Obiective turistice din Köln
Köln / Foto: Canva Pro
Europa

Ghid turistic Köln. Obiective turistice, ce să faci și ce să vezi în Köln

Köln (sau Cologne, cum îi spun englezii, și nu numai) este al patrulea cel mai mare oraș al Germaniei, cu o populație de 1,08 milioane locuitori, și unul dintre cele mai vechi din Europa. Are o istorie bogată, care începe în anul 38 î.Hr. și este un amestec unic de arhitectură veche, atracții moderne și viață culturală efervescentă. Această metropolă aflată în nord-vestul Germaniei este renumită pentru impresionanta sa catedrală gotică, pentru scena artistică și muzicală, cultura berii și pentru… apa de colonie, care a fost inventată aici în 1709 de către un parfumier italian, Giovanni Maria Farina, care a numit-o „Eau de Cologne” (Kölnisch Wasser , apă de Koln) în onoarea orașului său adoptiv.

Köln este una dintre gazdele Euro 2024, locul în care România întâlnește Belgia, pe 22 iunie 2024, de la ora 22, pe stadionul Rhein Energie.

Cei care vizitează Köln cu ocazia turneului final al Euro 2024 sau cei care pur și simplu doresc să ajungă în acest frumos oraș german, au mai jos un ghid turistic al Kölnului. Vom vedea care sunt cele mai frumoase obiective turistice din Köln, cele mai bune restaurante din Köln, cele mai bune hoteluri din Köln, vom afla ce să faci și ce să vezi în Köln, ponturi despre transportul în Köln și alte lucruri interesante despre metropola germană.


Pleci la Köln? Ai aici cele mai bune hoteluri din Köln.

Aici găsești cele mai ieftine bilete de avion spre Köln:


Istoria orașului Köln

obiective turistice din catedrala din Köln
Foto: Deposit Photos

Istoria orașului Köln este una dintre cele mai vechi și mai bogate din Europa. Fondat de romani în anul 38 d.Hr. sub numele de Colonia (în anul 50 a primit statut de colonie, sub conducerea Agrippinei, soția împăratului roman Claudius), orașul a fost capitala provinciei Germania Inferioară și un important centru comercial și militar.

Köln a supraviețuit invaziilor hunilor, francilor și vikingilor și a devenit un oraș liber imperial în secolul al XV-lea. Orașul a fost membru al Ligii Hanseatice, o asociație de orașe comerciale din nordul Europei, devenind un important centru artistic, cultural și educațional. În 1248, arhiepiscopul Konrad von Hochstaden a pus piatra de temelie pentru Catedrala Köln, care avea să devină una dintre cele mai mari și mai frumoase biserici din lume.

În epoca modernă, Köln a fost martorul unor evenimente istorice dramatice și a suferit distrugeri masive în timpul războaielor. În secolul al XVI-lea, orașul a fost scena Războiului de la Köln, un conflict religios între catolici și protestanți, care a dus la pierderea statutului său de oraș liber imperial. În secolul al XVIII-lea, orașul a fost ocupat de francezi și a făcut parte din Prima Republică Franceză și apoi din Imperiul Francez. În secolul al XIX-lea, orașul a fost anexat de Prusia și a devenit parte a Imperiului German.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Köln a fost bombardat intens de Aliați, fiind distrus în proporție de 90%. După război, orașul a fost reconstruit și a devenit parte a Republicii Federale Germane. Köln a fost unul dintre orașele gazdă ale Campionatului Mondial de Fotbal din 1974 și 2006, este oraș-gazdă pentru Euro 2024 și a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în 1988.

Cele mai frumoase obiective turistice din Köln

Este Köln un oraș frumos? Aceasta e întrebarea pe care și-o pun majoritatea turiștilor care-l vizitează. Iar răspunsul este, cu siguranță, da. Köln este un oraș frumos, cu o istorie bogată și o cultură pe măsură. Are multe atracții turistice și sunt multe locuri de văzut în Köln, începând de la maiestuoasa Catedrală, și continuând cu Centrul Istoric, fermecătoarea fântână Heinzelmaennchen sau deliciosul muzeu al ciocolatei. Köln este renumit și pentru berea sa, numită Kölsch, pe care o poți savura în numeroase berării. Așadar, hai să vedem care sunt principalele obiective turistice din Köln, pe care ar trebui să le treci în itinerariul ce ți-l propui pentru acest oraș care atrage anual peste 2 milioane de turiști:

Harta cu cele mai frumoase obiective turistice din Köln (zoom pentru detalii):

1 Catedrala din Köln

Un simbol al orașului și o capodoperă a arhitecturii gotice, declarată patrimoniu mondial UNESCO.

ce să faci și ce să veziîn Köln
Foto: Deposit Photos

Catedrala din Köln este cea mai impresionantă și cea mai vizitată atracție turistică din Germania (peste 4 milioane de oameni i-au trecut pragul în 2022), fiind cu siguranță cel mai important obiectiv turistic din Köln. Acest edificiu gotic, care domină peisajul urban al orașului, este o expresie a credinței și a ambiției celor care l-au construit de-a lungul a șapte secole. Catedrala adăpostește relicva celor Trei Magi, care au adus daruri lui Iisus la naștere, și care a fost adusă la Köln de la Milano în secolul al XII-lea. Catedrala este, de asemenea, locul de odihnă al multor arhiepiscopi și episcopi ai Kölnului, precum și al unor personalități istorice, precum regele Otto al IV-lea și împăratul Ferdinand al III-lea.

