barcelona sau madrid
Foto: Canva Photos
Europa

Ce oraș să vizităm: Barcelona sau Madrid?

Spania e o țară minunată și nu ajunge un tur de câteva zile pentru a-i vedea toate regiunile și orașele splendide, încărcate de istorie, cultură și pline de povești care mai de care mai spectaculoase. În Spania trebuie să revii, vizitându-i rând pe rând toate colțurile și savurând tot ceea ce are de oferit, de la peisaje la gastronomie. Însă dacă nu ai fost niciodată în Spania și vrei să „începi” de undeva, să spunem, cu un city-break într-unul dintre orașele superbe ale țării, probabil vei ajunge la această clasică dilemă. Ce să vizitezi mai întâi: Barcelona sau Madrid?

Cel mai mediatizat și cel mai fotografiat oraș din Catalonia sau impozanta capitală? Care ar fi motivele pentru o vizită în Barcelona și care ar fi cele pentru o vizită în Madrid? În ceea ce vei citi mai jos, nu vom încerca să dăm un verdict final, ci să prezentăm argumentele pe care le aduc atât Barcelona cât și Madrid în sprijinul unui city-break pe care să-l petreci aici. În funcție de ele, decizia îți aparține. Un lucru e cert, însă: cele două mari orașe spaniole trebuie vizitate, scotocite, aprofundate, pentru că reprezintă două strălucitoare bijuterii ale turismului mondial.


Vizitezi Barcelona? Aici ai cele mai bune hoteluri din Barcelona!

Vizitezi Madrid? Aici ai cele mai bune hoteluri din Madrid!

Zbori la Barcelona sau Madrid? Ai aici cele mai bune prețuri la biletele de avion!Barcelona sau Madrid? Elementele principale

Barcelona vs. Madrid: locație

Madrid este situat în centrul Spaniei, în timp ce Barcelona este situată pe coasta mediteraneană din nord-estul țării. Dacă ești interesat să petreci timp la plajă, Barcelona este în mod cert o alegere mai bună, deoarece… are plaje, spre deosebire de Madrid care nu poate oferi această facilitate.

Barcelona vs. Madrid: cultură și istorie

barcelona sau madrid?
Sagrada Familia, din Barcelona și Palatul Regal, din Madrid / Foto: Canva Photos

Atât Madrid cât și Barcelona au istorii și culturi bogate, prezentând o serie de muzee, galerii de artă și repere istorice care devin aproape obligatorii pentru orice turist pasionat de cultură și civilizație. Pe scurt, în Madrid poți vizita Palatul Regal, Muzeul Prado și Muzeul Reina Sofia, iar în Barcelona, nu trebuie să ocolești Sagrada Familia, Parcul Güell și Cartierul Gotic.

Barcelona vs. Madrid: mâncare și băutură

Ambele orașe dispun de o gamă largă de opțiuni culinare, cu preparate din bucătăria spaniolă tradițională, dar și cu variate opțiuni internaționale. Madridul este cunoscut pentru tapas, în timp ce Barcelona este cunoscută pentru fructele de mare. Ambele orașe au, de asemenea, o viață de noapte vibrantă, în ele existând numeroase baruri, cluburi și alte opțiuni de divertisment.

Barcelona vs. Madrid: clima

Clima în ambele orașe este influențată de poziționarea geografică. Barcelona este în mod evident un oraș mai cald pe întregul parcurs al anului, datorită amplasării sale pe coasta mediteraneană. Pe de altp parte, Madridul are ierni mai geroase și veri mai toride.

În Barcelona, sezonul cald durează de la 22 iunie la 17 septembrie, cu o temperatură medie zilnică maximă de peste 25°C. Cea mai călduroasă lună a anului în Barcelona este august, cu o medie a temperaturii maxime de 28°C și a celei minime de 20°C.

