obiective turistice din zaragoza
Zaragoza / Foto: Andrey Khrobostov
Europa

Top 10 obiective turistice din Zaragoza

Zaragoza este al cincilea cel mai mare oraș al Spaniei, după numărul de locuitori (670.000) și principala urbe a regiunii Aragon, comunitate autonomă din nord-estul țării. În același timp, Zaragoza este un oraș cu o istorie extrem de bogată, care-l transformă automat într-una dintre cele mai frumoase destinații de călătorie din Spania. În Zaragoza există câteva locuri pe care nu trebuie să le ratezi și tocmai despre ele vom povesti mai jos, odată cu parcurgerea acestei liste ce cuprinde 10 dintre cele mai frumoase obiective turistice din Zaragoza.

Atracția centrală a orașului vechi este Catedrala Maicii Domnului, El Pilar, construită în stil baroc, cu o gamă largă de decorațiuni și stucaturi pe fațadă și decorată cu piatră de jasp, bronz, diverse tipuri de marmură și desene de Francisco Goya. Legendele străvechi spun că în această catedrală a avut loc miracolul apariției Sfintei Fecioare în fața Sfântul Apostol Iacob. Dar dincolo de El Pilar și povestea stâlpului ei, iată ce să faci și ce să vezi în Zaragoza:


Pleci în vacanță în Zaragoza? Aici ai cele mai bune hoteluri din Zaragoza:

Găsește cele mai bune zboruri către Zaragoza:


Obiective turistice din Zaragoza

Harta cu principalele obiective turistice din Zaragoza (zoom pentru detalii):

Centrul vechi din Zaragoza

Centrul Vechi din Zaragoza
O plimbare prin Centrul Vechi din Zaragoza / Foto: Deposit Photos

Centrul vechi din Zaragoza este, practic, locul din care începi explorarea orașului și unde vei găsi vestigii romane, exemple de arhitectură Mudejar aragoneză și clădiri medievale vechi. Traseul pe străzile cartierului poate începe din spatele bisericii San Juan de los Panetes, pentru a vedea vechiul zid roman și Torreón de la Zuda, vechiul turn al cetății musulmane și actualul Birou de Turism, unde se poate urca gratuit în punctul de belvedere.

Apoi, poți coborî pe Calle Alfonso I (reținând faptul că, dacă privești în spate, vei avea o priveliște excelentă a Basílicii del Pilar), până când vei ajunge în Plaza de San Felipe, înconjurată de mai multe palate renascentiste și de biserica San Felipe. Următoarea oprire este Plaza de España, unde se află Palacio de la Diputación, sediul Banco de España și Monumento a los Mártires, dedicat celor care și-au pierdut viața în timpul Războiului de Independență.

De aici te poți plimba de-a lungul unei porțiuni din Calle del Corso, una dintre cele mai vechi străzi ale Zaragozei, apoi poți trece pe lângă locuri precum Plaza San Pedro Nolasco, unde vei găsi Teatrul Caesaraugusta, biserica La Magdalena (remarcabilă pentru turnul său Mudejar), importantul Muzeu Goya (situat pe Calle Mayor) și spectaculosul Palacio de la Real Maestranza de Caballería (Palatul Armatei Regale de Cavalerie), construit în stil renascentist.

La câțiva metri de acest palat se află Arcul și Casa del Deán din secolul 13, unul dintre cele mai bune exemple supraviețuitoare din perioada medievală, și Plaza de Santa Marta, de unde vei avea vedere la Torre de la Seo.

El Tubo zaragoza
Stradă în El Tubo / Foto: Deposit Photos

După această plimbare, apare momentul ideal pentru a lua masa de prânz, iar în Centrul Vechi există, evident, numeroase restaurante situate în apropiere de principalele piețe, de Calle Mayor sau de Calle del Coso. Poți alege să iei o masă normală, testând mâncăruri tipice sau poți opta pentru obiceiul spaniol de a „ieși la tapas”, într-un oraș clasic de tapas, cum este Zaragoza. Plimbarea prin zonele din apropierea Plazei de Santa Marta și La Magdalena, San Miguel și El Tubo, te va face să înțelegi rapid motivele pentru care localnicii se bucură atât de mult de acest obicei.