Catedrala este o bazilică gotică cu cinci nave (144,5 m lungime), cu un transept proeminent (86,25 m lățime) și cu o fațadă a turnului de 157,22 m înălțime. A fost construită pe parcursul a numeroase secole, cu lucrările începând în 1248 și terminându-se abia în 1880. Deși a suferit daune semnificative în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, catedrala a supraviețuit, fiind restaurată în anii următori.

O vizită la Catedrala din Köln oferă posibilitatea de a explora nu numai arhitectura impresionantă a clădirii, dar și tezaurul catedralei, care adăpostește o colecție impresionantă de artefacte religioase. Dacă ești curios să vezi catedrala de sus, poți urca cele 533 de trepte până la platforma de observație a turnului sudic, de unde vei avea o vedere panoramică asupra orașului și a fluviului Rin.

Catedrala Köln este deschisă zilnic pentru vizitatori, de la 6:00 la 20:00, iar intrarea este liberă. Totuși, se recomandă să faci o mică donație pentru a susține conservarea și restaurarea acestei minuni arhitecturale. Pentru a admira interiorul catedralei, poți cumpăra și un tur ghidat, care durează aproximativ o oră și costă 10 euro de persoană (8 euro cu reducere pentru elevi și copii). Punctul de întâlnire pentru aceste tururi este la DOMFORUM.

2 Centrul istoric din Köln

O zonă pitorească, plină de clădiri colorate, străzi pietruite și cafenele, unde se află și celebra statuie cu Heinzelmännchen, spiridușii care ajutau meșteșugarii.

Heinzelmännchen
Fântâna spiridușilor / Foto: Raimond Spekking (Wikimedia)

Centrul istoric din Köln (Altstadt) este inima și sufletul orașului, unde simți pulsul vieții culturale și sociale. Aici ai posibilitatea de a admira clădirile istorice colorate, care datează din epoca medievală și care au supraviețuit bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial. Te plimbi pe străzile pietruite și pe podul Hohenzollern, ce traversează Rinul, de unde ai o priveliște superbă asupra catedralei și a orașului. Savurează o cafea sau o bere într-una dintre numeroasele cafenele sau într-un restaurant care te așteaptă cu o atmosferă caldă și primitoare.

Centrul istoric din Köln este, de asemenea, locul unde descoperi legendele și tradițiile orașului. Una dintre cele mai cunoscute este cea a spiridușilor Heinzelmännchen, care ajutau meșteșugarii să își termine treaba în timpul nopții. Statuia lor se află în fața casei vechiului primar, care este acum un muzeu de artă. Poți afla mai multe despre acești spiriduși, dar și alte povești din Köln, într-un tur ghidat, care costă 15 euro de persoană și durează aproximativ două ore. Tururile se pot rezerva online sau la biroul de informații turistice din Piața Domului.

În centrul istoric al Kölnului, există multe alte obiective turistice pe care le poți vizita, în afară de cele menționate deja (și de cele despre care vei citi pe larg mai jos). Două dintre acestea sunt:

Alter Markt – centrul orașului vechi din Köln – este considerată cea mai tradițională piață din Köln, cu o suprafață de aproape 5.500 de metri pătrați și o istorie îndelungată. Aici nu există trafic stradal – ci mai degrabă pub-uri și spații în aer liber, în special vara. Iarna, în preajma Crăciunului, aici se organizează foarte popularul târg de Crăciun Heinzelmännchen de la Alter Markt (Piața Veche).

Piața de Crăciun din Köln
Piața de Crăciun din Köln / Foto: Canva Pro

Muzeul de parfumuri Farina – care funcționează în camerele de producție originale din secolul al XVIII-lea. De aici provine faimoasa apă de colonie de renume mondial, așa că, pe mai multe etaje, aici descoperi metode de producție și diverse exponate istorice și echipamente, cum ar fi alambicuri. Cea mai veche fabrică de parfumuri din lume se află aici încă din anul 1723. Un tur ghidat al muzeului este o experiență parfumată și foarte interesantă.

Există parcări în centrul orașului Köln, de exemplu la Groß St. Martin (Große Neugasse) sau sub Heumarkt (Markmannsgasse 1-3), ambele deschise nonstop.

3 Primăria din Köln

Cea mai veche primărie din Germania, cu o fațadă renascentistă și o sală gotică, unde se află și Turnul Spaniol, un fost turn de apărare roman.

Primăria din Köln (Kölner Rathaus) este un impresionant edificiu istoric, care reflectă trecutul și prezentul orașului.

Construită în 1573 (deși prima mențiune despre „casa în care se adună cetățenii orașului” datează din 1135), aceasta este mai veche primărie din Germania, având o istorie bogată și combinând o clădire principală (din secolul al XIV-lea), turnul din secolul al XV-lea, precum și o loggie și o clopotniță în stil renascentist. Alte puncte de atracție ale Primăriei includ Hansasaal, sau Sala Hanseatică, cu figurile gotice ale celor opt profeți și nouă „eroi buni” (păgâni, evrei și creștini). De remarcat, de asemenea, carillon-ul său care cântă de trei ori în fiecare zi.