Sezonul rece durează de la 20 noiembrie la 23 martie, cu o temperatură medie zilnică maximă sub 16°C. Cea mai rece lună a anului în Barcelona este ianuarie, cu o medie a temperaturii minime de 5°C și a temperaturii maxime de 13°C.

În Madrid, sezonul cald durează de la 15 iunie la 10 septembrie, cu o temperatură medie zilnică maximă de peste 29°C. Cea mai călduroasă lună a anului la Madrid este iulie, cu o medie a temperaturii maxime de 33°C și a celei minime de 17°C.

Sezonul rece durează de la 14 noiembrie la 5 martie, cu o medie zilnică a temperaturii maxime sub 15°C. Cea mai rece lună a anului în Madrid este ianuarie, cu o medie a temperaturii minime de 1°C și a temperaturii maxime de 10°C.


Cumpără bilete online ca să nu mai stai la coadă la obiectivele turistice din Barcelona!


Cumpără bilete online ca să nu mai stai la coadă la obiectivele turistice din Madrid!


Barcelona sau Madrid? Obiective turistice culturale

Atât Madrid, cât și Barcelona istorii și culturi bogate, iar în ambele orașe există multe obiective culturale interesante de văzut. Iată câteva puncte cheie de luat în considerare atunci când faci o comparație în legătură cu obiectivele culturale din Barcelona și Madrid:

Barcelona vs. Madrid: muzee

barcelona sau madrid?
Muzeul MNAC, din Barcelona și Muzeul Reina Sofia, din madrid

Ambele orașe au un număr mare de muzee, care acoperă o varietate de subiecte, inclusiv artă, istorie și știință.

În Barcelona, printre muzeele de vizitat se numără Museu Nacional d’Art de Catalunya – MNAC (aflat în interiorul impresionantului Palau Nacional de pe Dealul Montjuic și cunoscut pentru excepționala colecție de picturi murale de biserici romanice (secolele XI-XIII), relocate cu meticulozitate din bisericile abandonate din Pirinei, precum și prin arta și designul catalan de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea) și Muzeul Picasso (cu o colecție permanentă de 4000 de lucrări din perioada timpurie a marelui artist).

În Madrid, unele dintre cele mai importante muzee de vizitat includ Muzeul Prado (cu una dintre cele mai bune colecții de artă europeană din lume), și Muzeul Reina Sofia, (care găzduiește o colecție de artă modernă și contemporană).

Barcelona vs. Madrid: galerii de artă

Barcelona și Madrid au o scenă artistică înfloritoare, cu o serie de galerii care prezintă lucrări ale unor artiști locali și internaționali.

În Barcelona, poți vizita galerii precum MACBA, care include o colecție de artă modernă și contemporană, și Fundació Joan Miró, care găzduiește o colecție de lucrări ale artistului catalan cu același nume.

Madrid oferă celor interesați galerii precum Fundación Juan March, care are o colecție de artă modernă și contemporană, și Museo Thyssen-Bornemisza, care include o colecție de artă europeană din secolele XIII-XX.

Barcelona vs. Madrid: repere istorice

Ambele orașe au o serie de repere istorice ce nu trebuie, inclusiv castele, palate și biserici. În acest sens, Barcelona vine cu Palau de la Música Catalana, o sală de concerte proiectată în stilul modernist catalan și Bazilica Sagrada Familia, o celebra biserică romano-catolică, proiectată de Antoni Gaudí și neterminată încă.

În Madrid, poți vizita Palatul Regal, care servește drept reședință oficială a familiei regale spaniole, și Catedrala Almudena, o catedrală catolică situată în inima orașului și consacrată de Papa Ioan Paul al II-lea în 1993.

Top 5 obiective turistice de vizitat în Barcelona și Madrid

Barcelona


1 Sagrada Familia

sagrada familia
Sagrada Familia / Foto: TomasSereda

Probabil obiectivul turistic cel mai popular din Barcelona, Sagrada Familia a fost proiectată de faimosul arhitect spaniol Antoni Gaudi (1852-1926). Această mare biserică romano-catolică este fascinantă la exterior, dar, cu siguranță, cea mai bună parte este interiorul uimitor de colorat. Construcția Sagrada Família a început în 1882 și este acum finalizată în proporție de aproximativ 70 la sută. 

