shares
News Stiri TukTuk

Diferența dintre acțiuni și opțiuni pe înțelesul tuturor!

Citește articolul și află toate informațiile despre diferența dintre acțiuni și opțiuni și vei înțelege care este varianta cea mai avantajoasă pentru tine.

Acțiuni vs. opțiuni – care este varianta cea mai avantajoasă pentru un investitor?

Acțiunile reprezintă drepturile de proprietate asupra unor active dintr-o societate comercială, în timp ce opțiunile sunt niște contracte prin intermediul cărora investitorii pot paria pe evoluția unor acțiuni la diverse companii de pe piață. Titularii acțiunilor la o companie chiar dețin aceste drepturi asupra activelor spre deosebire de opțiunile binare, unde investitorii nu fac altceva decât să parieze pe anumite predicții privind evoluția respectivelor acțiuni.

Poți să parieze pe orice tip de opțiuni, de la companiile din industria tech (Microsoft, Facebook, Nvidia, etc) până la platformele de pariuri sportive precum https://ggbet-ro.com/ sau modul în care se va comporta prețul petrolului, aurului sau altor active din diverse sectoare economice. Opțiunile binare presupun activități speculative care îi pot aduce investitorului beneficii imediate, în timp ce acțiunile se pot dovedi profitabile în timp. Fiecare dintre acestea vin cu avantaje și dezavantaje, prin urmare, care este cea mai avantajoasă variantă?

Acțiunile și opțiunile binare – profit sau pierderi pentru investitori?

Acțiunile sunt fracții dintr-o afacere, cuantificate în bani, care le oferă persoanelor care le dețin dreptul de a le tranzacționa la bursă. Existența unei acțiuni nu este limitată din punct de vedere al timpului, aceasta fiind activă atât timp cât compania există pe piață, iar acțiunile sunt listat la bursă (permit tranzacționarea în mod public).

În funcție de evoluția pe piață a unei companii, acțiunile acesteia pot fluctua, ceea ce înseamnă stoc ridicat la fluctuații pozitive, stoc redus în cazul fluctuațiilor negative și încetarea existenței stocului, atunci când societatea intră în faliment.

CITEȘTE ȘI
Wizz Air introduce o nouă politică de bagaje

Opțiunile binare reprezintă dreptul de a miza pe evoluția (pozitivă sau negativă) acțiunilor unei societăți care este listată pe bursă. Spre deosebire de acțiuni, acestea sunt limitate din punct de vedere al timpului (existență limitată), acestea încetând să mai existe în momentul în care sunt decontate între investitori.

În cazul opțiunilor binare există două variante pe care se poate paria (call sau put); varianta put înseamnă achiziționarea acțiunilor (prețul acțiunilor are șanse destul de mari să crească), iar varianta put reprezintă vânzarea acțiunilor (prețul acestora are șanse destul de ridicate să scadă).

Privite din punct de vedere al riscului, acțiunile prezintă un risc ridicat, însă mult mai mic în comparație cu cel al opțiunilor binare, care au risc foarte mare. Durata de viață este aproape nelimitată în cazul acțiunilor, opțiunile având o durată de existență limitată (în anumite cazuri (opțiuni publice) de până la 2 ani, dar, în general este vorba despre săptămâni și luni).

Ambele pot fi tranzacționate la orice oră pe piață, însă, în timp ce acțiunile nu implică plata unor comisioane către brokerii online, opțiunile binare vin cu plata unui comision. În funcție de perioada de deținere, acestea pot fi taxate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Când sunt profitabile acțiunile și opțiunile binare?

Acțiunile se dovedesc a fi profitabile atunci când investitorul are foarte multă experiență și atunci când vrei să investești pe termen lung. De asemenea, în cazul în care nu îți place să urmărești piața cu maximă atenție, iar acțiunile sunt volatile, atunci acestea se pot dovedi profitabile.

CITEȘTE ȘI
Tarom reintroduce zborurile catre Salzburg

Dacă vrei să limitezi riscul la o anumita sumă de bani sau atunci când ești un investitor cu experiență, opțiunile binare se vor dovedi o variantă avantajoasă pentru investitori. Anumite opțiuni binare le permit investitorilor să achiziționeze acțiuni la un preț avantajos, multiplicându-le valoarea la o valoare ridicată.

Avantajele și dezavantajele acțiunilor și opțiunilor binare

Atât acțiunile, cât și opțiunile binare vin cu beneficii, dar și cu dezavantaje, de aceea, înainte de a acționa și opta pentru una dintre acestea trebuie să ai în vedere următoarele aspecte. Acțiunile prezintă următoarele avantaje și dezavantaje:

 • Randament cu potențial ridicat cu risc redus;
 • Potențial infinit în privința duratei de viață;
 • Pot plăti dividende;
 • Acțiunile tranzacționate în mod public sunt de obicei lichide;
 • Prețul acțiunilor pot fluctua de la an la an;
 • Valoarea acțiunilor nu este garantată;
 • Prețul acțiunilor depinde de nivelul de performanță al companiei;
 • Analiza acțiunilor individuale necesită un efort destul de ridicat.

În ceea ce privește opțiunile binare, acestea prezintă următoarele beneficii și dezavantaje:

 • Opțiunile oferă un randament ridicat într-un interval de timp destul de scurt;
 • Nivelul de volatilitate al opțiunilor binare permite obținerea de câștiguri ridicate în comparație cu acțiunile;
 • Unele opțiuni prezintă un nivel de risc scăzut, ceea ce este un avantaj pentru investitori;
 • Opțiunile sunt lichide, prin urmare pot fi schimbate în bani în orice moment;
 • Prețul opțiunilor pot fluctua de la o zi la alta;
 • În funcție de modul în care îți folosești opțiunile este foarte posibil să pierzi mai mulți bani decât ai investit;
 • Valoarea opțiunii poate fi afectată de evoluția acțiunii pe termen scurt;
 • Opțiunile pot fi mai scumpe de tranzacționat în comparație cu acțiunile.
CITEȘTE ȘI
Quiz: Do you know the famous buildings of the world?

Acțiunile îți permit să investești în diverse companii, în speranța că prețul acestora va crește în timp oferindu-ti profitul pe care îl preconizai în momentul achiziției. Opțiunile se dovedesc a fi cartea câștigătoare pe termen scurt, însă, pe termen lung, cu cât tranzacționezi mai mult, cu atât mai mari vor fi costurile.

Poți opta pentru acțiuni sau opțiuni în funcție de stilul de investiție – începătorii își pot îndrepta atenția către acțiuni, în timp ce investitorii care preferă abordarea directă în termeni de investiții, se pot îndrepta către opțiunile binare.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!