minuni arhitectonice din Franța și Portugalia
Foto: Canva Pro
News Stiri TukTuk

10 minuni arhitectonice din Franța și Portugalia

Franța și Portugalia sunt două țări renumite pentru bogatul lor patrimoniu arhitectonic. De la palate grandioase la turnuri emblematice, aceste două țări vest-europene oferă o multitudine de minuni arhitectonice care pun în valoare semnificația lor culturală și istorică. În cele ce urmează vom trece pe scurt în revistă zece remarcabile minuni arhitectonice din Franța și Portugalia, care se pot transforma în tot atâtea sugestii de obiective turistice pe care să nu le ratezi atunci când te afli în apropierea lor. Fie că ești pasionat de istorie sau pur și simplu apreciezi un design arhitectonic special, aceste repere sunt destinații care trebuie vizitate.

1. Turnul Eiffel – Paris, Franța

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel / Foto: f11photo

Turnul Eiffel este unul dintre cele mai ușor de recunoscut repere din lume și un simbol de durată al Franței. Proiectat de Gustave Eiffel pentru Expoziția Universală din 1889, acest turn cu zăbrele de fier se ridică la o înălțime de 324 de metri. Vizitatorii pot urca pe punțile sale de observare pentru a se bucura de priveliști uluitoare ale Parisului. Pentru a evita cozile lungi, este recomandat să achiziționezi în avans bilete online pentru Turnul Eiffel urmând ca apoi să ai o experiență lipsită de stress.

2. Catedrala Notre-Dame – Paris, Franța

Notre Dame
Catedrala Notre Dame / Foto: Canva Pro

Catedrala Notre-Dame din Paris este o capodoperă a arhitecturii gotice și una dintre cele mai renumite catedrale din lume. Cunoscută pentru vitraliile sale uimitoare, sculpturile complexe din piatră și contraforturile zburătoare, Notre-Dame este o adevărată bijuterie arhitectonică. Deși a suferit daune semnificative în incendiul din 2019, se depun eforturi pentru a restaura și conserva acest monument istoric.

3. Palatul Pena – Sintra, Portugalia

Palacio da Pena
Spectaculosul Palacio da Pena, din Sintra / Foto: Marcel Ilie

Palatul Pena este un castel de basm situat pe dealurile din Sintra, Portugalia. Acest sit ce face parte din patrimoniul mondial UNESCO, combină elemente de romantism, gotic și arhitectură maură. Cu culorile sale vibrante, detaliile elaborate și locația impunătoare, Palatul Pena este, pe de-a-ntregul, un spectacol de admirat. Și aici, pentru a evita cozile lungi, recomandarea este să cumperi în avans bilete pentru Palatul Pena, online.

CITEȘTE ȘI
Karpatia Horse Show, ediția a VI-a, deschide drumul către Tokyo 2020

4. Palatul Versailles – Versailles, Franța

Palatul Versailles
Palatul Versailles / Foto: Canva Pro

Palatul Versailles este o capodoperă opulentă care prezintă grandoarea arhitecturii și designului francez. Construit de Ludovic al XIV-lea în secolul al XVII-lea, acest palat magnific a servit drept sediu al puterii pentru regii și reginele Franței. Palatul Versailles dispune de apartamente somptuoase, include Sala Oglinzilor și grădini vaste, foarte bine îngrijite.

5. Mont Saint-Michel – Normandia, Franța

Mont St Michel
Mont St Michel / Foto: Greg Little

Cocoțat pe o insulă stâncoasă în largul coastei Normandiei, Mont Saint-Michel este o abație medievală care pare să se ridice magic în mijlocul mării. Acest sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO este o minune a arhitecturii medievale, cu turlele sale înalte, zidurile de apărare și străzile înguste și sinuoase. Vizitatorii pot explora sălile abației și se pot bucura de vederi panoramice ale peisajului din jur.

6. Château de Chambord – Loir-et-Cher, Franța

Castelul Chambord
Castelul Chambord / Foto: Leonid Andronov

Château de Chambord este un magnific castel renascentist situat în Valea Loarei. Cunoscut pentru arhitectura sa renascentistă franțuzească, castelul prezintă detalii elaborate, turnuri elegante și o scară cu dublă spirală atribuită lui Leonardo da Vinci. Explorarea terenului vast și vizitarea interiorului castelului permite vizitatorilor să aprecieze splendoarea acestei capodopere arhitectonice.

7. Turnul Belém – Lisabona, Portugalia

Turnul Belem
Turnul Belem / Foto: Canva Pro

Turnul Belém este o fortăreață inclusă pe lista UNESCO, situată pe malul râului Tajo din Lisabona. Construit în secolul al XVI-lea, acest turn emblematic este un exemplu de arhitectură manuelină, un stil portughez caracterizat prin motive maritime foarte elaborate și detalii ornamentate. Vizitatorii pot explora diferitele niveluri ale turnului și se pot bucura de vederi panoramice ale râului și orașului.

8. Mănăstirea Jerónimos – Lisabona, Portugalia

Manastirea Jeronimos
Mânăstirea Jeronimos / Foto: Canva Pro

Mănăstirea Jerónimos, situată tot în Lisabona, este un uimitor exemplu de arhitectură manuelină și a fost construită în secolul al XVI-lea pentru a comemora călătoria lui Vasco da Gama în India. Fațada sa ornamentată, sculpturile detaliate în piatră și claustrele magnifice fac din ea un loc de vizitat obligatoriu pentru pasionații de arhitectură.

CITEȘTE ȘI
TAROM Tours îţi oferă sejurul perfect de Anul Nou!

9. Universitatea din Coimbra, Portugalia

Universitatea din Coimbra
Universitatea din Coimbra / Foto: Canva Pro

Universitatea din orașul portughez Coimbra este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase școli din Europa. Piesa sa centrală arhitecturală este magnificul Turn al Universității, un simbol al cunoașterii și al excelenței academice. Acesta se înalță, dominând orașul și oferind priveliști panoramice uluitoare.

Construit în secolul al XVIII-lea, turnul prezintă un amestec de stiluri baroc și neoclasic, caracterizat prin decorațiuni ornamentate și detalii bogate. Ceasul turnului, împodobit cu frumoase plăci de azulejo, nu este doar un simplu indicator de oră, ci și un simbol al tradiției și al activităților academice. Explorarea Universității din Coimbra este ca o întoarcere în timp, permițând vizitatorilor să se cufunde în patrimoniul intelectual și cultural al Portugaliei.

10. Palácio da Bolsa – Porto, Portugalia

Palácio da Bolsa
Palácio da Bolsa / Foto: Canva Pro

Situat în orașul istoric Porto, Palácio da Bolsa, sau Palatul Bursei de Valori, este o clădire fascinantă, care reflectă opulența și grandoarea arhitecturii portugheze din secolul al XIX-lea. Această capodoperă neoclasică servește drept mărturie a trecutului prosper al orașului Porto ca centru comercial important.

Interiorul său uimitor, în special Sala Arabă, este o adevărată minune. Camera arabă este împodobită cu modele complicate de influență maură, inclusiv stucaturi aurite, sculpturi în lemn rafinate și candelabre magnifice. Bogăția și atenția acordată detaliilor din decor creează o atmosferă elegantă și luxuriantă. În prezent, Palácio da Bolsa găzduiește evenimente și expoziții importante.

Citește și: 15 dintre cele mai instagramabile locuri din Europa

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

banner animawingsBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!