ce să faci și ce să vezi în bari
Bari / Foto: Canva Photos
Europa

Ce să faci și ce să vezi în Bari, capitala regiunii italiene Puglia

Bari este un oraș cu multe fațete și trebuie să le descoperi pe toate pentru a-i înțelege adevărata esență. Cunoscut drept „Poarta către Est”, datorită tradiției sale comerciale îndelungate, capitala regiunii italiene Puglia este ca o carte de istorie, ce poate fi „citită” în special în Centrul Vechi – Bari Vecchia și în împrejurimi.

Explorarea centrului istoric îți aduce caracterul autentic al orașului Bari, cu semne ale trecutului său împrăștiate pe străduțele locale și cu exemple nesfârșite de tradiții milenare transmise din generație în generație. Apoi, faimoasa promenadă din Bari, una dintre cele mai frumoase din Italia, cu vedere la marea limpede, este un alt loc care atrage vizitatorii ăn număr mare.

Astăzi, acest oraș dinamic, cuibărit în inima peisajului rural punctat de ziduri albe de piatră, este un important centru universitar, care încă păstrează amintirea exploatărilor sale maritime din Evul Mediu, precum și monumentele prețioase și bisericile impresionante. Vom descoperi în continuare ce să faci și ce să vezi în Bari, obiectivele turistice din Bari și motivele pentru care Bari este un oraș fermecător.


Zbori la Bari? Aici ai cele mai bune prețuri la biletele de avion pentru Bari


Vacanță în Bari? Aici ai cele mai bune hoteluri din Bari


Un pic de istorie a orașului Bari

centrul vechi din Bari
Peisaj cu centrul vechi din Bari / Foto: Deposit Photos

Istoria orașului Bari este fascinantă și turbulentă. Vechea așezare datează din Epoca Bronzului, trecând prin diverse stăpâniri (goți, bizantini, lombarzi). Jefuit și distrus în repetate rânduri, Bari medieval a fost cucerit de sarazini și a devenit un mic stat musulman independent. A fost apoi preluat de franci, înainte de a reveni în mâinile romanilor, care au făcut din el principalul centru politic, militar și comercial italian al Imperiului Roman de Răsărit.

În 1087, odată cu sosirea relicvelor Sfântului Nicolae din Myra, cunoscut în mod obișnuit sub numele de… Moș Crăciun, Bari a devenit un centru religios înfloritor, unind Estul și Vestul. Stăpânirea normandă în Puglia a asigurat o lungă perioadă de prosperitate pentru Bari, deși a fost în continuare supusă conflictelor. Reconstruit de șvabi, orașul a cunoscut un nou apogeu al splendorii, până când a luat-o din nou pe panta declinului sub Angevini, sfâșiat de luptele dintre seniorii locali și bancherii străini.

După ce a trecut în proprietatea aragonezilor (1464) și apoi a ducilor de Milano, Bari a fost readus la gloria de odinioară de Isabella de Aragon în 1500. În 1558, a căzut în mâinile spaniolilor, cunoscând numeroase rebeliuni sângeroase, iar în 1657 a fost lovit puternic de ciumă. A trecut apoi de la stăpânirea austriacă la cea a Bourbonilor, fiind reînnoit sub stăpânire franceză la începutul anilor 1800, odată cu construcția noului oraș.

După ce a fost returnat Bourbonilor în 1815, s-a alăturat Regatului Italiei în 1860. Această istorie tumultoasă marcată de diverse și numeroase dominații, a lăsat Bari cu un patrimoniu artistic unic, pe care cu toții îl putem admira astăzi.

Explorează Centrul Vechi din Bari

centrul vechi bari
Alee în Bari Vecchia / Foto: Canva Pro

Plimbă-te pe străzile labirintice din Bari Vecchia, inima istorică a orașului, unde casele vopsite în alb cu obloane colorate se aliniază pe căile pietruite. Vei avea ocazia să dscoperi piețe ascunse, cafenele fermecătoare și artizani locali care își vând marfa în stradă. Nu uita de vechile porți ale orașului – Porta Vecchia și Porta Napoli – care amintesc de bogata istorie a urbei.

