obiective turistice din Newcastle
Newcastle / Foto: Canva Pro
Europa

Cele mai frumoase atracții turistice din Newcastle

Newcastle upon Tyne (sau, simplu, Newcastle), o bijuterie din nord-estul Angliei, nu este un punct turistic tipic ci mai degrabă o petrecere la care toată lumea e invitată, iar gazda a uitat să menționeze că este o petrecere cu costume. Imaginează-ți că te plimbi pe Grey Street, o pasarelă unde arhitectura istorică georgiană se întâlnește cu cele mai entuziaste petreceri de burlăcițe și burlaci din Marea Britanie. S-ar putea să te afli aici pentru partea culturală, dar, să recunoaștem, ai venit în Newcastle și pentru a vedea un grup de băieți îmbrăcați ca Spice Girls. Orașul este un amestec de vechi și nou, de sofisticat și… învăluit în aburi de alcool. Este locul în care Podul Tyne îi face cu ochiul Podului Millennium, spunând: „Eu am fost instagramabil înainte de apariția Instagramului”.

Dar farmecul orașului Newcastle nu se oprește la scenele sale stradale captivante. Este un loc în care dialectul local, Geordie, este considerat de mulți ca fiind o limbă de sine stătătoare – fermecătoare, de neînțeles și folosită liber de localnicii prietenoși care te vor asigura că „howay, man!” este un termen de afecțiune. Și să nu uităm de mâncare! Stottie cake ar putea suna ca ceva ce ai folosi pentru a repara o pană de cauciuc, dar este de fapt un deliciu din aluat, care se savurează cel mai bine după ce ai explorat nenumăratele pub-uri și baruri din oraș. Să vizitezi Newcastle este ca și cum ai merge acasă la un prieten și faci cunoștință cu petrecerea vieții tale – neașteptată, de neuitat și la care abia aștepți să te întorci. Hai să vedem care sunt cele mai frumoase atracții turistice din Newcastle, adică un mini ghid pentru momentul în care vrei să afli ce să faci și ce să vezi în Newcastle, orașul-Geordie din nord-estul Angliei.

Cele mai frumoase atracții turistice din Newcastle

Castelul Newcastle

Newcastle Keep
Newcastle Keep / Foto: Canva Pro

Castelul Newcastle, o fortăreață medievală din Newcastle upon Tyne, Anglia, se ridică pe terenul unei fortărețe originale, care dă numele orașului. Cele mai semnificative vestigii sunt Castle Keep, un turn de piatră, și Black Gate, poarta sa robustă.

Datând din epoca romană, acest sit a fost inițial un fort și o așezare numită Pons Aelius („podul lui Hadrian”), care supraveghea un pod peste râul Tyne. În 1080, Robert Curthose, fiul cel mare al lui Wilhelm Cuceritorul, a construit un castel din lemn cu turnulețe pe acest sit roman. Acest „New Castle upon Tyne”, construit după campania lui Curthose împotriva lui Malcolm al III-lea al Scoției, a fost înlocuit mai târziu de Henric al II-lea, care a ridicat castelul de piatră Castle Keep între 1172 și 1177. Ulterior, Henric al III-lea a adăugat Poarta Neagră între 1247 și 1250. Astăzi, nimic din fortul roman original sau din castelul de lemn nu mai supraviețuiește. Fortăreața este recunoscută ca monument antic de gradul I și ca monument antic programat.

Fortăreața castelului și Poarta Neagră sunt mai vechi decât zidul orașului Newcastle, a cărui construcție a început în jurul anului 1265 și nu a cuprins aceste structuri. Situate în inima orașului Newcastle, în apropiere de gara din Newcastle, aceste edificii istorice sunt separate de un spațiu de 23 m, aproape în întregime acoperit de viaductul de cale ferată care transportă East Coast Main Line din Newcastle în Scoția.