După o zi întreagă petrecută prin centru, cel mai bun mod de a-ți reface forțele este să vizitezi câteva dintre barurile din cartierul El Tubo. Aceasta este o zonă de străduțe doldora de baruri și restaurante, unde obiceiul este să mergem dintr-un local într-altul, gustând specialitatea fiecăruia, însoțită de un pahar de vin sau bere.

El Pilar

El Pilar
El Pilar / Foto: Deposit Photos

Basilica del Pilar este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj al lumii catolice, cât și cel mai vizitat loc din regiunea Aragon. Conform unei legende străvechi, bazilica a fost construită chiar în locul în care Fecioara Maria i s-a arătat apostolului Iacob, care predica pe malul râului Ebro. Prima capelă dedicată Mariei a fost construită în jurul coloanei sau al „stâlpului” pe care se sprijinea Fecioara. Astfel, timp de două mii de ani, acest stâlp a simbolizat creștinarea Spaniei, iar ziua în care se sărbătorește, 12 octombrie, este considerată și Ziua lui Columb.

Actuala bazilică din El Pilar este moștenirea construcțiilor succesive care au înlocuit biserica gotică din 1515, care la rândul ei a succedat bisericii romanice distruse de un incendiu în 1443. Din biserica romanică incendiată și din biserica gotică-mudejară demolată au rămas câteva lucrări interesante la interior, cum ar fi altarul lui Damián Forment și splendidele strane ale corului.

El Pilar Zaragoza
Foto: Canva Photos

Actuala biserică a fost începută la sfârșitul secolului 17, având turnuri și cupole enorme. În 1718, au fost terminate naosurile și au fost instalate altarul principal și corul din bisericile anterioare. Mai târziu, arhitectul Ventura Rodríguez a fost însărcinat să construiască Santa Capilla de la Virgen. Acesta este adevăratul suflet al bazilicii, deoarece amenajarea bisericii este adaptată la ideea de a nu muta sub nicio formă Coloana Sacră de la locul ei.

Deîndată ce intri în bazilică, vei avea sentimentul de grandoare care domină locul. Pe lângă amplitudinea spațială și armonia proporțiilor, există și bogăția decorativă a domurilor bisericii. Două dintre ele, Coreto și Regina Martyrum, au fost pictate de mâna genialului Francisco Goya, aflat la anii tinereții.

El Pilar
Foto: Deposit Photos

Dacă dorești să admiri una dintre cele mai frumoase priveliști din Zaragoza, nu ezita să urci la punctul de belvedere al Turnului Pilar. Un lift de sticlă te poartă, în 20 de secunde, până la înălțimea de 62 de metri unde te vei bucura de o spectaculoasă vedere panoramică a râului Ebro și a centrului istoric.

În interiorul bisericii se află Muzeul Pilarista. Printre altele, aici poți vedea o foarte frumoasă selecție de mantii ale Fecioarei de la Pilar, precum și diverse bijuterii care i-au fost dăruite începând cu secolul 16.

Adresa: Plaza del Pilar, Zaragoza

Plaza del Pilar

Plaza del Pilar
Plaza del Pilar / Foto: Deposit Photos

Plaza de Nuestra Señora del Pilar, situată la poalele bazilicii este un important punct de întâlnire atât pentru turiști cât pentru și localnici deopotrivă. Această piață pietonală dreptunghiulară, una dintre cele mai lungi din Spania, este locul perfect pentru a te relaxa în fața unui pahar de bere sau a unei cafele la una dintre terasele sale și pentru a observa câteva dintre clădirile istorice care o mărginesc, precum biserica San Juan de los Panetes, Lonja și Primăria, ultimele două în stil renascentist.

Printre cele mai frumoase monumente din piață se numără cel dedicat pictorului Francisco Goya, care și-a petrecut o parte din viață în oraș, figura Mingii Lumii realizată în cinstea descoperirii Americii și Fântâna Hispanității, care prezintă o hartă a Americilor ce poate fi văzută foarte bine din vârful Turnului din El Pilar.

