Uplistsikhe
Europa Lumea lui Eddie

Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (4): Uplistsikhe, orașul din peșteri

Am lăsat în urmă Gori și Muzeul lui Stalin, cu sentimentul ambiguu că în Gori anului 1878 ceva s-a aliniat prost în momentul în care s-a născut unul dintre cele mai odioase personaje ale istoriei și ne-am îndreptat spre Uplistsikhe, loc aflat la doar 15 kilometri distanță.

Uplistsikhe (care s-ar traduce prin Cetatea Domnului) e un oraș săpat în stâncă, în prezent abandonat, dar care a jucat un rol important în istoria Georgiei. E un areal de 40.000 mp, cu un look de Capadoccia fără „burlane”. Anticul oraș a fost construit pe malul râului Mtkvari între secolele 6 î.Hr. și 11 d.Hr., fiind unul dintre cele mai importante centre politice, religioase și culturale ale perioadei pre-creștine din Kartli, predecesorul statului georgian modern. Localitatea – renumită pentru templele închinate zeiței soarelui – a înflorit continuu până în momentul în care a fost distrusă definitiv de raidurile mongolilor, în secolul 13.

Reședința regilor

Interesant este că atunci când creștinismul a pătruns în Georgia, în secolul 4, deși orașul și-a pierdut din putere, în favoarea orașelor Mtskheta și Tbilisi, viața a continuat să se desfășoare aici, apărând inclusiv structuri creștine. După ce a fost cucerită de musulmani, în secolele 8-9, Uplistsikhe a redevenit principalul oraș al Georgiei, ajungând reședința regilor Kartli, mărindu-și populația la 20.000 de locuitori și prezentându-se drept un important centru comercial aflat în drumul caravanelor.

Ce a rămas din Uplistsikhe? Începând cu 1957, arheologii au scos la lumină cam tot ceea ce se putea. Intrarea în sit se face prin poarta principală, după care începi să urci pe stâncile de lângă cafenea, lăsând în dreapta zidurile de apărare ale cetății. Prima zonă notabilă pe care o întâlnești este o peșteră a cărei intrare scrutează de la înălțime râul Mtkvari, un fost teatru și un templu care datează din secolele 1-2 d. Hr. „Strada” principală a orașului continuă să urce pe lângă mai multe structuri cavernoase. Una dintre acestea este Mavliani, un imens templu pre-creștin. Mai sus, o altă zonă largă e cunoscută drept Tamaris Darbazi (Sala Reginei Tamar), marcată de un bolovan ce dăinuiește în spatele a două coloane săpate în stâncă. În imediata apropiere, o altă peșteră a fost folosită, probabil, drept templu al soarelui pentru sacrificii de animale – mai târziu ea a fost convertită în bazilică creștină. Alte „încăperi” din stânci serveau drept temniță, brutărie, farmacie… există chiar și un amfiteatru. Acestea sunt interconectate printr-un complicat sistem de tunele.

Dar clădirea care-ți atrage încă de la poale privirile și spre care te îndrepți inevitabil, ca punct final al urcușului, este biserica aflată pe culme, construită în secolul 10 și inițial dezvoltată în cel mai important templu păgân din Uplistsikhe. Ajungi la ea după un urcuș lejer, pe parcursul căruia oricum te oprești să admiri structurile vechiului oraș sau peisajul ce se întinde spre râul Mtkvari.

Am coborât apoi urmând un alt drum, printr-un tunel lung și spectaculos, care duce spre râu, o „ieșire de urgență” pentru vechii locuitori, folosită și pentru a căra butoaiele cu apă în oraș. O plimbare lejeră către intrarea în sit și un salut pentru storcătorii de rodii pe care-i găsești aproape oriunde în Georgia, gata să-ți servească un fresh roșu și revigorant. Uplistsikhe e unul dintre cele mai frumoase locuri din Georgia, și chiar dacă complexul de peșteri de aici nu e un unicat, el geme de istorie și o imaginație bogată poate reconstrui deîndată vechiul oraș, populându-l cu oameni și animându-i viața cotidiană.

Deplasarea în Georgia a fost realizată cu sprijinul Level Tour.

Citește Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (1): Tbilisi, capitala magiei eclectice

Citește Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (2): Mâncarea georgiană

Citește Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (3): Muzeul lui Stalin din Gori

Citește Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (5): Vechea capitală Mtskheta, Catedrala Svetitskhoveli, Mânăstirea Jvari și castelul Ananuri

Citește Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (6): Gudauri, perla iernilor georgiene

Citește Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (7): Kakheti, regiunea viticolă a Georgiei. Excelentele vinuri georgiene.

Citește Georgia – călătorie în țara vinului și-a prieteniei (8): Telavi, mânăstirea Alaverdi, cetatea Gremi, casa lui Chavchavadze și ceața din Sighnaghi, orașul iubirii

 

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!