Quayside și Tyne Bridge

În inima orașului Newcastle upon Tyne se află două bijuterii istorice care au trecut testul timpului – Quayside și Tyne Bridge. Aceste repere emblematice au fost martorele fluxului și refluxului bunăstării orașului și au devenit simboluri ale bogatului său patrimoniu maritim.

Quayside
Quayside / Foto: Canva Pro

Întinzându-se de-a lungul malurilor râului Tyne, Quayside a fost un centru de activitate timp de secole. Încă din secolul al XII-lea, zona a fost un port comercial înfloritor, plin de negustori și comercianți din întreaga lume. Quayside a servit ca poartă de acces pentru mărfurile care intrau și ieșeau din oraș, devenind o verigă vitală în rețeaua comercială globală.

De-a lungul timpului, Quayside a suferit numeroase transformări, adaptându-se la nevoile în schimbare ale orașului. În secolul al XIX-lea, a devenit un centru pentru construcții navale și inginerie, cu fabrici și depozite grandioase întinse pe străzile sale. Revoluția industrială a adus o creștere și o prosperitate fără precedent în Newcastle, iar Quayside a devenit un simbol al puterii industriale a orașului.

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale Quayside este podul Tyne, o minune arhitecturală care a devenit un simbol emblematic al orașului și una dintre cele mai importante atracții turistice din Newcastle. Proiectat de geniul inginerului Robert Stephenson și inaugurat în 1928, podul Tyne este un testament al ingeniozității și determinării umane. Designul său izbitor și arcurile distinctive care traversează râul au captivat localnicii și vizitatorii de generații întregi.

Tynebridge
Tynebridge / Foto: Canva Pro

Construcția podului Tyne a fost o întreprindere monumentală. A necesitat demolarea a peste 500 de proprietăți și relocarea a mii de locuitori. Cu toate acestea, finalizarea podului a marcat o nouă eră pentru oraș, conectând orașele Newcastle și Gateshead, cândva separate, și deschizând un nou val de prosperitate și dezvoltare.

De-a lungul existenței sale, Quayside și Tyne Bridge au găzduit evenimente importante și repere în istoria orașului Newcastle.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Podul Tyne a simbolizat rezistența și sfidarea, supraviețuind nevătămat numeroaselor raiduri de bombardament. Structura sa robustă a devenit un far de speranță pentru locuitorii orașului în timpul unora dintre cele mai întunecate momente ale sale.

Quayside a suferit o transformare remarcabilă în ultimii ani, evoluând într-un centru cultural și de divertisment plin de viață. Depozitele odată abandonate au fost reconvertite în baruri, restaurante și galerii de artă la modă, insuflând o nouă viață în zonă. Piața Quayside Market, care are loc în fiecare duminică, atrage localnici și turiști deopotrivă, oferind o gamă încântătoare de produse locale și meșteșuguri.

The Great North Museum: Hancock

Great North Museum Hancock
Great North Museum Hancock / Foto: greatnorthmuseum.org.uk

The Great North Museum: Hancock este o destinație obligatorie pentru orice turist interesat de istoria, cultura și patrimoniul natural din nord-estul Angliei. Situat în Newcastle upon Tyne, acest muzeu renumit oferă o experiență captivantă pentru vizitatorii de toate vârstele.

La intrarea în muzeu, ești surprins de la început de măreția arhitecturii clădirii, un amestec superb de design victorian și contemporan. Muzeul poartă numele lui John Hancock, un renumit naturalist și colecționar, a cărui colecție vastă stă la baza exponatelor.

Muzeul Great North: Hancock se mândrește cu o gamă impresionantă de colecții care acoperă diverse subiecte. De la obiecte egiptene antice la fosile și animale taxidermizate, muzeul prezintă bogata diversitate a istoriei naturale. Vizitatorii pot explora evoluția vieții pe Pământ, se pot minuna în fața scheletului unui Tyrannosaurus Rex sau pot descoperi complexitatea civilizațiilor antice.