Turnul primăriei are o valoare aparte, fiind ridicat de breslele din Köln între 1407 și 1414, ca simbol al conducerii lor asupra orașului, după victoria lor asupra nobilimii din 1396, când au introdus o cartă ce definea noua constituție a orașului. Cu cinci etaje și o înălțime totală de 61 de metri, turnul primăriei a devenit prima „clădire înaltă” seculară din Köln. Turnul în stil gotic târziu, cu trei etaje inferioare tetragonale și două etaje superioare octogonale, se mândrește cu un număr impresionant de 130 de statui din piatră și cu faimosul „Platzjabbeck”, o sculptură din lemn cu chip grotesc care își deschide gura și scoate limba atunci când ceasul din turn bate ora exactă.

Primăria orașului Köln se află în partea centrală a orașului vechi. La ea se poate ajunge ușor cu orice mijloc de transport.

4 Muzeele Wallraf-Richartz și Ludwig

Două muzee de artă impresionante, care găzduiesc colecții de la picturi medievale până la artă modernă și contemporană, inclusiv opere de Picasso, Warhol și Kandinsky.

muzeul ludwig koln
Muzeul Ludwig / Foto: Deposit Photos

Muzeele Wallraf-Richartz și Ludwig sunt două muzee de artă impresionante, care găzduiesc colecții de la picturi medievale până la artă modernă și contemporană. Aceste muzee au apărut ca instituții independente din Muzeul Wallraf-Richartz, care a fost fondat în 1861 cu donația colecției de artă a lui Ferdinand Franz Wallraf și Johann Heinrich Richartz. În 1976, Peter Ludwig, magnatul ciocolatei a donat orașului Köln 350 de opere de artă modernă, în schimbul construirii unui muzeu dedicat pentru lucrările realizate după anul 1900. Astfel, a luat naștere Muzeul Ludwig, care a preluat colecția de artă a secolului XX de la Muzeul Wallraf-Richartz. De reținut că Muzeul Ludwig are una dintre cele mai mari colecții Picasso din Europa.

Muzeele Wallraf-Richartz și Ludwig sunt situate în centrul orașului Köln, în apropierea catedralei, la mică distanță unul de celălalt (600 m). Biletul de intrare la Muzeul Ludwig costă 12 euro, iar la Wallraf-Richartz costă 8 euro.

5 Grădina Zoologică din Köln

Una dintre cele mai vechi și mai mari grădini zoologice din Germania, cu peste 10.000 de animale din 850 de specii, inclusiv un acvariu și un terariu.

Grădina zoologică din Köln (Kölner Zoo), este una dintre cele mai vechi și mai populare grădini zoologice din Germania, fiind una dintre atracțiile turistice din Köln foarte apreciate de către turiști. Ea găzduiește aproximativ 10.000 de animale din peste 850 de specii diferite, mai multe decât oricare altă grădină zoologică germană. Unul dintre punctele de atracție ale grădinii zoologice este spațiul de aventură, care prezintă un peisaj ce include un râu african în care trăiesc, printre altele, hipopotami, crocodili de Nil și antilope sitatunga. De asemenea, Kölner Zoo se mândrește cu un acvariu și cu cel mai mare parc de elefanți din nordul Europei.

Grădina Zoologică din Köln a fost inaugurată în 1860 și este un centru de reproducere și conservare pentru animale rare. Dovada vechimii sale poate fi admirată în colecția de clădiri de menajerie din secolul al XIX-lea, inclusiv în casa elefantului (în stil maur) și într-o veche casă de păsări care acum găzduiește cimpanzei și care seamănă cu o biserică tradițională rusă.

Alte puncte de atracție includ Insula maimuțelor, cu pădurea tropicală simulată, un acvariu bine aprovizionat și un incintă excelentă pentru pisici mari. Există, de asemenea, un habitat biotop unic, unde vizitatorii pot vedea animalele prin geamuri fără gratii.

Grădina Zoologică din Köln este deschisă zilnic, vara de la 9:00 la 18:00, iarna de la 9:00 la 17:00, iar biletul de intrare costă 23 euro pentru adulți și 11 euro pentru copii (4-12 ani). Copiii sub 4 ani intră gratis. Cu biletul, poți vizita și acvariul, unde vei vedea o varietate de pești, reptile, amfibieni și nevertebrate.

6 Telecabina din Köln

O atracție specială, care oferă o vedere panoramică asupra orașului și a fluviului Rin, pe care-l traversează între Grădina Zoologică și Parcul Rheinpark.

telecabina koln
Foto: Deposit Photos

Dacă vrei să vezi Kölnul dintr-o altă perspectivă, recomandarea este să faci o plimbare cu telecabina din Köln (Rhein-Seilbahn) , o atracție specială, care-ți oferă o priveliște panoramică asupra orașului și a fluviului Rin și care parcurge, în cele 6 minute, un traseu de 930 metri (la înălțimea de 30 de metri). Telecabina a fost construită în 1957, cu ocazia Expoziției Federale de Grădinărit, și a fost prima telecabină din lume care a traversat un râu navigabil. De atunci, telecabina a transportat peste 17 milioane de pasageri, devenind un simbol al orașului și o experiență de neuitat pentru vizitatori.

Pentru alte priveliști minunate, merită să faci o vizită și la Turnul de Telecomunicații din Köln. Situat la nord-vest de orașul vechi, Colonius, așa cum este cunoscut local, are 243 de metri înălțime și dispune de o platformă de observare superbă și de un restaurant ce se rotește. KölnTriangle, o clădire contemporană remarcabilă din Ottoplatz, are, de asemenea, o platformă de observare panoramică.