Palatul Aljaferia

Palatul Aljaferia
Palatul Aljaferia / Foto: Leonid Andronov

Palatul Aljaferia este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură hispano-musulmană din secolul 11. Construcția a suferit modificări succesive de-a lungul vremii, iar astăzi te poți plimba printre frumoasele sale porticuri amenajate în Patio de Santa Isabel, prin Sala de Aur și Oratoriul.

Palatul Mudejar al lui Pedro al IV-lea și capela San Martin sunt principalele elemente ce au apărut în perioada de după recucerire. Cea mai importantă modificare din punct de vedere artistic este cea efectuată de către regii catolici în 1492. Din 1485, palatul a fost sediul Tribunalului Inchiziției, inclusiv al închisorilor și, începând cu 1706, al cazarmelor pentru trupe. O parte dintre dependințele sale constituie în prezent sediul Parlamentului aragonez. Turnul Trubadurilor, care datează din secolul 9, și în care Verdi a plasat acțiunea faimoasei sale opere Il trovatore, este cu adevărat spectaculos și trebuie vizitat.

Adresa: Calle de los Diputados, Zaragoza

Catedrala El Salvador – La Seo

La Seo Zaragoza
Catedrala La Seo Zaragoza / Foto: Deposit Photos

În secolul 13, orașul Zaragoza a fost un important centru comercial, totodată locul de naștere al arhitecturii Mudéjar. Din 2001, Palatul Aljafería, Catedrala El Salvador (La Seo) și biserica San Pablo au statutul de situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru faptul că sunt reprezentante de seamă ale stilului Mudéjar aragonez.

Stilul Mudéjar aragonez are caracteristici unice care îl diferențiază de stilul Mudéjar din alte regiuni spaniole. În mod special, acesta prezintă camere octogonale cu pereți groși, gresie și faianță, tavane din lemn și decorațiuni exterioare mult mai complexe.

Unul dintre cele mai bune exemple de Mudéjar aragonez îl reprezintă Catedrala El Salvador (Catedrala Mântuitorului), cunoscută sub numele de La Seo, care a fost prima catedrală creștină din Zaragoza. A fost construită în secolul 12, pe locul vechiului for roman și al marii moschei Aljama.

De-a lungul secolelor, această catedrală a suferit numeroase renovări și extinderi, care pot fi observate în gama de stiluri artistice expuse. Acestea variază de la stilul romanic din secolul 12 al absidelor până la stilul Mudéjar aragonez din secolul 14 de pe peretele Parroquieta de San Miguel. Turnul baroc, proiectat de Giovanni Battista Contini, a fost finalizat în 1704 cu o turlă.

În interiorul La Seo, printre principalele puncte de atracție se numără stâlpii corului și mărețul altar din alabastru policrom din secolul 15, această lucrare fiind considerată o capodoperă a goticului târziu european. Din perioada renascentistă, alte elemente notabile includ retrocorul cu sanctuarele sale și Capilla de San Bernardo, sculptată în alabastru, care îi reprezintă pe Arhangheli și pe San Pedro Arbués. Catedrala găzduiește, de asemenea, un muzeu de tapiserie flamandă, cu exemple din secolele 14-18, considerată a fi între primele cele mai bune trei colecții din lume.

Adresa: Plaza de la Seo 2

Mercado Central

mercado central zaragoza
Piața Centrală / Foto: Deposit Photos

Piața Centrală din Zaragoza este unul dintre puținele exemple de construcții moderniste de la începutul secolului 20 în arhitectura spaniolă. Félix Navarro, unul dintre cei mai buni arhitecți pe care i-a dat orașul, a reflectat în această bijuterie ideile pe care le-a absorbit în timpul vizitei sale la Expoziția Universală de la Paris din 1889.

Drept rezultat, Piața Centrală din Zaragoza este una dintre cele mai frumoase și emblematice clădiri din Zaragoza, un simbol arhitectural și social al capitalei aragoneze cu o istorie de peste 800 de ani.

