Samothraki este o insulă relativ mică din nordul Mării Egee, aflată în apropierea Turciei, care a adus o contribuție majoră culturii universale prin magnifica sculptură a zeiței Nike (Victoria), care, printre altele, a devenit simbolul prezent pe capotele mașinilor Rolls Royce și a oferit numele uneia dintre cele mai mari firme de pantofi de sport din lume. Având aproape 3 metri și 35 de centimetri înălțime, cu aripi, fără cap și mâini, statuia este o operă superbă, ce însumează în mod simbolic toate realizările grecilor antici din momentul istoric în care civilizația lor și-a început declinul.
Însă, dacă vrei să vezi sculptura lui Nike, nu o vei găsi pe insula Samothraki; aceasta a fost mutată la Muzeul Luvru după ce a fost descoperită în 1863 de arheologul amator francez, Charles Champoiseau. Totuși, ceea ce ar trebui să te atragă în Samothraki este șansa de a vedea o Grecie mai puțin comercială, bogată în frumuseți naturale – unul dintre cele mai înalte lanțuri muntoase din zona Egee, cu ape curate ca lacrima ce se adună în cascade și piscine stâncoase în care poți înota. Acest tablou rămâne verde până la sfârșitul verii, având un litoral nisipos liniștit și plaje cu pietricele. Mulți români își petrec vacanțele aici, iar pentru cei care iau în considerare această insulă pentru perioada estivală, am documentat mai jos o selecție cu principalele obiective turistice din insula Samothraki, mai precis ce să faci și ce să vezi în această frumoasă insulă grecească.
Și deși sculptura originală a zeiței Nike nu este prezentă fizic, spiritul ei zăbovește în frumosul „Sanctuar al Zeilor” unde a fost descoperită cu „privirea” ațintită spre mare.
Chora, capitala insulei Samothraki
Orașul Chora (sau Hora) este capitala insulei Samothraki, localitatea aflându-se în zona centrală a acesteia. A fost declarată așezare tradițională conservată istoric, întinzându-se ca un amfiteatru pe pantele muntelui Saos.
Frumosul oraș a reușit să-și păstreze identitatea tradițională, fiind ușor de recunoscut după casele din piatră și piețele cu piatră cubică. Casele „Aetsenia” sunt exemple ale celor mai vechi forme de locuințe din zona mediteraneană. Locurile ce merită văzute în Chora sunt Muzeul Folcloric, Biserica Adormirii Maicii Domnului și ruinele Castelului Gateluzi.
Natura din Samothraki
Samothraki a fost binecuvântată cu cele mai frumoase forme ale naturii. Sudul insulei este împânzit cu elemente naturale specifice zonei Egee – arbuști și măslini, în timp ce partea nordică a insulei este foarte „verde”. Martini este o pădure densă de castani, asemănătoare unei jungle cu arbuști cu frunze late. Samothraki este, de fapt, o simbioză de copaci, cascade și râuri ce se varsă în mare.
Muntele Saos domină întreaga insulă, fiind al treilea cel mai înalt munte al Egeei. Priveliștile din nordul și sudul insulei prezintă o diferență izbitoare, cu valoare ecologică inedită. Laguna lui Agios Andreas și Zona umedă din Vdelolimni servesc drept medii foarte importante pentru păsările migratoare. Totuși, reperele cele mai bune ale insulei Samothraki sunt râurile (cu cascadele aferente) ce izvorăsc din Muntele Saos și care se varsă în mare.
Pe drumul lor către Marea Egee, aceste râuri formează cascade și bazine numite „vathre”. Râul Fonias este cel mai lung de pe insulă, în timp ce Cascada Klidosi este cea mai înaltă. Alte zone de o frumusețe naturală incontestabilă includ cascadele Gria, Vathra, Klidosi și Kremasto.
Râurile Agistros, Arapis, Karagiannakis și Xerapotamos oferă, de asemenea, cascade superbe pe cursurile lor. Un alt aspect important al frumuseților naturale din Samothraki îl reprezintă Izvoarele Thermale Sulfuroase din Therma, localizate în nordul sătucului cu același nume. Rețeaua europeană de arii protejate Natura 2000 a declarat o mare parte a insulei zonă protejată de lege, datorită valorii sale ecologice.