Bazilica di San Nicola

Basilica di San Nicola
Basilica di San Nicola / Foto: Canva Pro

Unul dintre cele mai emblematice repere din Bari Vecchia este Basilica di San Nicola. Această biserică romanică magnifică, ce datează din 1197, găzduiește relicvele Sfântului Nicola, patronul orașului Bari, și atrage pelerini din întreaga lume. Interiorul bazilicii este o expoziție uluitoare de artă și arhitectură medievală, cu mozaicuri și fresce complicate care îi împodobesc pereții. Nu rata ocazia de a vizita cripta, unde sunt păstrate relicvele Sfântului Nicolae într-un uimitor sicriu de argint.

Biserica San Sabino

San Sabino
Biserica San Sabino / Foto: Canva Pro

Deși este considerată mai puțin celebră și cunoscută decât Bazilica San Nicola, Biserica San Sabino este o construcție fantastică în sine. Situată la mică distanță de Bazilica San Nicola, această biserică este o clădire impunătoare din centrul orașului vechi Bari.

Fațada frontală a bisericii prezintă un design similar cu cel al bazilicii San Nicola, fiind realizată din piatră albă și având mai multe sculpturi și ferestre ornamentate.

De reținut că San Sabino a fost construită în 1292 și este un exemplu important de arhitectură romanică. În interior există o multitudine de modele din piatră albă și marmură, dar și o criptă decorată în mod elaborat, acestora adăgându-li-se numeroase relicve religioase, inclusiv mormântul Sfântului Columba.

CITEȘTE ȘI
Gastronomia din nordul Greciei. Preparate tradiționale delicioase și vinuri pe măsură

Castello Normanno Svevo

Castello Svevo
Castello Svevo / Foto: Deposit Photos

O altă atracție importantă din Bari Vecchia este Castello Svevo Înconjurat de un șanț larg și de mare pe o parte, se presupune că acest castel mare și impunător a fost construit inițial de regele normand Roger al II-lea în jurul anului 1130. Pe parcursul secolului următor, a fost distrus, apoi reconstruit și consolidat de către Sfântul Împărat Roman Frederic al II-lea.

Această fortăreață este un exemplu magnific de arhitectură militară medievală. Vizitatorii pot explora interiorul bine conservat al castelului, inclusiv curtea sa impresionantă, turnurile și chiar un mic muzeu cu obiecte vechi ce țin de istoria orașului. Priveliștile panoramice de pe bastioanele castelului oferă peisaje fascinante ale orașului Bari și ale Mării Adriatice.

Piazza del Ferrarese

Piazza del Ferrarese
Piazza del Ferrarese / Foto: Canva Pro

După ce te-ai îmbibat de istorie, fă o plimbare pe îndelete în Piazza del Ferrarese, o piață colorată, plină de cafenele, restaurante și cu o atmosferă plină de viață. Este un loc excelent pentru a savura un espresso italian tradițional în timp ce privești trecătorii și savurezi farmecul oferit de Bari Vecchia.

Piazza Mercantile

Piazza Mercantile bari
Piazza Mercantile / Foto: Deposit Photos

În imediata apropiere a pieței del Ferrarese (cu care se și unește în capătul de sud) se află Piazza Mercantile, care a fost mult timp una dintre piețele principale ale orașului. Străjuită de o mulțime de clădiri vechi atractive, baruri și restaurante locale, este un loc foarte plăcut pentru a petrece ceva timp.

Încă de la începutul secolului al XIV-lea, piața spațioasă a servit drept un important centru comercial și politic. În afară de impresionantul Palazzo del Sedile – fosta primărie a orașului Bari – aici se află și Colonna della Giustizia. De această mică coloană de piatră erau legați, ridiculizați și pedepsiți infractorii mărunți și datornicii în perioada medievală.

Lungomare Nazario Sauro

Lungomare
Lungomare / Foto: Canva Pro

Lungomare Nazario Sauro, în fapt, o foarte frumoasă faleză, este un simbol de necontestat al orașului care se întinde pe o distanță de 16 kilometri și reprezintă cel mai lung drum de coastă din Italia. Lungomare (promenada de la malul mării) este o operă a fascismului, construită între anii 1926 și 1932 la îndemnul ministrului Lucrărilor Publice, Araldo Di Crollalanza. Se întinde de-a lungul a șapte districte și își schimbă numele în funcție de districtul pe care îl traversează.