Unul dintre punctele de atracție ale muzeului este expoziția “Zidul lui Hadrian”, care îi poartă pe vizitatori într-o călătorie prin istoria acestui emblematic monument roman. Prin intermediul expozițiilor interactive și al experiențelor captivante, vizitatorii pot afla despre construcția zidului, viața soldaților staționați acolo și impactul pe care l-a avut acesta asupra regiunii.

Muzeul găzduiește, de asemenea, o colecție semnificativă de artă, inclusiv lucrări ale unor artiști locali renumiți. De la picturi tradiționale la sculpturi contemporane, galeria de artă oferă o incursiune în creativitatea talentelor din Nord-Est.

Pentru cei interesați de istoria și cultura regiunii, expoziția “Planeta vie” este o vizită obligatorie. Această experiență inedită îi transportă pe vizitatori înapoi în timp pentru a explora folclorul și tradițiile bogate din nord-estul țării. De la creaturile mitice din Northumberland la patrimoniul industrial din Newcastle, expoziția oferă o perspectivă fascinantă asupra trecutului regiunii.

Muzeul Marelui Nord: Hancock se adresează, de asemenea, vizitatorilor mai tineri, cu zona sa dedicată “Explore”. Copiii se pot implica în activități practice, expoziții interactive și ateliere educaționale, care le asigură o experiență captivantă și plină de amuzament pentru întreaga familie.

Muzeul Great North: Hancock este deschis în fiecare zi, de la ora 10.00 (duminica de la ora 11.00) până la ora 17.00 (în weekend până la ora 16.00).

Stadionul St. James’ Park

St. James' Park Stadium
St. James’ Park Stadium / Foto: Envato

Situat la doar o aruncătură de băț de Great North Museum: Hancock, Stadionul St. James’ Park, una dintre cele mai importante atracții turistice din Newcastle, așteaptă cu nerăbdare să te transporte pe tărâmul captivant al fotbalului. Această arenă sportivă emblematică nu numai că servește drept terenul sacru al apreciatului club de fotbal Newcastle United, dar este, de asemenea, o vizită absolut obligatorie pentru orice pasionat de sport avid care explorează orașul Newcastle. Acestea sunt patru motive convingătoare pentru care Stadionul St. James’ Park ar trebui să revendice cu fermitate un loc de frunte pe lista de atracții din Newcastle:

Fă o incursiune în istoria fotbalului: Cu un trecut plin de istorie care își trage rădăcinile din anul 1892, Stadionul St. James’ Park este un testament viu al moștenirii glorioase a jocului de fotbal. Îmbarcă-te într-un tur ghidat care te va conduce într-o călătorie fascinantă în timp, dezvăluind amprentele de neșters lăsate de jucătorii legendari care au pășit pe gazonul său sfințit, precum și poveștile captivante ale meciurilor istorice care s-au desfășurat în incinta sa magnifică.

Experimentează atmosfera electrizantă: Când vin zilele de meci, stadionul St. James’ Park se metamorfozează într-un cazan de energie brută și pasiune de nezdruncinat, în timp ce mii de fani devotați se adună pentru a se ralia echipei lor iubite. Intră în fervoarea contagioasă și fii martor direct ai atmosferei impresionante care poate fi întâlnită doar între zidurile sacre ale unui stadion de fotbal.

Contemplă priveliști panoramice uluitoare ale orașului: Pregătește-te să fii fermecat de priveliștile impresionante care oferă o perspectivă hipnotizantă a maiestuosului orizont al orașului Newcastle. Oprește-te un moment pentru a bea din frumusețea pură a împrejurimilor, în timp ce te bucuri de entuziasmul jocului care se desfășoară în fața ochilor tăi.

Pornește într-o călătorie captivantă prin Muzeul Newcastle United: Amplasat chiar în stadion, în muzeu se află un tezaur de amintiri sportive și exponate captivante care aduc un omagiu istoriei istorice a clubului. Fă cunoștință cu triumfurile și suferințele care au modelat moștenirea clubului, retrăiește momente impresionante și descoperă o perspectivă fascinantă asupra vieții unui fotbalist profesionist din echipa „coțofenelor”.