2 Parc Güell

parc guell
Parc Guell / Foto: eli_asenova

Comandat de contele Eusebi Güell, acest splendid parc suprarealist care domină orașul este una dintre cele mai artistice lucrări ale lui Antoni Gaudi. În interiorul întinsului parc, care a fost amenajat între 1900 și 1914, poți admira scara principală colorată, cu faimoasa salamandră din mozaic multicolor, pavilioanele fanteziste, statuile, băncile creative din ceramică și sălile cu coloane uriașe.

3 La Pedrera (Casa Milà)

la pedrera
La Pedrera / Foto: Matthew Dixon Photography

Construită între anii 1906 și 1912, spectaculoasa clădire modernistă Casa Milà, numită după numele omului de afaceri care a comandat-o și este cunoscută popular sub numele de La Pedrera („cariera de piatră”, pentru aspectul care amintește de o carieră reală). Considerată de mulți drept cea mai frumoasă clădire laică a lui Antoni Gaudi, aceasta prezintă un spectaculos parc de coșuri de fum pe acoperiș și o structură extraordinară, susținută în întregime de stâlpi.

4 Cartierul Gotic (Barri Gòtic)

Barri Gotic
Barri Gotic / Foto: queerbeet

Barri Gòtic (Cartierul Gotic), în mare parte pietonal, este cel mai frumos dintre cele trei cartiere din orașul vechi al Barcelonei. Explorează labirintul de străzi pietruite abrupte și înguste, care găzduiesc biserici elegante, piețe frumoase, precum și ziduri romane și medievale și bucură-te de atmosfera aparte a acestei zone fascinante din Barcelona.

5 Casa Batllo

Casa Batllo barcelona sau madrid
Casa Batllo / Foto: Omer Dahoush

Posesoare a unui acoperiș futurist, în formă de val, la fel ca cel al Casei Milà, această casă proiectată de Antoni Gaudi este una dintre cele mai reprezentative clădiri moderniste din lume. Interiorul Casei Batllo este fantastic, la fel de remarcabil ca și fațada sa ornamentală, pe care o poți sesiza în multe fotografii de prezentare turistică a Barcelonei.

Alte principale obiective turistice din Barcelona: bulevardul Las Ramblas, Catedrala, Museu Nacional d’Art de Catalunya – MNAC, Dealul Montjuic, Fundació Joan Miró, cartierul Passeig de Gràcia, Fântâna Magică, stadionul Camp Nou, Poble Espanyol, Aquarium Barcelona, piața La Boqueria, Tibidabo.

Madrid


1 Palatul Regal

madrid
Palatul Regal din Madrid

Locuit de regii Spaniei de la jumătatea secolului 18 până în 1931, Palacio Real este cel mai mare palat regal din Europa de Vest după suprafața construită. Doar 50 dintre cele 3.418 camere ale sale sunt deschise publicului.

Printre punctele de atracție se numără scara principală, Salón de Gasparini, cu plafonul său rafinat din stuc, extravagantul Salón del Trono (Sala Tronului), cu pereții acoperiți cu catifea roșie și plafonul Tiepolo, și Capela Regală.

2 Plaza Mayor

plaza mayor barcelona sau madrid?
Plaza Mayor / Foto: NeoPhoto

Situată în centrul Madridului, această piață impresionantă de formă dreptunghiulară este înconjurată de clădiri rezidențiale roșii cu trei etaje și 237 de balcoane fermecătoare, cu vedere spre Plaza. În centrul pieței simetrice se află o statuie ecvestră a regelui Filip al III-lea.

