prin subtilitatea si perseverenta in a face observatii. Gesturile grandioase sunt cele care te dau de gol, iar discretia cea care te ascunde privirilor celorlati. Nu exista un singur mijloc prin care sa te integrezi in mediul inconjurator, si la scurt timp dupa ce ai ajuns la destinatie, vei fi nevoit mai intai sa descoperi amestecul autohton pentru a te transforma apoi intr-un cameleon.

Nu cara dupa tine echipament suplimentar

Localnicii pe care ii intalnesti pe strazi nu cara peste tot cu ei genti mari. Buzunarele nu trebuie sa fie burdusite de portofele; jachetele subtiri pot fi purtate cand vremea e calduta. Oricum ar fi, ce nu-ti trebuie, poti lasa la hotel, sub cheie. Lucrurile care te pot ajuta sa te amesteci in multime nu sunt cele pe care le gasesti in magazinele de specialitate, asta numai in cazul in care nu ai te gand sa te intovarasesti cu vreun grup de excursionisti.

Dupa ce scoti camera pentru a face cateva poze, las-o deoparte atunci cand n-o mai folosesti

Schimbarea obiectivului nu numai ca te ajuta sa faci poze mai bune, dar face si ca aparatul foto sa iasa mai putin in evidenta.

Observa figuri, nu locuri

Majoritatea indiciilor despre cultura unui anumit loc sunt chiar langa tine, exprimate evident pe fetele tuturor celor pe care incerci sa-i imiti. Cum interactioneaza oamenii unii cu ceilalti – atunci cand platesti la bacanie de exemplu, care e posibilitatea aparitiei contactului vizual si cat timp dureaza acesta? Trebuie sa observi figurile, pentru semnalele fundamentale exprimate de acestea, cum ar fi “da”, “nu” si “amical” vs. “recunoastere”.

  • Observa lucrurile marunte – comportamentul putin diferit pe care il afisezi e cel care te face sa iesi in evidenta. Imbraca cu hainele tale pe cineva din orasul pe care il vizitezi si probabil respectivii nu vor fi confundati cu niste turisti.
  • Urmareste mersul celor din jurul tau – oamenii din intreaga lume se deplaseaza intr-un ritm diferit: mergi mai incet sau mai repede ca sa fii in pas cu ceilalti.
  • Fa observatii notabile – absoarbe tot ceea ce se intampla in jurul tau fragmentat, fara a incerca sa vezi totul dintr-odata. Daca esti surprins facand ochii mari, iesi in evidenta si devii suspect.
  • Invata cateva cuvinte – fie ca e vorba de limbajul uzual, expresii din jargon, fie ca imprumuti accentul din partea locului, e suficient sa stii chiar si numai 4 cuvinte si  esti deja pe drumul cel bun.
  • Stai la taclale cu cineva care e din partea locului – exista trei retele de limbaje de socializare pe care le poti folosi pentru a vorbi cu localnicii si unde poti spune cateva cuvinte despre tine.
  • Nu incalca regulile etichetei internationale.

Tine minte, oamenii din jurul tau sunt exemple vii de manierism, expresivitate si sunete, totul transmitandu-ti cum reuseste un localnic sa arate ca un localnic.

Avantajele integrarii in peisaj

Pe langa viziunea mai clara pe care o dobandesti in urma perceptiei atente, cu cat atragi mai putin atentia, cu atat miscarile tale vor fi mai line pe trotuar, in piete sau in alte puncte de atractie turistica. Turistii care reusesc sa nu iasa in evidenta sunt tinte mai putin atractive pentru hotii de buzunare, pentru proprietarii de magazine mult prea zelosi, care nu stiu ca te poti targui in felul tau pana ajungi la un pret bun.

Unul dintre motivele principale pentru care nu trebuie sa iesi in evidenta este dat de sentimentul de incredere pe care il capeti in propria persoana. Pentru turistii care se simt mai mult ca fiind din partea locului, probabilitatea ca acestia sa mearga la restaurante mai putin cunoscute, sa intre mai mult in contact cu localnicii si sa aiba parte de experiente noi este mult mai mare.

Timpul castigat este un alt bonus – sau cel putin perceptia asupra lui. Poti incetini ritmul si sa aduni ultimele impresii, uitandu-te inapoi la tot ce ti s-a intamplat in calatoria ta si privind inainte catre urmatoarea.

Nu esti localnic: limitele deghizarii

Nu exista integrare absoluta sau completa in peisaj. Cei din partea locului reusesc intotdeauna sa faca distinctie intre ei si toti ceilalti. Poate dureaza un pic pana articulezi primele cateva cuvinte intr-o spaniola stricata, dar important este cum reusesti sa treci neobservat. Tine minte ca aceasta stare te mentine sub acoperire si-ti permite sa descoperi cultura locului pe care il vizitezi. Nu te va schimba pe tine ca om, dar subtilele ajustari pe care le vei aduce persoanei tale, te vor face sa te simti mult mai confortabil.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!