Brighton i360
Brighton i360
Europa

Cele mai frumoase atracții turistice din Brighton

Brighton, localitatea situată pe coasta sudică a Angliei, este ca o petrecere într-un oraș – dar una unde nimeni nu îți spune dinainte care este codul vestimentar. Aici, plaja se întâlnește cu cultura urbană într-un mod atât de bun încât ai putea jura că orașul a fost desenat de un artist care a combinat în mod creativ nisipul cu străzile aglomerate. Este locul unde soarele strălucește… uneori, iar pescărușii sunt mai populari decât celebritățile, dominând cerul și furând chips-uri cu o aroganță tipic britanică.

Și dacă ai crezut vreodată că un pier (pentru neinițiați – cheile portului) e doar un loc unde pescarii își aruncă undițele în mare, Brighton te va face să te gândești de două ori. Brighton Pier este ca un carnaval plutitor, cu lumini strălucitoare, montagne russe și un număr impresionant de chioșcuri care vând tot felul de delicii (de la fish and chips până la dulciuri care îți vor face dinții să cânte în cor). Vizita în Brighton nu e completă fără o plimbare pe acest pier istoric, unde poți experimenta bucuria simplă a unei zile la malul mării, în timp ce te întrebi dacă pescărușii te vor lăsa să te bucuri de acel con de înghețată. Dar… să nu ne grăbim, ci s-o luăm pe îndelete cu cele mai frumoase atracții turistice din Brighton. Sau, pe șleaul tuturor, să descoperim ce să faci și ce să vezi în Brighton, această „Mamaia” britanică.

Royal Pavilion

Royal Pavilion
Royal Pavilion / Foto: Canva Pro

Royal Pavilion este o atracție pe care trebuie să o vizitezi neapărat în Brighton, deoarece această fostă reședință regală a fost construită pentru regele George al IV-lea în secolul al XVIII-lea și prezintă un amestec unic de arhitectură de inspirație indiană și chineză. Pășește în interiorul camerelor opulente și plimbă-te prin frumoasele grădini pentru a simți gustul măreției regale.

Plimbarea prin grădinile bine îngrijite care înconjoară Royal Pavilion este o experiență serenă, perfectă pentru o contemplare liniștită sau pentru promenade pe îndelete. Atmosfera liniștită creează o aură de tihnă și permite vizitatorilor să aprecieze frumusețea magnifică a palatului.

În timp ce explorezi Pavilionul Regal, profită de ocazia de a afla despre istoria sa bogată și importanța sa pentru patrimoniul orașului Brighton. Palatul a fost martorul unor evenimente semnificative de-a lungul existenței, servind drept mărturie a moștenirii istorice și culturale a orașului.

Emblematicul chei din Brighton

Brighton Pier
Brighton Pier / Foto: Canva Pro

Faleza și cheiul din Brighton sunt simboluri legendare ale orașului, atrăgând vizitatori din întreaga lume. Farmecul clasic al litoralului britanic de la Brighton Palace Pier este o experiență care nu trebuie ratată.

Brighton Marina

Brighton Marina 1
Brighton Marina / Foto: Canva Pro

Brighton Marina, „eroul necunoscut” al coastei Sussexului, este locul în care bărci, buticuri și niște glume britanice obraznice se întâlnesc într-o simfonie a splendorii la malul mării, transpunându-se într-una dintre cele mai interesante atracții turistice din Brighton. Acesta este un cartier nautic cu fler pentru o atmosferă fabuloasă. Imaginează-ți șiruri de iahturi care bârfesc între ele despre ultima lor aventură, fiecare încercând să se întreacă pe celălalt cu povești despre marea liberă și salturi în porturi. Este ca un club al pensionarilor pentru bărci, dacă pensionarii ar fi excepțional de bine lustruiți și ar pluti pe apă.

Desigur, Brighton Marina este despre bărci, dar, totodată, este un tărâm al minunilor pentru cei care preferă fructele de mare pescuite proaspete și cumpărăturile în briza mării. Ai chef de o plimbare? Promenada de la Brighton Marina este ca un podium de defilare, unde poți face paradă cu noua ta pălărie de soare în timp ce te uiți pe furiș la „catch of the day”.