3 Muzeul Prado

Muzeul Prado madrid
Muzeul Prado / Foto: Deposit Photos

Considerat a fi unul dintre cele mai mari și frumoase muzee de artă din lume, Prado (inaugurat în 1819 ca muzeu de picturi și sculpturi) găzduiește numeroase capodopere printre cele 1.500 de lucrări expuse în cele peste o sută de săli pe o suprafață de 15.400 m2 de galerii. Printre artiștii prezenți cu opere în Muzeul Prado se numără Goya, Hieronymus Bosch, El Greco, Peter Paul Rubens, Titian și mulți alți coloși ai artei.

4 Parcul Buen Retiro

Parcul Retiro Madrid
Parcul Retiro Madrid / Foto: Luke1138

Printre numeroasele atracții fascinante din acest mare parc urban din estul centrului Madridului, nu trebuie ratate Monumentul lui Alfonso al XII-lea de lângă lacul de canotaj (Estanque), Palatul de Cristal, Fântâna Îngerului Căzător și Rosaleda (Grădina de Trandafiri).

Amenajat în secolul al XVII-lea, parcul a fost inițial menit să fie un spațiu izolat pentru regi și regine. A fost transformat în parc public la sfârșitul secolului al XIX-lea.

5 Muzeul Thyssen-Bornemisza

Thyssen-Bornemisza
Muzeul Thyssen-Bornemisza, din Madrid / Foto: Deposit Photos

Amenajat de baronul Heinrich Thyssen-Bornemisza și de fiul său Hans Heinrich, muzeul Thyssen-Bornemisza găzduiește probabil cea mai importantă colecție privată din lume. Aceasta ilustrează istoria artei occidentale, de la pictorii primitivi flamanzi și italieni din secolul al XIII-lea până la curentul Pop Art din secolul al XX-lea.

Alte obiective turistice din Madrid, pe care să le iei în considerare: Muzeul Reina Sofía, Muzeul Arheologic Național, Palatul Primăriei (Cibeles), piața Puerta del Sol, Monasterio de las Descalzas Reales, catedrala Almudena, Mercado de San Miguel, Paseo del Prado, strada Calle Mayor, Gran Via, stadionul Santiago Bernabeu.


Barcelona sau Madrid? Gastronomie și restaurante

Barcelona și Madrid sunt orașe binecunoscute și pentru scenele lor gastronomice diverse și vibrante, ambele oferind o gamă largă de opțiuni culinare pentru turiști. Iată câteva puncte de luat în considerare atunci când se compară aspectele gastronomice ale Madridului și Barcelonei:

Bucătăria tradițională spaniolă

tapas si calcots
Tapas si calcots / Foto: Canva Photos

În restaurantele din ambele orașe găsești o mare varietate de preparate tradiționale spaniole pe care să le încerci, inclusiv tapas, paella și sangria. Madridul este cunoscut în special pentru tapas, preparatele mici, servite împreună cu băuturi în baruri, iar în Barcelona, poți încerca mâncăruri precum pa amb tomaquet (pâine frecată cu roșii și stropită cu ulei de măsline – un fel de bruschete) și calçots (cepe la grătar servite cu un sos special).

Bucătărie internațională

Ambele orașe au, de asemenea, o gamă de opțiuni de bucătărie internațională, cu restaurante care servesc preparate dintr-o mulțime de țări. În Madrid, găsești, printre altele, restaurante care servesc mâncare italienească, chinezească și indiană, în vreme ce în Barcelona predomină restaurantele cu specific franțuzesc, japonez și mexican.

Piețe alimentare

Ambele orașe au mai multe piețe alimentare unde poți lua contact cu produsele locale și poți gusta o gamă de alimente locale și internaționale. În Madrid, fă o vizită în Mercado de San Miguel, o piață populară, cu o serie de tarabe unde se vând de toate, de la tapas la fructe de mare. În Barcelona, la o simplă plimbare pe Ramblas, nu poți rata La Boqueria, o piață alimentară mare, cu numeroase tarabe la care se vând produse proaspete, carne și alte alimente.

