zbor întârziat sau anulat
In aer News

Ai avut un zbor întârziat sau anulat? Cunoaște-ți drepturile!

Transportul aerian a devenit o modalitate extrem de populară de călătorie în ultimii ani. Prețurile scăzute ale biletelor, disponibilitatea în creștere a conexiunilor și posibilitatea de a ajunge în celălalt capăt al lumii în câteva ore sunt doar câteva dintre avantajele călătoriei cu avionul. Când plecăm în vacanță, însă, merită să știm ce drepturi avem și unde putem solicita ajutor atunci când zborul nostru este întârziat sau anulat.

Despăgubiri pentru un zbor întârziat sau anulat – când ai acest drept?

zbor anulat

Mulți pasageri încă nu realizează că au dreptul la despăgubiri mari în cazul unui zbor întrerupt. Conștientizarea cu privire la drepturile pasagerilor crește în fiecare an (ceea ce a fost vizibil mai ales în timpul pandemiei de COVID-19), dar mulți oameni încă nu știu în ce situații pot depune o cerere la compania aeriană.

Baza legală pentru a solicita despăgubiri pentru un zbor întârziat sau anulat este Regulamentul nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului. Potrivit acestuia, se cuvin despăgubiri pentru un zbor anulat, pentru întârziere sau pentru refuzul la îmbarcare din cauza overbooking dacă întreruperea zborului este vina directă a transportatorului aerian. Aceasta este baza pentru depunerea unei cereri de despăgubire.

Condiții pentru cererea de despăgubire pentru un zbor anulat sau întârziat

zbor anulat

Dacă un zbor este întârziat sau anulat, problema cheie este de a determina responsabilul pentru întrerupere. Dacă este rezultatul unor așa-numite circumstanțe extraordinare, atunci transportatorul aerian este eliberat de obligația de a plăti despăgubiri pasagerilor afectați.

Aceste circumstanțe extraordinare includ: condiții meteorologice dificile pe aeroport, revolte politice, o grevă a angajaților aeroportului sau defecțiuni tehnice la aeronave de care companiile aeriene nu aveau cunoștință. Sarcina de a dovedi existența unor  circumstanțe extraordinare revine transportatorului.

În plus, în cazul unei întârzieri a zborului, timpul de întârziere în ajungerea la destinație este o problemă importantă. Dacă avionul aterizează pe aeroportul final cu cel puțin 3 ore mai târziu decât era planificat, pasagerii au dreptul la despăgubiri pentru zborul întârziat.

Important este și momentul în care transportatorul aerian informează pasagerii despre întreruperea zborului. Dacă primiți informații că zborul dumneavoastră va fi întârziat sau anulat cu 14 zile înainte de data programată de plecare, pierdeți dreptul la despăgubiri.

Ce despăgubiri de zbor puteți primi?

Sumele despăgubirilor pentru un zbor întrerupt variază și depind de distanța dintre aeroporturile de plecare și cele de sosire. În funcție de distanța zborului dvs., puteți primi:

250 EUR per pasager – pentru zboruri de până la 1.500 km lungime,

400 EUR per pasager – pentru zboruri între 1.500 km și 3.500 km (și pentru zborurile de peste 3.500 km dacă ambele aeroporturi, de plecare și de destinație, se află în UE),

600 EUR per pasager – pentru zboruri peste 3.500 km.

Procesul de solicitare a despăgubirii de la compania aeriană

Procedura de solicitare a despăgubirilor pentru un zbor anulat sau întârziat poate fi un proces lung și complicat. De asemenea, merită subliniat faptul că companiile aeriene resping foarte des cererile depuse de clienți individuali. Într-o astfel de situație, pentru a-ți exercita drepturile, este necesar să trimiți cazul unei instanțe din Polonia sau din străinătate. Acest lucru, la rândul său, implică o cheltuială suplimentară care cu siguranță îți va împovăra portofelul.

Prin urmare, dacă ai avut un zbor întârziat sau anulat, merită să contactezi o companie specializată în revendicarea drepturilor pasagerilor. Una dintre aceste companii este AirCashBack, care luptă pentru drepturile pasagerilor aerieni de peste 10 ani.  Anii de experiență fac compania să fie extrem de eficientă, așa că atunci când ne încredințezi reclamația ta, poți fi sigur că procedura este în mâinile celor mai buni experți.

Citește și: Cum să supraviețuiești zborurilor pe distanțe lungi și să eviți efectele diferenței de fus orar

Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!