Food & Drink

10 tipuri de hot dog din intreaga lume

Americanii au stelele si benzile pe drapel, ziua de 4 iulie si Statuia Libertatii. Si ce daca? Nimic nu isterizeaza mai tare America decat hot dog-ul. El este mandria si bucuria culinara a acestei tari. Nu numai ca 26 august e Ziua nationala a hot dog-ului, dar exista si un Consiliu National al Hot Dog-ului si Carnatului (un comitet dedicat minunatei bucati de carne si chiflei). De pe coasta de est pe cea de vest, fiecare oras depune juramantul pe baza propriei interpretari a carnatului (cu Chicago si New York jurand cu glasul cel mai tare). Luandu-se carnatul si chifla drept punct de plecare, numeroase natiuni au introdus hot dog-ul in bucataria lor si au reinterpretat felul de mancare favorit al Americii astfel incat el sa se potriveasca propriilor lor obiceiuri culinare. Asta a dat nastere unor hot dog foarte ciudati, iar in continuare poti face cunostinta cu 9 dintre cele mai interesante variatiuni pe aceasta tema din toata lumea (cu cea mai tare dintre ele pastrata pentru final)…

China

Hot dog-ul exista si in China, dar carnatii lor sunt mult mai mici (poate si din cauza asta umbla vorba ca…). Aceasta tara si-a deschis portile catre influentele occidentale foarte de curand si cu multa precautie. Mancarea lor traditionala e plina de carbohidrati (taitei, orez si toate celelalte feluri nespecificate), asa ca a pune o halca de carne intr-o chifla mica e lipsit de sens din punctul de vedere al chinezilor. Primul hot dog a patruns in China sub forma unui carnat impachetat intr-o galusca sub forma unei gogosi si a evoluat pana a inceput sa satisfaca majoritatea gusturilor turistilor in materie de hot dog. Deschiderea fast-food-ului Orange Dog in subsolul unui mare centru comercial din Shanghai este simbolul acestui fel de mancare occidental. Fanii lui Orange Dog sunt innebuniti dupa cat de “normal” e gustul acestor carnati; dar intotdeauna ceea ce e normal e plictisitor. Faceti sa apara micii carnati; miscati-va!

Olanda

Realitatea e urmatoarea: oamenii se duc la Amsterdam ca sa se drogheze. Ce se intampla atunci cand te droghezi? Ti se face foame. Localurile de aici au gasit cea mai buna metoda de satisfacere a foamei. Iti ofera “The Stoner Dog”. Multumita orasului Amsterdam nu mai trebuie sa ratacesti fara tinta intre pizzerie si standurile cu hot dog, pentru a te decide care ar fi cea mai buna alegere, din moment ce The Stoner Dog este de fapt o pizza aruncata peste un hot dog. Daca ar pune deasupra si niste bomboane M&M si o mana de Doritos, lumea ar fi mult mai pasnica.

Brazilia

O descriere buna ar fi “Supa de hot dog in chifla”. Topping-urile versiunii braziliene sunt atat de variate, incat la un moment dat devin ridicole. Simpla lor enumerare suna ca si cum ai citi meniul pentru o cina pregatita intr-o familie formata din 10 persoane. Cu toate acestea, iata-le prezentate in continuare, in ordinea ridiculozitatii: carnat, chifla, ardei rosu, ardei verde, ceapa, un ou mic fiert tare, porumb, mazare (de ce ar pune cineva mazare intr-un hot dog?) parmezan, ketchup, maioneza si chipsuri de cartofi (pentru a fi crocant probabil). Trebuie sa te duci la Rio de Janeiro in Brazilia, numai pentru a fi martor la asa ceva si pentru a avea sansa de a obtine o poza cu “eroul” istorisirii de mai sus.

Italia

Italienii au inventat pizza, de ce nu ar inventa si hot dog-ul? Fara urma de teama, Italia serveste intr-adevar hot dog, numai ca nu asa cum sunt obisnuiti americanii. Hot dog-ul italian este o briosa mare umpluta cu felii de crenvurst (asemanator cu pepperoni) si care are deasupra o doza sanatoasa de maioneza. Compozitia hot dog-ului Italian are influente germano-austriece (traditionalul wurstel) si franceze (briosa) si se poate spune ca are foarte putin spre deloc treaba cu modelul american.

