design narativ
News Stiri TukTuk

Rolul designului narativ în experiența jucătorului în jocuri

Citește și află ce este designul narativ, cum influențează experiența utilizatorului în jocurile video și alte informații folositoare despre acest subiect.

Cât de important este designul narativ în dezvoltarea unei experiențe unice pentru utilizator

Experiența utilizatorului a devenit extrem de importantă pentru creatorii de jocuri video. De aceea, la crearea jocului, pe partea de design, pe lângă creatorul intrigii și a firului epic, se alătură și un designer narativ. Rolul acestuia în dezvoltarea povestirii este de a crea personaje, lumi și interacțiuni care să îl determine pe jucător să se simtă cu adevărat în pielea personajului prinicipal.

Practic, designerul narativ creează cadrul necesar ca jucătorul să nu fie doar un spectator în timpul jocului, ci să se transforme în personaj, trăind povestea virtuală la cele mai înalte cote. Întocmai ca o ofertă de neratat la jocurile de cazino, precum bonusul Ice casino rotiri gratuite, rolul designerului narativ să se îi servească jucătorului un joc care să absoarbă și să-l implice total.

Structura jocurilor video și modul în care transformă jocul într-o experiență completă pentru jucător

În general, jocurile video urmează o structură bine definită, care începe cu o Introducere, ce este urmată de momentul care declanșează întreaga poveste, Incidentul. Următorul pas în dezvoltarea jocului este reprezentat de Intensificarea Acțiunii, după care urmează Partea de Mijloc. Pe măsură ce jucătorul avansează în joc, se atinge Punctul Culminant, după care urmează Diminuarea Acțiunii pentru a se ajunge la Concluzia jocului.

Structura jocului este în responsabilitatea scriitorului, care va fi redacta punctele mai sus menționate. Designerul narativ este reponsabil de transformarea interacțiunii jucătorului cu firul epic într-o experiență unică. În acest sens, designerul va contura personajele, va scrie dialogurile, va contribui la crearea mediilor în care se va deplasa personajul principal și va alinia mecanica jocului la poveste.

Cum poate reuși un designer narativ să îi ofere jucătorului o experiență unică atunci când joacă?

Pentru a reuși să obțină un joc de succes, designerul grafic trebuie să îi ofere jucătorului un produs care să îl determine să joace și să continue să îl atragă atunci când nu joacă. Atât timp cât durata sesiunii de joc este foarte lungă, iar nivelul de satisfacție al jucătorului este maxim, înseamnă că jocul este un produs reușit din punct de vedere al designului narativ.

Jocul trebuie să aibă un impact emoțional consistent, iar jucătorul să experimenteze o varietate de sentimente atunci când îl joacă (emaptie, entuziasm, satisfacție, tensiune, etc). Consecințele acțiunilor jucătorului îi timpul jocului trebuie să se reflecte în evoluția personajului pentru a-i imprima acestuia atribute ale personalității jucătorului.

Momentele de intensitate și cele de mai puțin solicitante pentru jucător trebuie să fie în balans. În acest fel, atenția jucătorului și implicarea emoțională vor fi echilibrate. Un joc reușit din punct de vedere al designului narativ înseamnă un joc completat și la care rata de abandon este aproape zero din partea jucătorilor.

Unii dintre cei mai bine cotați designer narativi sunt Valerie Chu și Nathan Scott (Diablo IV), Kevin Bruner (The Wolf Among Us), Dave Maldonado și Patrick Nagle (World of Warcraft), Leslee Sullivant (League of Legends) și Mary DeMarle (Deus Ex). Printre sfaturile acestora pentru designerii narativi se evidențiază următoarele:

 1. Introducerea în joc trebuie să fie dominată de o singură emoție, dar cu un impact major asupra jucătorului;
 2. Povestea trebuie să se potrivească jocului, nu invers;
 3. Dezvoltarea unui joc este o muncă de echipă, ceea ce înseamnă că designerul narativ trebuie să fie deschis la sugestii, chiar dacă povestea jocului este creația acestuia;
 4. Poveștile bune sunt cele care sunt flexibile și care rămân atractive indiferent de alegerile jucătorului;
 5. Testarea mai multor fire narative permite identificarea celei mai bune variante care să rezoneze cu jucătorul.

Succesul jocului depinde de modul în care sunt abordate atât aspectele macro, cât și cele micro. De aceea, într-un joc video premium, sarcinile secundare, NPC-urile, mediile prin care acționează personajul, elementele descriptive și dialogurile trebuie să se potrivească perfect.

Care sunt cele mai reușite jocuri din punct de vedere al designului narativ?

Cu siguranță că numele primului joc video care îi vine în minte jucătorului atunci când i se adresează această întrebare este relevant pentru a ilustra răspunsul. Jocurile care continuă să captiveze atenția chiar și după completare, acelea sunt jocuri reușite atunci când vine vorba despre design narativ. Lista este lungă, dar câteva jocuri se evidențiază din acest punct de vedere:

 • Star Wars: Knights of the Old Republic
 • Broken Sword: The Shadow of the Templars
 • Phoenix Wright: Ace Attorney
 • The Last of Us: Part 1
 • Chrono Trigger
 • Red Dead Redemption
 • Fallout: New Vegas
 • Grand Theft Auto IV
 • Shadow of the Colossus
 • Horizon Zero Dawn
 • Hades
 • Planescape: Torment
 • Mass Effect 2
 • The Walking Dead Season 1
 • BioShock
 • Deus Ex
 • The Wolf Among Us
 • The Legend of Zelda: The Wind Waker
 • Silent Hill 2
 • God of War
 • The Witcher 3: Wild Hunt
 • Final Fantasy 12
 • Metal Gear Solid 3

Experiența utilizatorului în aceste jocuri video a atins cote maxime, ceea ce evidențiază calitatea designului narativ, în condițiile în care multe dintre aceste jocuri au fost create în urmă cu mulți ani.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!