Intreaba orice turist gurmand despre amintirile memorabile din vacanta si mai mult ca sigur vei auzi povesti despre mancarea servita pe strada, delicioasa si, uneori, neobisnuita. In multe tari, gustarile stradale sunt o optiune pentru a manca ceva la repezeala, ieftin si plin de savoare si – potrivit unor studii – reprezinta un procent de 40% din cheltuielile pentru mancare in tarile sarace. In cele ce urmeaza ai o lista cu unele dintre cele mai populare mancaruri vandute pe strada, in intreaga lume; nu te lasa pacalit de cum arata, gustul lor este cu adevarat delicios.
Urechi de porc
Pe gratar, prajite sau fierte, urechile de porc sunt mancarea preferata care se serveste pe strada in Filipine si China, dar si in locuri in care nu te astepti, cum ar fi Germania si Italia. Mai mult cartilagii si piele, gurmanzii descriu versiunea prajita a urechilor de porc drept una usor crocanta si care ti se topeste in gura.
Carnat picant (currywurst)
Germania este renumita pentru “wursti”: carnati picanti din carne de porc, disponibili intr-o varietate de sortimente , din moment ce fiecare regiune are propria sa versiune a acestei gustari. Currywurst este un carnat taiat in bucati, acoperit cu ketchup picant si care se serveste de obicei cu paine si cartofi prajiti. Traditia spune ca wurst-ul este originar din Berlin, dar unele teorii conspirationiste sugereaza ca el isi are radacinile in Hamburg. Exista chiar si un film pe aceasta tema!
Arepas
O mancare traditionala care se vinde pe strazile din America de Sud, arepas reprezinta niste paini rotunde, facute din faina de porumb sau malai. In functie de locul de unde le cumperi, le vei gasi in diverse variante cum ar fi: servite fierbinti si cu unt topit pe deasupra, umplute cu branza sau cu salam chorizo, sau taiate in doua si transformate in sandvis.
Bahn mi
Bahn mi apare in toate topurile gustarilor stradale din lume si exista si un motiv intemeiat pentru asta. Aceste sandvisuri micute vietnameze au la baza o bagheta proaspata, umpluta cu orice, de la burta suculenta de porc, carnati, pui fript sau oua prajite, combinate cu ridichi albe taiate, morcovi murati, felii de castravete, coriandru si sos picant.
Pane di Trippa
A manca precum un localnic din Italia inseamna sa cumperi o pane di trippa de la una din tonetele din partea locului (Trippaio). Aceste sandvisuri populare, facute cu burta de vita fiarta pana se topeste in gura sunt si mai bune atunci cand sunt inmuiate in supa ramasa de la fierberea burtii, asa ca sa nu uiti sa ceri sa ti se serveasca versiunea “bagnato”.
Matjes (Maatjesharing)
Matjes sau Maatjesharing, cunoscut si sub numele de hering marinat, este o mancare stradala favorita in tarile scandinave. Acesti pesti sunt marinate si se mananca intregi, simpli sau inabusiti cu ceapa. Secretul mancarii lor consta in a-i tine de coada deasupra capului si a musca cu pofta din ei.
Takoyaki
Cea mai buna descriere a acestei mancari este un aluat pufos umplut cu bucati fragede de caracatita, care se gaseste la toti vanzatorii stradali din Japonia. Aluatul este preparat cu faina cu continut redus de gluten, care este pus pe gratar deasupra focului, ceea ce ii confera o crusta crocanta, compozitia ramanand pufoasa pe dinauntru. Ia o muscatura si vei simti carnea tare de caracatita – tocmai acest contrast al texturilor este unul dintre motivele pentru care oamenilor le place atat de mult takoyaki.
Kathi (Kati)
Chiflele Kathi sunt niste rulouri umplute cu carne la gratar si / sau legume, care se gasesc in mai toata India, dar sunt originare din regiunea Kolkatta din India. Carnea este marinata intr-o saramura condimentata, pregatita pe gratar, amestecata cu ceapa si ardei iuti si apoi invelita in paine traditionala prajita (paratha), asemanatoare lipiei.
Mmmmmmmmm arata delicios aceste “mancaruri stradale” banuiesc ca in tarile de origine sunt in genul shaormei si kebabului la noi, probabil daca s-ar servi la fast-food-urile de la noi asa ceva ar avea un mare succes cum au avut arabii si turcii cu ale lor kebaburi, shaorma, falafel…etc.