Asia

Ghid Bali. Informații turistice Bali. Cele mai frumoase atracții turistice din Bali. Unde să te cazezi în Bali.

Bali, supranumită „Insula zeilor”, este una dintre cele mai populare destinații turistice ale lumii, grație peisajelor sale variate, care includ munți, dealuri, linii de coastă, terase de orez, priveliști marine...

Bali, supranumită „Insula zeilor”, este una dintre cele mai populare destinații turistice ale lumii, grație peisajelor sale variate, care includ munți, dealuri, linii de coastă, terase de orez, priveliști marine, la care se adaugă un bogat bagaj cultural marcat de o spiritualitate unică dar și nenumărate posibilități de petrecere a vacanței, pentru toate gusturile – de la sporturile acvatice la turismul istoric și atracțiile arheologice.

Bali aparține de Indonezia, fiind una dintre cele peste 17.000 de insule ale arhipelagului indonezian. Este localizată la circa 2 km est de insula Java și vest de insula Lombok. În Bali trăiesc aproximativ 4,2 milioane de locuitori iar suprafața insulei este de 5780 km pătrați, distanța de la est la vest fiind de 144 km iar de la nord la sud de 80 km. Capitala insulei este orașul Denpasar. Citește în continuare un ghid Bali, cu cele mai importante informații turistice: obiective de vizitat în Bali, ce să faci și ce să vezi în Bali, locuri de cazare în Bali etc.

Vremea în Bali. Care e cea mai bună perioadă pentru a vizita Bali

Bali se află în apropierea Ecuatorului, prin urmare climatul este tropical, cald și umed pe tot parcursul anului, cu două anotimpuri principale: sezonul uscat (aprilie-septembrie) și sezonul ploios (octombrie-martie).

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Bali depinde, evident, de condițiile meteorologice care își pun amprenta pe prețurile la cazare. Sezonul de vârf este pe perioada lunilor iulie și august și în timpul sărbătorilor de Paște și de Crăciun/Anul Nou. Însă cele mai bune luni pentru a vizita Bali sunt aprilie, mai, iunie și sptembrie, adică înainte și după sezonul de vârf. Aceste luni intră în sezonul uscat, umiditatea e ceva mai scăzută iar prețurile la cazare sunt cu 30-50% mai mici decât pe perioada sezonului de vârf. Multe magazine oferă reduceri și au promoții, restaurantele sunt mai puțin aglomerate iar atmosfera e mai relaxată.

În Bali sunt două sezoane: cel uscat și cel ploios

Aceste luni sunt perfecte și pentru desfășurarea activităților acvatice, precum scuba diving, surfing, snorkeling etc. Apele sunt limpezi iar plajele nu sunt foarte aglomerate. De asemenea, atracțiile pentru familiile cu copii, precum Grădina Zoologică, Marine & Safari Park, Bali Bird Park, Waterbom, White Water Rafting, Pădurea Maimuțelor etc, sunt mai puțin aglomerate. La fel se întâmplă cu templele și principalele atracții turistice.

Zona centrală a insulei Bali e dominată de munți vulcanici, cu înălțimi care trec de 3000 m. Aici, temperaturile sunt mult mai scăzute, ploile simțindu-și făcută prezența mai des decât în zonele de coastă.

Informații de călătorie în Bali

Începând cu data de 30 septembrie 2015, turiștii din România care călătoresc în Bali pe o durată mai scurtă de 30 de zile (fără a exista posibilitatea de prelungire) sunt scutiți de viza de intrare. Conform mae.ro, turiștii pot intra doar prin anumite puncte de frontieră indoneziene pentru a putea beneficia de exceptarea de la viza de intrare (de exemplu, aeroporturile internaționale Soekarno-Hatta Jakarta, Juanda Surabaya, Ngurah Rai Bali, Kualanamu Medan şi Hang Nadim Batam, porturile maritime Sri Bintan Pura Tanjung Pinang, Batam Center Batam, Sekupang Batam şi Tanjung Uban etc). Ai nevoie de un pașaport internațional, cu valabilitate de minim 6 luni.

Moneda oficială în Indonezia (și în Bali) este rupia indoneziană (IDR). Rata de schimb (la data scrierii acestor informații) este 1 euro = 16 200 rupii indoneziene, 1 $ = 13 500 rupii indoneziene. De multe ori, prețurile locale sunt afișate sub forma: Rp.

Rupia indoneziană

Ora locală. Deși Bali e parte din Indonezia, Bali nu e pe același fus orar cu capitala Djakarta, față de care este cu o oră înainte. Bali are aceeași oră cu Singapore, Kuala Lumpur și Perth iar față de România se află cu 6 ore înainte.

În Bali se folosesc prize cu 2 pini, comune în cea mai mare parte a Europei, prin urmare nu e nevoie de un adaptor de priză. Voltajul este de 230 V, frecvența de 50Hz.

Pentru conectarea la Internet, e de preferat să cumperi o cartelă locală. Deși nu întotdeauna viteza internetului în Bali e foarte mare, serviciile s-au îmbunătățit de-a lungul anilor iar în prezent conexiunea la net e un lucru comun. Rețeaua 3G e disponibilă în cele mai multe părți ale insulei. O cartelă prepaid e o opțiune foarte bună, acestea având prețuri absolut rezonabile. Pentru 10 dolari poți sta online o lună, având inclus un trafic de 4 GB. Cartelele prepaid pot fi folosite, desigur, atâta vreme cât ai un telefon deblocat, care poate funcționa în orice rețea. Cea mai bună opțiune e dată de cartelele Simjek.

Insula Bali și regiunile ei

Engleza este a treia limbă vorbită în Bali și de departe cea mai populară limbă străină. Primele două sunt indoneziana și balineza. Datorită numărului mare de turiști (anual sosesc în Bali circa 700.000 de australieni), mulți localnici vorbesc o engleză de bază, prin urmare comunicarea e relativ ușoară. Multe semne sunt bilingve iar în restaurante, meniurile sunt traduse, de regulă, și în limba engleză. Pentru localnici, indoneziana e limba de bază (Bahasa Indonesia).

Numele balineze și copiii balinezi

Un lucru foarte interesant în Bali este legat de numele localnicilor. Există doar patru nume care sunt purtate de bărbați sau femei. Primul născut este numit Wayan, al doilea Made, al treilea Nyoman și al patrulea Ketut. Pentru al cincilea copil, numele o iau de la capăt – Wayan. Unii primesc o serie de porecle, în vreme ce alții rămân cu numele originale. De aceea, atunci când strigi un balinez e bine să fii cât mai creativ, de pildă să i te adresezi Yoga Ketut sau Mountain Made.

Copiii balinezi ating pământul doar când consideră de cuviință părinții lor. (Foto: @sasint)

Nou-născuților balinezi nu li se permite să atingă pământul în primele luni de viață, de aceea ei sunt cărați în brațe peste tot. Aceștia sunt considerați mici îngeri iar conexiunea spirituală e protejată de faptul că nu trebuie să atingă pământul. Atunci când părinții consideră că a venit momentul potrivit, se desfășoară o ceremonie și ei sunt lăsați să aibă contact cu solul. [continuă cu Pagina 2]

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!