BALTIC Centre for Contemporary Art

BALTIC Centre for Contemporary Art
BALTIC Centre for Contemporary Art / Foto: Canva Pro

BALTIC Centre for Contemporary Art este un muzeu care trebuie vizitat deopotrivă de pasionații de artă și de turiști. Situată pe malurile pitorești ale râului Tyne, în Gateshead, Anglia, această instituție renumită oferă o experiență unică pentru vizitatori.

Una dintre cele mai izbitoare caracteristici ale Centrului BALTIC este arhitectura sa. Găzduit într-o moară de făină transformată, muzeul și-a păstrat farmecul industrial, încorporând în același timp elemente de design modern. Spațiile vaste ale clădirii și ferestrele mari permit luminii naturale să pătrundă, creând o atmosferă dinamică și vibrantă. Această combinație de istorie și estetică contemporană pregătește terenul pentru o călătorie captivantă prin arta contemporană.

De îndată ce intră în BALTIC Centre, vizitatorii sunt întâmpinați cu o gamă diversă de expoziții care îndeamnă la reflecție. Muzeul prezintă o colecție impresionantă de artă contemporană, atât de la artiști consacrați, cât și de la artiști debutanți. De la picturi și sculpturi până la instalații multimedia și performance art, există ceva care să captiveze imaginația oricărui iubitor de artă.

Curatorii muzeului se străduiesc în mod constant să aducă publicului lucrări de ultimă oră și relevante. Expozițiile sunt atent selecționate, explorând adesea teme legate de probleme sociale, identitate culturală și preocupări legate de mediu. Această abordare garantează că o vizită la BALTIC Centre este o experiență provocatoare, care stârnește conversații și contestă noțiunile preconcepute.

Pe lângă expoziții, BALTIC Centre propune o serie de programe și evenimente educaționale. Acestea includ discuții cu artiștii, ateliere de lucru și tururi ghidate care oferă o înțelegere mai profundă a proceselor creative ale artiștilor și a contextului lucrărilor lor. De asemenea, muzeul colaborează cu școlile și comunitățile locale, favorizând implicarea și încurajând creativitatea în comunitatea mai largă.

Centrul BALTIC se mândrește cu facilități excelente pentru a îmbunătăți experiențele vizitatorilor. Restaurantul de la ultimul etaj al muzeului oferă vederi panoramice asupra Newcastle-Gateshead Quayside, permițându-le oaspeților să se bucure de o masă delicioasă în timp ce admiră împrejurimile impresionante. Magazinul muzeului este, de asemenea, o colecție de comori de cărți de artă contemporană, gravuri și suveniruri unice, ceea ce îl face un loc perfect pentru a găsi o amintire specială a propriei vizite.

Parcul Jesmond Dene

Jesmond Dene Park
Jesmond Dene Park / Foto: Canva Pro

Parcul Jesmond Dene, situat în centrul orașului Newcastle upon Tyne, deține o bogată semnificație istorică, care a fost documentată meticulos de-a lungul anilor. Acest paradis verde pitoresc, care se întinde pe o suprafață de 22 de hectare, este un loc de recreere popular și o dovadă a moștenirii bogate a orașului.

Datează din secolul al XIX-lea, când industriașul Sir William Armstrong a dăruit Jesmond Dene Park locuitorilor din Newcastle în 1883. Armstrong, un renumit inginer și inventator, a fost pasionat de crearea de spații verzi de care publicul să se bucure în contextul industrializării rapide a orașului. Viziunea sa a fost aceea de a furniza un sanctuar în care oamenii să poată scăpa de agitația vieții urbane.

Numele parcului, Jesmond Dene, derivă din cuvântul din engleza veche “denu”, care înseamnă vale, și se referă la râpa adâncă și împădurită care străbate peisajul. Această caracteristică naturală a fost un factor cheie în decizia lui Armstrong de a achiziționa și transforma terenul într-un parc public.