Barcelona sau Madrid? Posibilități de distracție

Barcelona și Madrid sunt orașe pline de viață, care oferă vizitatorilor foarte multe opțiuni de divertisment.

Viața de noapte

Ambele orașe au o viață de noapte vibrantă, cu o serie de baruri, cluburi și alte opțiuni de divertisment, deschise până la ore târzii.

În Barcelona, principalele zone de divertisment nocturn sunt Las Ramblas (și străzile înguste din Cartierul Gotic învecinat – aici poți găsi și localuri care oferă spectacole de flamenco), El Born, cartierul Raval (pentru iubitorii muzicii electronice), cartierul Eixample (cu baruri și cluburi rafinate), cartierul Gracia (cultură catalană și mai puțini turiști), Port Olimpic (cu baruri și petreceri „maritime”).

Madrid are, la rândul lui, zone și cartiere preferate de petrecăreții nocturni. Printre cele mai bune se numără: Huertas (foarte popular printre turiști și studenții străini), Malasaña (zonă din centru, un paradis al hipsterilor), Chueca (un „Soho” al Madridului), Avenida de Brasil (în vecinătatea stadionului Santiago Bernabeu, una dintre cele mai la modă zone de distracție), Argüelles-Moncloa (cartier preferat de studenți).

Evenimente culturale

Atât în Barcelona cât și Madrid găzduiesc numeroase evenimente culturale, inclusiv festivaluri, concerte și spectacole de teatru.

În Barcelona se desfășoară festivaluri pe tot parcursul anului, cele mai populare fiind Festivalul de pe plajă, Festivalul Internațional de Jazz și Festivalul Internațional de Film. Madrid plusează în această zonă cu festivalul gastronomic Madrid Fusión, Festivalul Internațional de Film și Târgul de Carte.

Activități în aer liber

Parcuri, grădini, zone de recreere… nimic nu lipsește din Barcelona și Madrid când e vorba de relaxare în aer liber. În Barcelona ai la dispoziție Parcul Güell, cu sculpturile proiectate de Antoni Gaudi sau Dealul Montjuic, cu grădinile lui botanice. Dacă ești în Madrid, ai Parcul Retiro și Casa de Campo, un parc mare care găzduiește un lac.

3 parcuri populare din Barcelona și Madrid

Barcelona


Park Guell
Foto: Shutterstock.com

Parcul Güell – Un parc mare cu o serie de grădini și sculpturi proiectate de Antoni Gaudí, situat pe un deal care domină orașul.

teleferic montjuic
Telefericul de pe Montjuic / Foto: Iakov Filimonov

Montjuïc – Un deal pe care sunt amenajate mai multe grădini, zone de recreere și repere, inclusiv Castell de Montjuïc, un castel cu vedere la oraș.

Laberint d'Horta
Laberint d’Horta / Foto: Bruno Coelho

Jardins del Laberint d’Horta – O grădină mare cu un labirint, iazuri și sculpturi, situată în nordul orașului.

Madrid


Parcul Retiro
Parcul Retiro / Foto: mishel77

Parcul Retiro – Un parc mare cu grădini și zone de recreere, inclusiv un lac pentru plimbări cu barca și un teatru de păpuși.

Casa de Campo madrid
Casa de Campo / Foto: Fabiola Ciruelos Martinez

Casa de Campo – Un parc în care se află inclusiv o telecabină și o grădină zoologică.

Templo de Debod madrid
Templo de Debod / Foto: Xunder Thunder

Templo de Debod – Un templu egiptean antic care a fost demontat și reasamblat în Madrid, cu un parc în jurul său, de unde poți avea priveliști asupra orașului.


Barcelona sau Madrid? Pentru familiile cu copii

barcelona cu copiii
Foto: Canva Photos

Madrid și Barcelona sunt destinații perfecte și pentru familiile cu copii, deoarece ambele orașe oferă o gamă de activități și atracții potrivite pentru această categorie de turiști. Iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când te întrebi unde să mergi cu copiii: la Barcelona sau la Madrid?