Coreea de Sud

Cineva trebuia sa o faca si Coreea de Sud a avut initiativa: hot dog-ul invelit in cartofi prajiti. Spre deosebire de celelalte variante, cea de fata se distinge prin faptul ca este o combinatie de ingrediente care plac cel mai mult americanilor (prajite foarte bine), totul pus pe un bat. Unele ipoteze sustin ca aceasta versiune de hot dog este influentata de felurile de mancare preluate de la trupele americane in timpul razboiului din Coreea de Sud; poate fi insa si un dar de la zei. Oricum ar fi, e un prilej de bucurie faptul ca hot dog-ul coreean e invelit in cartofi prajiti si nu in antricot de porc.

Suedia

Chiftelele lor sunt perfecte. Dar in ce priveste hot dog-ul, suedezii surprind prin aceasta inventie culinara. Reteta: paine, carnat, piure de cartofi, mustar pe o parte si maioneza cu verdeata pe cealalta, apoi, APOI… salata de creveti cu maioneza. Un lucru e sigur: salata de creveti poate nu pe gustul tuturor, dar acest hot dog cu siguranta acopera toate grupele de mancare (in cazul in care maioneza poate alcatui singura o grupa de mancare).

Japonia

Japonia e tara in care traieste campionul la mancat hot dog, Takeru Kobayashi (un simbol al competitiilor sportive care au ca obiect mancarea, pentru ca asa ceva chiar exista). Dar ce stie Japonia, capitala mondiala a sushi, despre hot dog? Ei bine, tipii astia nu renunta la peste nici macar in carnati. Hot dog-ul preparat in stilul japonez contine carnat care are la baza fructe de mare si se serveste cu sashimi de calmar, natto (fasole din soia caramelizata si fermentata) si iarba de mare. Secretul lui Kobayashi consta probabil in faptul ca acesti carnati din peste au grija de stomacul sau. Cine stie?

Moscova, Rusia

In Moscova exista baruri care se numesc Hot Dogs si probabil va asteptati ca in carnatii lor sa gasesti sfecla, cartofi si preparate fierte de origine animala (poate si un shot de vodca deasupra). Dar rusii nu sunt atat de dezvoltati in domeniul asta. Hot dog-ii lor sunt carnati obisnuiti cu mustar si ketchup. In cazul asta, de ce sunt inclusi pe lista? Ei bine, barurile Hot Dogs sunt pline de prostituate, iar combinatia dintre prostituate si hot dog e o distractie cu siguranta putin exploatata si care poate fi foarte interesanta.

Hollywood

In principal pentru a evita certurile cu privire la care e cel mai bun, topul e condus detasat de hot dog-ul de la Hollywood. Vandut ilegal de posesorii de carucioare stradale chiar si la ora 2 dimineata, in vecinatatea cluburilor de noapte cele mai tari din Los Angeles, mirosul lui alunga petrecaretii de langa paharele lor cu bautura in strada, pentru a savura o mostra de mancare care infunda arterele si perforeaza stomacul. Pentru a face dreptate hot dog-ului, trebuie patruns adanc in istoria sa zbuciumata. Descoperirile facute sunt socante: iubitul hot dog hollywoodian cu interiorul sau invelit in sunca si exteriorul sau fierbinte cu gust de ceapa, are de fapt origini mexicane. Asta demonstreaza inca o data ca procesul de globalizare a raspandit hot dog-ii americani in toata lumea.

Romania

Hot dog-ul de Romania umbla pe strazi. Il vezi aproape la fiecare colt, cu ochii mari si cersetori, scarpinandu-se sau, noaptea, alergand de bezmetic dupa cracii pantalonilor tai. E cel mai hot… dog din lume si nu se serveste niciodata cu mustar.

Hot dog-ul este de neoprit si a patruns in aproape toate cotloanele bucatariei internationale. Ketchup-ul si mustarul s-au transformat in piure de cartofi, salata de creveti, mazare, peste si alte ingrediente mai potrivite pentru cosul de gunoi decat pentru a fi puse in mancare. Cu toate acestea, hot dog-ul si interpretarile sale la nivel mondial sunt un simbol al influentei venite de dincolo de ocean si a permanentei culturii specifice preferintelor in domeniul culinar.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Dar de hot dogul vandut la Satu Mare pe strada si care este foarte special , ati auzit ? Ia vedeti si mai vorbim.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!