bansko
Foto: Kisa Markiza
Europa

Ce să faci și ce să vezi în Bansko, renumita stațiune bulgărească

Bansko este un orășel ascuns în crevasele munților Pirin, care poartă cu mândrie titlul de cea mai populară stațiune de schi din Bulgaria. De altfel, Bansko este, în ultimii ani, și una dintre destinațiile favorite ale multor amatori de sporturi de iarnă din România, și asta datorită distanței relativ scurte față de sudul țării, a prețurilor imbatabile și, nu în ultimul rând, a condițiilor oferite. Pe lângă acest aspect, însă, Bansko oferă vizitatorilor săi numeroase activități și obiective turistice care garantează succesul unei vacanțe reușite, dar și oportunitatea de a cunoaște istoria și cultura Bulgariei.

Făcând, așadar, abstracție de popularitatea stațiunii de schi, Bansko reprezintă destinația perfectă și pentru cei care nu sunt împătimiți ai sporturilor de iarnă. Am selectat în cele ce urmează 10 obiective turistice din Bansko, în fapt, o listă cu ce să faci și ce să vezi în frumoasa stațiune montană bulgărească, pentru a-ți „colora” vacanța și a o transforma într-una interesantă și activă. În plus, în acest articol vei găsi sugestii de cazare în Bansko, precum și informații legate de starea pârtiilor de schi din Bansko.

Vara, fă drumeții în Bansko

parcul national pirin
Parcul Național Pirin, lacul Sinanitsa / Foto: hdesislava

Culmile munților Pirin trec printr-o schimbare majoră vara, atunci când scapă de pătura groasă de zăpadă așternută pe timpul iernii, devenind astfel locul ideal pentru pasionații sau amatorii de drumeții montane.

Lunile de vară sunt momentul ideal pentru a te aventura pe unul dintre cele zece trasee cu grade diferite de dificultate, majoritatea fiind pretabile chiar și pentru copii sau bătrâni. În total, cele zece trasee însumează aproximativ 200 de kilometri de frumusețe montană, mult mai mult decât este omenește posibil să parcurgi pe jos într-un singur sejur.

Însă dacă cei 200 de kilometri de cărări montane nu sunt de ajuns, poți opta pentru o sesiune de cățărare pe unul dintre versanții muntelui: cele 21 de trepte stâncoase atrag, la rândul lor, numeroși alpiniști, care aleg Bansko ca loc de antrenament.

Ciclismul montan înlocuiește schiul pe timp de vară

bansko mountain bike
Foto: banskoski.com

Pe parcursul verii, centrele ce închiriază echipamente de ski se reprofilează pentru a le oferi turiștilor cele necesare pentru a se bucura de traseele pentru ciclism montan oferite de Bansko.

În munții Pirin există șapte trasee pentru practicarea mountain bike-ului, toate fiind bine marcate și delimitate pe hărți ce se pot descărca pe telefonul mobil, pentru acces ușor și rapid. Unul dintre aceste trasee, cunoscut sub numele de Ponderosa, este circular, drumul șerpuit întinzându-se pe o distanță de aproximativ 42 de kilometri.

Pentru a te aventura în aceste provocări mai dure, salvamontiștii locali recomandă să fii însoțit de un ghid experimentat. Aceștia se pot antama din același loc de unde se închiriază echipamentul sportiv.

Colindă străzile orașului vechi Bansko

bansko centru
Zona pietonală din Bansko / Foto: Valmol48

Cei care vin în Bansko pentru relaxare, și nu pentru senzații pline de adrenalină, pot face plimbări relaxante pe străzile orașului istoric. Casele vechi și atmosfera relaxată din oraș, munții din apropiere, aerul curat… toate acestea sunt ingredientele magnetice care te fac să-ți dorești să rămâi în Bansko mai mult decât ți-ai planificat. Dacă vizitezi Bansko pe timpul verii, în mod cert vei fi însoțit în plimbările prin oraș de numeroasele pisici fără stăpân.