Cele mai frumoase plaje din Samothraki
Plaja Pachia Ammos
Pe malul sudic, la aproape 15 kilometri de Kamariotissa, Pachia Ammos este locația perfectă pentru a face o fotografie similară cu vederile pe care le găsim în magazinele de suveniruri. Frumoasa plajă este cuibărită între două brațe de teren pietros ce se întind către mare, fiind păzită de vârfuri stâncoase ce se ridică deasupra ei.
Plaja oferă 800 de metri de nisip și o zonă în care înotul este sigur. În partea sudică a plajei se află un bar, o tavernă excelentă unde se servește pește, dușuri cu apă curată și șezlonguri acompaniate de umbrele de soare. Totuși, în partea nordică a plajei poți „fugi” de aceste facilități pentru a găsi pace, liniște și solitudine. Dacă nu ai o mașină, poți ajunge la plaja Ammos luând autobuzul din Kamariotissa.
Plaja Kipos
A doua cea mai populară plajă este Kipos, cea care se întinde pe o distanță de câțiva kilometri și se curbează de-a lungul vârfului estic al insulei. Pe această plajă nisipul este înlocuit de pietre mici și albe. Deși îi lipsește nisipul fin de pe plaja Ammos, Kipos oferă o experință foarte plăcută, având ape extrem de limpezi numai bune pentru snorkeling și scufundări. De asemenea, aici poți găsi și mai multă liniște (există, totuși, un mic stand unde se vinde mâncare). Kipos se află la aproximativ 18 km de Therma, pe drumul de pe coasta nordică. Și aici se poate ajunge cu autobuzul.
Plaja Vatos
Superba plajă Vatos se aseamănă cu Pachia Ammos din punct de vedere al nisipului și al priveliștii, dar poți ajunge la ea doar cu un tur ghidat sau după un drum ce durează destul de mult (dacă luăm ca reper plaja Ammos). Totuși, acest lucru nu este neplăcut, deoarece aproape tot țărmul nordic al insulei Samothraki este o întindere de nisip. Drumul se întinde, practic, de-a lungul plajei, iar pe parcursul său poți găsi foarte multe locuri liniștite unde vizitatorii se opresc însușindu-și propria porțiune de plajă, adăpostită de golfulețele țărmului.
Alte obiective de vizitat în Samothraki
Sanctuarul Marilor Zei
Sanctuarul Marilor Zei este unul dintre cele mai importante monumente arheologice ale insulei, localizat în partea de vest a orașului antic Paleopoli. Orașul antic Samothraki a fost construit pe dealurile nordice ale zonei Angios Giorgis. Astăzi, doar fragmente ale zidurilor și fundațiilor caselor mai pot fi observate.
Centrul religios al Sanctuarului a fost folosit drept lăcaș în care se închinau localnicii în onoarea Marilor Zei. Misterele Cabeiriene au reprezentat un eveniment religios de mare importanță în antichitate. Locuitorii numeroaselor clădiri din zonă luau parte la activitîțile religioase ale sanctuarului, dovezile acestora datând încă din secolul al VII-lea î.Hr.
Satul Proorocului Ilie (Elias)
Satul Sfântului prooroc Elias este o frumoasă așezare de munte, aflată în partea de vest a insulei. Localitatea este construită pe vârfurile muntelui Saos, având superbe priveliști panoramice către insulele Limnos și Imbros (Gökçeada), dar și către Muntele Athos.
Cum ajungi pe Insula Samothraki
Samothraki nu are aeroport, iar conexiunile cu insulele din jurul său (doar Limnos și Thassos) variază enorm în funcție de anotimp. Cele mai de încredere legături cu această insulă sunt cele cu continentul: există numeroase feriboturi ce pleacă în fiecare săptămână din Kavala (varianta mai îndepărtată) și patru din Alexandroupoli (aici chiar există un aeroport, companiile Olympic Air și Sky Express operează zboruri din Atena). În perioada de vârf a sezonului există și un Flying Dolphin mai rapid.
Până în Alexandroupoli, din România (București și partea de est) ajungi cu mașina, traversând Bulgaria, prin Veliko Târnovo, Stara Zagora, Hașkovo și trecerea de frontiera Makaza.
Pin it!
Citește și: Obiective turistice mai puțin cunoscute din Thassos
Add Comment