parcuri in miniatura
Foto: Deposit Photos
Europa

13 parcuri în miniatură de vizitat în Europa de către copii și adulți

Vrei să descoperi toate atracțiile unei țări fără să parcurgi distanțe prea mari sau să pierzi mult timp? Atunci parcurile în miniatură sunt exact obiectivele turistice pe care le cauți! Să pășești peste case și străzi și să admiri obiective celebre, nu mai înalte decât un copil de grădiniță, par lucruri desprinse din „Alice în Țara Minunilor”, însă află că acestea pot fi făcute pe bune în mai multe țări ale lumii. În fiecare dintre aceste parcuri ai parte de ceva special: sisteme feroviare complexe, copii fidele ale mărilor și oceanelor, ba chiar diverse specii de plante pitice. Aceste muzee în miniatură sunt o atracție amuzantă pentru toate intervalele de vârstă – copiii și adulții deopotrivă pășesc într-un tărâm de poveste, unde joacă rolul unor giganți curioși. Iată 13 parcuri în miniatură de vizitat în Europa: 

1 Minimundus, Austria

Minimundus
Minimundus. Foto: Deposit Photos

În Austria, cel mai interesant parc miniatural poate fi explorat în orașul Klagenfurt. Cei 26.000 de metri pătrați ai lui Minimundus sunt ocupați de 150 de mini-copii ale celor mai cunoscute atracții turistice din lume, realizate la o scară de 1:25. Aproximativ jumătate dintre modelele aflate în acest parc sunt dedicate exclusiv Austriei, pe lângă acestea existând o cale ferată, canale, dar și râuri miniaturale incredibil de frumoase, pe cursul cărora navighează diverse ambarcațiuni, desigur, în miniatură.

2 Miniaturk, Turcia

Miniaturk Istanbul
Miniaturk. Foto: Deposit Photos

Istanbul e un oraș superb, plin de obiective turistice. Dacă nu ai prea mult timp de colindat și vrei să le vezi pe toate, nu rata parcul Miniaturk. În acest muzeu deschis în aer liber sunt prezente peste o sută de machete ale celor mai frumoase clădiri turcești, toate fiind recreate cu mare migală. În vastul parc – a cărui suprafață este de aproximativ 60.000 de metri pătrați – sunt prezentate, de asemenea, și alte obiective turistice, din toate colțurile lumii. Acestea sunt executate la scara de 1:25, la fel ca în Minimundus-ul austriac.

3 Miniatur Wunderland, Germania

Miniatur Wunderland
Miniatur Wunderland. Foto: Deposit Photos

Vizitatorii orașului german Hamburg au oportunitatea de a vizita Miniatur Wunderland, un parc miniatural emblematic, care se poate lăuda cu faptul că este cel mai mare parc de acest fel din lume. Inaugurat în anul 2000, acest muzeu este o copie fidelă a metropolei în care se află, el incluzând și alte „minuni”, precum Alpii, Austria, America, Scandinavia, Elveția, Italia sau aeroportul din Hamburg, planurile vizând extinderea cu secțiuni din America Centrală, Caraibe, Asia, Anglia, Africa și Olanda.

Încă de la deschidere, cea mai populară atracție a lui a rămas traseul feroviar în lungime totală de 15,7 km, pe care circulă trenuri viu colorate. De altfel, expoziția găzduiește 1.300 de trenuri, cu un total de peste 10.000 de vagoane, 100.000 de vehicole, 500.000 de lumini, 130.000 de pomi și 400.000 de figurine umane.

4 Mini Israel, Israel

Mini Israel
Mini Israel. Foto: Deposit Photos

OK, nu e chiar în Europa, dar, nu-i așa?, Israelul e ca și cum ar aparține „bătrânului continent”. Ei bine, orașul Latrun, din Israel, este și el gazda unui muzeu miniatural, numit Mini Israel, unde vizitatorii fac cunoștință cu o versiune liliputană a țării, cu toate obiectivele ei istorice importante incluse. Printre cele mai frumoase machete ale clădirilor din Israel poți vedea palate și temple, muzee și teatre, dar și hoteluri moderne, acestea fiind considerate și ele monumente arhitectonice de prim rang.

5 Catalunya en Miniatura, Spania

Catalunya en miniatura
Catalunya en miniatura. Foto via catalunya.com

Catalonia în miniatură” poate fi admirată în superbul oraș catalan Barcelona. Muzeul a fost deschis în anul 1983 și acoperă o suprafață de 60.000 de metri pătrați, unde se pot vedea cele mai cunoscute atracții din regiune. Aproximativ jumătate din parc este ocupată exclusiv de machetele atracțiilor turistice, restul teritoriului fiind decorat cu aranjamente peisagistice incredibil de frumoase. În total, în Catalunya en Miniatura se pot admira 145 de miniaturi executate la o scară ce variază de la 1:25 la 1:33.

6 Bekonscot, Marea Britanie

Bekonscot
Bekonscot. Foto: Deposit Photos

În orașul britanic Bekonscot există un parc omonim cu miniaturi. Este cel mai vechi parc tematic de acest gen, unul care acoperă o suprafață totală de 6.070 metri pătrați și care este copia fidelă a unui sat cu case și peisaje pitorești specifice. Inaugurarea lui a avut loc cu circa o sută de ani în urmă, adică în anii ‘20 ai secolului trecut, ideea având-o Roland Cullingham, unul dintre rezidenții locali. El a decis să creeze acest sat în miniatură din pasiune și pentru el însuși, fără a avea dorința de a-l populariza. Cu toate astea, în timp, Bekonscot a devenit o atracție interesantă, care atrage ca un magnet turiștii de pretutindeni.

