auto bulgaria
In masina Stiri TukTuk

Călătorind în Bulgaria cu mașina: ce trebuie să știi?

Cel mai bun mod de a călători în Bulgaria este cu mașina, mai ales dacă dorești să vizitezi sate izolate sau parcuri naționale. Înainte de a porni la drum, însă, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi despre condusul în Bulgaria și câteva sugestii de locuri pe care să le vizitezi pe drum.

Atunci când vizitezi Bulgaria, cel mai probabil vei începe călătoria din Sofia. Sofia este un oraș minunat de explorat, dar Bulgaria are mult mai multe de oferit în afara capitalei sale. Dacă dorești să explorezi mai mult din țară, să vizitezi câteva sate îndepărtate, parcuri naționale sau monumente, cea mai convenabilă opțiune pentru o călătorie confortabilă și plăcută este să călătorești cu mașina și să îți faci propriul program de călătorie.

Bulgaria este o țară mică și poate fi străbătută cu ușurință cu mașina de la un capăt la altul. Să călătorești prin țară cu mașina este cea mai bună opțiune pentru că te poți deplasa rapid, având contact cu istoria, peisajele și tot ceea ce te interesează. De asemenea, dacă ești doar un turist în Bulgaria, există locuri pe care nu le poți vizita fără mașină și altele pe care le poți vizita, dar numai dacă angajezi un ghid privat sau rezervi un tur.

Dacă te-ai decis deja că dorești să călătorești în Bulgaria cu mașina, poți să îți cumperi online vigneta pentru Bulgaria (întrucât mai mult ca sigur vei utiliza drumurile expres și autostrăzile) direct de aici: https://vignettebulgaria.com/ro/. Acest portal este oficial și îți pune la dispoziție toate informațiile necesare cu privire la vignete. Mai mult, procesul de cumpărare este extrem de facil, iar odată ce ai selectat vigneta de care ai nevoie și ai achitat-o, o vei primi imediat prin email. Nu mai trebuie să aștepți ca aceasta să îți vină prin poștă și toate cele.

Ce trebuie să știi înainte de a călători cu mașina în Bulgaria?

Sfaturi pentru condus

Primorsko
Primorsko / Foto: cdm-primorsko

Deși poți conduce legal o mașină în Bulgaria după împlinirea vârstei de 18 ani, pentru a închiria o mașină trebuie să ai cel puțin 21 de ani și să deții un permis de conducere de cel puțin un an.

Compania de închiriere de mașini ar putea solicita, de asemenea, o asigurare, un pașaport și unele documente. Asigură-te că verifici ce ar fi nevoie pentru a închiria o mașină în Bulgaria cu compania de la care ai ales să închiriezi o mașină.

În Bulgaria, la fel ca în majoritatea țărilor europene, trebuie să conduci pe partea carosabilă și să depășești prin stânga.

Centurile de siguranță sunt obligatorii pentru toți pasagerii din mașină, chiar și pentru cei de pe locurile din spate.

Copiii cu vârsta de până la 12 ani nu au voie să stea pe scaunul din față. Localnicii încalcă adesea această regulă și își lasă copiii pe scaunul din față. Cu toate acestea, ca străin, ar fi bine să nu o faci.

Atunci când călătorești cu mașina în Bulgaria, trebuie să știi că farurile trebuie să fie aprinse tot timpul, chiar și în timpul zilei, pe tot parcursul anului. Această lege a fost acceptată în urmă cu câțiva ani.

Cu excepția cazului în care se specifică altfel, limitele de viteză în Bulgaria sunt următoarele:

  • În oraș: 50 km/h
  • În afara orașului: 90 km/h
  • Pe autostradă: 140 km/

Toate autoturismele trebuie să fie echipate cu un triunghi de avertizare, o vestă reflectorizantă, o trusă de prim-ajutor și un extinctor de incendiu.

În Bulgaria, limita de alcoolemie în sânge este de 0,05%. Orice depășire a acestei limite îți va aduce o amendă și îți vei putea chiar pierde permisul pentru o perioadă cuprinsă între șase luni și un an. Pentru o cantitate mai mare de alcool în sânge, poți ajunge la închisoare.

În cazul în care ești cu mașina, dar dorești să consumi alcool, poți apela ulterior la un serviciu Drink & Drive. Acestea sunt disponibile în marile orașe precum Sofia, Plovdiv, Varna și Burgas. În orice altă parte, lasă mașina într-o parcare, ia un taxi și mergi mai bine să o recuperezi a doua zi.

Majoritatea indicatoarelor rutiere din Bulgaria sunt scrise atât în alfabetul chirilic, cât și în cel latin.

Benzinăriile pot fi găsite peste tot în țară și majoritatea sunt deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7.

În caz de accident, trebuie să aștepți în mașină, să suni la poliția locală și să apelezi 112 (telefon de urgență).

Pentru a plăti parcarea, ar trebui să trimiți un SMS cu numărul de înmatriculare al mașinii. Zonele de parcare sunt marcate cu indicatoare rutiere.

Condusul în Bulgaria este cât se poate de sigur dacă respecți regulile de circulație și rămâi mereu pe drumurile principale, cum sunt drumurile expres și autostrăzile. Nu uita să ai toate actele necesare la tine, inclusiv vigneta. În rest, nu putem decât să îți urăm călătorie liniștită!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!