iordania
Foto: nodostudio
Asia

Top 10 locuri de vizitat în Iordania

Iordania este destinația de vis a oricărui turist, această țară reprezentând startul perfect pentru o vizită în Orientul Mijlociu. Este o țară foarte relaxată, prietenoasă și (momentan) sigură, unde poți vedea unele dintre cele mai fascinante minuni ale lumii, având șansa să experimentezi totodată ospitalitatea excepțională a localnicilor.

Istoria „țipă” la fiecare pas în Iordania, dar, dincolo de ea, poți avea parte și de numeroase alte lucruri care te vor ține ocupat și amuzat în timp ce călătorești: cafenele și restaurante pline de atmosferă, magazine pentru cumpărături la modă, splendoare acvatică la scufundări și snorkeling, uimitoare galerii de artă și o viață de noapte foarte animată. Dacă intenționezi să mergi în vacanță în această țară, iată, pentru inspirație, cele mai bune 10 locuri de vizitat în Iordania, obiective turistice pe care nu ar trebui să le ratezi.

Marea Moartă

marea moarta
Răsărit la Marea Moartă / Foto: vvvita

O vizită în Iordania nu e niciodată completă fără să plutești în apa sărată a Mării Moarte, care se află la 400 de metri sub nivelul… mării, intensa ei culoare acvamarină părând să strălucească în contrast cu munții roșii, izolați, și micile stânci acoperite de sare. Deoarece apa Mării Moarte este bogată în minerale, foarte multe persoane o consideră benefică pentru vindecarea problemelor dermatologice.

Această mare are o salinitate extremă, motiv pentru care nu se prea poate înota în ea, însă te poți relaxa plutind la suprafață, în timp ce mineralele din apă își fac treaba asupra pielii tale.

Amman

amman
Amman / Foto: Canva Photos

Dacă dorești să iei pulsul lumii arabe și să înțelegi istoria și elementele culturale care caracterizează Iordania ca țară, Amman este destinația perfectă, în care trebuie să ajungi într-un periplu iordanian. Principalele străzi ale capitalei traversează minunatul său centru, unde poți vizita numeroase locuri interesante, de la moschee și biserici fascinante la cafenele și buticuri cochete, Teatrul Roman, Templul lui Hercule, populara zona Balad și multe alte repere turistice magnifice.

CITEȘTE ȘI
Fantastica academie budista Larung Gar din Serthar, Tibet

Al-Maghtas

Al-Maghtas
Foto: Simone Crespiatico

Aflată la granița dintre Israel și Iordania, în estul extrem al țării, conglomerarea de situri arheologice și construcții neacoperite, cunoscută sub numele de Al-Maghtas, este, fără îndoială, una dintre cele mai importante vestigii cu esențe biblice care se găsesc pe cursul râului Iordan.

Această locație se află în Patrimoniul UNESCO, devenind încet-încet un popular loc de pelerinaj pentru creștini (vizitele papale au fost numeroase în ultimele decenii), și asta deoarece se presupune că aici a fost botezat inițial Iisus.

În afară de aceste aspecte, locul prezintă mai multe artefacte religioase evreiești și creștine, construcții romane și mănăstiri ortodoxe din epocile otomanilor și mamelucilor.

Jerash

Jerash
Foto: KozuelSHIMOTO

Orașul-ruină Jerash este dovada vie a bogăției istorice „depozitată” în acest sit arheologic aflat chiar la nord de Amman. Din acest motiv, Jerash atrage aproape la fel de mulți vizitatori ca legendarul templu de la Petra.

Amestecul de coloane falnice și forumuri vechi, temple fascinante transformate în biserici bizantine și piețe minunate este considerat a fi format, cândva, cel mai frumos oraș de provincie roman, bine conservat până în zilele noastre.

Poți vizita locul în care negustorii din Med produceau odinioară mărfurile sau îți poți imagina tam-tam-ul creat de caravanele de cămile care soseau aici direct dinspre dunele uriașelor întinderi de nisip.

Wadi Mujib

Wadi Mujib
Foto: George Thalassinos

Întins pe autostrada deșertului pe o distanță de aproximativ 70 de kilometri, până la Marea Moartă, Wadi Mujib este replica Iordaniei la Marele Canion al Americii. Canionul râului, cu lățimea de patru kilometri și înălțimea de 1000 de metri, oferă iubitorilor de natură șansa de a explora peisaje unice și de a vedea o mulțime de animale sălbatice, precum vulturii egipteni, ibexul nubian, hiena dungată și lupul sirian.