7 Mini-Europe, Belgia

Mini Europe
Mini-Europe, Bruxelles. Foto: Deposit Photos

În Bruxelles, călătorii au ocazia să viziteze un parc miniatural extrem de interesant: Mini-Europe, acesta aflându-se lângă unul dintre cele mai renumite repere ale orașului – monumentul Atomium. În Mini-Europa se pot vedea unele dintre cele mai luxoase și mai scumpe machete din lume, care reprezintă copii fidele ale celor mai importante repere europene, realizate la scara 1:25. Iar unele dintre cele mai interesante miniaturi din acest parc sunt trenurile care circulă pe căi ferate mici, morile de vânt olandeze, cu neobositele lor elice și chiar o simulare a erupției vulcanului Vezuviu.

8 Italia în Miniatură, Italia

italia in miniatura
Italia in Miniatura. Foto via italiainminiatura.com

Aici poți vedea toate siturile istorice și culturale faimoase ale Italiei într-o singură excursie, fără să depui prea mult efort. Parcul Italia in miniatura este situat în imediata vecinătate a orașului Rimini și este unul dintre cele mai mari din lume, suprafața sa fiind de 85 de hectare! În parc există 270 de modele miniaturale ce înfățișează diverse atracții naturale, arhitectonice și istorice ale țării.

9 Franța în miniatură, Franța

franta in miniatura
Miniature France. Foto: Deposit Photos

În imediata apropiere a Parisului, în pitorescul oraș Elancourt se află un parc miniatural uimitor numit France Miniature. Suprafața lui este de 5 hectare, teritoriu pe care „curg” cinci mini-râuri. În această zonă relativ mică, inginerii și creatorii parcului au reușit să amplaseze modele miniaturale pentru circa 160 de obiective turistice ale țării, realizate la o scară de 1:30. Printre acestea – Turnul Eiffel, Palatul Versailles, Stade de France, Mont St. Michel etc.

10 Legoland, Danemarca

Legoland Billund.
Legoland Billund. Foto: Deposit Photos

Legoland sau „Legoland Billund” este unul dintre cele mai renumite parcuri în miniatură din lume, situat chiar lângă fabrica Lego din capitala daneză Copenhaga. Parcul a fost deschis în anul 1968, centrul său fiind reprezentat de o variantă în miniatură a unui oraș Lego – principala atracție pentru mulți dintre turiștii care-i trec pragul. Totuși, există multe alte zone și elemente la fel de interesante, cum ar fi trenurile, bărcile și alte vehicule ce se deplasează pe teritoriul parcului, făcând ca întregul tablou să pară mult mai realist. Conform statisticilor, Legoland este cea mai populară atracție turistică din Copenhaga.

11 Dos Pequenitos, Portugalia

dos pequenitos
Dos Pequenitos. Foto: fbb.pt

Dos Pequenitos este un foarte popular muzeu miniatural, aflat în Santa Clara de Castelo Viegas (Portugalia), în care vizitatorii se familiarizează cu o scurtă istorie a civilizației portugheze, aflând detalii mai puțin cunoscute despre exploratorii portughezi și navele lor. De asemenea, în parc se află versiuni în miniatură ale diverselor construcții și monumente portugheze, precum și pavilioane dedicate coloniilor țării.

12 Madurodam, Olanda

madurodam
Madurodam. Foto: Wikipedia

Parcul Madurodam, aflat în cartierul Scheveningen al orașului Den Hague, reprezintă o „condensată” replică a istoriei civilizației olandeze, prezentând vizitatorilor mori de vânt, canale, piețe plutitoare, clădiri și construcții tradiționale, portul din Rotterdam și multe alte repere de pe întreg teritoriul țării. Parcul a fost inaugurat în anul 1952 și, de atunci, a devenit o importantă atracție turistică din Olanda.

13 Parcul Mini Transilvania, România

parcul mini transilvania
Foto: parculminitransilvania.ro

În localitatea Băile Szejke, lângă Odorheiu Secuiesc, pe o suprafață de 8000 mp, își așteaptă vizitatorii unicul parc tematic multicultural, cu machete în miniatură ale unor obiective și clădiri istorice din România: Parcul Mini Transilvania.

Un loc în care adulții și copiii pot petrece câteva ore de neuitat plimbându-se printre cele peste 80 de miniaturi ale cetăților și localităților istorice, printre acestea numărându-se Biserica Fortificată Biertan, Cetatea Deva, Castelul Bran, Cetatea Făgăraș, Cetatea Odorheiu-Secuiesc ș.a.m.d. Printre activitățile ce se pot desfășura în parc se vor număra cât de curând posibilitatea plimbării cu o mini-mocăniță, precum și cu o căruță trasă de bivoli.

Biletul de intrare în Parcul Mini Transilvania costă 10 lei (adulți), respectiv 5 lei (copii și pensionar). Copiii sub 3 ani intră gratis.

Citește și: Parcurile tematice din Finlanda

Booking.com

About the author

Andreea Zaharia

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!