Telecabina din Köln este deschisă, din aprilie până în octombrie, între orele 10:00 și 18:00 (ultima cursă la 17:45), iar biletul costă 9 euro pentru un tur dus-întors (pentru adulți) sau 4,50 euro (pentru copii între 4-12 ani) respectiv 5 euro (sau 3 euro pentru copii) pentru un singur drum.

Telecabina are două stații: una lângă Grădina Zoologică (Zoo/Flora) și cealaltă în Parcul Rheinpark (Thermalbad), unde se află și o piscină termală.

7 Muzeul Romano-Germanic

Un muzeu arheologic care expune artefacte din perioada romană și medievală, inclusiv mozaicuri, sculpturi, bijuterii și sarcofage, precum și o replică a unei vile romane

muzeul romano germanic
Foto: Canva Pro

Dacă ești pasionat de istoria și cultura romană, atunci nu poți să ratezi Muzeul Romano-Germanic din Köln, un muzeu arheologic care expune obiecte din perioada romană și medievală. Muzeul Romano-Germanic a fost deschis în 1974 pe locul unei vile urbane romane, care a fost descoperită în 1941 în timpul construcției unui adăpost antiaerian. În subsolul muzeului se află mozaicul lui Dionysos, care datează din secolul al III-lea și care este una dintre cele mai bine conservate opere de artă romană din Germania. Muzeul protejează și situl original al unei străzi romane, care se află în fața clădirii.

Printre exponatele principale se numără sarcofage, sculpturi, bijuterii, mozaicuri și alte obiecte care ilustrează viața cotidiană, religia și arta romanilor din Colonia Claudia Ara Agrippinensium, numele antic al orașului Köln.

Muzeul Romano-Germanic din Köln se află la câteva minute distanță de Catedrală și este deschis de luni până duminică, de la 10:00 la 18:00. Biletul de intrare costă 6 euro pentru adulți. Persoanele sub 18 ani au acces gratuit.

8 Bazilica Sf. Gereon

Una dintre cele 12 biserici romanești din Köln, cu o arhitectură unică, care combină elemente romane, romanești, gotice și baroce, și care adăpostește relicve ale martirilor creștini.

bazilica sf. Gereon koln
Foto: Canva Pro

Bazilica Sf. Gereon este o biserică catolică din Köln, dedicată Sfântului Gereon, care a fost declarată bazilică minoră pe 25 iunie 1920. Prima mențiune a unei biserici aflate pe acest loc, dedicată Sfântului Gereon, apare în anul 612. Totuși, construcția galeriei corului, a absidei și a transeptelor a avut loc mai târziu, începând sub arhiepiscopul Arnold al II-lea von Wied în 1151 și terminându-se în 1227.

Este una dintre cele 12 biserici mari din Köln, care au fost construite în stil romanic. Bazilica Sf. Gereon are un plan foarte neregulat, nava fiind acoperită de o cupolă ovală decagonală, de 21 m lungime și 16,9 m lățime, finalizată în 1227 pe ruinele unor ziduri romane, care sunt încă vizibile. Este cea mai mare cupolă construită în Occident între ridicarea Hagia Sophia în secolul al VI-lea și Duomo din Florența în secolul al XV-lea.

Bazilica Sf. Gereon este deschisă zilnic pentru vizitatori, între 10:00 și 18:00, iar intrarea este gratuită.

9 Muzeul Ciocolatei din Köln

Un paradis pentru iubitorii de ciocolată, care prezintă istoria, producția și varietățile de ciocolată, cu degustări, ateliere și o fântână de ciocolată.

Muzeul Ciocolatei
Foto: schokoladenmuseum.de

Dacă iubești ciocolata (și cine n-o iubește?), atunci nu poți rata Muzeul Ciocolatei (Schokoladenmuseum), unul dintre principalele obiective turistice din Köln și un loc unde vei afla totul despre acest desert delicios. Muzeul Ciocolatei a fost deschis în 1993 de Hans Imhoff, un magnat al ciocolatei, care a vrut să împărtășească pasiunea sa pentru acest produs cu publicul. Muzeul este situat pe o insulă artificială de pe Rin, într-o clădire modernă din sticlă și aluminiu, care seamănă cu o navă futuristă, și prezintă întreaga istorie a ciocolatei, de la originile sale în civilizațiile precolombiene, până la producția și consumul actual.

Exponatele urmăresc întregul proces de fabricare a ciocolatei, de la boabă până la produsul finit și ambalat. Punctele de atracție includ expoziții interactive, colecții de matrițe, cutii de ciocolată și ambalaje antice, plus mostre gratuite din fântâna de ciocolată. Există chiar și o linie de producție funcțională unde poți urmări cum se fabrică ciocolata. Mai mult, poți chiar să-ți produci propriul baton de ciocolată pe care să-l iei acasă.

Muzeul se află între orașul vechi și Rheinauhafen, direct pe Rin. Muzeul Ciocolatei din Köln este deschis zilnic, de la 10:00 la 18:00, iar biletul de intrare costă 14,50 euro pentru adulți și 8,50 euro pentru copii, însă prețurile variază și le poți verifica aici.

10 Flora și Grădina Botanică

O oază de verdeață și relaxare, cu peste 10.000 de plante din toată lumea, aranjate în grădini tematice și sere, precum și un palat neoclasic.

Gradina Botanica Koln
Foto: Canva Pro

Amenajată încă din secolul al XIX-lea lângă malul râului Riehl, într-un cartier din nordul orașului Köln, Flora și Grădina Botanică (Flora und Botanischer Garten Köln) se întinde pe o suprafață de 11,5 hectare și adăpostește peste 10.000 de specii de plante.

