obiective turistice din volterra
Foto: Deposit Photos
Europa

O vizită în Volterra, bijuteria etruscă din Toscana

În localitatea italiană Volterra, timpul se oprește și istoria prinde viață. Aici, nu ai decât să te pierzi în bogata diversitate a moștenirii sale etrusce și să te minunezi de măiestria complexă a artizanatului din alabastru.

Orașul păstrează încă urme ale trecutului său etrusc – a fost unul dintre cele 12 centre de putere din secolele 6-4 î.Hr. – precum și ale trecutului roman. Poți vedea toate aceste epoci trecute în timpul vizitei la Volterra, începând cu părți ale zidurilor care datează din epoca etruscă, dar care au fost construite până târziu, în Evul Mediu.

Plimbă-te pe străzile vechi și descoperă secretele acestei bijuterii toscane, în timp ce faci cunoștință cu energia magnetizantă a artizanilor locali.

În Volterra, ești liber să explorezi, să descoperi și să experimentezi adevărata esență a unei epoci trecute.


Zbori în Italia? Aici găsești cele mai ieftine prețuri la biletele de avion:

Cele mai bune hoteluri din Volterra le găsești aici.


ce să vezi în volterra
Volterra / Foto: Deposit Photos

Explorarea rădăcinilor etrusce ale Volterrei

Explorează rădăcinile etrusce ale Volterrei, vizitând siturile sale antice și adâncindu-te în istoria ei bogată. Pe măsură ce te plimbi pe străzile Sinuoase ale orașului, vei da peste Porta all’Arco, o poartă etruscă impresionantă care datează din secolul 4 î.Hr. Pășește prin această intrare antică și vei fi transportat înapoi în timp, în epoca etruscilor.

O civilizație învăluită în mister și intrigă. Minunează-te de zidurile etrusce bine conservate, care încă înconjoară orașul oferind o legătură tangibilă cu trecutul său. Nu rata Muzeul Etrusc Guarnacci, care găzduiește o colecție vastă de artefacte ce oferă o privire asupra vieții de zi cu zi și a obiceiurilor acestei civilizații antice.

Meșteșuguri din alabastru în Volterra

În atelierul unui artizan în alabastru
În atelierul unui artizan în alabastru / Foto: Deposit Photos

O simplă plimbare prin Volterra te va pune în contact cu bogata tradiție a meșteșugului din alabastru (această varietate microcristalină a mineralului de gips) care a fost transmis din generație în generație, de-a lungul secolelor.

Volterra este renumită pentru creațiile rafinate din alabastru, iar explorarea acestei forme de artă este o experiență de neratat. Intră în atelierele meșterilor pricepuți care modelează această piatră translucidă în sculpturi delicate, lămpi și obiecte decorative.

Urmărește-i cum cizelează delicat, dezvăluind frumusețea ascunsă în alabastru. Atinge textura netedă a pieselor finite, minunându-te de detaliile complicate sculptate în mineral. Măiestria acestor meșteri este evident transmisă în fiecare piesă, care scoate în evidență dedicarea și pasiunea lor.

alabastru volterra
Sculptură în alabastru / Foto: Deposit Photos

Fă-ți timp pentru a aprecia măiestria și îndemânarea care sunt necesare pentru crearea acestor opere de artă unice și atemporale. Meșteșugul alabastrului de la Volterra este o adevărată mărturie a libertății de exprimare artistică și a frumuseții create manual.

Iar dacă ești interesat să afli mai multe despre alabastru, atunci o oprire la Alabastar Ecomuzeu este obligatorie. Aici vei explora tot ceea ce este legat de această rocă, de la excavare, producție și sculptură până la comercializare. Volterra deține o colecție inestimabilă de sculpturi din alabastru, iar expoziția de la Ecomuzeu este doar o mică parte din acest patrimoniu. Vei vizita atelierul reconstituit al artizanului și vei admira peste 300 de exemple, de la epoca etruscă până la sculpturi contemporane.

Ruine etrusce de vizitat în Volterra

Continuă călătoria prin Volterra aprofundând bogata sa moștenire etruscă prin explorarea ruinelor acestei civilizații antice, răspândite în tot orașul.

