ce să faci și ce să vezi în luxemburg
Europa

Top 10 lucruri de făcut și văzut în Luxemburg

Luxemburg nu este o destinație de vacanță în adevăratul sens al cuvântului, deoarece aproape nimeni nu-și propune un sejur prelungit în această țară micuță din centrul Europei. Dar, în același timp, Luxemburg e o perlă arhitectonică și culturală, cu un amestec de vechi și nou, care ar trebui luată în seamă de cei ce călătoresc prin apropierea ei. Acest mic dar fermecător stat oferă o gamă diversă de atracții turistice, de la castele medievale pitorești la clădiri moderne impunătoare, motiv pentru care există numeroase obiective turistice în Luxemburg, care mai de care mai frumoase.

Dacă planifici o călătorie sau măcar o vizită în această țară, iată 10 lucruri de făcut și văzut în Luxemburg.


Vizitezi această țară? Ai aici cele mai bune hoteluri din Luxemburg!


Istoria statului Luxemburg

Istoria statului Luxemburg se desfășoară ca o poveste fascinantă, plină de influențe și evenimente care au modelat destinul acestei mici dar importante țări europene. Fondat în 963, Luxemburg a evoluat de-a lungul secolelor sub diverse stăpâniri și a devenit un centru strategic în inima Europei. În Evul Mediu, Luxemburg a fost sub dominația numeroaselor case nobiliare și a cunoscut o perioadă de înflorire economică și culturală, evidențiată de construcția numeroaselor castele și fortificații care încă împânzesc peisajul său.

Cu toate acestea, istoria sa nu a fost lipsită de tulburări și conflicte. Luxemburg a fost martor la schimbări de stăpâniri și la războaie care au lăsat amprente adânci în memoria sa colectivă. În secolul XIX (1867), țara a devenit independentă, iar ulterior a devenit un stat neutru și un important centru financiar. Astăzi, Luxemburg își păstrează moștenirea istorică prin clădirile sale medievale bine conservate și prin respectul profund față de tradiții, iar acest amestec de trecut și prezent adaugă o dimensiune captivantă experienței avute de cei care vizitează țara.

Cele mai frumoase obiective turistice din Luxemburg

1 Vizitează Castelul Vianden

vianden castle luxemburg

Acest castel medieval impresionant este situat în apropierea frontierei germane și este unul dintre cele mai bine conservate castele din Europa.

Castelul Vianden a fost construit în secolul al XIII-lea și a fost reședința familiei de Nassau până în secolul al XVIII-lea. În 1820, castelul a fost cumpărat de Marele Duc de Luxemburg și a fost restaurat în anii 70 și 80. Astăzi, vizitatorii pot explora camerele frumos decorate, turnurile și curtea interioară a castelului. De asemenea, există un muzeu care prezintă istoria castelului și a regiunii. Vizitarea Castelului Vianden este o experiență unică, iar pe parcursul ei avea parte de:

  • O priveliște panoramică deosebită asupra orașului Vianden și a râului Our, care curge în apropiere.
  • O plimbare prin camerele frumos decorate ale castelului, care păstrează încă elemente originale din secolele trecute.
  • O vizită la muzeul castelului, care prezintă istoria familiei de Nassau și a regiunii, precum și detalii interesante despre arhitectura și construcția castelului.
  • O plimbare prin curtea interioară a castelului, care oferă o oază de liniște și frumusețe.
  • Oportunitatea de a învăța despre viața și cultura din Luxemburg în trecut, prin intermediul exponatelor și informațiilor prezentate în muzeu.

2 Explorează orașul Luxemburg

luxemburg city

Capitala țării, orașul Luxemburg, este o destinație populară în Europa, datorită arhitecturii sale frumoase, a muzeelor și a monumentelor istorice.

Orașul Luxemburg este capitala și cel mai mare oraș al statului Luxemburg. Acesta a fost fondat în anul 963, când contele Sigefroi a construit un castel pe o stâncă de pe malul stâng al râului Alzette. În jurul castelului s-a dezvoltat un mic oraș fortificat, care a devenit capitala comitatului Luxemburg.

În secolele următoare, orașul a devenit un important centru comercial și cultural. În secolul al XIV-lea, Luxemburgul a devenit parte a Sfântului Imperiu Roman, iar în secolul al XVI-lea a fost cucerit de Spania. În secolul al XVIII-lea, orașul a făcut parte din Imperiul Habsburgic, iar în secolul al XIX-lea a devenit capitala statului independent Luxemburg.