Atracții pentru familii

Madrid și Barcelona sunt doldora de atracții pentru familii, de la muzee și parcuri la grădini zoologice. În Madrid, poți vizita Grădina Zoologică Aquarium de Madrid, care găzduiește, printre alte specii, lei, gorile și elefanți, sau parcul Warner Bros Park Madrid, care are o serie de atracții inspirate de personaje populare de la Warner Bros.

În Barcelona, poți duce copiii la Grădina Zoologică unde aceștia se pot bucura de gorile, tigri și elefanți, sau la Aquarium Barcelona, care are multe specii de animale marine, inclusiv rechini, pisici de mare și pinguini.

Restaurante pentru copii

În ambele orașe găsești restaurante „prietenoase” cu copiii, care au meniuri ce includ opțiuni pentru juniori. Printre cele mai bune restaurante pentru familii din Barcelona se numără La Adelita Botanero, We Love Italy, Pasta & Pizza și Don Asador, iar pentru Madrid câteva recomandări ar fi Mister O1 Extraordinary Pizza, Rubaiyat și Gobu Burger.

Barcelona sau Madrid? Pentru pasionații de fotbal

Madrid și Barcelona sunt orașe cu o cultură puternică a fotbalului, iar ambele găzduind două dintre cele mai de succes cluburi de fotbal din Spania și Europa.

În Madrid își desfășoară activitatea doi coloși ai fotbalului mondial – Real Madrid și Atletico Madrid, în vreme ce în Barcelona regăsim fantasticul club FC Barcelona, dar și rivalul mai mic, Espanyol Barcelona.

Atât Madrid, cât și Barcelona au stadioane de fotbal mari și moderne care sunt folosite de cluburile de fotbal respective. În Madrid, Real joacă pe stadionul Santiago Bernabeu, care are o capacitate de peste 80.000 de locuri, în timp ce Atletico Madrid joacă pe stadionul Wanda Metropolitano, care are o capacitate de peste 68.000 de locuri. În Barcelona, FC Barcelona joacă pe stadionul Camp Nou, care are o capacitate de peste 99.000 de locuri.

Santiago Bernabeu, Camp Nou și Wanda Metropolitano sunt adevărate temple ale fotbalului, care au devenit atracții turistice în sine, ele putându-se vizita de către fanii fotbalului.

Costurile specifice și disponibilitatea tururilor stadioanelor variază în funcție de stadionul respectiv și de perioada anului în care vrei să-l vizitezi. Toate stadioanele oferă tururi ghidate ale stadionului, care includ acces la zone precum terenul de joc, zonele VIP și sala de trofee. Tururile sunt disponibile într-o varietate de limbi și durează, de obicei, aproximativ o oră.

Prețurile, după cum spuneam, variază în funcție de perioada anului, dar, în principiu, ele încep  în jurul sumelor de 20 de euro pentru adulți și 15 euro pentru copii – pentru Santiago Bernabeu și Wanda Metropolitano, din Madrid, respectiv 25 euro pentru adulți și 18 euro pentru copii – pentru Camp Nou, din Barcelona.

Barcelona sau Madrid? Cât ai cheltui pentru o vacanță de tip city-break?

Costul unei vacanțe de tip city break în Barcelona și Madrid variază în funcție de o serie de factori, inclusiv de perioada anului în care vizitezi orașul, de opțiunile de cazare și transport, precum și de activitățile și preferințele în materie de mese. Iată câteva puncte de luat în considerare atunci când compari costul unei vacanțe city break în Barcelona și Madrid:

Plaza Cibeles
Plaza Cibeles din Madrid / Foto: Deposit Photos

Cazare

Costurile de cazare atât în Barcelona, cât și în Madrid variază în funcție de tipul de cazare pe care îl alegi și de perioada anului în care ți-ai programat vizita. În general, prețurile hotelurilor din ambele orașe tind să fie mai mari în sezonul turistic de vârf (din mai până în septembrie) și mai mici în afara sezonului (din octombrie până în aprilie). Închirierile de tip Airbnb și hostelurile sunt opțiuni mai accesibile pentru ambele orașe, deși prețurile pot varia și aici, în funcție de locație și de disponibilitate.