Restaurantele de aici servesc, pe lângă mâncare, și panorame cu delicii culinare. Și dacă ai impresia că le-ai văzut pe toate, așteaptă să descoperi bijuteriile ascunse: un cinematograf excentric care a văzut mai multe bătălii cu popcorn decât succese de casă și piste de bowling unde strike-urile și bilele ce intră pe canalul lateral sunt sărbătorite cu același entuziasm.

Brighton Marina 2
Brighton Marina / Foto: Canva Pro

Pe măsură ce soarele apune, Brighton Marina se transformă. Este ca și cum cineva ar apăsa un întrerupător, iar luminile sclipitoare se reflectă pe apă, transformând-o într-o discotecă pentru lebede și pescăruși. Aerul se umple de un zumzet de râsete, de pahare care se ciocnesc și de sunetul îndepărtat al unei formații live care probabil cântă încă din anii ’80.

Brighton Marina este un loc de vizitat și un loc în care trebuie să fii – indiferent că ești un marinar înrăit sau doar cineva care apreciază o priveliște bună pe malul apei alături de cartofi prăjiți, acest port de agrement promite o zi fermecător de britanică. Așadar, nu ezita; pescărușii abia așteaptă să îți fure chipsurile!

Brighton Palace Pier

Brighton Palace Pier
Brighton Palace Pier

Brighton Palace Pier, o realizare magnifică a ingineriei victoriene, se ridică cu mândrie ca un far al capriciilor de pe litoralul britanic, fiind una dintre principalele atracții turistice din Brighton. În principiu, e un dig, dar în același timp e o sală de jocuri pe picioroange lungă de 525 de metri, unde singurul lucru mai necruțător decât valurile de sub ele este determinarea mașinilor de jocuri de noroc de a te distra. Este un loc în care mirosul de fish and chips (pește cu cartofi prăjiți) se luptă pentru supremație cu aroma dulce a gogoșilor, creând o atracție ispititoare pentru nări. Aici, vata pe băț este un răsfăț ca un nor roz pufos de fericire.

Coboară pe acest debarcader jovial și vei fi întâmpinat de o furtună de sunete care nu pot însemna decât distracție: țipetele vesele din Turbo Coaster, clinchetul nostalgic al caruselului și zgomotul monedelor în aparatele cu clești de ridicat premii. Atracțiile de aici, cum ar fi celebrul Horror Hotel, sunt palpitante ca un ritual de trecere. Supraviețuiește-le și vei avea dreptul de a te lăuda ani de zile. Totuși, Pier nu este doar despre adrenalină. Este un loc în care îndrăgostiții se plimbă, ținându-se de mână și împărțind un cornet cu cea mai bună înghețată din Brighton, în timp ce se feresc de pescărușii care survolează locul și care sunt mascotele neoficiale (și ușor cleptomane) ale cheiului.

La lăsarea serii, Brighton Palace Pier se transformă într-un spectacol strălucitor, cu mii de lumini care se reflectă în ocean, transformând apa într-un ring de dans strălucitor pentru viața marină locală. Aerul zumzăie de zgomotul hohotelor de râs, al muzicii și al strigătelor ocazionale de victorie de la jocurile mecanice. Este un loc care șoptește farmecul lumii vechi, în timp ce face cu ochiul spre zilele moderne. Așadar, ia-ți simțul aventurii (și poate o pelerină de ploaie, pentru că, ei bine, vremea britanică…) și scufundă-te în absurditatea încântătoare care este Brighton Palace Pier. La urma urmei, unde altundeva poți mânca un hot-dog în timp ce ești fotografiat de un pescăruș?

Biserica St Bartholomew’s

St Bartholomew's Church
Biserica St Bartholomew’s / Foto: Canva Pro

Biserica St Bartholomew din Brighton este înaltă, nu doar ca statură, ci și ca personalitate. Ridicată în 1874, acest mastodont se mândrește cu faptul că este una dintre cele mai înalte din Anglia. Imaginează-ți o biserică atât de înaltă, încât te aștepți să vezi un stol de capre de munte confuze la jumătatea naosului. Din punct de vedere arhitectonic, este o minune gotică victoriană, ceea ce o face fundalul perfect pentru feed-ul de Instagram al oricui – pentru că, dacă nu ai făcut o fotografie cu o biserică înaltă de 41 de metri, se poate spune că ai vizitat măcar Brightonul?