Având o formă dreptunghiulară, cu o tipologie de bazilică întinsă pe o suprafață de 3.300 de metri pătrați, decorarea pieței face din ea un adevărat monument „vorbitor”, grație abordării motivelor animale, vegetale și mitologice. Astfel, deasupra ușilor principale este plasat mândrul leu caracteristic Zaragozei, înconjurat de viță de vie și spice de porumb. La rândul lor, capitelurile arcurilor laterale ale zidurilor de la intrare sunt reprezentate de coșuri de fructe marcate cu o literă care compune numele Zaragoza. Există, de asemenea, referiri la zeul Mercur, cu o afișare repetată a caduceului clasic (doi șerpi), instrumentul și emblema acestui sfânt patron al negustorilor.

Exteriorul pieței prezintă două fațade remarcabile în stil modernist cu accente neoclasice, în care au fost folosite materiale precum piatra și cărămida, amestecate cu altele mai inovatoare la acea vreme, cum ar fi fierul și sticla.

Când intri în clădirea pieței, vei fi surprins de structura ei frumoasă și plină de detalii, cumva ascunsă vederii până la renovarea din anul 2020. Altfel, Mercado Central e o piață clasică, în care te întâmpinp mirosul de pâine proaspătă și mezeluri, oferind o perspectivă reală asupra vieții locale, ca în orice piață citadină. Gustă fructele proaspete și nu uita că, la ceas de seară, clădirea este frumos iluminată, prilejuind instantanee speciale pentru fotografii pricepuți.

Adresa: Av. de César Augusto, 110

Muzeul Goya

Muzeul Goya
Muzeul Goya / Foto: luchagigantes.com

Muzeul Goya e un loc obligatoriu de vizitat pentru orice iubitor de artă care ajunge în Zaragoza. Francisco Goya (1746-1828) este unul dintre cei mai importanți artiști spanioli de la sfârșitul secolului 18 și începutul secolului 19, considerat unul dintre ultimii Vechi Maeștri și, totodată, unul dintre primii pictori moderniști.

Muzeul Goya din Zaragoza este găzduit de casa lui Jerónimo Cósida, o clădire renascentistă de secol al 16-lea, aflată în apropiere de Pilar, care atrage atenția prin fațada spectaculoasă și magnifica sa curte cu coloane.

Cu cele peste 800 de lucrări expuse, picturi și gravuri magnifice realizate de Francisco Goya, dar și de alți cunoscuți artiști spanioli, picturi religioase renascentiste și baroce, o colecție de artă din secolele 18 și 19, desene dar și lucrări contemporane, muzeul este, în același timp, un important centru în care se desfășoară diverse activități culturale.

Adresa: C. de Espoz y Mina, 23

Biserica Santa Maria Magdalena

Santa Maria Magdalena
Biserica Santa Maria Magdalena / Foto: zaragozago.com

Iglesia de Santa Maria Magdalena a fost ridicată pe locul unei vechi moschee maure. Biserica romanică originală din secolul 12 (care a înlocuit moscheea) a fost renovată în secolul 14 și actualizată în secolul 17 cu detalii baroce.

Cea mai distinctă trăsătură a bisericii Sfânta Maria Magdalena este turnul, caracteristic arhitecturii Mudéjar aragoneze – modelele geometrice ornamentale imită un minaret în stil almohad. Motive de ceramică decorativă smălțuită conferă un plus de eleganță aspectului de arhitectură maură al bisericii.

Interiorul prezintă o absidă mai rar întâlnită, cu arcuri suprapuse și ferestre ascuțite, de asemenea tipice stilului Mudéjar. Altarul principal este împodobit cu sculpturi și imagini din secolul 18, realizate de Jose Ramirez de Arellano.

Biserica este deschisă publicului, fiind disponibile tururi ghidate, dar trebuie să plătești o taxă de intrare pentru a o vizita.

Adresa: Plaza de la Magdalena, Zaragoza

Paseo de la Independencia

Paseo de la Independencia
Paseo de la Independencia / Foto: eszaragoza.eu

Cei care vizitează un oraș își doresc, de regulă, să rezerve câteva ore și pentru a face cumpărături. În Zaragoza, această activitate relaxantă (pentru unii) se poate face pe Paseo de la Independencia, principalul bulevard comercial al orașului, unde vei găsi o varietate de mărci internaționale, precum Zara și Massimo Dutti.