În general, dacă ești în căutare de cazare ieftină, ai putea găsi un hostel sau un hotel ieftin pentru aproximativ 30-50 EUR pe noapte. Pentru un hotel sau o pensiune de categorie medie, te poți aștepta să plătești în jur de 50-100 EUR pe noapte, iar dacă ești mai pretențios și ai nevoie de o cazare de lux, prețurile pot fi semnificativ mai mari, undeva la 200 EUR sau mai mult pe noapte.

Transport

Ambele orașe dispun de o serie de opțiuni de transport care includ autobuze, metrouri și taxiuri. Costul transportului în ambele orașe variază în funcție de modalitatea de transport. De pildă, o călătorie cu metroul în Madrid costă în jur de 1,50 euro, în timp ce o călătorie cu metroul în Barcelona costă în jur de 2,40 euro.

Activități

Costul activităților atât în Madrid, cât și în Barcelona variază, desigur, în funcție de activitățile specifice pe care le alegi. De exemplu, biletele pentru vizitarea Muzeului Prado din Madrid costă în jur de 15 euro, în timp ce biletele pentru vizitarea Sagrada Familia din Barcelona costă în jur de 20 de euro.

Masa

Costul mesei, atât în Madrid, cât și în Barcelona, poate varia în funcție de tipul de restaurant pe care îl alegeți și de preparatele specifice pe care le comandați. În general, restaurantele din ambele orașe tind să fie mai scumpe în centrul orașului și mai puțin costisitoare la periferie. Opțiunile de fast-food și mâncarea de stradă pot fi opțiuni mai accesibile în ambele orașe.

Într-un restaurant de nivel mediu (din ambele orașe), te poți aștepta să plătești, în medie, 20-30 EUR de persoană pentru o masă, incluzând un fel principal și o băutură.

Într-un restaurant mai luxos, costul poate fi mai mare, undeva în jur de 40 EUR sau mai mult de persoană.

Dacă iei masa la un restaurant sau la o cafenea cu pretenții mai mici, este posibil să plătești undeva în jur de 10-20 EUR de persoană.

Aceste prețuri nu includ bacșișul, care, în general, se așteaptă să fie de aproximativ 10% din nota de plată totală.

În general, te poți aștepta să plătești în jur de 500-1000 EUR pentru un city break de 3 zile în Barcelona sau Madrid, făcut pe cont propriu, în funcție de stilul de călătorie și de activitățile pe care alegi să le faci. Desigur, aceasta este doar o estimare aproximativă, iar costul real va depinde de alegerile specifice.

Concluzie – ce vizităm, Barcelona sau Madrid?

În concluzie, Barcelona și Madrid sunt două destinații populare pentru oricine își dorește o vacanță mai scurtă sau mai lungă în Spania, fiecare având propriul caracter, dar și atracții unice. Ambele orașe oferă un bogat patrimoniu cultural, muzee și galerii de clasă mondială și o viață de noapte vibrantă. Cu toate acestea, există câteva diferențe cheie între ele și, în funcție de preferințele tale, ar trebui să ții cont de ele.

Barcelona este cunoscută pentru cadrul său mediteranean, cu plajele frumoase precum și pentru arhitectura unică, marcată de operele marelui arhitect Antoni Gaudi. Madrid, pe de altă parte, este situat în centrul Spaniei, având un aer mai sobru, cu bulevarde mari, parcuri elegante și un centru plin de viață. Una peste alta, atât Barcelona cât și Madrid sunt orașe obligatoriu de vizitat măcar o dată-n viață.

Pin it!

pin barcelona vs madrid

Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Țara Bascilor, Spania

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!