Acropola etruscă se află în vârful dealului la unul dintre capetele parcului Enrico Fiumi, lângă cetatea mediceană. Este o zonă cu clădiri de diferite epoci, de la cea etruscă la cele romane și medievale, cu scopuri religioase. Există vestigii ale unui sistem de cisterne de apă, inclusiv o piscină și două clădiri în formă de temple, numite A și B: prima, de formă dreptunghiulară, datează din secolul 2 î.Hr. în timp ce a doua datează din secolul 3 d.Hr., având un podium și coloane.

Amfiteatrul roman din Volterra
Amfiteatrul roman din Volterra / Foto: Deposit Photos

Un alt loc care se situează printre cele mai frumoase atracții turistice din Volterra este Amfiteatrul Roman. Situat chiar în afara zidurilor medievale, lângă Porta Fiorentina, este posibil să dai mai întâi peste el, dacă parchezi în apropiere. Construit în secolul 1 d.Hr., amfiteatrul se află pe un sit etrusc mai vechi fiind unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate din Italia. Amfiteatrul este deschis zilnic între martie și noiembrie și doar în weekend-uri în restul anului.

În spatele amfiteatrului se află vestigii ale băilor romane din secolul 4 și ale forumului roman. În timpul Evului Mediu, acest loc a fost folosit ca groapă de gunoi, astfel că situl a fost complet acoperit. Abia după 1951 au început săpăturile.

Dacă vizitezi Volterra în timpul iernii, când situl este închis, intră în orașul fortificat, fă dreapta și privește zona de pe terasa de mai sus, pe Via Lungo Le Mura del Mandorlo.

Străzile antice din Volterra

strada volterra
Pe străzile antice din Volterra / Foto: Canva Pro

Plimbă-te pe străzile antice din Volterra, integrându-te în atmosfera captivantă care amintește de vremurile de odionioară. Vei fi fermecat de istoria bogată care transpare din fiecare piatră, iar clădirile, cu fațadele lor învechite și detaliile sculptate cu complexitate, spun povești ale unei epoci trecute.

Aleile înguste se răsucesc și se întorc, dezvăluind colțuri ascunse și pasaje secrete, invitându-te să explorezi mai departe. Aerul este plin de aroma pâinii proaspăt coapte și de sunetul râsului de copil care răsună pe străzi. La fiecare pas pe care îl faci descoperi câte ceva, fie că este vorba de o cafenea fermecătoare ascunsă într-un colț liniștit sau de un magazin pitoresc care prezintă măiestria rafinată a alabastrului pentru care Volterra este renumit.

Obiective turistice în Volterra

Piazza dei Priori

Piazza dei Priori
Piazza dei Priori / Foto: Deposit Photos

În Piazza dei Priori, care este piața centrală din Volterra, vei aprecia cu siguranță frumusețea lui Palazzo dei Priori, palat ridicat în secolul 13, care se înalță deasupra piațetei, precum șia lui Palazzo Pretorio, aflat peste drum de piață.

Palazzo dei Priori volterra
Palazzo dei Priori / Foto: Deposit Photos

Palazzo dei Priori este cea mai veche primărie din Toscana, deși turnul a fost distrus în timpul unui cutremur și reconstruit în secolul 19. Turnul Palazzo Pretorio, pe de altă parte, este cunoscut și sub numele de Torre del Porcellino, sau Turnul Porcușorului, pentru mica statuetă din piatră a mistrețului pe care o vei găsi în vârf (caută-l, va fi distractiv!).

Duomo (Catedrala Santa Maria Assunta) și Baptisteriul

duomo volterra
Interiorul Catedralei din Volterra / Foto: Deposit Photos

Datând din 1120, interiorul catedralei a fost puternic modificat în epoca Renașterii, în 1584, după Conciliul de la Trento. Astfel, vei da peste un amestec de arhitectură romanică (fațada) cu un impresionant și bogat decorat plafon renascentist aurit și mai multe capele cu fresce.