Acest gigant ecleziastic nu se rezumă doar la înălțime; este încărcat de istorie și de capricii. Creație a reverendului Arthur Wagner, care trebuie să se fi gândit „go big or go home” atunci când a proiectat-o, St Bartholomew’s este un sanctuar de povești și secrete. Interiorul este o adevărată pădure de stâlpi și arcade, cu o acustică atât de impresionantă, încât ai putea fi tentat să o testezi cu un yodel. Imaginează-ți ecourile! Fiecare colțișor al acestei biserici șoptește povești din trecut, de la vitraliile sale magnifice până la colțurile surprinzător de confortabile, perfecte pentru contemplare sau pentru un joc de-a v-ați ascunselea.

Vizitarea bisericii St Bartholomew’s estompează într-o admirație tăcută agitația din Brighton-ul modern. Fie că te afli acolo pentru a admira arhitectura impresionantă, pentru a pătrunde în atmosfera liniștită sau pur și simplu pentru a vedea dacă îți poți auzi ecoul, această biserică este o vizită obligatorie. Este un loc care reușește să fie atât grandios, cât și primitor, făcându-te să te simți ca o parte mică, dar semnificativă, a istoriei sale lungi și pline de povești.

Explorează latura artistică a orașului Brighton în galeriile locale

Brighton este renumit pentru scena sa artistică înfloritoare, ceea ce îl face o destinație de vizitat pentru pasionații de artă. Orașul găzduiește o gamă variată de galerii de artă care prezintă expoziții interesante și artă contemporană. Pătrunde în atmosfera artistică și descoperiți creativitatea care înflorește în galeriile locale din Brighton.

Brighton Dome

Brighton Dome
Concert Hall din Brighton Dome

Unul dintre cele mai importante locuri de exprimare artistică din Brighton este Brighton Dome. Acest centru cultural emblematic găzduiește o mulțime de expoziții și spectacole ale unor artiști renumiți. Explorează expozițiile dinamice care evidențiază natura inovatoare și energică a artei contemporane. De la instalații care îndeamnă la reflecție la prezentări vizuale captivante, Brighton Dome oferă o experiență artistică unică și captivantă.

Brighton Dome are trei zone – Sala de concerte, Corn Exchange și Studio Theatre. Toate cele trei locații sunt legate de restul proprietății Pavilionului Regal printr-un tunel către Royal Pavilion din grădinile acestuia și prin coridoare comune către Muzeul Brighton.

The Lanes

Brighton Lanes
Brighton Lanes / Foto: Deposit Photos

The Lanes, un labirint fermecător de străduțe înguste și cotloane istorice din Brighton, este locul în care trecutul și prezentul joacă un joc nesfârșit. Provenind din satul original de pescari Brighthelmstone, The Lanes a văzut mai multă istorie decât un manual de liceu. Imaginează-ți străzi atât de înguste și de sinuoase, încât te aștepți la fiecare colț să dai peste un victorian care călătorește în timp. Aceste străduțe, cândva inima orașului vechi, s-au transformat într-un centru animat cu magazine ciudate, comori de antichități și restaurante unde singurul lucru mai bun decât mâncarea este privitul oamenilor.

Plimbarea prin The Lanes este ca printr-o carte poștală vie, care respiră din vremuri trecute. Străzile pietruite, flancate de clădiri din secolul al XVI-lea, șoptesc povești de altădată. Locul este o comoară pentru cei curioși și excentrici. Vei găsi magazine care par să fie specializate în… imposibil – de la discuri rare de vinil care îți vor pune coloana sonoră a nostalgiei până la magazine de bijuterii în care fiecare piesă are propria taină. Să nu uităm nici de cafenelele și pub-urile unde legendele locale și poveștile cu fantome sunt servite alături de halbe de bere și produse de patiserie. Este un loc în care poți cumpăra un inel vechi de 200 de ani și o jachetă retro-chic în aceeași după-amiază.

The Lanes nu înseamnă doar cumpărături și istorie, ci reprezintă și o experiență senzorială. Aroma cafelei proaspăt preparate se luptă cu mirosul cărților vechi. Sunetul muzicienilor de stradă care le cântă o serenadă cumpărătorilor se amestecă cu râsetele care se revarsă din pub-uri. Este un loc care îmbrățișează excentricitatea, oferindu-i o ceașcă de ceai și invitând-o să rămână o vreme la palavre.

