giethoorn
Foto: PublicDomainPictures
Europa

Giethoorn, satul olandez fără străzi

Dacă ajungi în Olanda, țară mică și „răscolibilă”, fă în așa fel încât să treci în itinerar și localitatea Giethoorn (se pronunță „hi-torn”, în caz că întrebi vreun olandez despre ea). Se află în Parcul Național Weerribben-Wieden și este un loc idilic, în care numeroase gospodării sunt construite pe câteva insulițe conectate prin intermediul a 170 de poduri de lemn.

În Giethoorn, tradiționalul sat din Overijssel, ai ocazia să vezi cât de mult iubesc olandezii apa și cum își duc traiul cotidian alături de apă, beneficiind de avantajele acesteia. E o zonă plină de lacuri, stuf și păduri, în care casele au acoperișuri de paie și oamenii merg pe jos, cu bicicleta sau cu barca.

Giethoorn, un sat izvorât din turbă

giethoorn olanda
Foto: Martien Janssen

Giethoorn a fost fondată ca așezare a exploatatorilor de turbă. Șanțurile formate în turbă au creat eleștee și lacuri, iar oamenii și-au construit case pe insulele formate între ele. Ca atare, accesul la aceste locuințe se făcea doar pe poduri sau prin utilizarea bărcilor tradiționale din Giethoorn, niște lotci înguste, manevrate cu o padelă lungă de un vâslaș.

giethoorn
Foto: Canva Photos

Din fericire pentru farmecul locului, puține lucruri s-au schimbat în Giethoorn. Podurile înalte, din lemn, sunt la locurile lor, iar lotcile încă pot fi văzute traversând canalele dintre insule, laolaltă cu bărcile cu motor sau cu cele folosite pentru tururile cu turiști. Un asemenea tur durează o oră sau două și te transportă înapoi în timp, în secolele 18-19, printre casele construite în acea perioadă, pe sub podurile șarmante, cu ocazia asta urmând a învăța despre istoria Olandei, un ținut al apelor.

După plimbarea pe canalele din Giethoorn, probabil ți se va face foame. Reține că satul are o excelentă reputație gastronomică, aici fiind deschise pe malul apei câteva restaurante cu preparate delicioase. Între acestea, De Lindenhof are două stele Michelin, dar nici ’t Achterhuus și Hollands Venetië nu sunt deloc de ocolit.

Ce să vizitezi în apropiere de Giethoorn

Blokzijl
Istoricul oraș Blokzijl / Foto: venemama

Iar dacă dorești să vizitezi și altceva, nu departe de Giethoorn vei descoperi orașele Vollenhove și Blokzijl, unde poți admira clădiri istorice, biserici și castele vechi, dar și restaurante exclusiviste, precum Kaatje bij de Sluis (în Blokzijl). Pentru iubitorii de natură, recomandarea supremă este Parcul Național De Weerribben-Wieden. Pe o suprafață mai mare, ia în calcul vizitarea orașelor hanseatice Zwolle și Kampen sau, dacă ești cu copiii, du-i neapărat în parcul de distracții Slagharen.

Citește și: Cinci orașe din Olanda pe care e obligatoriu să le vizitezi

Tags
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!