CITEȘTE ȘI
Torrevieja, orașul spaniol cu plaje, saline și arome

Astăzi, Luxemburg este un important centru financiar și unul dintre cele mai bogate orașe din Europa. Cu o istorie bogată și o arhitectură impresionantă, orașul atrage anual mii de turiști din întreaga lume.

Printre cele mai populare atracții din capitala Luxemburg se numără:

Catedrala Notre-Dame de Luxemburg, care datează din secolul al XV-lea.

Notre-Dame de Luxemburg

Aceasta este una dintre cele mai vechi catedrale din Europa, o atracție turistică populară pentru cei pasionați de istorie și arhitectură. Construcția catedralei a început în secolul al XV-lea și a durat până în secolul al XVIII-lea. Aceasta a fost construită în stil gotic și este cunoscută pentru turnul său impresionant, care domină peisajul orașului.

În interiorul catedralei, vizitatorii pot admira o serie de opere de artă, dar și vitralii frumoase și statui impresionante. De asemenea, biserica găzduiește o serie de evenimente culturale și religioase importante de-a lungul anului, inclusiv expoziții, concerte și slujbe religioase.

Numeroase muzee care merită vizitate, precum Muzeul Național de Istorie și Artă sau Muzeul de Artă Modernă Grand-Duc Jean.

Cartierul Vechi – Adesea denumit local d’Stad, centrul vechi al orașului, minunat conservat, a fost desemnat în 1994 sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Marele Palat Ducal luxemburg
Marele Palat Ducal

Marele Palat Ducal (Groussherzogleche Palais) este un punct de atracție obligatoriu în Luxemburg. Această clădire renascentistă superbă datează din 1572 și servește drept reședință oficială a monarhului domnitor al țării, Marele Duce Henri. A fost construit inițial ca primărie a orașului, în 1572, rol pe care l-a îndeplinit până în 1795, înainte de a trece în cele din urmă la utilizarea sa actuală ca Palat Ducal, în 1890.

Podul Adolphe – un simbol al orașului

podul adolphe

Piața William – (Place Guillaume II) este unul dintre cele mai mari spații deschise din oraș. Fostă locație a unei mănăstiri franciscane, aceasta a fost transformată între timp într-o zonă pietonală. În centru se află statuia ecvestră a lui William al II-lea, rege al Olandei și Mare Duce de Luxemburg.

Place Guillaume II
Place Guillaume II

Piața William este, de asemenea, locul unde se află frumoasa Primărie și faimoșii lei din Trémont. Tot aici are loc și populara piață săptămânală a orașului, renumită pentru florile și plantele sale, precum și pentru produsele locale.

În apropiere se află Casa Raville din secolul al XVI-lea, cu fațada sa frumoasă, balconul bine restaurat și scara în spirală. Alte repere notabile sunt Turnulețul spaniol, cu priveliști superbe asupra suburbiei Pfaffenthal, și vechile cazărmi de cavalerie ale lui Vauban. Dominată de Fortul Thüngen, este cunoscută și sub numele de „Trei ghinde”, pentru cele trei ghinde care împodobesc fiecare dintre cele trei turnuri ale sale.

Casements du Bock
Casements du Bock

Faleza Bock, sau Bockfiels, cu fortificațiile și gurile de tun, se află intrarea în faimoasele Casemates (Casements du Bock), o rețea de 21 de kilometri de pasaje subterane săpate în stâncă solidă. Capabilă să adăpostească mii de soldați, echipamente și cai, aceasta adăpostea, de asemenea, ateliere, bucătării și abatoare.

În plus, orașul are o mulțime de spații verzi, parcuri și grădini pentru a te bucura de o plimbare relaxantă.

3 Plimbă-te prin cartierul Pfaffenthal

Pfaffenthal
Vedere din liftul Pfaffenthal

Unul dintre cele 24 de cartiere ale orașului Luxemburg, districtul Pfaffenthal (Pafendall) este situat în valea Alzette.

Pfaffenthal este cel mai vechi cartier din capitala Marelui Ducat, fiind populat încă din epoca romană. La fel ca și cartierele Grund și Clausen, este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1994. Pfaffenthal a fost multă vreme neînțeles și neiubit, dar a ieșit din umbră odată cu popularizarea și modernizarea lui.

