filipine coron island
Foto: Canva Photos
Asia

Top 10 locuri de vizitat în Filipine

Show-ul Asia Express ne-a deschis dorința de a vizita o țară în care nu se ajunge foarte lesne, dar care ar putea fi curând noua destinație de senzație pentru călătorii români: Filipine. Pe parcursul întrecerii dintre concurenții show-ului, telespectatorii au văzut locuri fantastice și, mai presus de ele, au descoperit un popor minunat, cald, ospitalier și excelent cunoscător al limbii engleze (motivul fiind acela că școala primară în Filipine se face în limba engleză).

Pentru cine nu a fost încă în Filipine, dar își dorește să ajungă, am selectat 10 dintre cele mai frumoase locuri ale acestui arhipelag din sud-estul Asiei, scăldat de apele Oceanului Pacific și având o populație de 105 milioane locuitori.

Dar, mai întâi, să facem cunoștință cu Filipine:

Filipine – al doilea cel mai mare arhipelag din lume

Întreaga țară e alcătuită din insule. Filipine constă din 7641 insule, dintre care doar 2000 sunt locuite, iar aproximativ 5000 nici măcar nu au nume. Filipine este al doilea arhipelag ca mărime din lume (după Indonezia, care are 17.508 insule)

guyam
Insula filipineză Guyam / Foto: Canva Photos

În Filipine se vorbesc circa 175 de limbi, 171 dintre acestea fiind considerate „limbi vii”. Limbile oficiale sunt filipino (care se bazează pe dialectul tagalog) și engleza. Alte două dialecte foarte populare în unele regiuni sunt cebuano și ilocano. În același timp, așa cum spuneam (și cum s-a putut vedea și în Asia Express) localnicii interacționează foarte bine cu turiștii în limba engleză, Filipine fiind a cincea cea mai mare națiune vorbitoare de limbă engleză, după SUA, India, Pakistan și Marea Britanie.

Filipine este singura țară asiatică în care predomină religia catolică (80% din populație este romano-catolică), iar acest lucru se întâmplă datorită anilor de colonizare spaniolă.

Manila, capitala Filipinelor, ocupă primul loc în topul orașelor cu cea mai mare densitate a populației (și cu cel mai aglomerat trafic). Manila se întinde pe doar 43 km pătrați, dar are o populație de 1,78 milioane locuitori, ceea ce duce la o densitate de 42.857 locuitori / km pătrați. Metro Manila, adică regiunea metropolitană care include suburbiile capitalei, numără aproape 13 milioane de locuitori.

Multe de spus, dar hai să trecem, pe scurt, în revistă, ce să faci și ce să vezi în Filipine:

10 Locuri de vizitat în Filipine – Sagada

sagada coffins
Sicriele atârnate din Sagada / Foto: Canva Photos

O experiență cu adevărat unică pe care o poți trăi în Filipine este oferită de nordica regiune tribală Sagada. Ascunse în îndepărtatul și masivul lanț muntos Cordillera, aceste triburi întâmpină cu plăcere orice vizitator. Regiunea este un paradis pentru orice iubitor de natură, munții abrupți, cu traseele lor nu întotdeauna ușor de parcurs reprezintă o provocare și o sursă de adrenalină.

Un loc extrem de interesant în Sagada îl reprezintă sicriele atârnate, ascunse în sălbăticia munților. Pentru a ajunge la ele, cel mai bun lucru este să angajezi un ghid local, deoarece zona în care se află nu este una turistică, ci mai degrabă una autentic tribală, pe care trebuie s-o explorezi pe cont propriu. Drumețiile sunt foarte populare în Sagada, în special pe Muntele Ampaco, cel mai înalt de aici, sau în valea Echo.

9 Locuri de vizitat în FilipineBaguio

Casele colorate din Baguio / Foto: Scopio

Baguio (aflat pe insula Luzon) e cunoscut drept „Capitala de vară a Filipinelor”, având un climat răcoros, care-l recomandă pentru escapade din aglomerata capitală Manila. O altă poreclă a localității este „orașul pinilor”, deoarece se află în mijlocul unor păduri de pini tropicali. Baguio servește drept hub turistic pentru munții Cordillera, fiind un bun punct de plecare spre Muntele Pulag, Sagada și Banaue.

Baguio este, cumva, o destinație unică în Filipine pentru că e un oraș înconjurat de copaci, și nu de ape. Parcuri precum Mines View și Burnham, îți oferă privilegiul de a te bucura de flora și fauna caracteristice acestei regiuni. Nu rata Session Road, adică strada principală care traversează Baguio, și pe care poți savura o porție de… viață locală filipineză.

8 Locuri de vizitat în FilipineVigan

vigan
Orașul colonial spaniol Vigan / Foto: Alexey Kornylyev

Istoricul oraș Vigan, din nordul Filipinelor, e unul dintre cele mai șarmante locuri ce pot fi vizitate în regiunea Luzon. Cultura locului e un amestec de influențe spaniole și chineze, aduse de către cei care s-au stabilit aici de-a lungul vremii. Fă o plimbare pe străzile orașului cu o kalesa trasă de cai și admiră arhitectura colonială de origine spaniolă, din secolul 18.

