Monte Carlo
Monte Carlo / Foto: Pexels
Stiri TukTuk

Turismul de cazinou: o industrie de miliarde de EURO!

 Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut două mari pasiuni: jocurile și explorările de noi teritorii. Iar aceste obiceiuri s-au păstrat până în zilele noastre. Indiferent de societate sau statut social, oamenii vor căuta mereu oportunități de a se juca și de a călători, de a explora și descoperi noi locuri, de a trăi experiențe inedite.

Când cele două pasiuni sunt combinate, rezultă o industrie de miliarde de EURO. Din industria de turism și de iGaming a rezultat turismul de cazino, o nișă care atrage pasionații de gambling și pe cei ce doresc experiențe unice în cazinourile din toată lumea.

Cel mai vechi cazinou din România

Multe țări au construit cazinouri pentru a atrage cât mai mulți turiștii, iar România are o istorie de pe vremea regalității cu privire la gambling și cazinouri. Primul cazinou din țara noastră a fost construit la Vatra Dornei, în vremea împăratul Austriei, Franz Joseph. Primarul urbei a dorit acest cazinou pentru a atrage mai mulți turiști, dar și pentru distracția celor ce obișnuiau să meargă la băi. În prezent, cel mai vechi cazinou din România, care a fost proiectat în 1896 și terminat de construit în 1898, a ajuns o ruină.

Printre alte cazinouri vechi din România, amplasate strategic pentru dezvoltarea turismului în perioada interbelică, regăsim: Cazinoul din Constanța; Cazinoul din Sinaia; Cazinoul din Băile Herculane și cel din Slănic Moldova. Cândva la mare căutare, fiind cazinouri renumite pentru extravaganță, astăzi acestea au ajuns într-o avansată stare de degradare. Chiar și în aceste condiții, aceste cazinouri continuă să atragă privirile curioșilor și turiști de peste hotare.

Turismul de cazinou la nivel global

La nivel global, turismul de cazinou este mult mai dezvoltat. Fenomenul a explodat odată cu legalizarea industriei de iGaming în majoritatea țărilor lumii și a unor teritorii ce au ajuns consacrate în rândul pasionaților de cazinou. Cu siguranță ați auzit cu toții de Las Vegas, Monte Carlo sau Macao, orașe legendare și renumite pentru că sunt gazda celor mai mari cazinouri din lume, dar și pentru freamătul nocturn.

Las Vegas

Las vegas
Las Vegas / Foto: Pexels.com

Las Vegas este unul dintre cele mai mari orașe dedicate jocurilor de cazinou. Anual atrage peste 40 de milioane de turiști dornici să-și încerce norocul în vestitele cazinouri de pe Las Vegas și East Fremont Street. Considerată capitala gamblingului, Las Vegas este gazda unora dintre cele mai faimoase cazinouri din lume: Flamingo, Cosmopolitan, MGM, Planet Hollywood, The Venetian, Bellagio, Caesar Palace, Stratosphere, Stardust și Winn.

Însă vestita metropolă din Nevada atrage turiști și grație vieții de noapte, a experiențelor inedite de care se pot bucura, dar și pentru că este o poartă spre Grand Canyon. O vorbă populară spune că ”Ce se întâmplă în Vegas, rămâne în Vegas”.

Macao

Macao este principalul competitor pentru Las Vegas. Regiunea Administrativă Specială Macao din Chineze, recunoscută sub denumirea Macau sau Macao, este un mic teritoriu cu statut de regiune autonomă de pe coasta de est a Chinei.

Conform unor statistici, Macao a depășit Las Vegas în ceea ce privește încasările din industria de cazinou continuă să fie un exemplu semnificativ de turism de cazinouri în industrie. Macao, la fel ca și Vegas, și-a concentrat eforturile pe servicii VIP pentru clienții potenți financiar. Aceste servicii au inclus privilegii de membru de aur, săli de jocuri private, diverse alte facilități pentru membrii de elită.

Macau
Macao / Foto: unsplash.com

Conform Statista, Macao reușește să atragă anual peste 30 de milioane de turiști pasionați de jocuri, de viața de noapte și aflați în căutarea distracției.

Până în 2013, Macao s-a focusat pe turiștii bogați, ulterior din 2014 focusul a fost mutat pe turismul de masă, ceea ce a dus și la dezvoltarea de noi cazinouri. Astăzi, cele mai mari cazinouri din lume se regăsesc în Macao, iar aici amintim de: The Venetian Macau; City of Dreams; Wynn Macau; Sands Macau și multe altele.

Monte Carlo

Monte Carlo este orașul ce pune Europa pe harta lumii gambling. Însă nu găzduiește la fel de multe cazinouri precum Las Vegas sau Macao. Cu toate acestea și-a păstrat aerul VIP, iar pe străzile din Monte Carlo vom vedea frecvent unele dintre cele mai scumpe mașini de pe bătrânul continent, celebrități și oameni de afaceri cu averi impresionante.

Turismul de cazinou și impactul asupra altor industrii

Acest tip de turism poate aduce mulți oameni din țări diferite și îi poate concentra într-un singur loc. Alte industrii pot beneficia, de asemenea, de avantajele popularității cazinourilor. De exemplu, turismul de jocuri de cazinou este o oportunitate excelentă pentru industria ospitalității. HoReCa s-a dezvoltat puternic acolo unde au exista și cazinouri. Parteneriatele dintre restaurante, cazinouri, hoteluri și alte afaceri sunt comune. Multe cazinouri celebre se regăsesc în cadrul unor resorturi renumite și aici amintim de Bellagio sau Caesare Palace.

Pe lângă hoteluri și restaurante, înfloresc și alte industrii cum ar fi cea a transportului și a obiectivelor turistice. Mulți turiști aleg respectivele destinații și pentru toate celelalte experiențe puse la dispoziția lor, pentru excursii unice, pentru a vizita obiective turistice renumite și viața de noapte.

Turismul cazinourilor încurajează într-un fel diversitatea. Această diversitate a fost evidentă în special în urma reprimării corupției de către Macao. Guvernul chinez a decis că Macao ar trebui să fie mai mult decât o simplă destinație de jocuri de cazinou, ca și alte regiuni din întreaga lume.

Odată cu evoluția acestor metropole celebre, s-a dezvoltat în tandem și industria imobiliară și a construcțiilor. Mii de oameni călătoresc ca specialiști și muncitori în construcții pe durata lucrărilor. Totodată, angajații din industria de gambling privind din diferite colțuri ale lumii pentru că marile cazinouri caută specialiști și vorbitori nativi de diferite limbi populare.

Concluzii

În concluzie, cazinourile și industria de gambling contribuie puternic la dezvoltarea economiei locale și are un impact pozitiv asupra turismului regional. Multe țări își diversifică destinațiile turistice în jurul cazinourilor și a resorturilor de profil. Deși cazinourile sunt o modalitate excelentă de a stimula turismul, ele nu ar trebui să fie singurul motiv. O țară ar trebui să folosească și alte atracții în afară de turismul de cazinou pentru a-i face pe turiști să se întoarcă.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!