Adrenalină și relaxare: activități la Brighton i360 și Devil’s Dyke

Atunci când vizitezi Brighton, atât cei care caută senzații tari, cât și cei pasionați de natură vor găsi un echilibru perfect între aventurile pline de adrenalină și relaxarea serenă. Două destinații care trebuie vizitate și care oferă experiențe unice sunt Brighton i360 și Devil’s Dyke.

Brighton i360

Brighton i360
Brighton i360

Brighton i360, o mărturie impozantă a ingineriei moderne, oferă o priveliște a orașului de la malul mării atât de spectaculoasă, încât s-ar putea să te simți ca un pescăruș cu poftă de minuni arhitectonice. Acest turn de observație futurist, cu o înălțime de 162 de metri, este în esență un bar și o platformă de observație la mare altitudine. Este ca și cum cineva ar fi luat ideea de panoramă, a adăugat un strop de inventivitate britanică și a transformat-o într-o uriașă plimbare verticală. Pe măsură ce urci în capsula de vizionare din sticlă, vei vedea Brighton și Canalul Mânecii desfășurându-se dedesubt ca o hartă în direct, ceea ce te va face probabil cel mai informat gigant din zonă.

Vizitarea Brighton i360 este o experiență care combină emoția cu răcoarea. Închipuie-ți că savurezi un pahar de vin bun în timp ce plutești deasupra orașului, fiind martor la apusul de soare care pictează cerul în nuanțe de portocaliu și roz. Este o panoramă care îți extinde orizonturile, atât la propriu, cât și metaforic.

Devil’s Dyke

Devil's Dyke
Devil’s Dyke / Foto: Canva Pro

Devil’s Dyke, cuibărit în South Downs, în apropiere de Brighton (8 kilometri), este o minune naturală cu un nume atât de răutăcios, încât ar putea aparține doar unui loc cu povești la fel de adânci ca văile sale. Se spune că această vale legendară în formă de V, cea mai mare din Marea Britanie, ar fi fost sculptată de diavolul însuși într-o încercare pripită de a inunda bisericile din Weald. Alertă de spoiler: nu a reușit, dar a lăsat în urmă un peisaj uluitor care a devenit un magnet pentru drumeții, parapantiști și pentru cei care pur și simplu iubesc o priveliște bună cu o doză de folclor.

Vizitarea Devil’s Dyke presupune priveliști panoramice atât de uimitoare, încât te vei întreba dacă ai intrat din greșeală într-un tablou. Aerul de aici este pe cât de proaspăt, pe atât de obraznic, șoptind povești vechi și invitându-te să explorezi nenumăratele trasee de mers pe jos. Pentru cei mai aventuroși, este un paradis în care te poți înălța ca o pasăre (sau ca o veveriță deosebit de atletică) în timp ce zbori cu parapanta deasupra vegetației luxuriante. Pentru cei mai relaxați, este un loc unde poți face un picnic, reflecta și poate observa o zână sau două.

Concluzie

În concluzie, Brighton este un caleidoscop de farmec excentric, fantezie istorică și splendoare la malul mării. O sumedenie de atracții turistice din Brighton te alteaptă – de la înălțimile amețitoare ale i360 până la văile încărcate de folclor de la Devil’s Dyke, orașul oferă o puzderie de experiențe care îl pot face chiar și pe cel mai experimentat vizitator să se simtă ca un turist uimit. Este un loc în care arta se întâlnește cu arta și mai multă artă, unde mâncarea este la fel de diversă ca și oamenii și unde fiecare colț de stradă are o poveste de spus – unele adevărate, altele cosmetizate, toate distractive.

Fie că te relaxezi pe plaja cu pietriș, te pierzi în The Lanes sau te bucuri de o priveliște la apus dintr-o capsulă de sticlă impunătoare, Brighton îți amintește că viața, ca și cele mai bune vacanțe britanice, este servită cel mai bine cu un strop de neprevăzut și o porție generoasă de bună dispoziție. Așadar, fă-ți bagajele (cu umbrelă cu tot) și aruncă-te cu capul înainte în inima vibrantă și excentrică a acestei bijuterii de la malul mării. Brighton te așteaptă, gata să-ți fure inima și poate, doar poate, un chips sau două!


Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!