Însă chiar dacă nu ai de gând să cumperi ceva, o plimbare pe acest bulevard merită făcută pentru a admira arhitectura clădirilor care-l definesc. Cu o istorie de peste 200 de ani și cu multe renovări în spate, Paseo de la Independencia începe în Plaza de España și se termină în Plaza de Paraíso, trecând prin Plaza de Aragón. Încă de la apariția lui, cronicarii vremii l-au descris ca fiind „una dintre cele mai pline de viață străzi ale Zaragozei”, generată și de prezența farmaciilor, caselor de modă, croitorilor, magazinelor de dulciuri, cafenelelor, barurilor, buticurilor, magazinelor de bijuterii etc.

Statutul de principală arteră comercială l-au adus în postura de a fi prima stradă iluminată public a orașului și de cea care a avut parte de primul cinematograf (în 1905). Astăzi, dacă vrei să scapi de agitația bulevardului, la doar câțiva metri distanță se află La Plaza de los Sitios, un refugiu liniștit, o piață dreptunghiulară cu zone amenajate și o grădină superbă, care are în centru Monumentul Asediilor din Zaragoza. Oprește-te într-unul dintre barurile sau restaurantele care flanchează piața și comandă ceva de mâncare ca să te încarci de energie.

Cât despre punctele de interes de pe bulevardul Paseo de la Independencia, lista nu ar fi completă fără vizitarea a două biserici interesante și frumoase: Basilica de Santa Engracia (secolul 19), cu o extraordinară fațadă renascentistă, și biserica San Miguel de los Navarros, cu a sa arhitectură mudejar.

Una peste alta, plimbarea pe Paseo de la Independencia înseamnă să simți bătăile inimii unui oraș viu, pășind în locuri care vorbesc despre istoria sa și despre bogata moștenire lăsată de diferitele culturi care au definit orașul de-a lungul timpului.

Acvariul fluvial din Zaragoza

Acvariul din Zaragoza
Acvariul din Zaragoza / Foto: Deposit Photos

Una dintre cele mai bune activități de făcut în Zaragoza atunci când ești în vacanță cu copiii, dar care, în egală măsură, va trezi și interesul adulților, este Acvariul din Zaragoza. Acesta este cel mai mare acvariu fluvial din Europa, iar pe cei 3.400 de metri pătrați ai săi sunt expuse specii de apă dulce din întreaga lume.

Acvariul fluvial este situat pe locul unde s-a desfășurat Expoziția Internațională Zaragoza 2008. În sălile și acvariile sale vei descoperi animale acvatice din cinci importante râuri și fluvii ale planetei: Nil, Mekong, Amazon, Darling Murray (Australia) și Ebro (Spania – care traversează Zaragoza). Scopul acvariului este de a educa, cerceta și disemina prin intermediul unei călătorii rapide printre viețuitoarele acvatice ale planetei. Acvariul oferă multiple activități educaționale concepute în special pentru cei mai mici: vizite dramatizate, ateliere educaționale, trasee pentru elevi și șansa de a petrece o noapte sau de a sărbători ziua de naștere a micuțului, înconjurat de pești. Printre speciile despre care copiii vor învăța în timpul vizitei se numără sturioni, anaconde, piranha, vidre, crocodili și chiar mamifere care trăiesc în afara apei, dar pe malurile râurilor, precum maimuțele titi.

Adresa: Av. de José Atarés


Acestea sunt doar 10 dintre cele mai frumoase obiective turistice din Zaragoza, dar lista poate continua cu multe altele. De pildă, poți vizita Puente de Piedra (Podul de Piatră), care traversează râul Ebro, făcând legătura între orașul vechi și cel modern, Muzeul Băilor Publice Caesaraugusta, (parte a anticului oraș roman de aici. De altfel, vizitatorii interesați de istoria romană antică pot urma „Ruta Caesaraugusta” pentru a descoperi forumul, băile termale și teatrul din orașul roman din secolele I-II (numit după împăratul Augustus) care a înflorit aici), , Muzeul Zaragoza, Muzeul Școlii de Origami, Bazilica Santa Engracia, biserica San Pablo de Zaragoza etc. Zaragoza e un oraș minunat, cu o istorie grandioasă, care trebuie trecut în itinerariul oricărei călătorii iberice.

Pin it!

pinterest zaragoza

Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Țara Bascilor, Spania

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!