Catedrala adăpostește numeroase opere de artă aparținând unor artiști italieni renumiți, printre care Andrea della Robbia, Mino da Fiesole și Benozzo Gozzoli, care a realizat o frescă minunată datată 1479.

Baptisteriul din secolul al XIII-lea se află vizavi de catedrală, având o bază octogonală, împodobită cu marmură verde închis și albă. Este destul de mică și simplă, dar nu uita să admiri fontul baptismal octogonal din marmură, sculptat în 1502 de Andrea Sansovino.

Cetatea Medici și Porta a Selci

cetatea medici volterra
Cetatea Medici / Foto: Deposit Photos

Din poziția sa impunătoare din vârful dealului, uriașa Cetate Medici scrutează Volterra și împrejurimile. Această construcție masivă este vizibilă de la kilometri depărtare și caracterizează orizontul dealului pe care se află orașul. Fortăreața a fost construită în 1474, la exact doi ani după ce Florența a cucerit Volterra în urma unei bătălii aprige pentru controlul minelor de alaun din apropiere, un mineral important folosit în producția de textile. Fortăreața a fost menită nu doar să protejeze orașul, ci în primul rând să mențină localitatea sub un control strict și să prevină revoltele împotriva noilor stăpâni ai orașului.

Cetatea este formată din două părți: vechea Rocca sau fortăreață construită de ducele de Atena Gualtieri al VI-lea de Brienne, guvernator al Florenței, în 1342 și modificată de Lorenzo Magnificul și Fortăreața Nouă, construită tot de Lorenzo Magnificul în 1475. Cele două sunt conectate printr-un zid.

În prezent, aici funcționează o închisoare de înaltă securitate, așa că nu vei putea intra – dar cu siguranță o poți admira din exterior. O notă interesantă este că deținuții de aici participă la un proiect de reabilitare a restaurantului, care a dat viață unor seri speciale numite cene galleotte, la care publicul poate participa pentru evenimente gastronomice speciale.

Poarta adiacentă – Porta a Selci – duce în oraș: într-un arc simplu, a fost construită în secolul al XVI-lea pentru a înlocui vechea intrare care a căzut în timpul construcției noii fortăreței.

Pinacoteca – Galeria de artă

Pinacoteca, sau Galeria de Artă, adăpostită în Palatul Minucci-Solaini, un splendid exemplu de arhitectură de la sfârșitul secolului 15, atribuit în mod tradițional lui Antonio San Gallo cel Bătrân, ar trebui să fie, de asemenea, pe lista celor mai frumoase obiective turistice din Volterra. Împreună cu Muzeul Civic din Volterra, Galeria de Artă păstrează multe capodopere incredibile, dar cea care se remarcă în mod deosebit este Depoziția lui Rosso Fiorentino.

Ambele muzee conservă și expun opere de artă importante aparținând unor instituții care nu mai sunt capabile să le ofere o îngrijire adecvată. Pe lângă Depoziția lui Rosso Fiorentino, alte lucrări importante din colecție includ picturi de Taddeo di Bartolo, Alvaro Pirez și Cenni di Francesco, precum și Pietà de Francesco Neri din Volterra, o predelă a poveștii Fecioarei de Benvenuto di Giovanni, două sculpturi în lemn de Francesco di Valdambrino, o piesă de altar Hristos în glorie de Domenico Ghirlandaio și Sfânta Conversație și Buna Vestire de Luca Signorelli din Cortona. Există, de asemenea, o colecție remarcabilă de sculptură și ceramică medievală, de medalii (în special colecția Medici) și de monede.

Concluzie

Pășește în lumea captivantă a orașului Volterra și lasă-te purtat înapoi în timp. Această bijuterie ascunsă din Toscana fascinează prin bogata sa moștenire etruscă și prin măiestria remarcabilă a meșteșugurilor din alabastru.

De la explorarea ruinelor antice la plimbarea pe străzile vechi, fiecare colț din Volterra emană istorie și farmec. Nu rata șansa de a fi martorii măiestriei impresionante a artizanilor locali și pregătește-te să te lași vrăjit de farmecul aparte al Volterra, unde timpul se oprește și fiecare moment devine o capodoperă.

Foto: Canva Pro

Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!