Europa

Top 10 cele mai frumoase sate din Anglia

Exceptând Londra, marile orașe ale Angliei nu sunt neapărat niște „,magneți” care să atragă turiști cu nemiluita. Dar lucrurile se schimbă atunci când vine vorba despre Anglia rurală. Pentru că multe sate britanice par înghețate în perioade medievale, oferind vizitatorilor imagini de vis. O vacanță cu mașina prin Anglia nu e deloc o idee rea, mai ales că posibilitățile de cazare sunt numeroase, restaurante există la tot pasul (unele chiar cu stele Michelin), iar farmecul locurilor combină istoria și cultura într-un „buchet” de relaxare specială. Cu condiția să nu plouă. Mai jos am trecut în revistă 10 dintre cele mai frumoase sate din Anglia, pentru cei care-și doresc o experiență inedită:

Castle Combe, Wiltshire

Castle Combe
Castle Combe / Foto:

Numit adesea „cel mai frumos sat din Anglia”, Castle Combe e un adevărat balsam pentru sufletul oricărui călător. O simplă plimbare de la Market Cross către By Brook e suficientă pentru a te convinge de acest lucru. Străduțele satului sunt împânzite de case tipice pentru zona Cotswold, din sud-vestul Angliei, vechi de peste 100 de ani, acolo unde au locuit artizanii care pe vremuri transformaseră satul într-un pol al industriei lânii.

Castle Combe a fost, de-a lungul vremii, platou de filmare pentru scene din filmele Doctor Doolittle, Stardust și The Wolf Man. Animalele sălbatice iubesc acest sat la fel de mult ca turiștii, în apropiere fiind amenajată o zonă de protejare a lor, aceasta fiind, de asemenea, protejată prin lege, la fel ca și clădirile din localitate, de altfel.

Bilbury, Gloucestershire

Bilbury
Bilbury / Foto: jenifoto

O altă localitate care a fost descrisă de scriitorul-artist de secol 19 William Morris, drept „cel mai frumos sat din Anglia”. În Bilbury, ulițele înguste duc către râul Coln și podul lui șarmant. Vorbim despre un sat clasic, așezat în locația perfectă. Imaginea cea mai populară când vine vorba de Bilbury e cea a șirului de case de țesătoare, Alrington Row, construite în secolul 17, păstrăvăria și biserica St. Mary. Ruinele unui fort construit cândva pe dealul din apropiere își aduc și ele contribuția la farmecul locului, în vreme ce râul plin de păstrăvi împarte satul în două jumătăți.

Worsley, Greater Manchester

Worsley
Worsley / Foto: Parrot of Doom (Wikipedia)

Worsley are tot ce-i trebuie pentru a fi un loc pitoresc: case de cherestea, o pajiște cu o fântână Victoriană și narcise care înfloresc primăvara, poduri de piatră de tip arcadă. Dar adevărata vedetă a locului este liniștitul canal Bridgewater, care a revoluționat transportul de cărbune de la minele din Manchester și a dat brânci revoluției industriale, în secolul 18. Coloratele ambarcațiuni ce plutesc pe apă participă la definirea unui peisaj relaxant. Urmează Worsley Heritage Trail pentru a învăța câte ceva despre semnificația istorică a locului și explorează pădurile din apropiere, pentru a completa idilica experiență.

Beer, Devon

Beer Devon
Beer, Devon / Foto: Ianwool

Aflat chiar pe Coasta Jurasică, în zona Dorset, beneficiară a unui cadrul natural extrem de frumos, Beer e unul dintre cele mai frumoase sate din Anglia. În ciuda numelui, care te-ar putea trimite, greșit, către altceva, Beer e cunoscut pentru aerul și specificul său pescăresc, stâncile albe și plaja cu pietriș, lucruri care, desigur, nu te împiedică să bei și o bere când ajungi în vizită. Localitatea e doldora de căsuțe simpatice și reprezintă punctul de plecare pe South West Coast Path, un traseu pedestru care oferă priveliști încântătoare ale stâncilor și Canalului Englez și care te poate purta către alte sate drăguțe – Branscombe (în vest) sau Seaton (în est – acesta fiind mai degrabă un orășel). Beer e o destinație populară și pentru iubitorii de plajă, prin urmare vara e foarte posibil să fie cam aglomerat.