Ansamblul Flora, realizat de Peter-Joseph Lenné în 1864, și grădina botanică didactică din 1914 au fost unite începânc cu 1920 și reprezintă acum o combinație unică între un monument de tip grădină și o grădină botanică cu case ce expun plante.

Te poți plimba prin acest parc public pentru a învăța despre plante sau pur și simplu pentru a te bucura de florile frumoase și colorate aranjate în straturi formale pe tot parcursul sezonului de creștere. Deschise pe tot parcursul anului, serele și Casa palmierilor sunt încântătoare, indiferent de anotimp.

Ca un fundal elegant pentru grădini se află Flora, un palat neoclasic, care găzduiește evenimente culturale și sociale, precum concerte, expoziții și nunți.

Așadar, vizitează diferitele sectoare ale grădinii – grădina alpină, grădina japoneză, grădina mediteraneeană, grădina de trandafiri, grădina de ierburi aromatice și grădina de fluturi, admiră serele care adăpostesc plante tropicale și subtropicale, precum orhidee, bromelii, cactuși și ferigi. Participă la tururi ghidate, ateliere, conferințe și activități pentru copii, care oferă informații interesante și distractive despre lumea plantelor. La sfârșitul vizitei, savurează o cafea sau o prăjitură în cafeneaua grădinii, care oferă o priveliște minunată asupra palatului.

Flora și Grădina Botanică din Köln este deschisă zilnic, de la 8:00 până la apusul soarelui (nu mai târziu de 21:00), iar intrarea este gratuită. Adresa: Alter Stammheimer Weg 50735.

12 Centrul de Documentare NS al orașului Köln

Un muzeu dedicat istoriei orașului în timpul regimului nazist, situat în fosta închisoare Gestapo, unde se pot vedea celulele și inscripțiile prizonierilor.

NS-Dokumentationszentrum der Stadt
Foto: Deposit Photos

Cei interesați să afle mai multe despre viața în timpul regimului nazist și despre consecințele acestuia își vor dori să viziteze Centrul de documentare NS al orașului Köln (NS-Dokumentationszentrum der Stadt Köln). Acest memorial important oferă o descriere fără menajamente a ororilor național-socialiste (naziste), direcționate cu precădere spre cetățenii din Köln.

Centrul a fost inaugurat în 1979 prin rezoluția consiliului orașului Köln și a devenit cel mai mare sit memorial regional din toată Germania pentru victimele naziștilor. Centrul prezintă o expoziție permanentă, intitulată „Köln im Nationalsozialismus“ (Köln în național-socialism), care ilustrează viața cotidiană, rezistența, persecuția și distrugerea orașului sub dictatura lui Hitler.

Centrul de Documentare NS al orașului Köln este deschis de marți până vineri, de la 10:00 la 18:00, iar sâmbăta, duminică și de sărbătorile legale, între 11:00 și 18:00. Lunea este închis. Biletul de intrare costă 4,50 euro pentru adulți și 2 euro pentru elevi, studenți și pensionari. Copiii sub 6 ani au intrare gratuită.

13 Cartierul Rheinauhafen

Complexul Rheinauhafen, recent proiectat și restructurat, este cartierul tânăr și atractiv al orașului Köln. Complexul de 210.000 m², situat chiar pe malul Rinului, nu departe de centrul orașului, s-a impus rapid ca una dintre atracțiile turistice populare ale orașului Köln. Vorbim despre un amestec de clădiri rezidențiale și de birouri moderne, intercalate cu numeroase cafenele, restaurante și galerii. Vizitatorii pasionați de arhitectură și cultură vor găsi, de asemenea, puncte de interes în Rheinauhafen.

Piesa centrală a noii promenade din Köln este trio-ul de clădiri numite „Kranhäuser” (turnuri de macara), care se ridică la o înălțime de aproximativ 60 de metri. Clădirile, care au forma unor macarale, sunt elemente definitorii ale orizontului de pe malul vestic al Rinului.

Tot pe malul vestic al Rinului se află și un hotel de patru stele superior recent deschis – art’otel cologne, în formă trapezoidală. În această clădire atrăgătoare, cu ferestrele sale colorate, sunt expuse permanent colaje dramatice și pitorești ale artistului coreean SEO, un fost cursant avansat al cursurilor de măiestrie ale lui Georg Baselitz.

14 Stadionul RheinEnergie

Stadionul echipei de fotbal 1. FC Köln, care are o capacitate de 50.000 de locuri, care a găzduit meciuri la Campionatul Mondial de Fotbal din 1974 și 2006 și la Euro 2024.

rheinenergie stadium
Foto: Wikipedia

Stadionul RheinEnergie, situat în vestul orașului Köln, care este casa echipei locale din Bundesliga, 1. FC Köln. A fost construit pe locul fostului Müngersdorfer Stadion, cu ocazia Cupei Mondiale din 2006, organizată în Germania. Costurile construcției terminate în 2004 au fost de 119,5 milioane euro.

Stadionul are o capacitate de 50.000 de locuri, dintre care 8.175 sunt în picioare, și are o formă eliptică, cu acoperiș retractabil și fațadă transparentă. Stadionul a găzduit cinci meciuri la Cupa Mondială din 2006, inclusiv patru meciuri din grupe și meciul dintre Elveția și Ucraina din optimile de finală și este una dintre gazdele Euro 2024, aici desfășurându-se inclusiv meciul România – Belgia, din 22 iunie, ora 22:00.