Piaza Salcedo din Vigan / Foto: Canva Photos

Vigan e un oraș versatil. Cele mai bune priveliști asupra zonei le ai din turnul Bantay, unul dintre principalele repere ale localității. Cartierul istoric Calle Crisologo are o zonă pietonală, unde dai peste meșteșugari locali (și produsele lor) și în care poți admira arhitectura de altădată. O vizită la catedrala metropolitană St. Paul este ocazia perfectă pentru a cunoaște mai bine cultura locului.

7 Locuri de vizitat în FilipineBohol

bohol
Plaja Panglao, din Bohol / Foto: Canva Photos

Bohol este principala insulă a provinciei cu același nume, care include alte 75 de insule mai mici. Se află la sud-est de insula Cebu și la sud-vest de Leyte, are o formă ovală și este a zecea insulă ca mărime, din arhipelagul filipinez. Totodată, Bohol e de o frumusețe tropicală rară. Coasta ei e împânzită de plaje cu nisip alb și golfulețe cu apă turcoaz.

chocolate hills
Chocolate Hills / Foto: Canva Photos

Bohol e renumită și printre scufundătorii din întreaga lume, adâncurile din jurul ei adăpostind fascinante specii marine. Privitul delfinilor și a balenelor este o altă activitate de bază în Bohol, iar cea mai bună perioadă pentru vizite este din martie în iunie. De asemenea, în Bohol se află un alt loc spectaculos: Chocolate Hills, 1260 de dealuri cu forme țuguiate, împrăștiate pe o suprafață de peste 50 km pătrați, dar și o sumedenie de biserici vechi din piatră, plus cea mai mică specie de primate din lume: tarsierii.

6 Locuri de vizitat în FilipineVulcanul Mayon

vulcanul mayon
Vulcanul Mayon / Foto: Canva Photos

Vulcanul Mayon impresionează călătorii nu doar cu a sa înălțime de 2400 m ci și cu forma perfect conică. În zona vulcanului, care se află în regiunea Bicol de pe insula Luzon, poți desfășura o mulțime de activități, de la camping la cățărări pe stânci, drumeții, privitul păsărilor și fotografie.

vulcanul mayon
Ruinele bisericii Cagsaua, din apropierea vulcanului Mayol

Vulcanul e un loc foarte popular, în ciuda faptului că este un vulcan activ, care a erupt de 49 de ori în ultimii 400 de ani și a cărui ultimă erupție a avut loc în 2018 (prima erupție documentată a fost în 1616 iar cea mai distructivă în 1814, când a „bombardat” localitățile din jur cu roci vulcanice). Unul dintre cele mai bune locuri din care-l poți admira este cel de lângă ruinele Cagsawa, unde se pot vedea rămășițele bisericii baroce și ale clopotniței, distruse de erupția din 1814.

5 Locuri de vizitat în FilipineInsula Coron

insula coron
Laguna Coron / Foto: Canva Photos

Insula Coron este una dintre cele mai cunoscute destinații de diving din lume, un fabulos paradis tropical, cu ape albastre și verzi de o frumusețe incredibilă. Insula muntoasă face parte din regiunea Palawan, cea situată în cea mai de vest parte a Filipinelor. Unul dintre motivele pentru care scufundătorii adoră insula Coron este faptul că în jurul ei se află numeroase epave, extrem de bine conservate, scufundate la adâncimi ce variază de la 3 la 42 de metri.

Unele dintre acestea necesită mai mult decât o scufundare pentru a fi explorate, datorită faptului că sunt de dimensiuni considerabile, așa că-ți poți petrece fără probleme o săptămână pe insulă, dacă ești pasionat de diving. Cei care nu doresc să facă scufundări se pot îndrepta către lacul Barracuda, un fost vulcan unde vor descoperi multe formațiuni stâncoase ciudate și specii unice de pești.

4 Locuri de vizitat în FilipineManila

manila
Districtul Makati din zona metropolitană Manila / Foto: Canva Photos

Manila, capitala Filipinelor (în limba tagalog i se spune Lungsod ng Maynila iar numele inițial a fost Maynilad – cuvânt derivat de la numele plantei nilad, capabilă să se adapteze la condiții de mediu dificile) se află pe insula Luzon și e un oraș aglomerat, foarte dens și cu multe locuri interesante pentru orice vizitator. Capitala se întinde pe latura de est a Golfului Manila, la gura de vărsare a râului Pasig și a fost fondată de către navigatorul spaniol Miguel Lopez „El Adelantado”, pe 10 iunie 1571.

În Manila te poți urca într-un colorat jeepney (un soi de tuk tuk local, dar mai mare), principala formă de transport a orașului, pentru a face un tur pe bulevardele ce mustesc de oameni. Oprește-te în Rizal Park, principalul și cel mai mare parc din Manila, apoi la istorica biserică San Agustin, ridicată în secolul 16. Cumpără fructe exotice și suveniruri făcute manual din piața Quiapo, acolo unde vinerea se adună mii de oameni pentru slujba de la biserica din apropiere.