Roagă-te la Biserica Sfânta Treime din Bansko

biserica sf treime bansko
Biserica Sfânta Treime / Foto: bulgariatravel.org

Sfânta Treime este o biserică ortodoxă situată chiar în centrul orașului Bansko. A fost construită cu ajutorul donațiilor și a muncii voluntare din perioada în care Bulgaria se afla sub conducere otomană. Îndată ce treci porțile bisericii, ești impresionat de interiorul realizat în stil baroc. Biserica este situată chiar lângă casa-muzeu „Nikola Vaptsarov” și poate fi vizitată gratuit.

Ia masa la o mehana

mehanaua bai kotse
Mehanaua Bai Kotse / Foto: Fabeook Bai Kotse

Mehanalele sunt restaurante decorate în stil tradițional bulgăresc ce servesc cele mai delicioase preparate specifice gastronomiei vecinilor noștri de la sud. Uneori, cina este însoțită de muzică și dansuri tradiționale. Mâncarea este adusă întotdeauna în porții uriașe și este servită alături de excelentul vin al casei. Deși bucătăria bulgărească se bazează pe produse din carne, mehanalele servesc și preparate vegetariene delicioase, mai greu de găsit în alte țări balcanice. Deoarece există multe mehanale frumos decorate în Bansko, e de presupus că nu vei da greș cu niciuna. Cu toate acestea, recomandăm mehanalele Casa Veziova, Elite, Bai Kotse și Baryakova.

Vizitează casa-muzeu „Nikola Vaptsarov”

muzeul Nikola Vaptsarov
Muzeul Nikola Vaptsarov / Foto: bulgariatravel.org

Acest muzeu, amplasat într-o casă istorică unde a crescut poetul și revoluționarul Nikola Vaptsarov, arată povestea vieții sale în trei etape distincte ale acesteia.

Muzeul a fost deschis în anul 1952, însă de atunci a trecut prin nu mai puțin de trei renovări, menite să-i asigure modernizarea. Acesta prezintă documente din viața poetului, arborele său genealogic, mobilierul tipic realizat în stilul specific din Bansko și povești ale anilor revoluționari din perioada regimului otoman. O altă clădire anexată celei principale conține costume și artefacte tradiționale, ce datează din perioadele apuse ale orașului Bansko.

Vizitează Casa Velyanova

Casa Velyanova
Casa Velyanova / Foto: bulgariatravel.org

Velian Ognev a fost un artist al secolului al 19-lea, care a avut strânse legături cu Bansko: Velian a pictat și făurit numeroase icoane și fresce pe care le poți vedea în biserica Sfânta Treime despre care am amintit mai sus.

Casa în care a locuit a fost păstrată exact așa cum arăta când artistul era în viață, motiv pentru care astăzi este considerată un monument al arhitecturii bulgare renascentiste. Velian Ognev a realizat picturile murale luminoase pe care le vei vedea atât în interiorul clădirii, cât și în partea superioară a pereților exteriori și care înfățișează marile orașe ale Europei. Și asta deoarece în acea perioadă Bulgaria visa la prosperitatea țările mai dezvoltate, privind cu speranță spre Occident.

Fă o plimbare cu gondola până la Bunderishka Polyana

Bunderishka Polyana
Bunderishka Polyana / Foto: Matiy

În timpul vârfului de sezon din Bansko – adică în preajma Crăciunului / Anului Nou, a vacanțelor școlare și a weekendurilor prelungite – cozile pentru o plimbare cu gondola par interminabile. Totuși, în alte perioade ale anului, îmbarcarea în gondola ce pornește din Bansko și ajunge la Bunderishka Polyana este floare la ureche.

Bucură-te de priveliștea superbă pe care o oferă pădurea pe parcursul unei urcări spre Parcul Național Pirin. În aproximativ 30 de minute se ajunge la poiana în care există un restaurant, acesta fiind punctul de plecare al mai multor trasee montane. Dacă îți plac armele, aici se află și un poligon în care doritorii își pot verifica aptitudinile.

Escaladează vârful Vihren

Vârful Vihren
Vârful Vihren / Foto: smarkov2

Pentru pasionații de senzații tari în aer liber aceasta este provocarea supremă: escaladarea vârfului Vihren, cel mai înalt din Munții Pirin, cu cei 2914 metri ai săi.