Cum ajungi la stadionul RheinEnergie din Köln:

Cu avionul: Aeroportul principal din apropiere este Aeroportul Köln Bonn (CGN). De acolo, poți lua trenul S13 spre Köln Hansaring și apoi tramvaiul 1 spre Weiden West pentru a ajunge la stadion.

Cu trenul: Gara centrală din Köln (Köln Hauptbahnhof) are legături excelente cu restul Germaniei și cu multe alte orașe europene. Din gara centrală, poți lua tramvaiul 1 spre Weiden West.

Cu mașina: Dacă vii cu mașina, adresa pentru sistemul de navigație este Aachener Strasse 999, 50933 Köln. Există un număr limitat de locuri de parcare disponibile la stadion, deci s-ar putea să fie mai bine să parchezi într-unul dintre parcurile de la periferia orașului și să iei tramvaiul.

Cu autobuzul sau tramvaiul: Liniile de autobuz 143, 144 și 145, precum și linia de tramvai 1, opresc la stadion.

Kölner Sportstätten oferă tururi ghidate ale stadionului RheinEnergieStadion, care durează între 75 și 90 de minute, includ o vizită la FC-Museum și costă 9,90 euro. Tururile au loc de câteva ori pe săptămână, de obicei în orele după-amiezii.

Activități pe care le poți face în împrejurimile Kölnului

Dacă petreci o perioadă mai lungă de timp în Köln și vrei să faci și excursii de o zi în apropierea orașului, alege una dintre aceste activități:

Vizitează Catedrala Altenberg

catedrala Altenberg
Foto: Deposit Photos

Catedrala Altenberg este o superbă biserică gotică, situată la 30 de kilometri de Köln, în localitatea Odenthal, care a fost construită de călugării cistercieni și care este renumită pentru fereastra sa circulară cu vitralii colorate. Catedrala a fost construită în 1133, ca parte a unei mănăstiri, și a fost finalizată în 1227, după care a devenit locul în care se odihnesc veșnic mulți nobili din regiunea Berg, precum și unele personalități istorice, cum ar fi regele Otto al IV-lea și împăratul Ferdinand al III-lea. Catedrala este, de asemenea, un centru de muzică spirituală, care găzduiește peste o sută de concerte pe an.

Vizitează palatele Augustusburg și Falkenlust din Brühl

Două palate spectaculoase, în stil baroc, situate la 20 de kilometri de Köln, care au aparținut prinților electori ai Kölnului și care sunt înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Splendoarea arhitecturii baroce este generată de Palatele Augustusburg și Falkenlust din Brühl, două capodopere ale secolului al XVIII-lea, care au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1984. Aceste palate au fost construite la comanda lui Clemens August de Bavaria, arhiepiscop și principe ales al Kölnului, care a fost un mare iubitor de artă și de vânătoare.

Palatele au fost proiectate de arhitecții Johann Conrad Schlaun și François de Cuvilliés, care au creat un amestec armonios de stiluri și de elemente decorative și sunt înconjurate de grădini somptuoase, proiectate de Dominique Girard, un discipol al lui André Le Nôtre, grădinarul regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.

Palatele Augustusburg și Falkenlust din Brühl sunt situate la 20 de kilometri de Köln și sunt deschise pentru vizitatori de marți până duminică, de la 9:00 la 16:00 (în weekend de la 10:00 la 17:00), lunea fiind închise. În lunile decembrie, ianuarie și februarie, palatele sunt închise. Biletul de intrare costă 9,50 euro pentru adulți și 8 euro cu reducere pentru copii și studenți.

Croazieră pe Rin

O modalitate excelentă de a admira peisajul urban și natural de pe malurile râului, cu opțiuni de la o oră până la o zi întreagă.

Croazieră pe Rin
Croazieră pe Rin / Foto: Deposit Photos

O croazieră pe Rin este o experiență memorabilă, care-ți permite să admiri frumusețea și diversitatea peisajelor și orașelor de pe malurile acestui fluviu. Rinul este unul dintre cele mai lungi fluvi din Europa, cu o lungime de 1.230 de kilometri, și traversează șase țări: Elveția, Liechtenstein, Austria, Germania, Franța și Olanda. Rinul este, de asemenea, un fluviu plin de legende și romantism, care a inspirat nenumărați artiști, scriitori și muzicieni. Pe parcursul croazierei, vezi castele medievale, podgorii pitorești, sate tradiționale, orașe cosmopolite și monumente impresionante.

Există multe opțiuni de croazieră pe Rin, în funcție de durata, destinația și bugetul tău. Poți alege o croazieră de o zi, care te duce de la Mainz la Koblenz, sau o croazieră de mai multe zile, pe traseul Basel – Amsterdam. Poți alege o croazieră de lux, care oferă confort și servicii de înaltă calitate, sau o croazieră mai economică, în care ai ocazia de a interacționa cu localnicii și de a te bucura de o atmosferă autentică. Poți alege o croazieră tematică, în care să ai activități și excursii legate de vin, artă, istorie sau natură. Poți face o croazieră pe Rin în orice anotimp, dar cele mai populare sunt cele din primăvară și toamnă, când peisajul este mai colorat și mai plăcut.

Ce să mănânci în Koln? Care sunt preparatele tradiționale din Köln?

