In aer

7 lucruri legate de accidentele aviatice care-ti pot salva viata

[dropcap size=small]M[/dropcap]ulti oameni au o teama legata de zbor si privesc fiecare decolare ca pe un pariu cu viata. Desi supravieturirea in caz de accident aviatic pare un fel de ruleta ruseasca, exista o baza consistenta de informatii despre astfel de accidente care arata cu totul altceva. Sansa de a muri intr-o asemenea tragedie este de 1 la 10,64 milioane. Cunoscand cele 7 lucruri de mai jos, ai putea evita sa ai ghinionul de a te numara printre persoanele care experimenteaza in mod nefast catastrofele aeriene.

1. Majoritatea oamenilor supravietuiesc accidentelor aviatice

Nu te gandi ca un accident aviatic e o condamnare la moarte:  peste 76.6% din persoanele implicate in astfel de catastrofe, supravietuiesc. In conformitate cu Ghidul supravietuitorului, de Ben Sherman, cei care nu supravietuiesc sunt diferiti prin pregatire si stare de spirit.

2. Plus trei, minus opt

Potrivit lui David Palmerton, expert in catastrofe aviatice, de la  Administratia Federala a Aviatiei SUA (FAA), exista 11 minute cruciale cand trebuie sa fii in alerta intr-un avion. Cele trei minute din timpul decolarii si cele opt minute dinaintea aterizarii sunt momentele cand au loc 80% din accidentele aviatice, de regula din cauza conditiilor meteo. Pastreaza-ti cumpatul, renunta la somn, nu-ti ingropa fata intr-o carte si urmeaza regula celor plus 3, minus 8 minute.

3. Fii pregatit sa te desparti de bagajul tau

Majoritatea oamenilor care supravietuiesc impactului initial, isi pierd totusi viata, pentru ca incearca sa-si ia bagajul cu ei. Orice este cu adevarat important pentru tine, sentimental sau din alte puncte de vedere, trebuie sa stea in buzunare – tine minte ca viata ta e mai importanta decat iPod-ul tau.

[media id=15 width=638 height=515]

4. Ai 90 de secunde sa iesi afara

Cam in timpul de care ai nevoie pentru a citi trei posturi pe un blog de calatorie, cabina unei aeronave poate atinge temperaturi care topesc pielea umana. Acesta e intervalul pe care il ai la dispozitie pentru a iesi dintr-un avion in flacari si unul dintre motivele pentru care trebuie sa respecti regula celor 5 randuri si sa stii unde se afla iesirile de urgenta in avionul cu care calatoresti. Conform aceluiasi Ben Sherman, studiile arata ca pasagerii se deplaseaza, in medie, cu 5 randuri de scaune inainte de a putea iesi dintr-o aeronava in flacari. A avea loc la mai mult de 5 randuri de scaune distanta fata de iesirea de urgenta reduce considerabil sansa de supravietuire. De asemenea, sansele cresc daca locul tau este in partea din spate a avionului.

5. Trebuie sa ai un plan de actiune

Ghidul supravietuitorului: secretele si stiinta care iti poate salva viata prezinta o excelenta strategie de urmat pentru iesirea din situatii de criza. Secretul consta in a avea o astfel de strategie, intrucat oamenii au tendinta de a face lucruri foarte ciudate atunci cand se confrunta cu situatii incredibil de stresante, pentru care nu sunt pregatiti. De pilda, abandonarea infantilor sau ramanerea in stare de soc pe scaune, in timp ce avionul arde in jurul lor. Ben Sherman numeste asta “pasivitate activa”, un fenomen prezent in toate situatiile de dezastre majore, cum ar fi cutremure, atacuri teroriste si catastrofe aviatice.

6. Renunta la ciorapi, tocuri inalte si mancare in plus

Tesaturi precum nylon-ul au un punct foarte scazut de topire, arzand odata cu pielea ta, in cazul unui incendiu; tocurile inalte nu te ajuta prea mult la alergat. (lasa-le mai bine sa mearga singure). De asemenea, inca un motiv pentru care nu trebuie sa renunti la exercitiile fizice din camera de hotel si sa te mentii in forma, este acela ca cei care supravietuiesc in general accidentelor aviatice – conform statisticilor accidentelor aviatice, sunt barbatii supli. Oamenii mai slabi pot patrunde si in locuri mai putin accesibile si un pas sau doi in plus iti pot salva viata.

7. Pune-ti centura de siguranta

Centurile de siguranta nu prea prezinta interes – asta pana in clipa in care esti aruncat in scaunul din fata cu forta a cateva mii de kilograme. Fixarea centurii nu numai ca iti poate salva viata, dar te protejeaza de rani in cazul turbulentelor mari. Fii sigur ca ai citit si pliantul cu instructiunile de securitate si leaga-ti centura de siguranta cum trebuie. Cat esti in avion, invata sa stai intr-o pozitie corecta, asta va reduce mult riscul de producere a traumelor la cap.

Sortii sunt de partea ta

Fiintele umane sunt teribile atunci cand e vorba de evaluarea riscurilor pe baza probabilitatilor (amintirile ne alimenteaza frica) dar poti totusi sa-ti invingi teama de zbor fara a te baza pe statistici. In timp ce si norocul si sansa joaca un rol in supravietuirea ta, tine minte urmatorul lucru: cateva secunde de pregatire inainte de fiecare zbor te pot ajuta in eventualitatea putin probabila a unei aterizari mai neortodoxe.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!