Parcul Jesmond Dene a devenit rapid un refugiu preferat atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori, cu aleile sale sinuoase, cascadele și vegetația luxuriantă. Frumusețea sa pitorească a atras multe figuri proeminente ale vremii, printre care regina Victoria și prim-ministrul William Gladstone, care au căutat alinare și inspirație în împrejurimile sale liniștite.

Pe lângă splendoarea sa naturală, Jesmond Dene Park se mândrește cu mai multe caracteristici arhitectonice și istorice notabile. Unul dintre aceste repere este emblematicul pod Armstrong, numit după Sir William. Această structură clasificată de gradul II, finalizată în 1878, traversează râul Ouseburn și servește ca o poartă pitorească de acces în parc. Designul elegant al podului, cu arcuri din piatră și feronerie decorativă, reflectă accentul pus de epoca victoriană atât pe funcționalitate, cât și pe estetică.

Un alt element notabil din cadrul parcului este moara de apă istorică, cunoscută sub numele de Jesmond Dene Mill. Construită la mijlocul secolului al XIX-lea, moara a furnizat făină pentru zona înconjurătoare și a fost parte integrantă a comunității locale. Deși nu mai este operațională, moara este un memento al trecutului industrial al orașului Newcastle și al rolului său important în economia orașului.

De-a lungul anilor, Jesmond Dene Park a suferit diverse îmbunătățiri și adăugiri, toate pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor, păstrând în același timp esența sa istorică. Conducerea parcului a lucrat neobosit pentru a-i menține frumusețea naturală, asigurându-se că rămâne un spațiu verde apreciat de generații întregi.

Victoria Tunnel

Victoria Tunnel newcastle
Victoria Tunnel / Foto: Wikipedia

Tunelul Victoria este una dintre atracțiile turistice din Newcastle pentru pasionații de istorie și pentru călătorii curioși. Acest tunel subteran unic datează din secolul al XIX-lea și a servit ca rută de transport vitală a cărbunelui în timpul Revoluției Industriale. Astăzi, oferă vizitatorilor o experiență captivantă în trecutul orașului. Tunelul a fost construit inițial în 1842 și se întinde pe o lungime de trei kilometri, mergând de la Town Moor până la râul Tyne.

În plus, tunelul a jucat un rol important în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca adăpost antiaerian, oferind refugiu pentru mii de locuitori din Newcastle în timpul bombardamentelor.

Din punct de vedere practic, o vizită la Victoria Tunnel este o experiență fascinantă și instructivă. Sunt disponibile tururi ghidate, care oferă vizitatorilor informații despre semnificația istorică a tunelului și despre viețile celor care l-au exploatat. Așteaptă-te să înveți despre industria minieră, impactul Revoluției Industriale și realitățile vieții pe timp de război. Turul te poartă prin pasajele slab luminate ale tunelului, prezentând vestigii ale trecutului său, cum ar fi liniile de cale ferată originale, dovezi ale măsurilor de precauție împotriva raidurilor aeriene și chiar graffiti lăsate în urmă de cei care au căutat adăpost între zidurile sale.

Explorarea tunelului Victoria este o ocazie de a face un pas înapoi și de a dobândi o înțelegere mai profundă a istoriei orașului Newcastle. Mergând prin tunel, nu poți să nu te lași captivat de poveștile din jurul tău. Ghizii bine informați aduc trecutul la viață, împărtășind anecdote și povești care descriu în mod interesant cum era viața în oraș în diferite epoci.

The Discovery Museum Newcastle

The Discovery Museum Newcastle
The Discovery Museum Newcastle / Foto: Discovery Museum

The Discovery Museum din Newcastle este o atracție pe care trebuie să o viziteze turiștii care doresc să pătrundă în bogata istorie și moștenirea culturală a orașului. Muzeul Discovery din Newcastle oferă o experiență captivantă și interactivă, perfectă pentru vizitatorii de toate vârstele.