Promenada Nazario Sauro trece pe lângă Pinacoteca Provinciale (Galeria de Artă Provincială) până când ajunge în Piazza Diaz, făcând legătura cu promenada Perotti. Litoralul larg al orașului Bari include mai multe artere ale orașului, inclusiv cele mai renumite străzi: Imperatore Augusto, Araldo di Crollalanza și Nazario Sauro. De acolo se pot vedea palate și clădiri maiestuoase, unele dintre ele construite după ce drumul a fost eliberat. O arteră îmbogățită de 197 de felinare de fier iconice și de multe bănci de pe care se poate admira albastrul mării care se estompează și se confundă cu cerul în depărtare.

Vechiul Port

Porto Vecchio
Porto Vecchio / Foto: Deposit Photos

Vechiul Port este unul dintre cele mai pitorești locuri din Bari, fiind plin de bărci de pescuit de mici dimensiuni, aflate într-o perpetuă mișcare. Cunoscut în limba italiană sub numele de Porto Vecchio, acest port se află între cheiurile Sant’Antonio și San Nicola, chiar la sud-est de frumosul centru istoric.

În mod remarcabil, apele teritoriale ale orașului au fost folosite ca port cel puțin din secolul al III-lea î.Hr. În fiecare dimineață, pescarii încă își descarcă aici capturile, vânzând prada în piața de pește a orașului. În orice moment, sute de bărci colorate sunt fie ancorate la cheiurile sale, fie împânzesc apele liniștite ale portului.

Toate acestea conturează o imagine foarte frumoasă, atât dimineața devreme, cât și la apus acestea fiind momente magice în care merită să faci o vizită în portul vechi pentru a face câteva fotografii cu golful și cu Teatro Margherita scăldate într-o lumină superbă. De asemenea, aici poți savura fructe de mare proaspete.

Strada delle Orecchiette

Strada delle Orecchiette
Strada delle Orecchiette / Foto: puglia.com

Una dintre cele mai celebre străzi din orașul vechi este Strada delle Orecchiette, locul unde poți vedea cum nonnas (bunicile) prepară și vând orechiette – pastele tradiționale din regiunea Puglia. De-a lungul întregii Via Arco Basso, în fața caselor lor sunt amenajate mici tarabe acoperite cu orecchiette (pastele au formă de ureche).

CITEȘTE ȘI
Insulele Greciei: Paros, frumusetea Cicladelor

De secole, generații întregi de gospodine și-au transmis sfaturile și trucurile pentru a modela fără cusur aceste paste proaspete în profilul perfect. Unele femei fac orecchiette în bucătăriile lor, care dau spre stradă, în vreme ce altele le confecționează chiar pe aleea îngustă.

În mare parte foarte prietenoase, primitoare și vorbărețe, bunicile vând uneori și alte câteva produse artizanale, cum ar fi taralli și roșii uscate la soare. Le poți privi cum modelează cu atenție pastele, și chiar poți gusta orechiette cu sos ragu, într-una dintre locuințele lor. O experiență locală foarte plăcută, care se poate transforma într-un punct de atracție major pe parcursul unei vizite în Bari.

Comorile artistice ale orașului Bari

Bogăția culturală a orașului Bari se extinde dincolo de ofertele sale istorice sau culinare. Orașul se mândrește, de asemenea, cu o scenă artistică vibrantă, cu muzee și galerii care prezintă talentele artiștilor locali și internaționali.

Pinacoteca Metropolitana

Pinacoteca Metropolitana
Pinacoteca Metropolitana / Foto: italyscapes.com

Pinacoteca Metropolitana, situată în inima orașului Bari, este o bijuterie „ascunsă”, pentru pasionații de artă. Acest muzeu găzduiește o colecție impresionantă de picturi și sculpturi care datează din Evul Mediu până în secolul al XVIII-lea. Printre punctele de atracție se numără lucrări ale unor artiști italieni renumiți, precum Giovanni Bellini, Titian și Jacopo Tintoretto. Ambianța liniștită a muzeului permite vizitatorilor să aprofundeze frumusețea fiecărei piese.

Museo del Succorpo della Cattedrale

Museo del Succorpo della Cattedrale
Museo del Succorpo della Cattedrale / Foto: museionline.info

Deși fac parte din Catedrala din Bari (Catedrala San Sabino), aceste săpături arheologice oferă o atracție de sine stătătoare. Intră în catedrală și fă-ți timp pentru a vedea această structură impresionantă, dar călătorește și în subteran pentru a descoperi lumea aparte care prezintă o multitudine de ruine romane.