Milton Abbas, Dorset

Milton Abbas
Milton Abbas / Foto: masurgery.co.uk

Dorset e cunoscută pentru frumoasa zonă de coastă, care face parte din Patrimoniul UNESCO, și care se numește Jurassic Coast. Cei care o vizitează nu vor fi dezamăgiți, însă, nici dacă se depărtează de apă, intrând în ceea ce se numește The Dorset Area of Outstanding Natural Beauty, practic un parc natural care ocupă jumătate de comitat și unde peisajele sunt excepționale. Unul dintre acestea include valea în care se află satul Milton Abbas.

Fondat în a doua jumătate a secolului 18, de-a lungul unui singure străzi, satul parcă face parte dintr-un tablou inspirat, cu case cu acoperișuri de paie, fiecare dintre ele având în față un frumos gazon, unele chiar cu tufe de trandafiri cățărători, pentru un plus de impact. Biserica Milton Abbey, edificiu religios de secolele 14-15, cu minunatele ei vitralii și școala sunt cireșele de pe tortul acestui loc de unde ai mai multe posibilități de drumeție, pentru a explora împrejurimile.

Stanton, Gloucestershire

Stanton
Stanton / Foto: ChrisAt

Aproape în întregime „cioplit” în stâncile de calcar gălbui ca mierea de pe Coasta Jurasică, somnorosul sătuc Stanton din Cotswold a reușit să-și păstreze intactă personalitatea de-a lungul vremurilor. La Mount, un pub fondat în secolul 17, vei avea ocazia să deguști preparate tradiționale englezești, pe care să le asortezi cu beri produse local, în timp ce admiri fantasticele peisaje către Valea Evesham.

Polperro, Cornwall

Polperro
Polperro / Foto: Canva Photos

Polperro e un sătuc foarte „fotogenic”, fiind căutat de către amatorii de cadre frumoase, care-i „vânează” în special casele de pescari ce se întind pe dealurile abrupte la marginea unui port micuț, perfect pentru a fi pus pe o carte poștală de pe vremuri. Magazinașe interesante și restaurante cu meniuri cu fructe de mare care se înghesuie de-a lungul străzilor pietonale înguste, dar și acces către plaje frumoase sau poteci către locuri cu peisaje mirifice – cam asta e ceea ce găsești în Polperro.

Shaftesbury, Dorset

Shaftesbury
Shaftesbury / Foto: fietzphotos (Pixabay)

Deși din punct de vedere urbanistic, Shaftesbury e un orășel, nu un sat, el a rămas definitiv ancorat în memoria colectivă drept o zonă rurală, grație unei celebre reclame la un brand de pâine (Hovis), filmată în acest loc în 1974 și difuzată ani de zile în Marea Britanie. Pentru britanici e greu să uite imaginile cu băiatul care își împingea bicicleta pe dealul pietruit Gold Hill, cu casele lui cu acoperișuri de paie și priveliștile superbe. În inimile lor a rămas pentru totdeauna faptul că acest orășel saxon este unul extrem de frumos.

Și chiar aceasta este realitatea, oriunde te-ai afla: pe vârful dealului Gold Hill sau în Park Walk. În Shaftesbury ai senzația că te-ai teleportat într-un roman de Thomas Hardy. Neschimbat de secole, Shaftesbury este și un excelent punct de plecare pentru a explora Coasta Jurasică, Bath și Salisbury, dar, în același timp, e o foarte bună alegere pentru o escapadă liniștită. Asta dacă-ți plac magazinele de ceaiuri, pub-urile și o oarecare doză de nostalgie.

Whitby, North Yorkshire

Whitby
Whitby / Foto: driscoll

Ideal plasat de-a lungul coastei North Yorkshire, Whitby e una dintre stațiunile de la mare  favorite ale britanicilor – un amestec intrigant de șarm litoral și cultură gothică. Printre cele mai cunoscute atracții de aici se numără ruinele abației Whitby, care, se spune, a fost sursa de inspirație pentru Bram Stoker, atunci când a scris romanul Dracula. Dar satul de pescari medieval are și câteva plaje frumoase, magazine încântătoare, străduțe pietruite și, probabil, cele mai bune meniuri de fish and chips din Yorkshire.

Cartmel, Lake District

Cartmel
Cartmel / Foto: Khrizmo

Liniștitul sat Cartmel își are originile în hăurile istoriei, trăindu-și perioada de glorie în secolul 12. Dar turiștii care ajung aici preferă să se îndrepte direct către magazinul satului, care a devenit o destinație în sine pentru budinca de caramel lipicios. De altfel, Cartmel a devenit o destinație pentru gurmanzi, la acest fapt aducându-și aportul brânza de oaie, dar și excelenta cafea care se prepară aici.

Citește și: Cele mai frumoase sate din Italia

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

fashiondays.ro

carturesti.ro

Urmărește-ne pe Facebook!