Un amestec impresionant de arhitectură modernă și exponate istorice te întâmpină din start, muzeul fiind găzduit de fosta clădire a Societății Cooperative de Comerț cu ridicata (CWS). Despre ce este Muzeul Discovery? Evident, despre trecutul industrial al orașului și transformarea sa într-un centru cultural modern.

Unul dintre punctele de atracție ale Muzeului Discovery este Turbinia, o navă revoluționară cu aburi, care a fost cândva cea mai rapidă navă din lume. Vizitatorii pot explora nava învățând despre ingineria sa revoluționară și despre rolul semnificativ pe care l-a avut în istoria maritimă. Exponatele interactive îți permit să înțelegi mecanica și puterea din spatele acestei incredibile realizări inginerești.

Muzeul te poartă într-o călătorie în timp, prezentând rolul orașului în dezvoltarea motoarelor cu aburi, a locomotivelor și a luminii electrice. Prin intermediul exponatelor și a prezentărilor instructive, vizitatorii pot dobândi o înțelegere profundă a progreselor tehnologice care au modelat nu numai Newcastle, ci și lumea întreagă.

Muzeul Discovery oferă, de asemenea, o privire în viața oamenilor care au trăit și au lucrat în regiune. De la reconstrucția unei străzi victoriene la expoziții despre industriile locale, cum ar fi mineritul cărbunelui și construcția de nave, muzeul oferă o imagine cuprinzătoare a vieții cotidiene din diferite epoci.

O altă populară atracție din cadrul muzeului este Labirintul Științei, o galerie interactivă care aduce la viață știința și tehnologia. Vizitatorii pot participa la experimente practice, pot explora minunile fizicii și chiar pot încerca să devină inventatori. Este o experiență fantastică atât pentru copii, cât și pentru adulți, oferind un mod distractiv și educativ de a explora conceptele științifice.

Pentru cei interesați de istoria locală, colecția de arhive și muzee Tyne and Wear a muzeului este o comoară de informații. Cu peste 200.000 de fotografii istorice, documente și artefacte, colecția oferă o perspectivă fascinantă asupra trecutului regiunii.

Monumentul lui Grey / Grey’s Monument

Grey's Monument
Grey’s Monument / Foto: Canva Pro

Situat în vârful centrului dinamic al orașului Newcastle, Monumentul lui Grey este o atestare a moștenirii lăsate de cel de-al doilea conte Grey, un om de stat proeminent și fost prim-ministru britanic în secolul al XIX-lea. Acest monument maiestuos, care atinge o înălțime impresionantă de 40 de metri, domină orizontul orașului, oferind vederi panoramice de neegalat asupra străzilor însuflețite de dedesubt și asupra împrejurimilor pitorești care se întind până la coastă.

Ridicat în 1838, Grey’s Monument este o piesă de arhitectură captivantă, realizată din gresie elegantă, cu siguranță unul dintre locurile de vizitat în Newcastle.

Măreția și semnificația sa istorică îl transformă într-o atracție irezistibilă pentru pasionații de istorie și pentru curioșii care vizitează orașul. Pe măsură ce urci cele 164 de trepte pentru a ajunge la vârf, pregătește-te să fii hipnotizat de priveliștile uluitoare care ți se desfășoară în fața ochilor. În zilele senine, priveliștea se întinde mult dincolo de limitele orașului, oferindu-ți o imagine a emblematicului Înger al Nordului și a coastei maiestuoase.

La baza Monumentului lui Grey, o statuie impresionantă a lui Earl Grey însuși stă mândră, dominând peisajul orașului la modelarea căruia a contribuit. Acest reper emblematic servește, de asemenea, drept un loc de întâlnire popular pentru localnici și vizitatori, datorită locației sale centrale și atmosferei animate.

Sage Gateshead

Sage Gateshead
Sage Gateshead / Foto: Canva Pro

The Sage Gateshead este o renumită sală de concerte din Newcastle. Proiectat de Foster and Partners, a fost inaugurată pentru public în 2004 și de atunci a devenit un punct de reper emblematic al orașului. Designul unic al clădirii prezintă un exterior curbat din sticlă și oțel inoxidabil, asemănător cu o navă sau o cochilie, care reflectă frumos zona înconjurătoare și râul Tyne.