Sunt incluse o parte dintr-un drum din secolul al II-lea, un mozaic detaliat dintr-o bazilică anterioară și, de asemenea, elemente ale unei biserici bizantine din secolul al IX-lea. Aceste descoperiri diferite prezintă istoria complexă a orașului Bari și modul în care s-a schimbat de-a lungul anilor.

Teatro Petruzzelli

Teatro Petruzzelli
Teatro Petruzzelli / Foto: Deposit Photos

Teatro Petruzzelli este cel mai mare teatru din Bari și al patrulea teatru ca mărime din țară. Situat în partea nouă a orașului Bari, teatrul iese în evidență față de clădirile din jur având o fațadă portocalie magnifică, cu numeroase detalii sculptate.

În interior, decorul este fantastic, iar sala de spectacole prezintă detalii tipice, pe care le-ai aștepta de la un teatru de înaltă calitate, inclusiv un „ocean” de catifea roșie și ornamente aurii. Dacă ai ocazia, și cunoști limba italiană, verifică din timp programul spectacolelor și ia în considerare posibilitatea de a cumpăra bilete la acest loc uimitor.

Teatro Margherita

teatro margherita
Teatro Margherita / Foto: Canva Pro

Pe încântătoarea faleză a orașului Bari se află masivul Teatro Margherita. Având vedere spre portul vechi, această clădire elegantă, de tip Art Nouveau, găzduiește acum excelente expoziții de artă contemporană. De asemenea, Teatro Margherita are o istorie și o arhitectură pe măsură.

Folosit cândva ca teatru și cinematograf, a fost deschis oficial în 1914, înlocuind unul anterior, construit din lemn. Proiectată de Francesco de Giglio, structura a fost inițial ridicată pe vârful unor piloni înfipți pe fundul mării. Acest lucru s-a întâmplat pentru ca orașul să poată respecta, din punct de vedere tehnic, pactul cu familia Petruzzelli – proprietarii teatrului ornamentat cu același nume – de a nu construi unul rival pe terenul municipal.

În prezent, Teatro Margherita este legat de continent printr-o promenadă, intrarea elaborată în formă de arc fiind flancată de două turnuri înalte. Odată trecută fațada roz – albă, stucaturi și fresce fabuloase îi decorează cupola. Arhitectura sa este impresionantă, dar instalațiile artistice inovatoare, expozițiile de fotografie și prezentările de artă virtuală pe care le pune în scenă muzeul sunt la fel de bune.

Plajele din Bari

Magnetismul orașului Bari se extinde dincolo de cartierele sale istorice, deoarece acesta se mândrește cu unele dintre cele mai pitorești plaje de pe coasta Adriaticii. Cu ape cristaline și nisip auriu, aceste plaje oferă o evadare perfectă de pe străzile agitate ale urbei.

Plaja Pane e Pomodoro

Plaja Pane e Pomodoro
Plaja Pane e Pomodoro / Foto: bari.repubblica.it

La scurtă distanță de Bari Vecchia, vei găsi plaja Pane e Pomodoro (pâine și roșii), una dintre preferatele localnicilor. Această plajă urbană nu foarte mare este numită după sandvișul „pâine și roșii” care odinioară era un element de bază în dieta pescarilor locali. Este un loc ideal pentru a te relaxa, a te bucura de soare și a face o baie răcoritoare în mare. Fundalul centrului vechi adaugă farmec acestei plaje, motiv pentru care ea este frecventată, deopotrivă, și de turiști.

CITEȘTE ȘI
Ce sa vizitezi în Bruges, orașul de vis al Belgiei

Plaja Torre Quetta

Plaja Torre Quetta
Plaja Torre Quetta / Foto: quotidianodipuglia.it

Pentru cei care caută o experiență de coastă mai lejeră, plaja Torre Quetta este o altă bijuterie urbană. Situată la o scurtă distanță cu mașina de centrul orașului, această plajă este cunoscută pentru ambianța liniștită și apele curate. Iconicul Torre Quetta, un turn de veghe antic, se ridică mândru la marginea ei, semnificația sa istorică adăugând o notă de mister împrejurimilor pitorești.

