Cum sa

Cum să te bucuri pe deplin de o călătorie

Auzim deseori cu surprindere amici sau prieteni de-ai noștri care s-au întors dintr-o călătorie sau dintr-o vacanță făcută într-un loc aparent minunat și ale căror impresii sunt mai degrabă negative. În acele momente ridici un pic din sprânceană și te gândești oare cum li se poate părea mai puțin plăcut un loc sau un oraș universal recunoscut ca fiind superb. Și imediat te gândești că, poate, acest lucru ți s-a întâmplat și ție. Pentru că, nu-i așa, un loc trebuie să și rezoneze cu dispoziția ta din zilele în care îl vizitezi. Dacă ești într-o dispoziție mai puțin bună, dacă ești supărat, apăsat, certat cu partenerul, indispus fizic etc, în mod cert nu te vei putea bucura pe deplin de frumusețile din jurul tău și impresiile nu vor fi deloc pe măsură.

Dincolo de partea incontrolabilă a unei călătorii, adică de lucrurile care nu țin de tine (cum ar fi, de pildă, condițiile meteorologice), sunt câteva lucruri pe care ar fi bine să le iei în calcul înainte de a pleca și de la care să nu te abați. E posibil ca acestea să contribuie pe parcursul sejurului la menținerea sau la creșterea bunei-dispoziții care te facă apoi, la întorcere acasă, să povestești cu entuziasm lucruri care să înceapă cu ceva de genul ”Băi… a fost superb!”.

1 Planifică!

Știm. Sunt unii care sunt împotriva planurilor. Care se decid astă seară că vor să plece și mâine dimineață sunt în avion, după ce și-au cumpărat bilet din aeroport. Nici noi nu suntem împotriva lor. Necunoscutul are părțile lui frumoase și surprinzătoare. Surprinzătoare în bine sau în rău. De aceea suntem mai degrabă de partea planificării. O călătorie planificată are șanse să meargă mai bine decât una ne. De la hotelul în care urmează să te cazezi până la locurile pe care le-ai putea vizita.

2 Ia cu tine un prieten

E un lucru cert că dacă mergi împreună cu prietenii te vei distra mult mai bine decât atunci când ești singur. În afara cazurilor în care îți iei un an sabatic și îți și asumi asta, urmând să-ți faci prieteni în locurile în care ajungi. A călători singur e ok în unele situații, în special când vrei să te regăsești, însă în general, cu un prieten vei savura totul mai bine.

3 Comunică!

Împărtășește planurile de călătorie sau vacanță împreună cu prietenii cu care mergi. Lipsa de comunicare duce la probleme ulterioare, de genul întârzierilor sau chiar neînțelegerilor și certurilor ad-hoc. Dacă stabilești din timp ce vor să facă și unii și ceilalți, e posibil să ajungeți la un program comun sau, dacă nu, să nu pierdeți vremea la fața locului.

4 Caută și un pic de aventură

O călătorie pe parcursul căreia nu simți că trăiești momente în care să ieși din plictisitorul confort personal, parcă nu are aceleași culori. Încearcă să te implici în activități mai puțin obișnuite, pe care nu le-ai face în mod normal acasă.

5 Stai în siguranță

E foarte ok să îți împingi limitele și chiar să participi la activități ieșite din comun (de pildă, să sari cu bungee-ul sau să faci rafting pe un râu învolburat) dar întotdeauna trebuie să ai în minte un lucru: siguranța ta e mai presus de orice. A te menține în siguranță e o dovadă de inteligență. Poartă toate echipamentele de protecție de care e nevoie, nu te aventura mai departe de cât este permis și nu te crede mai deștept decât cei care sunt profesioniști în domeniile respective.

6 Fă-ți bagaje deștepte

În excursiile de pe parcursul călătoriei nu-ți burduși rucsacul cu tot felul de lucruri inutile, care ți-l vor îngreuna și care vor transforma orele de vizitare într-un coșmar (cu atât mai mult dacă, de pildă, e foarte cald afară). Ia cu tine doar obiectele strict necesare, anticipând ceea ce urmează să se întâmple.

7 Fotografiază!

Probabil nu vei mai ajunge niciodată în multe dintre locurile în care mergi. De aceea, fă poze! Asta nu înseamnă să te transformi într-un mic japonez și să vezi totul doar prin displayul aparatului foto sau video. Însă captarea locurilor vizitate vor constitui în mod cert peste ani tot atâtea momente de frumoasă nostalgie și de povești pentru cei care vin din urmă.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!