Interiorul sălii Sage Gateshead este la fel de impresionant, dispunând de o acustică de clasă mondială care a făcut din ea o destinație de primă clasă atât pentru spectacole de muzică clasică, cât și contemporană.

Sage Gateshead este o sală de concerte și totodată un centru de educație muzicală și de informare. Acesta găzduiește trei spații de spectacol: o sală de concerte de 1.700 de locuri, un teatru de 400 de locuri și un spațiu mai mic pentru repetiții și spectacole. Aceste spații se adresează unei game largi de genuri muzicale, de la orchestre clasice și operă la jazz, folk și muzică contemporană. Sage Gateshead găzduiește Royal Northern Sinfonia, singura orchestră de cameră cu normă întreagă din Marea Britanie, și primește frecvent și artiști internaționali de renume. Pe lângă programul de concerte, Sage Gateshead oferă o varietate de programe de educație muzicală pentru persoane de toate vârstele și abilitățile, cu scopul de a inspira și de a implica comunitatea locală în lumea muzicii.

Sage Gateshead este o capodoperă arhitecturală care a devenit un simbol al excelenței culturale în Newcastle. Designul său izbitor și acustica excepțională oferă un cadru excepțional pentru spectacole muzicale de clasă mondială, atrăgând publicul de aproape și de departe. În plus, angajamentul locației față de educația muzicală și apropierea de comunitate asigură faptul că aceasta joacă un rol vital în cultivarea talentelor și în crearea de oportunități pentru ca oamenii să experimenteze și să participe la puterea transformatoare a muzicii.

5 lucruri interesante despre Newcastle

Conan Doyle
Conan Doyle / Foto: Canva Pro

Călătorește prin adâncurile captivante ale orașului Newcastle, un oraș încărcat de mister și farmec. Aici, istoria se împletește cu inovația, dezvăluind o țesătură de fapte intrigante și provocatoare care te vor lăsa vrăjit. Știai aceste 5 lucruri interesante despre Newcastle?

1 Becul electric. Știai că Newcastle găzduiește primul bec electric din lume? În 1879, ingeniosul Joseph Swan și-a luminat casa cu această invenție revoluționară, schimbând pentru totdeauna modul în care percepem lumina.

2 Sherlock Holmes. Plonjează în analele istoriei literare, căci Newcastle are o legătură remarcabilă cu celebrul detectiv Sherlock Holmes. Sir Arthur Conan Doyle, creierul din spatele acestui personaj enigmatic, s-a adâncit cândva în studiul medicinei la apreciata Universitate din Newcastle. Se zvonește că ambianța orașului au inspirat fascinantele povestiri ale lui Doyle.

3 Rowan Atkinson. Fără îndoială, l-ai identifica cu ușurință ca fiind una dintre personajele preferate ale tinereții tale. Într-adevăr, Rowan Atkinson s-a născut Newcastle! Acest oraș dinamic este, de asemenea, casa altor personalități de renume, precum Cheryl Cole și duo-ul Ant & Dec.

4 Zidul roman. Desemnat ca sit al patrimoniului mondial UNESCO, vestigiile zidului construit de romani în anul 122 d.Hr. sunt vizibile în tot orașul. Deși se află în principal în subteran, porțiuni ale zidului pot fi observate pe neașteptate în diverse locuri. Remarcă aceste fragmente pe străzile comerciale aglomerate și chiar în interiorul zonelor rezidențiale!

5 The Geordies. Newcastle și-a închis porțile pentru iacobiții scoțieni în timp ce aceștia mărșăluiau prin nordul Angliei în cursul rebeliunii. Există două teorii cu privire la originea poreclei „Geordies” pentru locuitorii orașului. Una dintre ele sugerează că ar proveni din loialitatea lor față de regele George al II-lea, în timp ce cealaltă teorie asociază numele cu George Stephenson, un inventator din Newcastle cunoscut pentru faptul că a creat lampa minerului.

