mânăstirea brebu
101 locuri din Romania Romania

101 locuri de văzut în România: 99 Mânăstirea Brebu

Aflată în apropierea Văii Doftanei, în localitatea Brebu, din județul Prahova, Mânăstirea Brebu se poate lăuda cu faptul că este una dintre cele mai vechi mânăstiri ale zonei, dar mai ales cu acela că e una dintre cele mai importante ctitorii ale voievodului Matei Basarab.

Mânăstirea Brebu a fost ridicată de Matei Basarab la o dată necunoscută, înainte de 27 noiembrie 1640, zi amintită de către acesta într-unul dintre actele sale domnești, și terminată de Constantin Brâncoveanu. Un alt act, emis în anul 1641 de către patriarhul ecumenic din Constantinopol, amintește de această frumoasă mânăstire de secol 17, care ar trebui transformată în obiectiv turistic de către toți cei care vin să viziteze superba valea a râului Doftana.

mânăstirea brebu

Mânăstirea Brebu, o istorie zbuciumată

Mânăstirea are o istorie destul de zbuciumată în spate. Având hramul sfinților Arhanghelii Mihail și Gavril, construcția a avut statut de mânăstire până în anul 1863, când domnitorul Al. Ioan Cuza a înfăptuit secularizarea averilor mânăstirești. A fost apoi transformată în biserică de mir, dar chiliile călugărilor s-au năruit, iar locul a intrat în administrarea Eforiei Spitalelor Civile (care a luat și pământurile călugărilor), devenind sanatoriu, apoi, ceva mai târziu, azil de bătrâni.

mânăstirea brebu

O restaurare înfăptuită între 1957 și 1960 a readus-o la forma de mânăstire – s-au refăcut turlele de piatră și biserica a fost închisă pentru slujbe, transformându-se în muzeu de istorie și artă medievală. În 1961 a izbucnit un puternic incendiu, care a necesitat o altă lucrare de restaurare, din 1963 mânăstirea căpătând forma inițială, din secolul 17. Abia în 2012, însă, mânăstirea a fost ridicată din nou la rangul ei, conform învățăturilor Sfinților Părinți.

mânăstirea brebu

Din punct de vedere arhitectonic, complexul e conceput ca mânăstire și curte domnească, fiind compus din biserica ce se aseamănă cu cea de la Mânăstirea Dealu (construită din ziduri groase, de cărămidă și piatră), din Palatul Domnesc, specific secolului 17 (care adăpostește în prezent un muzeu medieval), turnul de acces (de dimensiuni mari, extrem de bine conservat, cu o înălțime de circa 20 metri) și zidul de incintă, cu înălțimea de 6 metri.

Mânăstirea Brebu se află în localitatea Brebu, din jud. Prahova, la 117 km de București. Muzeul Casa Domnească se poate vizita zilnic, între 9-17, mai puțin lunea, când e închis.

Citește și 101 locuri de vizitat în România: Cetatea Deva

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!