Deisigur că, odată ajuns în Köln, vei dori să ai parte și de o experiență gastronomică pe măsură. Ei bine, în Köln ai de ales din multe preparate tradiționale, care îți vor satisface pofta și curiozitatea. Iată doar câteva exemple de mâncăruri pe care le poți încerca în Köln și pe care le vei găsi în numeroasele restaurante din oraș:

Halve Hahn

Halve Hahn
Halve Hahn / Foto: wikidata.org

Un sandviș simplu, dar foarte popular, care constă într-o chiflă de secară, unt, felii groase de brânză gouda, ceapă crudă și muștar. Numele său înseamnă „jumătate de cocoș”, dar nu are nimic de-a face cu carnea de pui, ci este o glumă veche din secolul al XIX-lea.

Himmel un Ääd

Himmel un Ääd
Himmel un Ääd / Foto: chefkoch.de

Un preparat dulce-acrișor, care se traduce prin „cer și pământ”. Cerul este reprezentat de piureul de mere, iar pământul de piureul de cartofi. Peste acestea se adaugă ceapă prăjită sau caramelizată și Flönz, sau cârnați de sânge, care sunt specialitatea orașului Köln.

Rheinischer Sauerbraten

Rheinischer Sauerbraten
Rheinischer Sauerbraten / Foto: Canva Pro

O friptură marinată în oțet și vin, care se servește cu sos dulce-acrișor, făcut din stafide, prune uscate și gem de merișoare. Tradițional, carnea folosită era de cal, dar astăzi se folosește mai des vită. Acest preparat se însoțește de cartofi prăjiți sau găluște de pâine.

Mettbrötchen

Mettbrötchen
Mettbrötchen / Foto: Canva Pro

O felie de pâine sau o chiflă, unsă cu unt și acoperită cu carne tocată de porc crudă, ceapă crudă și sare și piper. Acest preparat este foarte apreciat de localnici, care îl consumă la orice oră a zilei. O variantă mai puțin extremă este Kölsche Kaviar, care înseamnă „icre de Köln” și constă într-o chiflă cu cârnați de sânge și muștar.

Altbierbowle

Altbierbowle
Altbierbowle / Foto: gourmet-magazin.de

O băutură răcoritoare și alcoolică, care se face din bere brună, zahăr, suc de lămâie și fructe proaspete, cum ar fi căpșuni, zmeură sau piersici. Această băutură este specifică regiunii Rinului și se servește în pahare mari sau boluri, de unde și numele său, care înseamnă „bol de bere veche”.

Cele mai bune restaurante din Köln

Conform Trip Advisor, cele mai bune 3 restaurante din Köln sunt următoarele:

Gruber’s

Un restaurant austriac, care oferă preparate tradiționale și moderne, precum șnițel, gulaș, strudel și tort Sacher. Restaurantul are o atmosferă elegantă și confortabilă, și este situat în apropierea catedralei. Restaurantul are și o stea Michelin și este apreciat pentru calitatea și prezentarea mâncării.

Restaurantul Gruber din Köln
Restaurantul Gruber din Köln / Foto: grubersrestaurant.de

HASE

Un restaurant german, care servește mâncăruri autentice și delicioase, precum halve hahn, himmel un ääd, rheinischer sauerbraten și mettbrötchen. Restaurantul are o atmosferă prietenoasă și relaxată, și este situat în centrul orașului. Restaurantul este și un loc popular pentru a savura o bere Kölsch, berea tradițională din Köln.

El Gaucho

Un restaurant argentinian, care oferă fripturi suculente și gustoase, preparate pe grătar. Restaurantul are o atmosferă caldă și animată, și este situat pe malul Rinului. Restaurantul este și un loc ideal pentru a încerca vinuri și cocktailuri sud-americane, precum malbec și caipirinha.

Unde să te cazezi în Köln? Cele mai bune hoteluri din Köln

Pentru cazarea în Köln, ai la dispoziție multe hoteluri confortabile, care oferă servicii și accesibilitate. Iată câteva exemple de hoteluri din Köln, în care te poți caza cu toată încrederea:


Pleci la Köln? Ai aici cele mai bune hoteluri din Köln.


Cologne Marriott Hotel *****

mariott koln
Foto: Booking.com

Un hotel elegant și spațios, situat în centrul orașului, la doar 3 minute de mers pe jos de catedrală și de gara centrală. Hotelul oferă camere moderne, sală de fitness, mic dejun tip bufet, restaurant cu preparate internaționale, bar și lounge. Restaurantul hotelului are o stea Michelin și este apreciat pentru calitatea și prezentarea mâncării.

Savoy Hotel ****

cele mai bune hoteluri din koln savoy
Foto: Booking.com

Un hotel de lux, situat în apropierea catedralei, care oferă camere elegante, spa și centru de wellness, WiFi gratuit și o terasă pe acoperiș. Hotelul găzduiește și concerte de muzică clasică, care îți vor încânta auzul cu sunetele viorii, pianului sau a orgii.

Hotel Mondial am Dom Cologne Mgallery ****

mondial hotel koln
Foto: Booking.com

Un hotel de 4 stele superior, care oferă camere elegante cu parcare la fața locului și facilități de spa în inima orașului Köln. Este situat la doar câțiva pași de Catedrala Kölner Dom și de Muzeul Ludwig. Toate camerele moderne de la Hotel Mondial am Dom Cologne MGallery au aer condiționat și televizor cu satelit. Wi-Fi gratuit este disponibil în întregul hotel. Restaurantul Mondial 1516 servește preparate tradiționale și regionale, oferind o expediție prin bucătăria germană, cu vedere la Catedrala Köln.

art’otel cologne ****

arthotel
Foto: Booking.com

Situat pe malul Rinului în centrul istoric al orașului Köln și se remarcă prin designul modern, camerele elegante, Wi-Fi gratuit și o terasă rooftop generoasă. Toate camerele de la art’otel cologne by park plaza au televizor cu ecran plat, minibar și facilități pentru ceai/cafea. Multe dintre ele dispun de ferestre înalte până la tavan, artă murală stilată și un design minimalist. Barul și lounge-ul art’drink oferă o terasă de vară și servește o gamă largă de băuturi și gustări. Alte facilități la art’otel cologne by park plaza includ o zonă de saună și o bibliotecă. Celebra Catedrală din Köln se află la 15 minute de mers pe jos de la art’otel cologne by park plaza.

