Europa

Top 10 lucruri de facut in Provence

[highlights color=”purple”]7. Fa cumparaturi in pietele din Isle sur la Sorgue[/highlights]

Linistea din Isle sur la Sorgue
Linistea din Isle sur la Sorgue

Numita adesea capitala franceza a antichitatii, Isle sur la Sorgue se afla intr-o zona cu canale serpuite si gazduieste cea mai mare piata de vechituri (marché aux puces) din Franta, dupa Paris. Isle sur la Sorgue este locul unde se organizeaza si o piata provensala, in zilele de sambata si joi, cu standuri de unde poti cumpara nuci si masline, unde barbati cu sorturi taie branza din roti uriase si unde se comercializeaza produse traditionale colorate si delicioasele baghete.

[highlights color=”purple”]8. Mergi pe plaja si exploreaza golfurile (Calanques) din Cassis[/highlights]

Calanques
Calanques

Desi nu atat de faimos precum vecinul sau de pe Riviera franceza, Cassis este la fel de incantator precum St. Tropez, cu un oras frumos si o plaja definita de stanci albe si golfulete numite calanques, unde poti sta la soare (desigur respectand traditia franceza, adica topless). Cassis a fost candva un port de pescari si a fost reconstruit pe vechile ruine din secolul 18, avand un aspect mai regulat decat majoritatea altor asezari medievale. O plimbare pe strazile orasului vechi iti va dezvalui cladiri bine pastrate, unele datand din secolul 16, iar altele restaurate cu ajutorul frumoaselor culori provensale. In port vezi la tot pasul catarge si nave de pescuit. Desi nu este un oras francez necunoscut, Cassis este mai putin aglomerat decat alte orase mediteraneene sau decat Marsilia.

[highlights color=”purple”]9. Rasfata-te in apele termale si fa o cura de levantica la Digne les Bains[/highlights]

Digne les Bains
Digne les Bains

Daca in Dignes poti veni fie si doar pentru a admira frumusetea imprejurimilor – de la campurile de levantica pana la muntii din apropiere – aici trebuie sa ajungi in primul rand pentru bazinele cu apa termala. Dignes les Bains si-a luat numele dupa izvoarele termale din zona. Campurile cu levantica acopera muntii si formele joase de relief din jurul Dignes, care sarbatoreste recolta de plante purpurii si frumos mirositoare, in fiecare an, in timpul unui festival care dureaza 5 zile si este organizat in prima saptamana din luna august. Aflate la 2 kilometri de centrul orasului, apele termale te asteapta la Etablissement Thermal. In zilele de miercuri si sambata, in oras se organizeaza si o piata provensala de exceptie. Partea cea mai frumoasa a unei vizite in orasul Dignes este reprezentata de drumul pana aici. Faimosul Train des Pignes (Trenul pinilor) merge pe o sina ingusta de cale ferata, de la Nisa si strabate peisaje montane magnifice.

[highlights color=”purple”]10. Urmareste luptele de tauri din Arles[/highlights]

Arena de tauri din Arles
Arena de tauri din Arles

Desi strazile inguste si serpuite, piatetele din piatra si casele colorate iti pot parea familiare din tablourile lui Van Gogh, radacinile istorice ale orasului Arles dateaza cu mult inaintea perioadei in care a trait faimosul pictor. Arles este locul unei foste asezari celtice, devenita ulterior colonie greceasca si mai apoi oras roman, asa ca nu e greu sa iti dai seama ca aici totul respira istorie si cultura. Ai sansa sa admiri un amfiteatru roman cu 20.000 de locuri, unde se organizau pe vremuri lupte de gladiatori, iar mai nou coride, prilej cu care intregul oras este cuprins de febra evenimentului organizat in fiecare an, la inceputul primaverii.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!