Deși aparent nu este un traseu ușor, majoritatea celor care se încumetă să îl parcurgă sunt surprinși de cât de accesibil este. Desigur, însă, unele agenții din Bansko te vor trimite acolo doar acompaniat de un ghid expert în trasee montane.

lac pirin
Foto: Georgi Ganchev

Majoritatea turiștilor urcă pe Vihren primăvara și la începutul verii. Purtarea echipamentului adecvat este esențială, chiar și în luna mai, Vihren fiind acoperit de un strat gros de zăpadă. Această drumeție reprezintă o experiență inedită și memorabilă: nu departe de vârf se pot admira și imortaliza imagini superbe cu lacurile alpine ale căror întinderi de apă sunt copii perfecte ale unor oglinzi.

Să nu uităm de… schi!

partie bansko
Pe pârtie în Bansko / Foto: evgord

Cele 16 pârtii de schi amenajate în Bansko sunt răsfirate pe trei vârfuri montane – cea mai înaltă dintre ele pornește de la 2.600 de metri altitudine, chiar de lângă vârful Todorka.

Pentru a facilita urcarea, la dispoziția schiorilor există o rețea de teleschiuri performante, la care se adaugă performanta gondolă de mare capacitate, care urcă la mai mult de 600 de metri altitudine.

Stațiunea montană dispune și de o școală de schi cu prețuri accesibile atât pentru copii, cât și pentru adulții începători. De asemenea, echipamentul complet se poate închiria din centrul special amenajat. Nici orele de după schi nu sunt neglijate, la baza pârtiilor existând opt baruri și numeroase restaurante unde poți servi cele mai delicoase delicatese culinare, într-o atmosferă vibrantă.

Cazare în Bansko

cazare in bansko
Katarino SPA Hotel / Foto: Booking.com

Următoarele hoteluri reprezintă sugestii excelente de cazare în Bansko. Am selectat doar stabilimente care au o notă de peste 8 pe Booking.com.

Bariakov Family Hotel (3*) – nota 9.4. Situat la 150 m de telegondola din Bansko, oferă vedere la Muntele Pirin. Facilitățile includ saună și masaj. Rezervă aici.

Hotel Asteri Bansko (3*) – nota 9.0. Hotelul se află în centrul vechi din Bansko, la circa 800 metri de teleschi. Dispune de spa, iar la restaurant se servesc preparate organicelocale. Rezervă aici.

Ruskovets Thermal SPA & Ski Resort (4*) – nota 9.0. Situat la doar 6 km de Bansko, pe panta sudică a Muntelui Pirin, dispune de centru spa cu apă termală. Rezervă aici.

Katarino SPA Hotel (4*) – nota 9.5. La poalele munților Rila, la doar 8 km de Bansko. Hotelul dispune de un modern spa, sală de sport, terenuri de tenis, bowling, etc. Rezervă aici.

Lucky Bansko Aparthotel SPA & Relax (5*) – nota 9.2. Proprietate de lux, ce oferă apartamente și studiouri generoase. Un foarte dotat centru spa, cu cameră de gheață, baie de aburi, centru de hidromasaj, etc. Rezervă aici.

Amira Boutique Hotel (5*) – nota 9.3. Hotelul se află la o distanță de circa 400 m de telegondola din Bansko, dispune de un centru spa și de un centru de închiriere de echipament de schi. Rezervă aici.

Pârtii și starea pârtiilor din Bansko

Pentru a vedea care sunt pârtiile de schi din Bansko, în funcție de dificultatea și lungimea lor, accesează acest link. Tot aici vei vedea care este starea pârtiilor de Bansko, la momentul respectiv.

Fotografii din stațiunea Bansko

Bansko este o excelentă variantă de vacanță, atât pentru practicarea sporturilor de iarnă, cât și pentru cei care doresc câteva zile relaxante pe timp de vară.

Pin it!

pinterest bansko

Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Bulgaria

Booking.com

About the author

Andreea Zaharia

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!