Există diverse trasee de drumeție prin defileul Wadi Mujib, nu neapărat foarte facile, dar nici extrem de dificile. Te poți îndrepta și către Biosfera Rezervației Mujib, pentru a te relaxa în pitoreștile ape ale izvoarelor termale, aflate la doar o oră și jumătate distanță de Amman.

CITEȘTE ȘI
Top 10 atractii turistice din China

Umm Qais

Umm Qais
Foto: Wikipedia / Canva Photos

Umm Qais, cunoscut local ca Gadara, este singurul oraș verde dintr-o țară mai degrabă stearpă precum Iordania. Este situat la nord de Amman, având vederi panoramice asupra râului Yarmouk, a lacului Tiberias și ale Înălțimilor Golan. Călătoria de două ore de la Amman merită făcută, indiferent dacă dorești să faci o excursie de o zi de la Irbid sau să stai în Gadara pentru a experimenta amurgul calm și aerul rece și proaspăt de dimineață al orașului. Cât timp ești în Umm Qais, trebuie neapărat să explorezi și ruinele orașului Decapolis din Gadara.

Castelul Ajloun

castelul ajloun
Foto: Canva Photos

Animatul oraș Ajloun, din nordul Iordaniei, este înconjurat de păduri de pini, fiind construit pe locul unei antice așezări comerciale, cândva vizitată de către însuși împăratul roman Adrian. Ajloun e străjuit de impozantul Castel Ajloun, construit acum aproape 1000 de ani pe un deal din apropiere. Deși afectat de numeroase cutremure și atacuri ale mongolilor, Ajloun a rămas surprinzător de bine conservat. Aici este amenajat un mic muzeu, iar priveliștile asupra împrejurimilor sunt spectaculoase.

Madaba

madaba
Foto: Marc_Osborne

Situat în inima Iordaniei, la marginea Autostrăzii Regelui, Madaba este un oraș cu adevărat vechi. Renumit pentru magnifica lui moschee poleită cu aur și minarete înalte, Madaba este un orășel plăcut și ușor de vizitat, care îți permite să explorezi câteva dintre cele mai sfinte locuri existente în Iordania.

Frumoasele opere de artă bizantine plasate în nișe, capelele pline de esență spirituală, uimitoarele mozaicuri antice și vestigiile vechiului oraș roman se adaugă experienței deja suprarealiste despre care am amintit anterior.

Wadi Rum

wadi rum
Foto: FedevPhoto

Mergi în regiunea de sud a Iordaniei și vei fi răsplătit cu unul dintre cele mai spectaculoase peisaje de pe glob: Wadi Rum. Cunoscută și sub denumirea de Valea Lunii, această vale de gresie și stâncă de granit propune o experiență ce ține, parcă, din altă lume: stânci falnice, dune masive, arcade răsucite și caverne. A servit drept decor pentru celebrul film Lawrence al Arabiei, din anul 1962, și a fost inclus ca sit al Patrimoniului MondialUNESCO începând cu anul  2011.

CITEȘTE ȘI
Top 10 locuri in care s-au filmat pelicule celebre (1)

În plus, iubitorii de aventură ar trebui să ajungă la beduinii Zalabia, un grup etnic din zonă, care a transformat Wadi Rum într-un loc de joacă pentru ecoturism. Poți călări pe cămilele sau caii arabi din zonă, să cucerești munții de gresie, să faci drumeții prin canioane și să lași în urma ta nori de nisip în plimbările cu ATV-ul. Cere ghidului să te ducă și la Canionul Khazali, unde poți admira petroglifele ce datează încă din secolul al VIII-lea î.Hr.

Ia în considerare petrecerea nopții într-unul dintre luxoasele locuri de glamping din Wadi Rum, de unde vei avea ocazia să observi cu acuratețe stelele. O vizită la Wadi Rum este unul dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face în viața ta de călător.

Petra

petra
Foto: Cesary Wojtkowski

Petra este o atracție superbă care, cu siguranță, te va uimi de la prima vedere. Este un oraș antic, excelent conservat, iar recomandarea este să îți rezervi cel puțin două zile pentru a explora fiecare colț al acestui celebru sit. Printre altele, admiră ciudatele blocuri Djinn, explorează numeroasele case și morminte, urcă scara abruptă din vârful căreia te vei bucura de o vedere panoramică de excepție, adâncește-te în cunoașterea interesantei istorii locale. Ca fapt divers, Petra a apărut în multe filme, seriale TV și videoclipuri muzicale poate cele mai cunoscute fiind Indiana Jones și Ultima Cruciadă și The Mummy Returns.

Pin it!

pinterest iordania

Citește și: Minunile lumii: Petra din Arabah

Booking.com

About the author

Andreea Zaharia

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!