Europa

11 motive pentru a vizita Georgia

Aflată pe coasta de est a Mării Negre, ”înghesuită” între Rusia și Turcia, Georgia e o țară mai mult decât interesantă, care oferă o diversitate de atracții fiind ”gestionată” de un popor prietenos, în mijlocul căruia te vei simți minunat. Cei aflați în căutarea de noi destinații de călătorie vor descoperi mai jos 10 motive puternice pentru a vizita Georgia:

11 Centrul Vechi din capitala Tbilisi

Arhitectura Centrului Vechi din Tbilisi

De unde să începi să cunoști Georgia, dacă nu din capitala țării? Având o populație de circa un milion de locuitori, Tbilisi are mai multe de oferit decât unele capitale din Europa Centrală, prima atracție a orașului fiind spectaculosul Centru Vechi care oferă priveliști către văile naturale ce mărginesc orașul. În ultimele câteva mii de ani, Georgia a făcut parte din diverse civilizații și fiecare dintre acestea și-a lăsat cu prisosință amprenta: persanii, mongolii, romanii, dinastiile Iranului, rușii – toate cumva compatibile cu propria cultură a țării. În Tbilisi poți explora străduțele pietruite din Centrul Vechi, care amintesc de cele din Europa Centrală, pentru a admira arhitectura cu elemente arabe sau cetatea ce se ridică semeață pe un deal, și care dă capitalei Tbilisi un aer medieval. Există o mulțime de magazine, de baruri, restaurante și cafenele în care vei face cunoștință cu ospitalitatea georgiană.

10 Mâncarea delicioasă, multă și ieftină în Georgia

Khachapuri, un preparat traditional din Georgia

Agricultura e principala sursă de venit a Georgiei iar acest lucru se reflectă în diversitatea, calitatea și prețul mâncării. Practic, în Georgia ești hrănit cu forța – vei găsi un khachapuri (pâine tradițională umplută cu brânză locală și ouă) la fiecare pas. E absolut obligatoriu să încerci brânza georgiană și frigăruile gigantice. Nici deserturile nu sunt de ocolit – churchkhela sunt un fel de păstăi din coji de struguri uscate, umplute cu nuci, în vreme ce khinkali sunt niște găluște locale care îmbină perfect gusturile europene cu cele asiatice.

9 Vinurile

Vinurile georgiene sunt excelente

Ani de zile, vinurile georgiene nu au avut nevoie de reclamă și nu au invadat Europa, datorită faptului că și-au găsit locul călduț pe uriașa piață a Rusiei. Embargoul rusesc din ultimii ani i-au făcut pe producătorii georgieni să caute noi piețe de desfacere pentru licorile lor minunate – vinuri industriale și artizanale de mare calitate, ale căror prețuri pornesc (și se stabilesc) undeva de la 2-3 euro. În Tbilisi sunt câteva locuri bune în care să testezi vinurile Georgiei, unul dintre acesta fiind barul G.Vino, aflat în mijlocul Centrului Vechi. Dacă mergi în afara orașului, caută crama Numisi, o afacere de familie care adăpostește vinuri vechi, într-o pivniță ce datează din secolul 16.

8 O călătorie prin munți

Satul Kazbegi (Foto: livingrootless.blogspot.ro)

În caz că te aventurezi în afara capitalei Tbilisi, află că te așteaptă un spectaculos paradis natural. Îndreaptă-te către nord, la o distanță de trei ore, în munții străbătuți de drumul militar georgian – unicul drum pe care georgienii l-au deschis pentru rușii care vor să ajungă în Armenia. Pe măsură ce urci, vei descoperi lucruri fabuloase, precum cetatea Ananuri, construită pe un rezervor uriaș, dar și cel mai mare baraj din Rusia. Ajuns la altitudinea de 2395 m, la Trecătoarea Crucii, vei avea parte de peisajele superbe ale văii, după care vei ajunge la baza de la muntele Kasbegi, al treilea cel mai înalt munte de peste 5000 m din Georgia. Dacă nu ești suficient de antrenat, precum drumeții pe care-i vei vedea în zonă, vizitează mânăstirea Gergeti și te vei simți împăcat cu… toată lumea.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!