Alte locuri de vizitat în Manila sunt Intramuros – cea mai veche zonă a capitalei, unde vezi cum arăta orașul acum mai bine de o sută de ani – , Chinatown, cu tot ce știm că ține de comunitatea chinezească a unei urbe asiatice, fortul Santiago (construit în 1571 ca bază militară a guvernului spaniol), Catedrala Manila (1571, aflată la a opta restaurare, după o istorie încărcată), piața de pește Pasay și multe altele.

3 Locuri de vizitat în FilipineBanaue

banaue
Satul Batad din Banaue / Foto: Canva Photos

Terasele de orez din Banaue reprezintă unul dintre locurile cu cel mai mare impact vizual din Filipine – o adevărată minune agricolă, scăldată într-o incredibilă culoare verde, care se dezvăluie în maxima ei splendoare la răsăritul soarelui, atunci când norii și ceața se ridică de pe munți pentru a face loc unei priveliști de vis (cele mai bune perioade: aprilie-mai și octombrie-noiembrie).

banaue
Apus în Banaue / Foto: thanhhoa tran

Terasele de orez Batad și Bangaan sunt incluse în Patrimoniul UNESCO, fiind „sculptate” în munte cu circa 2000 de ani în urmă de către triburile Ifugao. Pentru a înțelege mai bine cum stă treaba cu ele, fă o plimbare prin satele Banaue și Hiwang, unde te vei întâlni cu localnicii Ifugao, proprietari ai fermelor de orez din apropiere. Aceștia își construiesc case tradiționale (bale) ce constau dintr-o cameră ridicată pe patru stâlpi de lemn, la 3 metri deasupra solului. O scară detașabilă (tete) permite accesul în interior locuințelor care au existențe temporare, putând fi mutate de colo-colo.

2 Locuri de vizitat în FilipineInsula Cebu

cebu lambug
Plaja Lambug, din Cebu / Foto: vuk8691

Lungă și îngustă (192 km / 32 km), insula Cebu, aflată în centrul regiunii Visayas, este considerată Mecca iubitorilor de diving din întreaga lume, care vin aici să descopere în adâncuri rechinii-balenă, recifuri de corali și țestoase marine.

Un alt punct de atracție al insulei îl reprezintă peșterile marine. Parcul Național Sudlon, aflat la circa o oră distanță de Cebu City, este obligatoriu de explorat, iar Cebu e renumită și pentru extraordinarele sale cascade, Kasawan fiind cea mai spectaculoasă dintre ele. În Cebu, amatorii de adrenalină pot desfășura o mulțime de activități în aer liber, de la cățărări pe stânci la canyoning și waterfall jumping.

cebu
Cascade în Cebu / Foto: Canva Photos

Nu în cele din urmă, capitala Cebu City trebuie explorată la rândul ei, nu doar pentru că are atracții interesante pentru iubitorii de istorie (catedrale și muzee) ci și pentru gastronomia ei exotică. E musai să încerci câteva preparate tradiționale, între care bakasi (țipari de apă sărată), tuslob buwa (creier de porc) și mai ales lechon (porc rotisat), despre care Anthony Burdain declara că este cea mai bună friptură de porc pe care a mâncat-o vreodată.

1 Locuri de vizitat în FilipineBoracay

boracay
Definiția insulei Boracay / Foto: Canva Photos

Dacă vorbim de vacanțe exotice în Filipine, atunci primul cuvânt care ne vine în minte este Boracay. Insula Boracay e considerată capitala litorală a Filipinelor, iar cele 12 plaje ale sale sunt suficiente pentru a compune oricând o lume paradisiacă pe care s-o visezi la orice oră. Câtă vreme reușești să înlături cumva aglomerația turistică.

Boracay este, așadar, o insulă micuță, aflată în vestul regiunii Visayas, perfectă pentru iubitorii de soare și plajă, care nu vor altceva decât să se relaxeze pe un nisip alb, având în față o întindere de apă turcoaz. White Beach, de pildă, e alegerea ideală pentru așa ceva, și una dintre cele mai bune plaje din Filipine.

boracay
Boracay, vedere aeriană / Foto: Canva Photos

Pe Puka Shell Beach mergi dacă vrei să colecționezi scoici, Cagban Beach e o loc mai liniștit, aflat în apropierea unor peșteri marine despre care legendele spun că ar ascunde comori, de pe micuța Diniwid Beach ai cele mai bune priveliști asupra insulei (are o platformă stâncoasă, aflată la înălțime). Iar dacă te-ai plictisit, totuși, de atâta plajă, poți urca pe Muntele Luho, de unde chiar ai panorame care-ți taie respirația. Cât despre cazare, în Boracay se află numeroase hoteluri și resorturi, pentru toate buzunarele.

Citește și: Cum să petreci 24 de ore în Manila, Filipine

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Booking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!