Care e cea mai bună perioadă pentru a vizita Newcastle

Newcastle
Newcastle / Foto: Canva Pro

Lunile de vară reprezintă momentul ideal pentru a experimenta atmosfera vibrantă a orașului Newcastle și pentru a te bucura de un caleidoscop de evenimente culturale și festivități în aer liber. Iată patru motive convingătoare pentru care vara este cea mai bună perioadă pentru a explora acest oraș captivant:

Festivaluri și evenimente din belșug: Newcastle prinde cu adevărat viață în timpul verii, găzduind o multitudine de festivaluri care se adresează tuturor intereselor. De la renumitul Newcastle Food and Drink Festival până la exuberantul Newcastle Pride Festival, există o mulțime de sărbători animate care îi captivează pe vizitatori.

Aventuri în aer liber: Cu linia sa de coastă uimitoare și peisajul rural pitoresc, Newcastle oferă o multitudine de activități în aer liber antrenante în timpul lunilor de vară. Fă o plimbare de-a lungul Quayside, unde istoria bogată a orașului și arhitectura modernă se întrepătrund. Explorează uluitoarea plajă Tynemouth Beach, cunoscută pentru nisipurile sale aurii și priveliștile captivante. Iubitorii de natură se pot aventura în Parcul Național Northumberland din apropiere, unde îi așteaptă trasee pitorești de drumeție. Posibilitățile de aventură sunt cu adevărat nelimitate.

Ziua prelungită: Profită de orele de lumină pe care le aduce vara în Newcastle. Având mai mult timp pentru a explora, te poți plimba pe îndelete pe străzile fermecătoare ale orașului, gustând farmecul amestecului său eclectic de repere istorice și contemporane. Răsfață-te cu mese în aer liber în cafenelele însuflețite în aer liber din oraș sau admiră priveliștile hipnotizante de pe emblematicul Millennium Bridge.

Vreme blândă și plăcută: Newcastle se confruntă cu temperaturi plăcute în timpul verii, oferind un climat perfect pentru explorare. Lasă în urmă disconfortul căldurii sau al frigului extrem și abordează numeroasele atracții ale orașului în condiții optime.

Temperaturile medii de vară în Newcastle variază între 15 și 20 de grade Celsius. Această perioadă este caracterizată de zile însorite și plăcute, cu temperaturi moderate. În general, iulie și august sunt cele mai calde luni, atingând uneori 25 de grade Celsius sau chiar mai mult. Cu toate acestea, clima în Newcastle poate fi destul de schimbătoare, iar uneori pot apărea zile mai răcoroase sau ploi. Este recomandat să ai la îndemână o jachetă sau un pulover în cazul în care temperaturile scad brusc, dar în general, vara în Newcastle oferă condiții favorabile pentru a explora orașul și pentru a te bucura de peisajele frumoase din jur.

Concluzie

În concluzie, vizitarea orașului Newcastle este o experiență de neuitat, presărată cu obiective turistice remarcabile și experiențe captivante. Datorită istoriei sale bogate și culturii vibrante, vei descoperi unele dintre cele mai frumoase atracții turistice din Newcastle. De la emblematicul pod Tyne Bridge la magnificul Castel Newcastle și la animatul Quayside, vizitatorii au parte de o sumedenie de minunății arhitecturale și peisaje superbe.

În plus, renumitele muzee ale orașului, cum ar fi Great North Museum și Discovery Museum, oferă o perspectivă fascinantă asupra patrimoniului și artei din regiune. Pentru cei care caută să simtă gustul culturii locale, explorarea districtului plin de viață Grainger Town, unde să se răsfețe cu viața de noapte palpitantă și să se bucure de piețele stradale animate sunt activități aproape obligatorii. În general, Newcastle este un oraș care îmbină fără efort istoria, cultura și frumusețea naturală, ceea ce îl transformă într-o destinație de top pentru orice călător pasionat.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!