Pfaffenthal este cuibărit la poalele Stâncii, sub Podul Marii Ducese Charlotte. Se întinde de la Kirchberg la Limpertsberg, până la nord-est de Orașul de Sus, lângă viaductul de cale ferată. Atmosfera sa este specială, foarte diferită de celelalte cartiere ale orașului Luxemburg. Datorită liftului panoramic Pfaffenthal, care este deschis din anul 2016, cartierul este conectat la Orașul de Sus pe o parte. Pe de altă parte, funicularul oferă acces direct la tramvai și la cartierul Kirchberg.

CITEȘTE ȘI
Cele mai bune plaje pentru nudisti din Spania

4 Explorează Berdorf

Mullerthal Trail
Pod de piatră pe Mullerthal Trail

Berdorf este una dintre principalele zone turistice din Marele Ducat al Luxemburgului și se află pe un platou vast care domină văile râurilor Black Ernz, Sûre și Aesbach.

Numeroase poteci și trasee de drumeție bine întreținute străbat văile și abrupturile, unde veți găsi dealuri înalte și stâncoase cu priveliști frumoase și peste 300 de hectare de pădure. Unul dintre cele mai populare este Mullerthal Trail, care leagă Berdorf de satul pitoresc Echternach.

Mullerthal Trail îți permite permite să explorezi peisajele naturale ale regiunii Mullerthal, cunoscută și sub numele de „Mica Elveție”. Traseul are o lungime de aproximativ 112 kilometri și este împărțit în trei secțiuni principale: „Route 1”, „Route 2” și „Route 3”. Fiecare traseu te poartă prin peisaje spectaculoase, de la canioane la păduri și formațiuni de piatră. Pe parcursul traseului vei descoperi, de asemenea, castele medievale, biserici și sate pitorești, care-ți oferă o incursiune în istoria și cultura acestei regiuni. Indiferent de nivelul de pregătire și antrenament în privința drumețiilor, Mullerthal Trail este o experiență de neuitat în mijlocul naturii.

5 Fă o plimbare prin Valea Moselle

valea moselle
Valea Moselle

Această vale frumoasă, situată în partea de est a Luxemburgului, este renumită pentru peisajele sale pitorești, podgoriile și castelele vechi.

Valea Moselle din Luxemburg este cunoscută pentru frumusețea sa naturală, cu peisaje pitorești, munți și păduri verzi deasupra râului Moselle. Cu o istorie bogată și tradiții culturale care datează de secole, valea este, de asemenea, renumită pentru podgoriile sale, care produc unele dintre cele mai bune vinuri din Europa.

Numele regiunii provine de la râul care trasează cei 42 km de graniță naturală dintre Marele Ducat și Germania. Departe de a ridica ziduri, acest curs de apă pașnic reprezintă un spațiu de uniune cu țara vecină. De asemenea, el reflectă deschiderea unei regiuni care a fost martoră la semnarea unui instrument-cheie în construcția europeană: Acordul Schengen.

Cu o climă relativ blândă, valea Moselle este în primul rând o regiune viticolă cu o tradiție îndelungată. Acest tărâm al aromelor inspiră relaxare: drumeții printre podgorii, plimbări cu barca sau cu bicicleta, circuite de wellness și sate de viticultori te așteaptă pe tot parcursul anului. Nu rata festivalurile strugurilor și vinului și răsfață-te cu soarele din Moselle, la doar 20 km de orașul Luxemburg.

6 Vizitează Muzeul Național de Istorie și Artă

Muzeul Național de Istorie și Artă luxemburg
Foto: luxembourg-city.com

Acest muzeu acoperă istoria Luxemburgului și găzduiește o impresionantă colecție de artă, arheologie și istorie.

Muzeul Național de Istorie și Artă din Luxemburg (Nationalmusée um Fëschmaart) este o destinație ideală pentru cei care sunt pasionați de istorie și artă și, totodată, e unul dintre principalele obiective turistice din Luxemburg. Acesta este situat în zona istorică a pieței de pește, care a fost cândva centrul original al orașului. Colecțiile muzeului includ obiecte de artă, descoperiri arheologice, mobilier, unelte, monede, arme și documente care se referă la istoria țării, toate acestea fiind adăpostite într-o clădire nouă și uimitoare.

Se pune un accent deosebit pe perioada gallo-romană, cu numeroase exponate frumoase care ilustrează viața artistică, socială, religioasă și intelectuală a luxemburghezilor din secolul al XVI-lea până la începutul secolului al XX-lea. Secția de artă contemporană este, de asemenea, un must-see, fiind mobilată cu lucrări ale multora dintre cei mai importanți artiști ai secolului XX. De asemenea, sunt disponibile tururi ghidate în limba engleză, iar la fața locului se află o bibliotecă și un magazin.