Excelsior Hotel Ernst *****

excelsior hotel koln
Foto: Booking.com

Un hotel de lux, situat într-o poziție privilegiată lângă Catedrala Köln și gara principală a orașului. Hotelul oferă o combinație de tradiție și modernitate, cu servicii de înaltă calitate și o atenție deosebită pentru detalii. Camerele sunt amenajate elegant și oferă confortul necesar pentru o ședere plăcută. Oaspeții pot savura preparate culinare rafinate la restaurantele hotelului și se pot relaxa la spa-ul de lux.

Întrebări frecvente legate de Köln

Iată câteva întrebări frecvente legate de Köln, care te pot ajuta să îți planifici călătoria:

Cât de sigur este orașul Köln?

Köln este un oraș relativ sigur, cu un nivel scăzut de criminalitate și violență. Totuși, ca în orice oraș mare, este bine să fii atent la buzunare, hoți și escroci, mai ales în zonele aglomerate, cum ar fi gara, catedrala sau piețele de Crăciun. De asemenea, este bine să eviți zonele mai puțin iluminate și mai izolate, cum ar fi parcurile sau malurile Rinului, mai ales noaptea. Dacă ai nevoie de ajutor, poți suna la numărul de urgență 112.

Când este cel mai bun moment pentru a vizita Köln?

Köln este un oraș care se poate vizita în orice anotimp, dar depinde de preferințele și bugetul tău. Primăvara și toamna sunt cele mai plăcute perioade din punct de vedere climatic, când temperaturile sunt moderate și peisajul este colorat. Vara este cea mai aglomerată și mai scumpă perioadă, când orașul este plin de turiști și de evenimente, cum ar fi festivalurile de muzică și de artă. Iarna este cea mai rece și mai umedă perioadă, dar are și farmecul său, mai ales în perioada sărbătorilor, când orașul se transformă într-un basm, cu piețe de Crăciun, patinoare și luminițe.

Pot cumpăra un card de vizitare a orașului Köln, care include reduceri?

ghid turistic koln koln card

Fie că plănuiești o vizită la unul dintre muzeele din Köln, o plimbare cu barca pe Rin sau o seară la teatru, KölnCard te ajută să experimentezi cele mai interesante aspecte ale orașului la un preț redus.

Cu KölnCard ai intrări la preț redus la multe muzee și beneficiezi de reduceri de până la 50% la tururi ale orașului, la cumpărături și la numeroase oferte gastronomice de la numeroși parteneri din domeniile artei, culturii și gastronomiei. Cu călătoria gratuită cu transportul public local (ÖPNV), ești mobil pentru 24 sau 48 de ore.

Pentru doar 9,00 €, poți descoperi toate fațetele orașul Köln, folosind KölnCard!

Ce se poate spune despre transportul în Köln?

Köln are un sistem de transport public foarte eficient și accesibil, care include tramvaie, metrou, autobuze și trenuri regionale. Poți cumpăra bilete de la automatele din stații sau de la șoferi, și poți alege între bilete de o călătorie, de o zi, de o săptămână sau de un grup. Biletele sunt valabile pentru toate tipurile de transport public din oraș și din regiune. Poți verifica orarele și rutele pe site-ul oficial al companiei de transport. Dacă preferi să mergi pe bicicletă, poți închiria una de la una dintre stațiile de bike-sharing din oraș, sau de la unul dintre magazinele specializate. Bicicleta este un mod convenabil și ecologic de a explora orașul, care are multe piste și locuri de parcare pentru biciclete.

Există Uber în Köln?

Da, există Uber în Köln. Platforma de ridesharing funcționează aici ca un serviciu de taxi reglementat. Spre deosebire de alte mari orașe germane, cum ar fi Berlin, Hamburg, Frankfurt și Stuttgart, unde Uber este popular și utilizat pe scară largă, prezența Uber nu este la fel de dominantă în Köln.

Cât costă taxiurile în Köln?

Prețul unui taxi în Köln depinde de mai mulți factori. Aceștia sunt traseul care urmează să fie parcurs, durata călătoriei și tariful de taxi valabil în Köln și, dacă este cazul, ora. Taxa de pornire este de 4,90 euro, iar prețul pe kilometru este de 2,20 – 2,60 euro. Pentru timpul de staționare și de așteptare, se percepe tariful de 30,00 € pe oră.

Concluzie

Köln este un oraș minunat, care are multe de oferit vizitatorilor săi, de la monumente istorice și culturale, până la mâncăruri delicioase și evenimente distractive. În acest ghid turistic, ți-am prezentat câteva dintre cele mai importante și interesante atracții din Köln, precum și informații practice despre unde să te cazezi, cum să te deplasezi și cum să te bucuri de gastronomia locală. Spor la vizitat Kölnul!


Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!