Excursii de o zi din Bari

Alberobello, orașul caselor trulli

alberobello italia pentru seniori
Alberobello / Foto: Nicholas Moulds

La mică distanță de Bari se află fermecătorul oraș Alberobello, renumit pentru casele sale unice de tip trulli. Aceste locuințe tradiționale din calcar, cu acoperișuri conice, sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, transfmormând locul într-unul cu aspect unic, fascinant. Explorează străzile înguste mărginite de casele trulli, vizitează Trullo Sovrano, o casă trullo cu două etaje transformată în muzeu, și bucură-te de atmosfera fermecătoare a orașului.

Matera, orașul peșterilor

matera
Matera / Foto: eddy.galeotti

Îmbarcă-te într-o excursie de o zi la Matera, un oraș captivant cunoscut pentru locuințele sale antice din peșteri, numite sassi. Întoarce-te în timp, plimbându-te pe străzile labirintice sculptate în stâncile stâncoase. Vizitează Casa Grotta di Vico Solitario, o locuință rupestră conservată, care oferă o privire fascinantă asupra vieții locuitorilor din trecut. Nu uita fotografiezi priveliștile uluitoare de la punctele de vedere panoramice care domină orașul.

Polignano a Mare, orașul lui Domenico Modugno

Polignano a Mare
Plaja centrală din Polignano a Mare, Puglia

Experimentează frumusețea Mării Adriatice cu o vizită în Polignano a Mare, un oraș pitoresc de la malul mării, cocoțat pe stânci de calcar, locul de naștere al celebrului cantautor italian Domenico Modugno (autor al melodiei Volare). Admiră priveliștile spectaculoase de pe emblematicul pod Lama Monachile, care traversează un golfuleț turcoaz. Explorează străzile înguste ale orașului, pline de cafenele fermecătoare, buticuri și gelaterii. Dacă vrei un pic de adrenalină, fă o baie în apele cristaline sau sari de pe stânci, precum un campion al scufundărilor.

Delicii culinare în Bari

Cultura gastronomică a orașului

Bari este un paradis pentru iubitorii de gastronomie, cu tradițiile sale culinare bogate și ingredientele locale proaspete. Orașul este renumit pentru mâncarea stradală, fructele de mare și bucătăria tradițională a regiunii Puglia. Pregătește-te să te răsfeți cu o aventură gastronomică fără egal.

Turul gastronomic stradal din Bari

panzerotti
Panzerotti / Foto: Canva Pro

Fă un tur de mâncare stradală în Bari pentru a descoperi interesanta scenă culinară a orașului. Gustă specialități locale, cum ar fi panzerotti, o ruladă prăjită umplută cu roșii și mozzarella, sau sgagliozze, pătrățele crocante de mămăligă prăjită. Evident, nu rata faimoasele paste orecchiette, preparatul-vedetă, servit adesea cu un ragu consistent de carne.

Fructe de mare proaspete

Fiind un oraș de coastă, Bari este binecuvântat cu o abundență de fructe de mare proaspete. Ospătează-te cu midii suculente, caracatiță fragedă și pește la grătar, toate pregătite cu cea mai mare grijă și expertiză. Vizitează piața de pește din inima orașului pentru a fi martorul unui atmosfere aparte și pentru a-ți alege propriile delicatese din fructe de mare.

Bucătăria tradițională din Puglia

orecchiette alle cime di rapa
Orecchiette alle cime di rapa / Foto: Canva Pro

Răsfață-te cu aromele bucătăriei tradiționale din Puglia, care se caracterizează prin mâncăruri simple, dar delicioase. Încearcă celebra brânză burrata, o brânză cremoasă și delicată făcută din mozzarella și smântână. Încercați consistentele orecchiette alle cime di rapa, un preparat de paste cu broccoli rabe și anșoa, sau savuroasele bombette, rulouri de carne la grătar umplute cu brânză și ierburi.

Concluzie

O vizită sau, mai mult, o vacanță în Bari se poate transforma într-o experiență de neuitat, care oferă un amestec captivant de istorie, cultură, frumusețe naturală și delicii culinare. Fie că te plimbi pe străzile fermecătoare din Bari Vecchia, fie că te bucuri de soare pe plajele sale imaculate sau savurezi aromele bucătăriei sale delicioase, acest oraș te invită să îi explorezi bijuteriile ascunse și să te lași pătruns de farmecul său unic. Cu tradiții bogate, o scenă artistică vibrantă și festivaluri pline de viață, Bari captează inima și sufletul regiunii italiene Puglia. Cele mai frumoase atracții turistice din Bari te așteaptă!

Citește și: Top 10 atracții turistice în Puglia, Italia


Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!