CITEȘTE ȘI
Islanda - frumusetea grandioasa a Nordului

Unicul tunel Am Tunnel, sau Galerie d’Art Contemporain Am Tunnel, merită, de asemenea, o vizită pentru iubitorii de artă. Situată, după cum sugerează și numele, într-un tunel vechi, această galerie de artă contemporană, cu o colecție de artă vizuală de primă mână, oferă un răgaz plăcut față de numeroasele muzee și galerii mai mari și mai aglomerate din oraș.

7 Vizitează Echternach și abația benedictină din Echternach

Echternach obiective turistice din Luxemburg
Echternach

Echternach este un oraș pitoresc din partea de est a Luxemburgului, situat pe malul râului Sûre.

Situat pe malul râului Sûre, orașul Echternach formează granița cu Germania. Frumusețea locului constă în cele câteva tipuri de păduri încrucișate, sutele de poteci și cascadele din zonă. În acest loc puteți explora mai multe puncte de vedere încântătoare. Orașul este renumit în principal pentru procesiunea dansurilor, una veche de secole, care este organizată în Marțea de Rusalii. În această perioadă, locul este plin de turiști. Una dintre principalele atracții ale orașului este Abația Benedictină.

8 Explorează Castelul Bourscheid

Castelul Bourscheid
Castelul Bourscheid

Vizita în Luxemburg rămâne incompletă fără a ajunge la acest castel uimitor, construit inițial în secolul X, care se află pe un platou înalt, înconjurat de râurile Wark și Sure.

Te poți bucura de o priveliște excelentă din acest loc, lucru care îl face unul dintre cele mai vizitate locuri din apropierea capitalei Luxemburg. Dacă ești îndrăgostit de natură, cu atât mai mult îți va plăcea Castelul Bourscheid, un atu în plus fiind faptul că ai putea chiar să faci plajă pe plajele Bourscheid-Plage și Dirbach.

9 Vizitează orășelul Larochette

Larochette
Larochette

Larochette este o localitate veche și pitorească, situată într-o vale îngustă, stâncoasă și înconjurată de păduri. Orașul este dominat de două castele vechi și parțial reconstruite care se află pe o stâncă deasupra văii Ernzului Alb.

Orășelul se mândrește cu o piață medievală superbă, precum și cu un muzeu gratuit al industriei care oferă o privire fascinantă asupra trecutului zonei ca bază textilă importantă și care este deschis tot timpul anului. Există, de asemenea, o serie de monumente istorice presărate de-a lungul numeroaselor sale străzi vechi. Nu uita să intri și în biserica neoromană, pentru a-i admira frumoasele fresce Art Nouveau.

10 Savurează bucătăria luxemburgheză

Judd mat Gaardebounen
Judd mat Gaardebounen

Bucătăria luxemburgheză este o combinație de influențe germane, franceze și belgiene. Nu rata ocazia de a încerca specialitățile locale, cum ar fi jambonul de Luxemburg sau plăcinta de praz.

Aceste preparate tradiționale sunt delicioase și îți vor oferi o experiență culinară autentică. Dacă vrei să încerci ceva mai sofisticat, poți alege unul dintre restaurantele fine-dining din oraș, unde vei găsi preparate cu influențe internaționale și vinuri fine. Indiferent de opțiunea ta, încearcă să însoțești mâncarea cu o bere locală sau cu un pahar de vin luxemburghez pentru a completa experiența gastronomică. O cină tradițională luxemburgheză este o modalitate perfectă de a încheia o zi plină de bucurii în această țară frumoasă.

Merită să vizitezi Luxemburg?

Vizitarea Luxemburgului este o experiență frumoasă, ce nu trebuie ratată dacă itinerariul turistic traversează centrul Europei. Această țară mică este plină de surprize, de la arhitectura superbă din capitală până la superbul peisaj rural. În Luxemburg există câte ceva pentru toată lumea, fie că ești interesat de istorie, de natură sau pur și simplu te bucuri de mâncare și un vin bun. Având o locație convenabilă în inima Europei, Luxemburg este, de asemenea, destinația ideală pentru călătorii care doresc să exploreze țările din apropiere, având statutul de „bijuterie ascunsă” care merită descoperită.

Foto: Canva Pro

Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!